09-05-2026, 13:36:38

Autor Tema: lanac vs. zupčasti?  (Posjeta: 10620 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline plavi156

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
lanac vs. zupčasti?
« u: 30-11-2011, 19:51:56 »
Jedno laičko...

Da li postoji neki opravdan razlog masovnog prelaska sa lanca na zupčasti krajem 60-tih?  :?:

osim naravno da nam na servisima izbijaju više para i zarađuju dodatno na djelovima  :gun:
koliko vidim svi ovdje hvale alfine benzince na lanac, a i generalno to čujem od ljudi, pa si mislim wtf, zašto nemamo svi lance?
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
Odg: lanac vs. zupčasti?
« Odgovori #1 u: 30-11-2011, 20:10:05 »
nisam znao da dođe ko 3 zupčasta...al s obzirom da do 200tkm zupčasti u prosjeku promjeniš tri puta na isto te dođe...

još pogotovo od one zadnje obavijesti iz alfe da se na benzincima zupčasti mijenja svake tri godine, ili 60 tkm, zavisi što prije dođe...ok, svakih 60tkm mi je razumljivo mijenjat
zupčasti, ali meni treba 5 godina da napravim tu kilometražu, što znači da bi trebao zupčasti mijenjati svakih 30tkm... :metak
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline Rossi46

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #2 u: 30-11-2011, 20:12:12 »
u krajnjem slucaju lanac abnormalno zvoni i cuje se nakon relativno malo prodenih km....
Ugradujem daljinska centralna, alarme i parking senzore!!!!

denis147

• Gost
« Odgovori #3 u: 30-11-2011, 20:18:11 »
nisam znao da dođe ko 3 zupčasta...al s obzirom da do 200tkm zupčasti u prosjeku promjeniš tri puta na isto te dođe...

još pogotovo od one zadnje obavijesti iz alfe da se na benzincima zupčasti mijenja svake tri godine, ili 60 tkm, zavisi što prije dođe...ok, svakih 60tkm mi je razumljivo mijenjat
zupčasti, ali meni treba 5 godina da napravim tu kilometražu, [b]što znači da bi trebao zupčasti mijenjati svakih 30tkm.[/b].. :metak

to upozorenje se odnosilo na skandinavske zemlje jer su znala pucat remenja zbog prevelike izloženosti hladnoci
remen stari i kad tad ce doc do pucanja a zatim loma ali nebi bas reka za 5 godina i 30 000km
« Zadnja izmjena: 30-11-2011, 20:21:04 od denis147 »

Offline reja

• Pripravnik
  • **
  • Spol: Ženski
  • Alfa 156 2.0 TS
    • Dubrava Zgb
« Odgovori #4 u: 30-11-2011, 20:25:27 »
remen je elegantniji, jednostavniji je natezač, manji je otpor i tako to.... I jedan i drugi su ok dok su ok, prošli tjedan je frend mjenjao lanac na toyoti yaris, mjenja se svakih 160tkm a košta ko 3 zupčasta :hehe: Lanac je glomazniji, bučniji, veća je masa sklopa, treba mu podmazivanje, kompliciran klizač i tak dalje

VVT(L)i motori (govorim o Toyotama) imaju lanac i mijenjaju se na cca 300.000 km što je skoro pa doživotno...Ne znam otkud tebi 160 tkm?  :?: osim ako to nije slučaj isključivo kod Yarisa ali oept nema logike jer je motor, tj. tehnologija ista.  :?:
U prosjeku svakih 30.000 km se pregledavaju španeri i po potrebi se naštimavaju. Iako primjera radi na Corolli TS i nakon 100.000 km nije bilo potrebe za time na servisu, lanac se ne čuje.
I da, bolji je u pogledu cijena velikih servisa jer je naravno jeftinije imati lanac nego zupčasti.
Zašto su ga izbacili? Pa napisao si i sam otprilike... jer i njima treba lova.  :craz
-Without communication there would be no nation. -

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #5 u: 30-11-2011, 20:32:26 »
Ne zaboravite da i dalje svi jaci auti imaju lanac.. audieva cijela S serija je na lanac a i drugi sportasi sa vise ks...

ima mana, ali bome i prednosti... na novijim i skupljim autima ne zvone lanci kao na onima iz 70-ih.. i u praviluna takvima nema brljanja i fuseraja kao na nekim modelima.. al to bi bio offtopic pa necemo o tome...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline reja

• Pripravnik
  • **
  • Spol: Ženski
  • Alfa 156 2.0 TS
    • Dubrava Zgb
« Odgovori #6 u: 30-11-2011, 20:33:39 »
Ne zaboravite da i dalje svi jaci auti imaju lanac.. audieva cijela S serija je na lanac a i drugi sportasi sa vise ks...

ima mana, ali bome i prednosti... na novijim i skupljim autima ne zvone lanci kao na onima iz 70-ih.. i u praviluna takvima nema brljanja i fuseraja kao na nekim modelima.. al to bi bio offtopic pa necemo o tome...

Potpis.  :ok:
-Without communication there would be no nation. -

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
« Odgovori #7 u: 30-11-2011, 20:33:44 »
to upozorenje se odnosilo na skandinavske zemlje jer su znala pucat remenja zbog prevelike izloženosti hladnoci
remen stari i kad tad ce doc do pucanja a zatim loma ali nebi bas reka za 5 godina i 30 000km

tu obavijest sam pročitao na alfa-romeo.uk, tj. za englesku...mada ovo što ti kažeš ima smisla i zvuči utješno :craz

@reja - naravno da se sve svodi na izbijanje love iz naših džepova ali me zanimalo pod kojim pravanom  :da:
« Zadnja izmjena: 30-11-2011, 20:35:44 od plavi156 »

adnan156sw

• Gost
« Odgovori #8 u: 06-03-2012, 15:12:48 »

Renault 5 kod mene 1.1 benzin je imao lanac, kad smo kod jacih auta :hap:

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #9 u: 06-03-2012, 16:14:06 »
Jedno laičko...

Da li postoji neki opravdan razlog masovnog prelaska sa lanca na zupčasti krajem 60-tih?  :?:

osim naravno da nam na servisima izbijaju više para i zarađuju dodatno na djelovima  :gun:
koliko vidim svi ovdje hvale alfine benzince na lanac, a i generalno to čujem od ljudi, pa si mislim wtf, zašto nemamo svi lance?

Nije stvar u lancu zbog kojih se hvali alfine benzince na lanac.
TSovi na lanac u alfini nepoderivi motori, alu blok i glava, puno neosjetljivi i trajniji i jeftini u održavanju od 16V TSa.

Prelazak na remen je bio da se motori utišaju, jer lanac je bučniji uz to remen se mora mijenjati češće nego lanac, pa je to dodatna zarada proizvođaču.

Alfa nije prešla na remen kod TSa. to je došlo s fiatovim preuzimanjem alfe, ukinuta je proizvodnja 8ventilnih TSova uveden je fiatov blok iz Tipa, i modificirana fiatova 16v glava kako bi stale dvije svijećice.

Razlog čisto finacijski, jedna ljevaona umjesto dvije i blok koji paše u sve modele koncerna umjesto jednog koji pađe samo u jednu marku koncerna.

Sada proizvođači opet prelaze na lanac jer se time postižu bodovi na prodaji zbog bezbrižnijeg pogona a i nepotrebnosti promjene.
« Zadnja izmjena: 06-03-2012, 16:15:22 od Isus »
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #10 u: 06-03-2012, 16:41:25 »

zupčasti, ali meni treba 5 godina da napravim tu kilometražu, što znači da bi trebao zupčasti mijenjati svakih 30tkm... :metak

remen ostari i postane tvrd ne elastičan i počne pucati. Zato je bitno mijenjat ga prema propisu proizvođača inače se mogu poljubiti klipovi i ventili jer remen postane krezub.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Marko NS

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Brera 2.0jtdm Rosso
    • Novi Sad
« Odgovori #11 u: 06-03-2012, 16:56:47 »
Ćale moj je vozio RAV4 2.0 VVTi, i ne sećam se da se čuo lanac ni malo... prešao je s njim 120.000km a zvuk mu je bio kao prvog dana kada ga je kupio. A što se tiče zupčastog kod Alfe- kod mene je prešao fabrički 121.000km i bio je star 10god i onda je puko i pokrljao sve što je mogao... :metak Ovo mi se dogodilo zbog "poštenog" majstora koji mi je naplatio zamenu istog još na 80.000km :mad: u svakom slučaju menjanje zupčastog na 60.000 mi deluje malo preterano... :rolll:
Living for the open roads.

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #12 u: 06-03-2012, 17:01:37 »

pa naravno da veci motori i oni koji se puno vrte imaju lanac. pa koji remen bi izdrzao 48 ventila na 7 000 rpm/a??? nije to stvar njihove zelje za kvalitetnijim motorom nego jednostavna potreba.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #13 u: 06-03-2012, 17:25:06 »
Renault 5 kod mene 1.1 benzin je imao lanac, kad smo kod jacih auta :hap:

takve sam eliminirao, to su oni koji zveckaju kao da voziš 7 zvonaca pod haubom  :hehe:  :ok:

pa naravno da veci motori i oni koji se puno vrte imaju lanac. pa koji remen bi izdrzao 48 ventila na 7 000 rpm/a??? nije to stvar njihove zelje za kvalitetnijim motorom nego jednostavna potreba.

sve to stoji, btw. izdržao bi i remen, samo takvi remeni ne koštaju 300kn nego puno više, jači remeni tipa cosworth i slični drže poprilično jako i vrte se isto u okretaje samo tako...  a S serija ima uz lanac još i 2 remena, nije da je sve samo na lanac... uglavnom čuda danas rade... ali opet dolaziš do onoga da uvijek takve stvari imaju i pluseva i minusa, samo je pitanje što više od toga dvoje, ovisno o modelima i konstrukciji  :ok:

btw. ako si baksuz može se i lanac razletit  :hehe:  :hap:
« Zadnja izmjena: 06-03-2012, 17:26:10 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline alfa16v

• Sa stažom
    • zaprešić
« Odgovori #14 u: 06-03-2012, 17:41:29 »
remen nema veze sa okretajima motora,hodini se vtec  vrte do 9000 pa imaju remene,u pravilu remen se mijenja kako proizvođač propisuje,dok bi u praksi lana koji je skuplji kod konstrukcije i izvedbe trebao trajati koliko i motor,zato ih u praksi stavljaju,moj stari je s mečkom 190 napravio 350000 tisuča i lanac je bio dobar,stari modeli saab 900,9000 turbaci imaju lance i neuništivi su......jedini problem su ovi slabi lanci koje opel ugrađiva u ove igračke,i vw ima problema sa v6 benzincima s njima,rastežu se...........kao vozač si sigurniji s lancem,on nebu pukao sam od sebe,jel već i prje počne ružiti,pa znaš da ga treba mijenjati,dok remen sam pukne bez upozorenja......

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #15 u: 06-03-2012, 17:50:48 »
rekao sam veliki motori sa 48 ventila a ne japanski mlinci za kavu. broj ventila (odnosno zbroj njihovih otpora) diktira to. kad jos tome zborjis okretaje dode do toga da nema tog remena koj ce izdrzati na duze staze. ne govorimo ovdje o trkacim motorima za 300 km. nadovezao sam se na post alfa gtv o audijevim s motorima.
remen je po meni bolji izbor jer radi manji mehanicki otpor, a to sta nije vjecan je drugi par postoli. kao da od silnih materijala nemogu to napraviti da traje koliko i auto.. mislim da je isto tako bar 50% havarija na glavi nastalo zbog zaribavanja pumpe vode a ne samog remena (barem po iskustvima sta tu na forumu citam)

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #16 u: 06-03-2012, 18:00:31 »
S serija je V10, a to nije baš mali motor... naravno da je lanac jači, ali i ti motori imaju ne vrte sve samo preko lanca, rasteretili su i njega sa dva dodatna remena koliko znam... tako da kombiniraju sve i svašta...

ja isto ne pričam o ovim prepelicama japanskim nego puno jačim motorima :craz

sve u svemu ovo što pričamo su neke osnove, kada bi to sve bilo tako jednostavno nebi cijeli tim inženjera slagalo/konstruiralo jedan motor  :hehe:
« Zadnja izmjena: 06-03-2012, 18:01:11 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #17 u: 06-03-2012, 18:12:40 »
Sto se mene tice lanac je zakon iz razloga sto sam na qv-jki mijenjao kaiseve nakon 5 god.i predjenih smijesnih 35hkm.Kais je bio Continental-ov,nije bio ni malo ispucao,al sam ja radio veliki servis iz predostroznosti.Zivim na primorju. :bat
Imamo u porodici Fijestu 1.3 na lanac,i milina je za odrzavanje.3 litre ulja staju i svakih 5hkm sipam novo,promijenim filter i ceraj dalje.
Iduci auto il motor ce biti na lanac,bar kod mene 100%.
Inace u razgovoru sa nekim trkacima,po njima je kais prednost,jer auto izvlaci vise ks. :?:
Cuore Sportivo

Online Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #18 u: 06-03-2012, 20:08:20 »
zupcasti je laksi i to dosta i kod malih motora ili 4-6 cilindara kaj nemaju brdo ventila se vecinom koristi zupcasti a zupcasti je i dalje postojan na okretajima mozda vise nego lanac samo je problem faze sa njim kod velkih brojeva ventila i opterecenja zupcasti se rasteze i lako dodje do preskakanja istog, iako se remen moze konstruirati da bude izdrzljiv po tom pitanju onda je cijena prevelika i dolazi do kombinacija lanac remen i sl.

lanac nikad neostari jer je zatvoren i nema na njemu vlage ni niceg on je u ulju i to je to, ako je dobro konstruiran nadzivit ce i motor.

remen je "otvoren" atmosferi, vlazi, prljavstini i ostalim vanjskim utjecajima, gumen je stari vise nego lanac, iz vise materijala je pa se i lakse lista i odvaja i tu je glavni problem pucanja remena i preskakanja i potrebe za zamjenom..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Cobo

• Pripravnik
  • **
  • ex. 145 TS, ex. 156 TS, now Picasso
    • Stavanger - Norveska
« Odgovori #19 u: 08-03-2012, 20:15:03 »
ne vidim neki strasan problem svakih 80tkm ici na zamjenu remena i peri dalje   :drive:
Glupost je neunistiva