Kako je Volkswagenu propao pokušaj da od SEAT-a napravi španjolsku Alfu Romeo, Nijemci su posegnuli za originalom s namjerom da ga i kupe. No, Talijani su odbili! Alfa Romeo nije za prodaju, jer FIAT za taj brend ima bolje planove.
Nakon što je njemački Volkswagen pokazao interes za kupnjom talijanskog brenda Alfa Romeo, koji je u vlasništvu FIAT-a, iz Italije stiže i prikladan odgovor. Naime, izvršni direktor FIAT-a, Sergio Marchionne, izjavio je da Alfa Romeo nije za prodaju. Marchionne namjerava povećati prodaju Alfinih modela, dijelom i povratkom brenda na tržište SAD-a i Kanade.
Pošto aktualna prodaja modela Alfe Romeo baš i ne ide dobro, jer je u prvih devet mjeseci 2010. prodano samo 80.000 primjeraka vozila Alfa Romeo, vodstvo FIAT-a smatra da prodaja mora porasti na 300.000 primjeraka da bi marka bila profitabilna. FIAT planira do 2013. ovaj cilj i ostvariti , a zatim 2014. povećati prodaju na 500.000 vozila, od čeka 85.000 u SAD-u.
Tijekom 2012. Alfa Romeo planira u SAD-u lansirati novi model srednje klase u Sedan karoserijskoj izvedbi, koju Amerikanci najviše preferiraju kad su u pitanju limuzine, a radi se o nasljedniku modela 159 koji će se zvati Giulia. Isto tako, Alfa Romeo sada radi na svom prvom SUV-u koji razvija u suradnji s američkim Chryslerom.
Prema nekim financijskim analitičarima, planovi FIAT-a su nerealni, jer talijanska kompanija mora uložiti milijarde eura i nema vremena za razmišljanje o prodaji brenda. Prema mišljenju jednog analitičara, FIAT-a godišnje Alfa Romeo zbog svojih gubitaka košta oko 300 milijuna eura, samo što FIAT ne želi takve informacije objaviti.
Direktor Marchionne smatra da je Alfa Romeo neophodan brend za FIAT koji će u budućnosti još snažnije na tržištu pozicionirati kompaniju, jer je upravo Alfa Romeo brend koji će talijanskog proizvođača približiti premium segmentu koji tradicionalno svoja vozila prodaje za više iznose novaca. Proces preobrazbe brenda u premium proizvođača je dugotrajan, no ne i nemoguć, jer je dobro poznato da je Audi od slabije rangiranog brenda došao do premium titule.
(
www.automobilija.net)
Vaša mišljenja? Ja sam napokon odahnuo, jer ne želim da Volkswagen uništi moj omiljeni brend. Ne želim da Alfe postanu dosadne, hladne, slabo opremljene, preskupe i staromodne - ili drugim riječima sve ono što Volkswagen predstavlja.