17-09-2026, 12:10:26

Autor Tema: Mjet zamašnjaci i kvačilo  (Posjeta: 90825 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfa166DA

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • Daruvar
Odg: Mjet zamašnjaci i kvačilo
« Odgovori #150 u: 05-11-2011, 22:57:15 »
valeo zamajac 2450kn
valeo set kvacila 1950kn
eto vam cijena..to kad se pogleda i usporedi sa nekim vw il neznam cim..je stvarno ok cijena..da negovorim da je moguce jos i jeftinije proci..znaci sve novi djelovi nista polovnog naravno  :mah:

dvomaseni je stavljen s razlogom..a to je evo prije par postova i covjek objasnio..na tom momentu i ponekad divljanju proklizavanju kotaca on najvise pati..tj na udarima..i nije ni cudo sto ode ..jos on dobro i izdrzi  :hap:

majstore taj valeo set kvačila nabavio za 1200 pa ona uspoređuj sa WV  hhhhheeee
098 871 798

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #151 u: 07-11-2011, 17:04:50 »
majstore taj valeo set kvačila nabavio za 1200 pa ona uspoređuj sa WV  hhhhheeee
dije nabavio taj set valeo za 1200 kn?
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline ksara

• Pripravnik
  • **
  • 159
    • Slavonija
« Odgovori #152 u: 07-12-2011, 15:06:47 »
Čitam ovu temi i razmišljam  :?: citiram "ako iz malih okretaja stalno stišćeš do poda u naglo ubrzanje najveći moment pokupi zamašnjak" " ili od vožnje po gradu" ode zamašnjak, odnosno lamela..... Znaci ja ne bi trebao u drugoj ili trećoj brzini malo jace stisnuti papučicu da auto  povuče?

Možda sam pogrešno shvatio????? Kupio sam nedavno 159 pa me zanima....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #153 u: 07-12-2011, 15:58:46 »
Čitam ovu temi i razmišljam  :?: citiram "ako iz malih okretaja stalno stišćeš do poda u naglo ubrzanje najveći moment pokupi zamašnjak" " ili od vožnje po gradu" ode zamašnjak, odnosno lamela..... Znaci ja ne bi trebao u drugoj ili trećoj brzini malo jace stisnuti papučicu da auto  povuče?

Možda sam pogrešno shvatio????? Kupio sam nedavno 159 pa me zanima....
najjači moment ti je između 2-3t okr, što je viši stupanj prenosa veče je opterečenje na zamajac,kuplung,mjenjač,poluosovine,...znaži 6. brzina 2-3t okr  sve najviše trpi ali ak ti je seriski auto ne zamaraj se sa tim i vozi kak ti paše
što češ bit nježniji  i pažljiviji da izbjegavaš taj režim rada sve če duže trajat
« Zadnja izmjena: 07-12-2011, 15:59:20 od Seb »
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline ksara

• Pripravnik
  • **
  • 159
    • Slavonija
« Odgovori #154 u: 07-12-2011, 16:15:19 »
je serijski.... znaci najbolje je laganini....?
 :hehe:

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #155 u: 11-12-2011, 13:27:10 »
I jel može nakraju rezime cijena i popratnih dijelova koji se još mijenjaju uz kvačili ili bi ih bilo pametno mijenjat (simerinzi, dihtunzi, itd)

znači kolko je original reparirano kvačilo za 156 2.4 M-JET (cca 300E)? I lager za njega, isto original (cca 100e) Imam kakvih popusta na gotovinu prilikom kupnje?

Netreba cijeli motor vadit van, samo se razdvoji i skine getriba, ili? Kolko je serviseru vremena potrebno za tah podhvat?

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #156 u: 11-12-2011, 19:39:10 »
dakle reparirano original LuK: zamašnjak, 2900 kn, kvačilo (potisna i korpa) 2200 kn,
 ležaj zamjenski Valeo 600kn, original je mislim oko 800.
Posao ti je oko 1000 kn, mjenjač ide dole motor ne  :mah:

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #157 u: 12-12-2011, 16:38:05 »
dakle reparirano original LuK: zamašnjak, 2900 kn, kvačilo (potisna i korpa) 2200 kn,
 ležaj zamjenski Valeo 600kn, original je mislim oko 800.
Posao ti je oko 1000 kn, mjenjač ide dole motor ne  :mah:

Hvala!

Gdje ima po tim cijenama?

izgleda da ču morat mijenjat kvačilo, jer kad navali moment na 2000rpm, u 3,4,5,6 brzini prokliže lamela, najviše se osijeti u 4 na 2000-2500, nekad izdrži 2-3 ubrzanja dok je još lamela hladna, ali kasnije ne, pa moram štedjeti na gasu, a i nije to tak za vozit.

Jel se može oštetit zamašnjak prilikom proklizavanja lamele ak se vozim jedno vrijeme tak? (il samo natsrada lamela i korpa još više)

Hmm, sad ad je več sve dole (nije još ali uskoro bude) dal mijenjat i zamašnjak ili ne (lagano samo u 2. brzini osijetim podrhtavanje na 1000-2000 rpm, kasnije ne, ni u drugim brzinama. Neznam dal dat još 3000kn i za zamašnjak kad je več sve raskopano, a neznam u kakvom je stanju, a da nebude za 10k km da treba i njega mijenat, pa opet soma kuna za meštra dat :/

E i još sad dal opće je to kvačilo problem, čitajuči temu na forumu u 1.9 M-JETu, http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,55267.0/topicseen.html
dečko je promijenio sve i svašta, pokupovao original, da bi se nakraju ustanovilo da je za sve kriv cilindar kuplunga, pa da nije v tome i ovde kvaka, il jel moguče d aulje odnekud dođe nutra i da zato prokliže (možda glupavo pitanje al ajd, nije da s eradi o 100-200kn, nego malo više)

Offline MaliVido

• Pripravnik
  • **
  • ALFA 156, 2.4 JTDm
    • Dubrovnik,Župa dubrovačka
« Odgovori #158 u: 12-12-2011, 18:46:01 »
Neznam koliko ti je alfica prešla ali odprilike hajdemo kazati da zamajac otkazuje poslušnost na oko 200 000km...uzmi pouzdanog meštra i nek ti pogleda zamajac kad već skidaš getribu;;;
mišljenja sam da ako ikako financijski možeš podnijeti mijenjaš sve u kompletu i miran si dugo vremena... :da:...pitao si i za popratne djelove pa stoga računaj i na zamjenu semeringa radilice(oko 600 kn)...
Alfica i ništa drugo...

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #159 u: 12-12-2011, 21:05:00 »
na 2.4 mjet zamašnjak može otići i puno ranije,  :box:  ovisno o vožnji, gdje je vožena itd.

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #160 u: 12-12-2011, 21:16:10 »
KAd budem mijenjao, provjerit ću i zamašnjak, pa d avidimo, jel dodati još 3000kn na tih 4000 kolko ispada zamjena kvačila, jer ako če trebati mijenjati zamašnjak za pola godine onda je več 4 a ne 3soma. A kako znat jel malo ili jako u banani? po luftu?

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #161 u: 13-12-2011, 06:58:31 »
da po luftu, ako ima preveliki luft lijevo desno i gore dole, odnosno unutra van kad ga čupaš iz kušišta  :rolll:
Pazi da ne padne na nogu, jako je težak  :hap:

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #162 u: 13-12-2011, 15:44:22 »
da po luftu, ako ima preveliki luft lijevo desno i gore dole, odnosno unutra van kad ga čupaš iz kušišta  :rolll:
Pazi da ne padne na nogu, jako je težak  :hap:

A kolki je to preveliki luft, tj, do kolko se tolerira? Da znam kad sve raskopam jel naručivat zamašjnak ili samo sklopit s ovim koji je i bio? Originalni je 11 tkn, original reparirani 3000, a jel ima netko ko se bavi reparacijom, i gde on opće dobi lufta, na federima ili?

gore je spomenuto da treba mijenjati i brtvu na radilici. jel moguče da negdje slini ulje pa da zato lamela klizi?

Offline MaliVido

• Pripravnik
  • **
  • ALFA 156, 2.4 JTDm
    • Dubrovnik,Župa dubrovačka
« Odgovori #163 u: 13-12-2011, 20:08:20 »
Lamela klizi zato što je potrošena,ispucala i zato što joj je vremenom izgorilo svo meso a semering radilice mijenjaš iz preventive bez obzira jeli bali ulje ili ne,tako da nebi nakon nekog vremena opet sve skidao van radi hebenog semeringa...
Alfica i ništa drugo...

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #164 u: 13-12-2011, 20:44:31 »
A kolki je to preveliki luft, tj, do kolko se tolerira? Da znam kad sve raskopam jel naručivat zamašjnak ili samo sklopit s ovim koji je i bio? Originalni je 11 tkn, original reparirani 3000, a jel ima netko ko se bavi reparacijom, i gde on opće dobi lufta, na federima ili?

gore je spomenuto da treba mijenjati i brtvu na radilici. jel moguče da negdje slini ulje pa da zato lamela klizi?
gle unutra van nebi trebalo uopće imati lufta, a lijevo desno ne više od 2 do 3 cm . Valjda na federima da.
Iskreno meni je to mehaničar skidao i ustanovio te mi objašnjavao, ja sam to doma provjeravao prije nego sam ga odnio u servis ovlašteni. Možda ipak netko iskusniji da ti odgovori točnioje, ali uglavnom je ovo što sam napisao.
Jel netko ovako reparira, ne znam ja nisam našao nikoga. Kad odneseš u servis oni ti naruče i ti dobiješ drugi, a tvoj valjda pošalju u tvornicu kolčiko sam ja shvatio.
Pitaj Seba, on ti  može pomoći oko toga.

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #165 u: 13-01-2012, 10:20:12 »
set kvačila i potisni če vjerojatno biti mijenan sad kroz mjesec dana, još samo da odlučim kako, kad i gdje.

Nego, zanima me jel može i kvačilo kliziti ako pušta/slini ulje iz getribe na semeringu u sredini (na slici lijeva getriba, F40)  :?: :?:
http://img.photobucket.com/albums/v471/Mark_in_Ireland/Gearboxesnpistons020.jpg

da nije samo radi njega problem proklizavanja, a ne potrošenosti lamele.
jer nekad klizi odma i dok je hladan (npr, 10 km stare zagorske, auto se zgrije, lamela hladna ali na prvo stiskanje gasa pri pretjecanju odma prokliže), nekad ne klizi dok se ne zgrije lamela pošteno, ali nakon par minuta "špananja" prokliže.

Inače, dolje negdje ispod mi malo slini ulje kod getribe, e sad ak je na spoju mašine i getribe, onda definitivno ode neki semering i lamela je u ulju pa od tuda i proklizavanje. Ak pušta onda to i je vjerojatno iz getribe jer ulje u mašini je konstanto na istoj razini a vjerujem da bi mlao palo garant. I jel na spoju mašine i getribe ima dihtung neki da znam odma sve kaj mi treba?

Semering na radilici (cca 500kn) cu mijenjati odmah prilikom rastavljanja sad, a kakva je situacija s semeringom na getribi (ovaj gore na slici), kolko je jnegova cifra i jel komplicirano ga promijeniti ili ide samo izvana?
« Zadnja izmjena: 13-01-2012, 10:27:24 od Marekk »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #166 u: 13-01-2012, 10:33:46 »
set kvačila i potisni če vjerojatno biti mijenan sad kroz mjesec dana, još samo da odlučim kako, kad i gdje.

Nego, zanima me jel može i kvačilo kliziti ako pušta/slini ulje iz getribe na semeringu u sredini (na slici lijeva getriba, F40)  :?: :?:
http://img.photobucket.com/albums/v471/Mark_in_Ireland/Gearboxesnpistons020.jpg

da nije samo radi njega problem proklizavanja, a ne potrošenosti lamele.
jer nekad klizi odma i dok je hladan (npr, 10 km stare zagorske, auto se zgrije, lamela hladna ali na prvo stiskanje gasa pri pretjecanju odma prokliže), nekad ne klizi dok se ne zgrije lamela pošteno, ali nakon par minuta "špananja" prokliže.

Inače, dolje negdje ispod mi malo slini ulje kod getribe, e sad ak je na spoju mašine i getribe, onda definitivno ode neki semering i lamela je u ulju pa od tuda i proklizavanje. Ak pušta onda to i je vjerojatno iz getribe jer ulje u mašini je konstanto na istoj razini a vjerujem da bi mlao palo garant. I jel na spoju mašine i getribe ima dihtung neki da znam odma sve kaj mi treba?

Semering na radilici (cca 500kn) cu mijenjati odmah prilikom rastavljanja sad, a kakva je situacija s semeringom na getribi (ovaj gore na slici), kolko je jnegova cifra i jel komplicirano ga promijeniti ili ide samo izvana?
moguče je ali to en znači da nemoraš promjenit set kvačila

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #167 u: 17-01-2012, 11:14:26 »
Evo jedan video koji objašnjava zašto služi zamašnjak s dvije mase  :ok:
ZF zms dual mass flywheel for passanger cars

A dobio sam jedan rabljeni (ne valja više), pa ću ga rastaviti (ako se bude moglo) i vidjeti da li je moguća reparatura.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #168 u: 17-01-2012, 11:30:17 »
Presjek

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #169 u: 17-01-2012, 12:54:21 »
nisam mislia da se toliko zakreće,interesantno!  :ok:

Offline Tomislav 1

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147jtdm
    • Zadar
« Odgovori #170 u: 17-01-2012, 22:04:18 »
Čini mi se da i ja imam problem sa zamašnjakom. Jutros kad sam upalija auto kad stisnem kvačilo čuje se nekakvo roštanje, kao zvuk federa na lameli. Kvačilo odvaja normalno, samo dok je stisnuto rošta. Muči me to što do sada nije dava nikakve znakove da bi moglo doć do problema, samo odjedanput prošuškalo.
Mišljenje nekog ko je ima problema s time?
« Zadnja izmjena: 17-01-2012, 22:05:34 od Tomislav 1 »
E!

Offline Disconnected

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #171 u: 17-01-2012, 22:06:21 »
Čini mi se da i ja imam problem sa zamašnjakom. Jutros kad sam upalija auto kad stisnem kvačilo čuje se nekakvo roštanje, kao zvuk federa na lameli. Kvačilo odvaja normalno, samo dok je stisnuto rošta. Muči me to što do sada nije dava nikakve znakove da bi moglo doć do problema, samo odjedanput prošuškalo.
Mišljenje nekog ko je ima problema s time?
Ja bi prije rekao da je to do potisnog ležaja....ako se čuje samo dok je kvačilo pritisnuto

Offline Tomislav 1

• Ovisnik o alfistima
  • 147jtdm
    • Zadar
« Odgovori #172 u: 17-01-2012, 22:15:46 »
A možda i je potisni jer nema nekih klasičnih simptoma koje nevaljani zamašnjak prizvodi. Auto ne trese ni pri kretanju ni paljenju-gašenju i čudno da je crka baš tako od jedanput. Svakako triba mjenjač skinut pa vidit što je.
E!

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #173 u: 18-01-2012, 11:22:17 »
meni se je na Themi čuo potisni jedno 100 000 km i nikad problema,prodana je s tim zvukom! nemojte se mučit sa svim zvukovima!

Offline Tomislav 1

• Ovisnik o alfistima
  • 147jtdm
    • Zadar
« Odgovori #174 u: 18-01-2012, 11:42:10 »
meni se je na Themi čuo potisni jedno 100 000 km i nikad problema,prodana je s tim zvukom! nemojte se mučit sa svim zvukovima!
Navika sam ja već na zvukove na alfi ali ovo je kada željezo na željezo dere. Mada, jutros se taj zvuk umirio i čulo se samo da nešto cvili, ka da dobar kanarinac piva.  :craz Aj budi pametan!
A ja sam na zvukove alergičan! :mad:
E!

Offline Tomislav 1

• Ovisnik o alfistima
  • 147jtdm
    • Zadar
« Odgovori #175 u: 18-01-2012, 12:22:52 »
Jel neko zna di nabaviti zamašnjak za 20v jtd? Vidija sam da neki spominju onu popularnu cijenu od 3000 kn? Ima li što od toga? Nisam još 100% siguran da je on ali volija bi znat di se da nabavit što jeftinije.
Ja sam naša lukov ali košta 8500 kn, mogu dobit još 30% rabata ali opet mi je puno.
E!

Offline Tomislav 1

• Ovisnik o alfistima
  • 147jtdm
    • Zadar
« Odgovori #176 u: 18-01-2012, 13:38:08 »
Benussi Pula 3007 kn original reparirani s tim da moraš svoj dati njima.
E!

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #177 u: 18-01-2012, 15:46:51 »
Benussi Pula 3007 kn original reparirani s tim da moraš svoj dati njima.

u svim ovlaštenim servisima je 3007kn za original reparirani (novi novcati ali oni to tak zovu) s vračanjem svojeg starog unutra, ja sma se raspitaival u nekoliko servisa, ali drugi tjedan mijenjam samo kuplung set + druk lager, semering radilice, semering getribe i novo ulje, a zamašnjak u nekaoj drugoj priči, zasad ništa ne ruži, i ode min 4500kn na to.

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #178 u: 18-01-2012, 16:17:09 »
u svim ovlaštenim servisima je 3007kn za original reparirani (novi novcati ali oni to tak zovu) s vračanjem svojeg starog unutra, ja sma se raspitaival u nekoliko servisa, ali drugi tjedan mijenjam samo kuplung set + druk lager, semering radilice, semering getribe i novo ulje, a zamašnjak u nekaoj drugoj priči, zasad ništa ne ruži, i ode min 4500kn na to.
Istina, jedino je kod Seba jeftiniji jer daje 10% popusta za alfiste

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #179 u: 18-01-2012, 16:21:47 »
Istina, jedino je kod Seba jeftiniji jer daje 10% popusta za alfiste

ak se uzima tak nekoliko skupčjih dijelova, kod svakoga ovlaštenoga se može nafektati 10% a nisam alfista, barem sam ja uspio, e sad, nebi se mešal.