Dizel se ne sastoji samo od jedne komponente, molekularno dizel je mješavina više vrsta ugljikovodika. Prosječni sastav dizela ti je okvirno
C12H23. Inače dizel ti se kreće od C10H20 do C15H28.
Kemijska jednadžba za potpuno izgaranje dizela (nakon izjednačavanja) bi bila:
4C12H23 + 71O2 --> 48CO2 + 46H2O
Naravo da u praksi ne može dizel izgorit 100%, zato jer je iskoristivog modernog dizela nešto preko 50%, a ono kaj izlazi na auspuh su uglavnom mješavine kojekakvih elemenata od čistog ugljika pa sve do MOLEKULA POTPUNO NEIZGORENOG DIZELA.
Za sad je dobro...
Tu nastupa vodik. Vodik se koristi kao raketno gorivo i vrlo je nestabilan i kratkog vijeka, tj brzo se raspada, a pogotovo ovaj vodik koji se dobiva iz tih čelija. Ako se ne iskoristi u cca 10 sec ovaj naš vodik se raspada i veže s molekulama kisika i nestaje.
A jel? Ajde ti meni objasni koja je točno razlika između ovog vašeg vodika i npr onog njihovog vodika koji se dobiva za industrijsku primjenu i pakira u boce?
Kolko treba da iz tog "bubblera" taj HHO dospije u cilindar motora jel više ili manje od 10s? Koliki je protok kroz taj bubbler?
Kad uz kisik i dušik iz atmosfere, dizel motor povuće u komoru i taj vodik (koji je explozivan i zapaljiv) dizel dobije jaču expanziju, čistije sagorijevanje i bolju iskoristivost goriva (MANJE NEIZGORENOG DIZELA U ISPUHU-potvrđeno mjerenjem na eko testovima). Trebaš za istu brzinu pliće držati gas i samim tim manje goriva doziraš.
E sad ono kaj tebe zanima je formula pa evo- ovo je formula za izgaranje s početka posta
4C12H23 + 71O2 --> 48CO2 + 46H2O
A ovo je sa vodikom
4C12H23 + 72O2 + 2H2 (naš vodik) = 48CO2 + 48H2O
Kao što vidiš količina dizela je ostala ISTA! Ali zbog vodika dobivena energija je nešto veća (kad se tu radi o litri dizela milijun je molekula pa se na 10l prikupi razlika od 15% do 20%).
Zbog veće dobivene energije možeš se sa istom količinom dizela kretati brže.
Dobro i sad si upisao stehiometrijsku formulu za jednu molekulu kisika i dvije molekule vodika i dodao to u jednadžbu izjednačenja i time dobio što?
Ajda da pojasnim - znači da na cca 4 mola dizela i 71 mol kisika imaš dodatnih 1 mol kisika i 2 mola vodika... Jel tako? I to je to famozno poboljšanje reakcije...
Ajde da vidimo...
Prosječno mol dizela nek ima 230g znači za oksidaciju 4x230=920 g goriva (cca 1.1 L) potrošiš 1136 g kisika (cca 795 litara istoga pri atmosferskom tlaku i sa 21% udjela u zraku to je cca 3786 L zraka) pri tome ti dobiješ cca 41200 kJ energije...
U to sa svojim HHO dodaješ 16g (11 L kisika) i 4g (45 L) vodika dodaješ cca 568 kJ energije (sa 56 L HHO plina)...
Znači povećavaš energetsku vrijednost te reakcije za 568/41200=0,0137 iliti 1.37%
Ujedno za elektrolizu 2 mola vode (da bi dobio O2 i 2H2) potrošiš 2x237 = 474 kJ struje - koju moraš nadoknaditi iz akua tj alternatora tako da kad se izračuna 568-474= 94 kJ energije
E sad si misliš da si u plusu to šljaka HEUREKA!!!
BANANA...!
Zakaj?
E pa ljepo energetske učinkovitosti "ciklusa" te shebu...
50% za motor s unutarnjim izgaranjem (ja kad sam učio to je bilo 30-40% al ajde valjda si poravili) ali nek ti bude 60% i učinkovitost konverzije mehaničke enrgije radilice u alternatoru u struju nek je isto 60%
0.6 [koeficijent motora] * 0.6 [koeficijent alternatora] x 568 [energija HHO-a] = 205 kJ
Znači kad potrošiš 474 kJ struje da prizvedeš HHO kojeg si gore napisao natrag dobivaš od njega u akumulator iz gojeg si tu struju uzeo 205kJ znači da si u pušingu i to -269/41200 = -0.0065 iliti 0,65% si POVEĆAO potrošnju goriva
Kaj nisu zakoni prirode kurva?
Jel je to to što si tražio?
Još nisi rekao koja je to točno kalorijska i energetska vrijednost HHO-a koliku silu na klip stvara i dokazao da je iznos energije ciklusa konverzije mehaničke energije natrag do te mehaničke energoije pozitivan ili barem nula evo ja ti dajem svoj račun a ti me popravi...