05-11-2025, 00:32:44

Autor Tema: LPG  (Posjeta: 348566 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • RI
Odg: LPG
« Odgovori #1140 u: 14-10-2012, 15:30:35 »
Vidi...taj isparivač što sad imaš Genius 1500 sam imao taj slučaj već 2put ,jednom ga promijenio ,stavio isti i nedugo je opet probio....ak ti radi balone..tj ,pušta na vakum ....to je to ,riknio je ,reparacija može ,al kratko traje...uzmi samo model poslije ,ovaj na slici...i zaboraviš probleme s tim  :ok:

(Image removed from quote.)

Ako hoćeš...znam u OS gdje ima ...firma "Pliner" iz Ernestinova ,mogu uzet pa ti ponesem na susret u ZG ak dolaziš...mene je koštao 400kn (ne novi ,al uredno prepakiran..s jamstvom)...
Taj serviser mi je sam rekao da je to bolest kod tih modela...probije vakuum membrana pa ti pušta plin u granu...et i moj je išao dobro 50.000 al je krepao...stavio drugi novi..taj je riknio nakon 5000km što je čak razočaravajuće. Ovaj sad model BRC 1200 ili možeš staviti i Zavoli model koji je još bolji....s tim si duuugo miran.

Kod mene je izgleda ipak drugačiji, isto je Genius 1200, a kućište izgleda isto kao onaj sto si stavio sliku.Sad ne znam jesu isti.

« Zadnja izmjena: 14-10-2012, 21:07:14 od INTCP »

Alfa Dreams

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #1141 u: 14-10-2012, 16:56:49 »
Ma nije meni tako, ide mi cijev ta od vakuma u granu i druga cijev ide direktno u rail i između je filter, a dalje, nakon dizni je rail spojen sa senzorom pritiska i to je to, ne vraća se nigdje.
Nemaš povrat iz one plastične kutijice od senzora? Trebal bi imati dolaz i odlaz na tu kutijicu :?:

Ovaj isparivač ti ide max do 1.2 bara, preko toga puca membrana.

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1142 u: 14-10-2012, 21:02:07 »
Nemaš povrat iz one plastične kutijice od senzora? Trebal bi imati dolaz i odlaz na tu kutijicu :?:

Ovaj isparivač ti ide max do 1.2 bara, preko toga puca membrana.

Ni na samoj kutijici nema mogućnosti za dolaz i odlaz, već samo za jednu cijev i ta ide sa raila od injektora.
Nisu nista spominjali do sada na servisima da to ne valja.

Znam da ide do 1,2 bara, zasto bi islo preko toga?

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1143 u: 14-10-2012, 21:05:48 »
Ni na samoj kutijici nema mogućnosti za dolaz i odlaz, već samo za jednu cijev i ta ide sa raila od injektora.
Nisu nista spominjali do sada na servisima da to ne valja.

Znam da ide do 1,2 bara, zasto bi islo preko toga?

Auti većih zapremnina i turbaci traže više. Moj je na 1.4, šogijev i na više  :hap:

Ak ti smrdi plin, mjenjaj isparivač, uzmi Arktic od Tomasetta i miran si  :icon_wink:

Offline RoadRunner

• Koordinator
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Alfasud,Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet
    • Vukovar
« Odgovori #1144 u: 14-10-2012, 21:10:49 »
Da ,taj imaš i 1200mbar-a , isto sklon pucanju i 100% ti je tu kvar vjeruj mi  :ok:

@AlfaDreams.....nije to da smije primiti 1.2bar max već on daje vanka plin u tlaku 1.2 bar-a na rail dizni ,imaš i 1.5 i 1.7bar-a verzije ,prilagođeno snagama motora ,a tlak u cijevi gdje je tekuća faza plina ide i do 10tak bar-a :ok:

@intcp ,stavi bilošta samo ne taj model više...OK je i tomasetto ,Zavoli i BRC kasnije serije ,problema imat nećeš.

Prepravku jedino ćeš imat na sondi temperature jer taj BRC što sad imaš ima sondu koja mjeri temperaturu isparivača dosta duboko...ali bez problema tu istu sondu prisloni i pričvrsti samo na drugi isparivač...makar izvana samo i raditi će OK....meni sve štima i ide OK.
« Zadnja izmjena: 14-10-2012, 21:13:00 od RoadRunner »
Gas Guzzler

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1145 u: 14-10-2012, 21:19:25 »
Da ,taj imaš i 1200mbar-a , isto sklon pucanju i 100% ti je tu kvar vjeruj mi  :ok:

@AlfaDreams.....nije to da smije primiti 1.2bar max već on daje vanka plin u tlaku 1.2 bar-a na rail dizni ,imaš i 1.5 i 1.7bar-a verzije ,prilagođeno snagama motora ,a tlak u cijevi gdje je tekuća faza plina ide i do 10tak bar-a :ok:

@intcp ,stavi bilošta samo ne taj model više...OK je i tomasetto ,Zavoli i BRC kasnije serije ,problema imat nećeš.

Prepravku jedino ćeš imat na sondi temperature jer taj BRC što sad imaš ima sondu koja mjeri temperaturu isparivača dosta duboko...ali bez problema tu istu sondu prisloni i pričvrsti samo na drugi isparivač...makar izvana samo i raditi će OK....meni sve štima i ide OK.

Pa sto nema i ovaj novi tip sondu?
Da uzmem i dalje 1.2 ili to nije dosta za 2.0 150 ks?

Offline RoadRunner

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Alfasud,Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet
    • Vukovar
« Odgovori #1146 u: 14-10-2012, 21:22:33 »
Ma tu sondu je imao samo taj mali....neki od ovih imaju ,al drugačije je koncepirana...pa je lakše staviti ovo ....mogu ti slikat kako sam ja napravio i full OK radi ,nikakav problem.

Dovoljno ti je 1200mbar-a za 150ks  :ok: ,ak ja potjeram s njim mog boxera preko 210 koji pije više od 2.0  :craz ,onda nema sekiracije  :ok:
Gas Guzzler

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1147 u: 14-10-2012, 23:23:20 »
da, baš gledam u manualu od brc-a, 1200mb može od 26 do 32 kw/cil. uz uvjet da su brc max type injectori, crveni, a to i jesu
« Zadnja izmjena: 14-10-2012, 23:23:58 od INTCP »

Offline sakelije

• Pripravnik
  • **
    • Zadar
« Odgovori #1148 u: 18-10-2012, 22:52:28 »
Pitanje:
Ako plin grijemo kako se on nebi poledio smanjenjem tlaka, da li bi mogli tu hladnoču iskoristiti za inercooler?
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi ni u najvecim kolicinama

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1149 u: 18-10-2012, 23:24:05 »
tesko jer cim otpojis recimo lajtung ili crijevo koje vodi plin u isparivac ono se smrzne.. i jako bi tesko bilo ispustat plin da hladi a da se izlaz nezaledi.. a dok plin tece bez expanzije odnosno dok je pod tlakom nema promjene temperature..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline sakelije

• Pripravnik
  • **
    • Zadar
« Odgovori #1150 u: 19-10-2012, 01:09:11 »
ma isparivač d prvo prolazi kroz zrak, a tek onda vodu rashladnu. Obavezna expanzija jel opadanjem tlaka opada i temperatura T1/T2=V1/V2 const.   ako se dobro sječam. Uglavnom iskoristiti hladnoću plina poslije expanzije pa ga još ako treba ( a trebalo bi) ga zagrijati rashladnom vodom.
Ili ne smanjti toliko tlak da bi se ovo zaledilo..nešto kao dva expanziona ventila (dva stepena smanjivanja tlaka)
« Zadnja izmjena: 19-10-2012, 01:13:05 od sakelije »

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1151 u: 19-10-2012, 08:37:36 »
TEORETSKI-možda bi se i moglo.
Ugradiš/napraviš dodatan hladnjak ispred intercoolera. Na taj dodatni hladnak ugradiš regulator tlaka s recimo
8-10 bara na 3 i elektro ventil na ulazu i izlazu iz hladnjaka i poslije izlaza se prikopča na isprivač.

Kad daš kontakt, otvori se elektrovenitl na boci i na dodatnom hladnjaku.U hladnjaku se događa parcijalna ekspanzija koja opet oslobađa određenu "hladnoću". Tak bi moglo funkcionirati ALI...

Plin je u tekućem stanju i hladnoća dolazi kad se on počne širiti. Problem je po meni tlak koji je u boci.
Taj tlak stvara komprimirani zrak i želja plina da prijeđe iz tekućeg u plinovito stanje i tu bi nam trebal neki dobar teoretičar poput yedwya da izgubi dan života da to sve izračuna, tj. koliki treba biti pad tlaka tj. razlika u tlakovima da bi se dobila minus temperatura i kolika bi ona mogla/trebala biti  :hehe:

"Prazna" boca (nikad nije prazna) od 50 litara (govorimo o zapremnini zraka pri atmosferskom tlaku) i u nju ide 40 litara tekućeg plina pod tlakom od mislim 8-10 bara. To znači da se 50 litara zraka pod tim tlakom stlači na 10 litara. Tih 10 litara tjera tekuću fazu plina u sistem do isparivača. Kad se potroši tekuća faza, tj. zrak ju potisne van svojom ekspanzijom koliko može - auto staje.

Za one koji su mislili da se zrak koji ostane u boci i plin mješaju, tj. da plin isparava i mješa se za zrakom, to se ne događa jer su tlakovi veliki u boci i da bi se tekući propan-butan pretvoril u plin za to u boci nema mjesta.

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1152 u: 19-10-2012, 14:25:07 »
cuo sam na vise prica da neki majstori u bocu krkaju zrak kompresorom. jel to istina cemu to, i koliko.

pitam zato jer kad mi je plin recimo na "rezervi" ima jos 50l sigurno ponasa se glupo auto tj. kao da nema plina. i onda mi jedan plino serviser reko da si probam bocu malo sa zrakom napunit kaj mene iskreno malo trta radit al ako je istina bi probao..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1153 u: 19-10-2012, 16:47:23 »
cuo sam na vise prica da neki majstori u bocu krkaju zrak kompresorom. jel to istina cemu to, i koliko.

pitam zato jer kad mi je plin recimo na "rezervi" ima jos 50l sigurno ponasa se glupo auto tj. kao da nema plina. i onda mi jedan plino serviser reko da si probam bocu malo sa zrakom napunit kaj mene iskreno malo trta radit al ako je istina bi probao..

Direktni sistem ili flandža? Čiji sistem imaš, koliku bocu?

Krkaju kompresorom oni koji su petljali po plovku da im više plina stane. To se može u određenoj mjeri napraviti, ali ako pretjeraš imaš problem.

Kaj ti se događa? Auto počinje usporavati čim više gasa daš ili?

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1154 u: 19-10-2012, 17:00:07 »
meni se desava da kad mi je plin na rezervi kad napucam pun gas sam prebaci na benzin a kad ga vozim polako na vrh gasa mogu napravit jos 30,40km cim ga stisnem jace automatski prebaci na benzin zasto je to tako :?:

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1155 u: 19-10-2012, 17:31:29 »
Štos je u broju okretaja i kak ti je podešen pokazivač/plovak. Veći broj okretaja traži veći tlak, više plina, pa je moguće da ga ne dobiva dovoljno zbog zaštopanosti filtera, plinskog ulja na membrani itd.. itd...
Preporučam da napraviš servis isparivača ako nisi.  Kad si zadnji put servisiral plinski sustav?
Koji ti je sistem?

Ja recimo mogu naštimati na AG-u na koliko da mi se gasi koja lampica i mogu naštimati da mi se već nakon 10 litara potrošenih upali rezerva.

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1156 u: 19-10-2012, 18:46:53 »
plin je tartarini prije 3 mjeseca sam kod boyskog napravio servis filteri repariranje injektora ma sve sta je trebalo

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #1157 u: 19-10-2012, 19:25:06 »
tko je u Zg najbolji za servis Tartarini sistema?

ja znam samo za PCZ

Offline alen_156

• Pripravnik
  • **
    • Solin
« Odgovori #1158 u: 19-10-2012, 19:26:20 »
ima li kakvih saznanja u vezi cijene plina od 1,11

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1159 u: 19-10-2012, 21:46:09 »
plin je tartarini prije 3 mjeseca sam kod boyskog napravio servis filteri repariranje injektora ma sve sta je trebalo
Jer ti se to i prije servisa događalo?

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1160 u: 20-10-2012, 00:34:46 »
Direktni sistem ili flandža? Čiji sistem imaš, koliku bocu?

Krkaju kompresorom oni koji su petljali po plovku da im više plina stane. To se može u određenoj mjeri napraviti, ali ako pretjeraš imaš problem.

Kaj ti se događa? Auto počinje usporavati čim više gasa daš ili?

flanđa brc lcs mislim just ili tak nekaj iz tog doba.. 

nakrkam 200 kn radi oke oke ima tu i tam neki black out.
upali se rezerva tj. pocne blinkat zadnja lampica i auto se sve vise gusi na okretijama i gasu, ispraznim ga do kraja , utocim 50 kn i na vrhu gasa je vec gusenje neko lagano nakon 20 km je to ocigledno vec i imam osjecaj da se vozim duzu relaciju tako da bi skurio motor..

nije mi tolko do tog kaj sa 50kn to radi, nego kaj zna tak i sa 200-300 kn boca je bačva od 80l mislim ili 75. 8g. staro sve skupa odrzavano nikako :D

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1161 u: 20-10-2012, 08:27:18 »
Jer ti se to i prije servisa događalo?
da i prije servisa otkad sam ju kupio,nije to nista strasno nego mi ide na zivce kad sam na rezervi pa se zaboravim i krenem prestizat a ono op zacuka i nastavi dalje al na benzinu a onda poludi oce motor da iskoci van iz auta  :hehe:

Offline sakelije

• Pripravnik
  • **
    • Zadar
« Odgovori #1162 u: 20-10-2012, 13:44:10 »
da i prije servisa otkad sam ju kupio,nije to nista strasno nego mi ide na zivce kad sam na rezervi pa se zaboravim i krenem prestizat a ono op zacuka i nastavi dalje al na benzinu a onda poludi oce motor da iskoci van iz auta  :hehe:
To se i meni par puta dogodilo i izgleda  čudno .. kad se to dogodi u prvoj brzini   :o000: :o000: :o000: :o000:
propadne skroz pa f... explodira na benzin   :icon_1:     ko najveci manijak u županiji...

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #1163 u: 20-10-2012, 14:07:29 »
ima li kakvih saznanja u vezi cijene plina od 1,11

Malo je prerano još

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1164 u: 21-10-2012, 09:32:35 »

flanđa brc lcs mislim just ili tak nekaj iz tog doba.. 

nakrkam 200 kn radi oke oke ima tu i tam neki black out.
upali se rezerva tj. pocne blinkat zadnja lampica i auto se sve vise gusi na okretijama i gasu, ispraznim ga do kraja , utocim 50 kn i na vrhu gasa je vec gusenje neko lagano nakon 20 km je to ocigledno vec i imam osjecaj da se vozim duzu relaciju tako da bi skurio motor..

nije mi tolko do tog kaj sa 50kn to radi, nego kaj zna tak i sa 200-300 kn boca je bačva od 80l mislim ili 75. 8g. staro sve skupa odrzavano nikako :D

Vas zeza ista stvar. Ako je sve servisirano i promjenjeno onda je igra u boci. Ako su boce dugo u uporabi vrlo lako je moguće da imate u bocama plinskog ulja. Trebali bi potrošiti do kraja plin, otkopčati boce i otovriti plovak. Počistiti to smeće van iz boca i gas dalje  :ok:

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1165 u: 21-10-2012, 12:17:44 »
evo danas mi se opet desilo natocio 100kn plina prosao sam 40km i stisnem ga u prvoj pun gas i prebaci na benzin a imam jos za 60km. mislim da cu opet do boyskog jer ne zelim nista sam radit oko plina jer neznam i kakve sam srece dignut cu i sebe i auto u zrak :hehe:

Offline zvrk

• Sa stažom
  • nije još alfa...ali je ipak talijan :)
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #1166 u: 21-10-2012, 12:22:52 »
evo danas mi se opet desilo natocio 100kn plina prosao sam 40km i stisnem ga u prvoj pun gas i prebaci na benzin a imam jos za 60km. mislim da cu opet do boyskog jer ne zelim nista sam radit oko plina jer neznam i kakve sam srece dignut cu i sebe i auto u zrak :hehe:
što tebi troši 1kn/1km?
to je oko 17,5 lit./100 km   ::)
potrčko

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1167 u: 21-10-2012, 12:26:04 »
što tebi troši 1kn/1km?
to je oko 17,5 lit./100 km   ::)
pa ono da tu po rijeci kreni stani uz malo brzu voznju al kad ga normalno vozim da idem bas stedit onda prodem sa 100kn 120,130km al ja sam zadovoljan i sa ovim 1kn 1km al se vozim ko gospodin :craz

Offline zvrk

• Sa stažom
  • nije još alfa...ali je ipak talijan :)
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #1168 u: 21-10-2012, 13:21:22 »
 :hap:
potrčko

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1169 u: 21-10-2012, 17:35:23 »
Vas zeza ista stvar. Ako je sve servisirano i promjenjeno onda je igra u boci. Ako su boce dugo u uporabi vrlo lako je moguće da imate u bocama plinskog ulja. Trebali bi potrošiti do kraja plin, otkopčati boce i otovriti plovak. Počistiti to smeće van iz boca i gas dalje  :ok:

moguce lako jer mi i plovak cvilii na najace.
znaci spraznim do kraja i mogu slobodno otvorit iza