Moje iskustvo sa plivajućim zamajcem na 147 1.9 JTD 8v koja je remapovana - znači sa dosta povećanim obrtnim momentom...
Prvo: kako probati da li je zamajac u OK stanju? Kad se skine dole, probati rukom da li je rotacija (neko ovo zove "luft") između 5mm i 10mm. Više od 10mm ne valja...
Na JTDu zamajac veoma teško "crkava" jer je "plivanje" postignuto radijalnim oprugama (2 komada). Na vozilima sa plivajućim zamajcem
koji ima gumene amortizere, crkavanje je realnije. A kako sam došao do ovog zaključka?
Uporedio sam (duga je priča zbog čega) tri plivajuća zamajca za 147 1.9 JTD 8v:
a) potpuno novi "Valeo" - kupljen zbog zamene zamajca b),
b) onaj koji je došao sa mojom Alfom i prešao oko 140000km i
c) polovni tj. korišćeni (uzeo zbog upoređenja, pa posle vratio)...
Rezultat upoređenja (sva tri su bila ugrađena i voženo je nekoliko dana sa njima) je:
d) sva tri zamajca imaju otprilike isti luft (zazor) kada se pomeraju rukom,
e) sva tri zamajca imaju isto ponašanje u leru, pri ubrzanju, kočenju motorom , pri gašenju, startovanju i
f) sada imam maltene nov, tri dana korišćen zamajac viška, onaj pod a), koji prodajem

... Dole su slike tog zamajca gde se vide bitni delovi...
Vibracije pri kretanju (i sporom pušanju kvačila) potiču od izvitoperene korpe, a "tvrdo" kvačilo od korpe čije "latice" su izgubile početnu geometriju ili (ređe) zbog druk-ležaja koji je za zamenu.
Šta je zaključak/poenta?
Između ostalog i to da je "majstorima" najlakše da kažu da je zamajac "zreo" za zamenu - deo je skup, pa može da se uzme i više za "ruke" ...
Opruge u zamajcu JTDa mogu i da promene karakteristike, ali će on da obavlja svoju "plivajuću" funkciju. Razlog za skoro "večno" trajanje takvog zamajca je u činjenici da je jedna opruga zategnuta, a jedna pritisnuta, pa čak i kidanje opruge (što je gotovo neverovatno) ne smanjuje bitno funkcionalnost zamajca. Zbog toga i ne bi trebalo da brine nešto više vibracija pri startu i gašenju motora. Problem su vibracije u stacionarnim režimima rada - na primer ler od 850o/min ili 900o/min. Kad se zamajac zaleti, opruge maltene i ne rade - njihova funkcija je da smanje (ne mogu da spreče) dinamičke udare pri naglim promenama režima vožnje. Ali onda toliko drugih stvari ima veći problem (korpa, lamela, menjač, diferencijal...) od zamajca...
Pozdrav. Dušan.
[privitak je izbrisao admin]