Pozdrav,
molio bih pomoć nekoga tko se stvarno razumije u mehaniku.
Nedavno sam kupio Alfu 166 s 2.4 mJTD motorom.
Nakon mjesec dana odlučio sam auto odvesti na servis ... ulje, filteri.. čisto da znam da je u autu friško ulje.Auto je inače redovito servisiran u Bertolu.
Motor je (bio) u savršenom stanju, jedino se pri paljenju prvih par minuta, kada bih dodao gas čuo zvuk kao da se čuje kanalni remen.
I tako ja ostavim auto kod mehaničara koji mi servisira sve aute niz godina i stvarno sam imao povjerenje u njega....
I nazove on mene i kaže, čuj auto je stvarno super, jedino onaj zvuk koji se čuje - nije kanalni remen nego je na ispuhu pukao jedan šaraf
na glavi, ali ne brini, to ti ja sredim: izborat ćemo to van, staviti novu čeličnu piksu, a ispušnu granu će mi strojno obraditi
kolega s kojim godinama radim...jer ako se izvitoperila, bolje da se to napravi jer će ti šaraf opet trpjeti..
I dođe dan, auto gotov, mehaničar mi veli cifru koja je stvarno bila iznimno korektna, jedino na leru malo smrdi u kabini..
Ah, upozorili su me na to-nova je diht masa, pa će malo smrdjeti...velim si ja.
I tako se vozim jučer i danas..par sto kilometara, ali smrdi i dalje!!!

:

:
I idem pogledati - kad ono ulje se u malim količinama cijedi na ispušnu granu i kad se grana ugrije- ono isprava i smrdi!!

Dakle, šaraf koji je bio stvarno puknut je gornji, skroz desni...i iz tog otvora djeluje mi da curi ulje!!

I tako ja popizdio

vratio auto nazad jer ga ne želim gledat na dvorištu u takvom stanju!!
I sad, gleda on - i veli: pa tu ne bi smjelo bit ulja.
Ja velim, pa naravno, izgleda da je netko proborao glavu!!!
Veli on- ma nema šanse, ja sam to radio- a i tu nema kanala ulja!
Velim ja- kak ne bi trebalo bit ulja, pa tu su gore ventili!
Veli on- ma jesu ventili i sve što govoriš, ali kanali od ulja nisu na tom mjestu.
Vrlo je vjerojatno da je ili dihtung glave.. veli on ima gore u glavi neka bakrena matica i ona zna otići..pa onda zna curiti ulje..
al' ne znam, veli, fakat ne znam.
Veli, šaraf sam izboravao ja i sigurno nisam otišao predaleko, imam specijalan alat za to i nema šanse da se to desi!.
I veli - gle znamo se godinama, sredit ću ti to, što god da je - sredit će se, imam cijeli takav motor u djelovima i ako smo mi zahebali- računaj da ćeš sve dobiti sređeno kako treba.Meni je važnije da ti odeš zadovoljan od mene nego par tisuca kuna!
Velim ja- al gle stari, ovo me fakat brine, pa kako sad odjednom ulje na grani, a auto je bio suh ko barut- pa ti si ga pregledavao pri kupnji i znaš sve!
Veli on, gle ne vjerujem da smo nešto zahebali, ja sam izvadio šaraf, a dečki su smontirali granu i turbinu i to je to...
Trebam mišljenje ljudi koji znaju o čemu pričam- jel moguće da kroz navoj od šarafa na taj način procuri ulje i cijedi se po grani??
Mehaničar je rekao da kad se sutra skinu poklopci na bregastima će se sve vidjeti... pa razmišljam da mu kažem da kad raskopaju-nek me pozovu da vidim sam...
ali opet - ku..a ću vidjet ako ne znam što treba gledati ??
Ono što me muči je i situacija da dečki lijepo rješe problem po kratkom postupku, pa lijepo šaraf namažu nekom vrstom tekućeg željeza, zašarafe - i drži vodu dok majstori ne odu!
Eto, znam da se svakom desi zaheb, u mehanici čovjek može nepažnom napraviti sranje, ali ne želim da mi sada netko zahebe odličan auto!
..pa eto lijepo molim savjete što misle znalci s grupe koji su ne jednom rastavili i glavu i motor i sve znaju...
Od komentara negativnog tipa molim da se suzdržite, nisam (za sada želio) ni otkrivati identitet mehaničarske radionice, zanima me samo sada- kako da JA vidim...i jel se može vidjeti o čem se radi...
Hvala unaprijed..i molim odgovore što hitnije, auto je već kod mehaničara...što bih trebao napraviti da budem siguran da sam se izvukao i ja (a ne samo oni) iz ovih govana!?