22-06-2026, 17:35:46

Autor Tema: Pitanje za vlasnike 159 1.9JTDM 16v 150KS - koliko troši vaša?  (Posjeta: 81537 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dugixy1

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb

ma zašto mi osjetimo potrošnju,
zato što je benzin strašno poskupio,sječam se prije koju god frend i javnost je padala u nesvijest jer je cijena benzina dosegla 7 kuna,sad je 10 k litra.
i prije smo za 50 k skoro prelazili relacije kao sad za 100,meni su uglavnom svi auti slično trošili i uopče nisam obračao pažnju na to al u zadnje vrijeme vidim da sam prečesto na benziskoj..

još sam imao "moto" nemaš za bengu,skupa ti je  ,ne kupuj auto vozi se biciklom. išli su mi na živce oni što "kukaju",očito se moto promjenio,a k tome nije mi ni jedini auto u domačinstvu.

Offline Roko

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 Ti
    • Zadar
Zadnjih 4000km , 8.8l je prosjecana . Po gradu 8.5-10, otvorena 6l, autocesta- 7.5 - 8.5 ( ovisi koliko lozis )  . Slucajno otkria  jedan "feature" kod tempomata nedavno . Vraca se  nadavno u ZD  autoceston ,  malo je propuha od stalne gradske voznje u zadnje vrime , i ton prilikom skuzin da tempomat ne radi iznad 190km/h  . Nije bas za falit se ,ali eto, jedna zanimljivost sa nasim alfama  .
Pametni ovi taljani u zadnje vrime  :hehe:
P.S Je tko jos ima prilike ovo skuzit ? Pretpostavljam da je kod 2.4jtdm ta granica malo dignuta :?:
« Zadnja izmjena: 10-09-2011, 02:22:34 od MafiaMan »
Stirling Moss: "Quite frankly, Kimi Raikkonen is the fastest driver in the world"
Ron Dennis: "Kimi is so incredibly cool that I think that aspect of his personality surpasses even Mika.
Fernando Alonso: "Spa only earns the best"

XariX

• Gost
Zadnjih 4000km , 8.8l je prosjecana . Po gradu 8.5-10, otvorena 6l, autocesta- 7.5 - 8.5 ( ovisi koliko lozis )  . Slucajno otkria  jedan "feature" kod tempomata nedavno . Vraca se  nadavno u ZD  autoceston ,  malo je propuha od stalne gradske voznje u zadnje vrime , i ton prilikom skuzin da tempomat ne radi iznad 190km/h  . Nije bas za falit se ,ali eto, jedna zanimljivost sa nasim alfama  .
Pametni ovi taljani u zadnje vrime  :hehe:
P.S Je tko jos ima prilike ovo skuzit ? Pretpostavljam da je kod 2.4jtdm ta granica malo dignuta :?:

RTFM  :hap:  :da:

sasa159silo

• Gost
Moja se vozi uglavnom po Krku.Jedamput mjesečno Italija i tu i tamo do rijeke.Potrošnja je od 6,8-maksimum 7,3.Više od toga nije potrošila 100% jer tankiram uvijek do vrha i redovito provjeravam potrošnju.

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
Evo i mene s podatkom nakon 6.000 km. Za njih je potrošila 540 litara eurodiesela (BS class) pa ispada okrugli 9 L / 100 km. Na autocesti je najpovoljina potrošnja, prosjek brzine veći od 160 km/h - potrošnja 8 - 8,5 (limitator brzine držim na 180 km/h, rijetko vozim na tempomat). Kratke gradske ture 3 - 4 km po BC 11,0 L/100 km, otvorena cesta (60 - 80 km/h) se vrti oko 7,0 - 7,5 L / 100 km. Napomena: klimu nikad ne gasim!  :ne: :ne:, gume ljetne 16''.
Kako nije svejedno ko vozi i di vozi, evo usporedba: R_Megane 1.5 dci 85 KS mi troši 6,3 L/100 km (višegodišnji prosjek, iste ture, isti vozač  :hap:)
Inače, kad vidim ljude da auto voze na 1.600 rpm-a i dive se niskoj potrošnji na BC-u - popi*dim!  :mad: :wal: :mad: :wal: Bilo koji motor se najbolje osjeća malo iznad okretnog momenta (znači oko 2.100 - 2.200 rpm za 1.9 16v) i pri tome REALNO najmanje troši. Svih 150 KS (4.000 rpm) triba samo za priticanje u škare  :wz i poneko kratkotrajno ludiranje na praznoj cesti :drive:. Za sve ostalo, viša se šalta do max 3.200 rpm. Ili se pretplatiš na topic: "prolupala radilica"  :funny: :funny: Malo san skrenija iz topica, ali me isprovocirala mlađa ekipa iz moje okoline ... (znan da prate ovaj forum  :hehe:)
Zaključak: kad se uzme u obzir gušt i osjećaj u vožnji, 159 1.9 16v -  :blabla NE TROŠI NIŠTA!!![/b]
Eto!   :craz
« Zadnja izmjena: 27-09-2011, 19:30:28 od ST - AR »

"Some cars take your breath away"

Offline stefan

• Starosjedioc
  • Stelvio Q4
    • Lukovdol - Zagreb
A kako li su ovi uspjeli doć do prosječne potrošnje od 12,5l?   :?:
Malo jači stil vožnje...  :batin

http://www.potrosnja-goriva.net/vozilo/alfa-romeo-159-19-jtdm

Offline Mladen

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
da a u detaljima pise da je samo gradska voznja bila ..

http://www.potrosnja-goriva.net/tocenje-goriva/to%C4%8Denje-1413
:Horse: :mehanic

Offline stefan

• Starosjedioc
  • Stelvio Q4
    • Lukovdol - Zagreb
da a u detaljima pise da je samo gradska voznja bila ..

http://www.potrosnja-goriva.net/tocenje-goriva/to%C4%8Denje-1413

da, i to "normalna" gradska vožnja. Pa meni ni 2.4 ne poždere ni približno u gradu pri normalnoj vožnji...

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
da, i to "normalna" gradska vožnja. Pa meni ni 2.4 ne poždere ni približno u gradu pri normalnoj vožnji...
mene neiznenađuje tolka potrosnja.. jer sve ovisi kakva je to normalna gradska voznja.. kolka je ruta i kolko prometa ima .. cekanja po 10min na semaforu, pa kreni , pa stani i evo nakupi se toga pa ga jos ostavis min-dvije da se turbina ohladi ..
:Horse: :mehanic

Offline Andro156

• Sa stažom
  • 156 2.5 V6 24v, Škoda Octavia 2.0TDI Sportstyle RS
    • Križ
trenutno vozim jtd147 cipiranu i koliko god je gazim ne prelazi nekih 6.5 max a u planu mi je bila uskoro nabavka 159ke al sad me bedirate jer onda bi mi potrosnja odmAH SKOCILa na 10 ako bi vozio kao i 147cu. mislim da cu samo uzet noviju 147cu

:ok:
:ok:

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
najmanja prosječna koju sam izmjerio na dionici od 50km; dugo selo-kloštar ivanić-popovača,
4.2 l...5-6 brzina, gustoća prometa skoro nikakva, uglavnom vožnja na nekih 1800 okretaja.
gradska na većinom kratkim relacijama 8.5l...autoput 140km/h 7l, a cca 200km/h 9.5l

Offline Cobo

• Pripravnik
  • **
  • ex. 145 TS, ex. 156 TS, now Picasso
    • Stavanger - Norveska
 :o000:   a ja ozbiljno razmisljao uzeti jtdm-a

za usporedbu (iako nam je to mrski neprijatelj VW  :craz ) bas sam prosli vikend vozio Rijeka - Ravenna novi sluzbeni Passat sa DGS mjenjac-em sa 6 brzina i pola autoput (prosjek oko 150) / pola otvorena cesta (prosjek oko 90 sa dosta pretjecanja) je potrosio malo iznad 6 litara u prosjeku
jest da je bio bluemotion model pa se gasi na stajanjima i baca u 6-u vec na 75-80 (1200rpm) konstante voznje :rolll:  ali na pretjecanju baca odmah 2-3 brzine nize   :drive:

malo mi se gubi smisao dizela koji trosi u prosjeku 8-9 litara kad mi TS s slicnom snagom trosi isto toliko   :ne2:
ili se mozda varam   :?:

jos te monade sa kvacilima, zamasnjacima, EGR, DPF, WTF   :craz

vidim da nece to dizlo uskoro stici u moju garazu   :ne:
Glupost je neunistiva

Offline rpichler

• Ovisnik o alfistima
  • Stelvio 2.2 210 Q4 Super Plus
    • Rijeka
Moja se zabetonirala na 7,3l/100 km uz pažljiviju vožnju i šaltanje na max 2500-2800 okretaja i uz pažljiviju vožnju kroz grad se da dosta uštedjeti tipa ne juriti od semafora do semafora i sl....
Photographer with a love/hate relationship with Alfa Romeo :ar: :love:

Trenutni auto: Alfa Romeo Stelvio 2.2 210 Q4 Super Plus Grigio Vesuvio

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
:o000:   a ja ozbiljno razmisljao uzeti jtdm-a

za usporedbu (iako nam je to mrski neprijatelj VW  :craz ) bas sam prosli vikend vozio Rijeka - Ravenna novi sluzbeni Passat sa DGS mjenjac-em sa 6 brzina i pola autoput (prosjek oko 150) / pola otvorena cesta (prosjek oko 90 sa dosta pretjecanja) je potrosio malo iznad 6 litara u prosjeku
jest da je bio bluemotion model pa se gasi na stajanjima i baca u 6-u vec na 75-80 (1200rpm) konstante voznje :rolll:  ali na pretjecanju baca odmah 2-3 brzine nize   :drive:

malo mi se gubi smisao dizela koji trosi u prosjeku 8-9 litara kad mi TS s slicnom snagom trosi isto toliko   :ne2:
ili se mozda varam   :?:

jos te monade sa kvacilima, zamasnjacima, EGR, DPF, WTF   :craz

vidim da nece to dizlo uskoro stici u moju garazu   :ne:

to je samo na papiru slična snaga, u praksi je to mnogo drugačije...međuubrzanja su mnogo izraženija, a to je ono najbitnije, a ne jurcanja od semafora do semafora...
gore sam napisao da mi troši na 200-210 cca 9.5l, koliko tebi troši na 200km/h...najmanje 15l, zar ne?
i ono dosta bitno je kada imaš opterećen auto, da diesel to jedva osjeti a benzinaša atm. to ubije i puno troši u tim trenucima...
ja stavim gume 235 i ne primjetim razliku, možda malo ali samo u 1. brzini, a potrošnja ista kao i sa 215...na atmosfercu padne ubrzanje za 2 sec i skoči potrošnja za barem 2l...
ova alfa mi je 1. diesel a prije sam vozio 4 benzinaša, od dve škode, mazde, mitsubishia i sve mi je dobro poznato...

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
Moja se zabetonirala na 7,3l/100 km uz pažljiviju vožnju i šaltanje na max 2500-2800 okretaja i uz pažljiviju vožnju kroz grad se da dosta uštedjeti tipa ne juriti od semafora do semafora i sl....

jesi ti svoju remap-irao?

Offline alfa16v

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
    • zaprešić
potrošnja.....sam je dovoljno pogledat razliku u težini između 156 i 159 i to ti je portošnja,kilaža i ništa više,i alfe su postale preteške.šire i veće gume,normalno da je veća potošnja,normalno na svakom autu.......

Offline Cobo

• Pripravnik
  • **
  • ex. 145 TS, ex. 156 TS, now Picasso
    • Stavanger - Norveska
u biti nisam se dobro izrazio, nije mi problem u motoru za koji znam da je fantastican nego u potrosnji i ostalome vezanom za 159 jer je preteska.
taj isti motor u 156 bi gutao cestu uz manju potrosnju.

mozda nesto slijedece (giulija) ode malo na dijetu pa ce biti opet  :hello: za alfu
Glupost je neunistiva

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
meni u knjižici stoji da je teška 1480kg... a jedan lik mi je rekao da je svoju koja
se od moje razlikuje samo po boji, vagao na vazi za trkača kola i da je pokazalo 1630 kg  :)
po tome ispada da tvornički podaci tj. oni iz specifikacija nisu točni...koliko onda ima
159 SW 2.4 jtdm q-tronic q4, 1800-1900?

mikimio

• Gost
imam Alfa Romeo 159 2,4 JTD sw Q-tronic, meni piše u prometnoj 1.775 kg iako u papirima piše da ima 1.680 kg, sad neznam ko koga tu  :sp :care

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
imam Alfa Romeo 159 2,4 JTD sw Q-tronic, meni piše u prometnoj 1.775 kg iako u papirima piše da ima 1.680 kg, sad neznam ko koga tu  :sp :care

najbolje bi bilo da ga i ti daš izvagati...ovi tvornički podaci su vjerovatno bez goriva, bez ulja za servo, ulja od motora, ulja za kočnice, rashladne tekučine, tekučine za vjetrobran, sa 16" felgama i ko zna čim ne...ovo što sam nabrojao nosi sigurno cca 100 kg...
inače moram da ti pohvalim auto jer nebi imao ništa protiv da svog zamjenim za takvog...koji ti je prosjek potrošnje?

mikimio

• Gost
sigurno imaš pravo što se tiče težine, na to nisam ni razmišljao...pa samo goriva ima 70 litara kad je pun....

evo baš danas napravio servis, ulje i filtere, i promijenio sam prednje ležajeve, selen blokove, disk pločice prednje i zadnje i  grijače, još imam u planu za dva tjedna TI felge 18" (one sa 10 krakova) stavit sa ljetim gumama i to je to...

prosječna potrošnja u gradu...11 l - 12 l

pa ako misliš stvarno o nekoj zamjeni možemo se dogovoriti...jer sam i ja mislio sebi kratku uzet sa 150KS....

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
sigurno imaš pravo što se tiče težine, na to nisam ni razmišljao...pa samo goriva ima 70 litara kad je pun....

evo baš danas napravio servis, ulje i filtere, i promijenio sam prednje ležajeve, selen blokove, disk pločice prednje i zadnje i  grijače, još imam u planu za dva tjedna TI felge 18" (one sa 10 krakova) stavit sa ljetim gumama i to je to...

prosječna potrošnja u gradu...11 l - 12 l

pa ako misliš stvarno o nekoj zamjeni možemo se dogovoriti...jer sam i ja mislio sebi kratku uzet sa 150KS....

teško da mogu trenutno takvu trampu izvest iako bih to volio, al da pitam; koja je tvoja god., km i na koliko je procijenjuješ?

mikimio

• Gost
2007 god., 170 tkm, oko 14.000 eur, s tim da 0 kn ulaganja, sve boljke promjenjene i sad će imat regu do 4.2013.

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
2007 god., 170 tkm, oko 14.000 eur, s tim da 0 kn ulaganja, sve boljke promjenjene i sad će imat regu do 4.2013.

au, mislio sam da je tvoja dosta skuplja od moje al ispada da ja svoju procjenjujem za 5000kn više neg ti...
moja je 2008, 50 tkm...iskreno, ono što me odbija od tvoje su km, da bar ima uvrh glave 100 000...
svejedno tvoj model je za 5  :ok:

mikimio

• Gost
da, znam da su kilometri boljka, da ima 100 tkm manje otišla bi sa puno više....a ovak malo teže....sve u svemu prezadovoljan sam s autom....:)

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
da, znam da su kilometri boljka, da ima 100 tkm manje otišla bi sa puno više....a ovak malo teže....sve u svemu prezadovoljan sam s autom....:)

svakako da bi bila skuplja, to je opravdano...al svaka roba nađe svog kupca
ajmo reći da je tvoj motor negdje na pola radnog vijeka, iako je to teško procijeniti
onaj ko radi uvrh glave 15000km godišnje može ga voziti još najmanje
10 godina do generalke ak naravno prije se ne desi neka havarija

Offline rpichler

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
jesi ti svoju remap-irao?

Nisam. Razmisljao jesam ali nikako se odvazit.  :hehe:

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
Nisam. Razmisljao jesam ali nikako se odvazit.  :hehe:

Mogli bi dogovorit jedno kolektivno remapiranje; možda bi se lakše odvažili  :hehe: :hehe:

"Some cars take your breath away"

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
Mogli bi dogovorit jedno kolektivno remapiranje; možda bi se lakše odvažili  :hehe: :hehe:

ja sam svoju remapirao nedavno kod seba, dpf je ostao gore, a mapa nije full već malo prigušena...
po kompu se vidi da je potrošnja pala za najmanje 7dcl, a na "čep" nisam mjerio...neki dan sam išao
u rijeku, naplatna rijeka-zagreb sam prošao za točno sat vremena, a brzina je bila 160-180, potrošnja 6.5l  :craz

Offline rpichler

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka

:hehe: :hehe: možda... ovako stalno razmišljam pa bi pa ne bi, a najbitnije mi je što je i ovako brza od sogorovog Passata 2.0TDI sa 140 KS i DSG-om  :wz :wz  pa ne znam koliko mi remap uopce treba jer mu i ovako vadim krv na slamcicu  :funny: :funny: :funny:  Mozda samo zbog potrosnje, nikako da padne ispod 7,3l a stvarno pazljivo vozim...