12-06-2026, 23:07:06

Autor Tema: Koji dizel točite?  (Posjeta: 45331 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Sipekius

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Koji dizel točite?
« Odgovori #60 u: 03-09-2008, 08:50:52 »
Cijena je 9,09. Niti ja ne primjećujem neku razliku među raznim pumpama, ali ovo je već nešto drugačije.
Događalo mi se da negdje oko 3000 lagano izgubi gas i krene. Sada se to ne događa. Nema više onakvog crnog oblaka dima kad naglo dodam gas makra se vozim po gradu.

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Ženski
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
« Odgovori #61 u: 03-09-2008, 08:53:36 »
e onda se isplati probat ... btw. meni tu nasuprot firme novoizgrađena OMV al je već preko godinu dana zatvorena tj. nikaj ju nisu ni otvorili  :rolll: ... a ja se već poveselila da mi benzinska (i praonica) budu pod nosom ...

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #62 u: 03-09-2008, 09:12:11 »
e onda se isplati probat ... btw. meni tu nasuprot firme novoizgrađena OMV al je već preko godinu dana zatvorena tj. nikaj ju nisu ni otvorili  :rolll: ... a ja se već poveselila da mi benzinska (i praonica) budu pod nosom ...

...u Sopnici, nekaj nije uredjeno sa papirima do kraja, koliko sam ja chuo..."al dobro, dosta o mom autu, prichajmo malo o meni" :craz

...pa nije ni tako skup taj BS, samo 10 lipa od ininog eurodiesela vulgaris...valjda che sa tim gorivom malo dignut kvalitetu (uzevshi u obzir ona nedavna istrazhivanja o kvaliteti goriva)... :ok:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #63 u: 03-09-2008, 09:16:16 »
na OMV-u na goričkoj je još onaj eurodisel sprint  :rolll:
jučer natočila
...tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću...

Andrić

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #64 u: 03-09-2008, 09:30:48 »
a koja je cijena (u odnosu na "stari" eurodizel) ?

ja inaće nikad ne primjetim baš neku razliku između goriva ...ono kad se priča tipa tifon/omv/žnj  je bolji ovo i ono ... nit u potrošnji nit u vožnji (Image removed from quote.)

Ista stvar, sve probao, ali nisam primjetio nikakvu razliku. I u Deltu sam probao eurodiesel, pa nisam vidio nikakvu razliku odnosu na obični diesel.
Da bi na neko gorivo bila veća snaga motora i manja potrošnja, trebalo bi to gorivo sadržavati više energije. Pošto su svi ugljikovodici (benzin, dizel, propan-butan) u 1% razlike što se tiče energije po kilogramu goriva, zaključak je da bi gorivo sa više energije trebalo biti specifički teže.  Specifična težina dizela je 0,83-0,86 kg/litri. Sad bi trebalo pronaći specifikacije za svako gorivo i usporediti.
Znate li da dizel koji se prodaje na pumpama ljeti i zimi nije isti. Zimi mu se dodaje određeni postotak petroleja (kerozina) da bi mu se spustila točka kristalizacije (smrzavanja) . Takvo gorivo je specifički lakše i ima nešto manje energije.

Offline mareo

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #65 u: 03-09-2008, 09:36:23 »
...Viktor, putujucha enciklopedija... :ok: :care

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
« Odgovori #66 u: 03-09-2008, 10:31:22 »
Ista stvar, sve probao, ali nisam primjetio nikakvu razliku. I u Deltu sam probao eurodiesel, pa nisam vidio nikakvu razliku odnosu na obični diesel.

unaprijed se ispričavam ak blebnem glupost ... al kaj nije eurodizel bezolovni a dizel s olovom tj. za starije dizle  :?:

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #67 u: 03-09-2008, 10:44:24 »
unaprijed se ispričavam ak blebnem glupost ... al kaj nije eurodizel bezolovni a dizel s olovom tj. za starije dizle  :?:

Oprošteno  :hap:

Glavna razlika između Dizela i EuroDizela je količina sumpora u gorivu...

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GIULIA super 2.2 180 Q2
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #68 u: 03-09-2008, 10:54:18 »

Ovo ti je slućaj kod benzina a ne kod disela  :ok:
Alfa 145 QV - rally car

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #70 u: 03-09-2008, 11:08:13 »
danas piše u Jutarnjem da je OMV hrvatska tek pretstavio novo gorivo - Premuim dizel
kažu da zadovoljava Euro V normu o čistoći ispušnih plinova, ne sardži sumpor, poboljšava rad motora, održava ga čistim i produžava vijek, daje optimalnu podmazanost, štiti od koksnih naslaga i korozije

cijena - 9,22
...tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću...

Andrić

Offline velikimedo

• Starosjedioc
  • Giulietta2.0JTDMRossoDiavolo&Mito1,4BiancoElegante
    • Kutina
« Odgovori #71 u: 03-09-2008, 13:59:19 »
Evo baš sam se sad vratio s OMV-a, išao sam vidjet da li ima tog premiuma i ugodno sam se iznenadio. Natoćio sam do čepa pa bumo sad vidjeli da li ima kakve razlike. :drive:
POWERED BY Diesel & Gasoline (again)

Offline mareo

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #72 u: 03-09-2008, 14:10:18 »
Evo baš sam se sad vratio s OMV-a, išao sam vidjet da li ima tog premiuma i ugodno sam se iznenadio. Natoćio sam do čepa pa bumo sad vidjeli da li ima kakve razlike. :drive:

...i koja je na kraju cijena: 9,09 kn ili 9,22kn... :?:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #73 u: 03-09-2008, 14:19:36 »
danas piše u Jutarnjem da je OMV hrvatska tek pretstavio novo gorivo - Premuim dizel
kažu da zadovoljava Euro V normu o čistoći ispušnih plinova, ne sardži sumpor, poboljšava rad motora, održava ga čistim i produžava vijek, daje optimalnu podmazanost, štiti od koksnih naslaga i korozije

cijena - 9,22

Službeni cjenik OMV

I ostala eurodiesel goriva zadovoljavaju euro IV norme i imaju jako mali sadržaj sumpora.
Recimo da prosječni JTD troši 7 litara, a razlika u cijeni je 0,23 kn/litri:

100 km = 7x0,23= 1,61 kn
1000 km = 16,1 kn
10000 km = 161 kn
100000 km = 1610 kn
300000 km = 4830 kn

Ajde moj OMV lovi gušterice, kad će se to isplatiti, nikad, možda ni tad?

Offline velikimedo

• Starosjedioc
  • Giulietta2.0JTDMRossoDiavolo&Mito1,4BiancoElegante
    • Kutina
« Odgovori #74 u: 03-09-2008, 14:32:29 »
...i koja je na kraju cijena: 9,09 kn ili 9,22kn... :?:
9,22
POWERED BY Diesel & Gasoline (again)

art

• Gost
« Odgovori #75 u: 03-09-2008, 14:36:14 »
Prodaja magle.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #76 u: 03-09-2008, 18:52:47 »
Evo link gdje je Auto Klub ispitivao kvalitetu goriva u HR LINK
Primjer, samo da predočimo o kojim se tu malim količinama tu radi: npr. INA ima 30 mg sumpora/kg eurodiesela ili u prevedeno u postotke 0,03%. Usporedbe radi dozvoljena količina sumpora do 1984. godine je bila 3000 mg/ kg dizela  (100x veća od sadašnje !!!), a 1993. g. 2000 mg,  a 1996. g. 500 mg.
Do 01.01.2009. eurodiesel u HR bi trebao sadržavati manje od 10 mg sumpora/kg goriva, a ta norma je u EU već od 01.01.2005.
Ogroman posao (99%) sa smanjivanjem udjela sumpora je već napravljen, a ovaj ostatak je jako mali, ali se koristi kao marketinški trik.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #77 u: 03-09-2008, 19:19:59 »
Ono što se meni sviđa kod OMV-ove nafte je da imaju dobar paket aditiva, pa zbilja auto nekako malo mirnije i ljepše radi na taj Sprint Diesel, u odnosu na Ininu naftu  :da:

Offline dizelas 156

• Sa stažom
  • 156 2,4jtd
    • Vukovar-Mitnica
« Odgovori #78 u: 03-09-2008, 19:52:08 »
Da znam za novo gorivo jučer sam bio na OMV-u ali sam sipao eurodisel!! ne znam kako Vi ali što se tiće disela po meni OMV ima dosad najbolji disel, jer kad toćim kod njih uvijek prijeđem više kilometara nego na INiom diselu ili nekom drugoj benzi. A sad što se tiće novog goriva bumo vidli koliko je to dobro!! da nebi bilo po starom hrvatskom običaju plati više vozi isto!!
Svi automobili imaju nešto ali samo jedan ima srce! ALFA ROMEO

art

• Gost
« Odgovori #79 u: 03-09-2008, 20:02:09 »
A opet vidiš kada je bilo istraživanje kvalitete na OMV u Labinu disel   se baš nije proslavio.

Sipekius

• Gost
« Odgovori #80 u: 03-09-2008, 20:12:58 »
Ono što se meni sviđa kod OMV-ove nafte je da imaju dobar paket aditiva, pa zbilja auto nekako malo mirnije i ljepše radi na taj Sprint Diesel, u odnosu na Ininu naftu  :da:

I moja 146 td je s naftom natočenom na OMV prijetno mirnije i uglađenije radila. Čak je to i moja žena primjetila i sama to rekla.

Draks

• Gost
« Odgovori #81 u: 03-09-2008, 23:34:42 »
Nažalost se nemogu pohvalit sa isprobavanjem novog OMV-ovog diesel-a. No moja mala 1.9 JTD je pokazala najbolje rezultate kad sam ju natočio na Tifonovoj pumpi (slavonska avenija Sesvete). Nakon pola rezervara ispušna cijev je zamjetno čišča,motor mirnije radi a što se performansi tiče sve ni je isto.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #82 u: 04-09-2008, 09:39:46 »

I moja 146 td je s naftom natočenom na OMV prijetno mirnije i uglađenije radila. Čak je to i moja žena primjetila i sama to rekla.

E baš taj TD motor je idealan za testiranje goriva. Ima običnu Bosch pumpu sa centrifugalnom regulacijom brojem okretaja, za razliku od JTD motora koji imaju komjuterski upravljan broj okretaja na minimumu. Kod TD motora broj okretaja na minimumu reagira i na najmanji podražaj: upališ svjetla, padne 20-30 rpm, upališ klimu pada za 150-200 rpm. Isto tako reagira na goriva jer Bosch pumpa ubrizgava volumetrički: ako se ulije mješavina nafte i kerozina  (50-50) pada minimum za nekih 80-100 rpm, ako se doda 10% benzina u naftu isto pada za nekih 50 rpm. Hoću reći da se na tom motoru može direktno na brojaču okretaja očitati kvaliteta goriva, ako se podigne broj okretaja na minimumu to je gorivo kvalitetnije nego ono prije. Nije bitno da li je zbog aditiva ili veće ogrijevne vrijednosti, jednostavno ako se podigne broj okretaja povećat će se snaga motora u kompletnom rasponu okretaja i smanjit će se potrošnja.
Kod JTD motora to nije slučaj, što mu god radili on ima minimum na 900 rpm i ništa ne možete saznati sa brojača okretaja.

I onda vas dvojica , je li se povećao broj okretaja na minimumu nakon točenja na OMV-u?

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #83 u: 04-09-2008, 10:11:29 »
E baš taj TD motor je idealan za testiranje goriva. Ima običnu Bosch pumpu sa centrifugalnom regulacijom brojem okretaja, za razliku od JTD motora koji imaju komjuterski upravljan broj okretaja na minimumu. Kod TD motora broj okretaja na minimumu reagira i na najmanji podražaj: upališ svjetla, padne 20-30 rpm, upališ klimu pada za 150-200 rpm. Isto tako reagira na goriva jer Bosch pumpa ubrizgava volumetrički: ako se ulije mješavina nafte i kerozina  (50-50) pada minimum za nekih 80-100 rpm, ako se doda 10% benzina u naftu isto pada za nekih 50 rpm. Hoću reći da se na tom motoru može direktno na brojaču okretaja očitati kvaliteta goriva, ako se podigne broj okretaja na minimumu to je gorivo kvalitetnije nego ono prije. Nije bitno da li je zbog aditiva ili veće ogrijevne vrijednosti, jednostavno ako se podigne broj okretaja povećat će se snaga motora u kompletnom rasponu okretaja i smanjit će se potrošnja.
Kod JTD motora to nije slučaj, što mu god radili on ima minimum na 900 rpm i ništa ne možete saznati sa brojača okretaja.

I onda vas dvojica , je li se povećao broj okretaja na minimumu nakon točenja na OMV-u?

Da TD je dobar za testiranje jer su parametri ubrizgavanja uvjek isti, dok se kod JTD-a koji ima elektronsko ubrizgavanje pritisak ubrizgavanja, trenutak palenja i količina goriva uvjek mijenjaju kako bi se postigao uvjek isti broj okretaja na leru...

Ali ipak nie baš tako lako testiranje jer:
- obrtaljka ipak nije tako precizna da mogu ocjenit jel motor ima 20-30 okretaja više ili manje...
- 1929 TD CF2 na pumpi ipak ima ventil za ranije palenje dok je temperatura vode ispod 50 stupnjeva
- 1929 TD CF2 centrala od grijača je novija pa grijači rade i do nekoliko minuta nakon paljenja motora (ovisno o temperaturi vode) pa alternator uspori motor, a i kad se isključe grijači onda alternator fila akumulator itd...

Znači bilo bi idealno kad bi testirao sa dva različita goriva u istim uvjetima (znači vruć motor), i kad bi mogao očitati točnu vrijednost okretaja (kao na tehničkom).

Ali općenito imam dojam da motor uglađenije i malo tiše radi na OMV-ovu nego INA-inu naftu.
Naravno to nije tako izraženo kao kada ulijem LM ili STP aditiv za naftu, ali ipak se osjeti :da:

Mehuto

• Gost
« Odgovori #84 u: 04-09-2008, 10:18:09 »
 :smijehMa nema tu nikakve velike razlike,nemože se to toliko osjetit.gorivo je isto ko i na svakoj pumpi jedino na tifonu je malo kvalitetnije jer ima manje sumora,ostale sve pumpe imaju identično gorivo.to su zablude.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #85 u: 04-09-2008, 10:26:33 »

Znači bilo bi idealno kad bi testirao sa dva različita goriva u istim uvjetima (znači vruć motor),

Naravno, u baš takvim uvjetima, ali kazaljka je dovoljno precizna da može očitati 20-30 rpm. Ako se to ne vidi na kazaljci onda nije vrijedno spomena.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #86 u: 04-09-2008, 10:39:30 »
Naravno, u baš takvim uvjetima, ali kazaljka je dovoljno precizna da može očitati 20-30 rpm. Ako se to ne vidi na kazaljci onda nije vrijedno spomena.

Jedino kad sam primjetio osjetnu razliku u okretajima je od kad sam promjenio remenje, i sad mi je palenje ispalo malo ranije i okretaji su mi porasli za nekik 30-40rpm...

Sada imam alat za blokiranje radilice/bregaste za Fiat/Alfa/Lancia TD/JTD/JTDM motore pa bi baš trebao to ponovno precizno namjestiti da vidim koliko sam potrefio/fulao...

Offline 156 sp1 rosso

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
« Odgovori #87 u: 23-09-2008, 00:41:36 »
omv premium diesel auto stvarno ljepše radi manje dimi kod naglih ubrzanja i čini mi se bolje ide
Gubila il dobila......zauvijek si moja voljena. Volim te Hrvatska.

ol_dirty

• Gost
« Odgovori #88 u: 16-10-2008, 17:42:06 »
evo da malo updejtam svoje poglede ...
s ovim novim eurodieselom BS od OMV-a auto stvarno ide puno bolje, zivlje i lakse dise. pravu razliku sam osjetil tek kad sam nakon par tankova tog BS-a natankal "klasicni" eurodiesel, imal sam osjecaj da sam se sjel u krivi auto, ono nikud-nikam. kilometraza takoreci ista, nisam osjetil gotovo nikakvu razliku. opet bez obzira na sve mislim da se isplati dati tih 10-tak lipa vise po litri jer auto stvarno puno ljepse ide. sad idu uskoro zimske gume gore pa bude i potrosnja valjda nesto manje bez obzira na gorivo  :mah:

aalfaaa

• Gost
« Odgovori #89 u: 16-10-2008, 19:58:16 »
Stavljen Duralube; bar 10% razlika u + (manje trosi). Gorivo toceno na Tifonu, a ne Ini, (kod Metroa Sesvete); mozda malo jos bolje, ali to su sitni postoci, a ono prije navedeno bilo je preko 10%. Dakle Tifon diesel se ponasa ko kad stavim dvotaktola na Inino. OMV testiram kad ispraznim tank (drugi tjedan). Daj Boze da se potvrdi da se odabirom goriva vide tolke razlike, brzo bi Alfisti zaposjeli odredjene benzinske, zar ne  :?:
No reklama ili ne, taj Duralube cini trenutnu razliku. Vozio sam to nekoliko 100 000 km na raznim autima i fakat litra manje i koja KS vise