Sve stoji, ali mislim da si malo fulao, ne iritira ljude ovdje na forumu , niti mene, barem nas alfiste što škripe,
federi, vilice, što svaki dugi benzinac vrisne, i tako to, nego što alfa nema automobila u ponudi, samo 2.
Ima alfista koji mogu i žele mjenjat i kupovat nove alfe, a drugi kupovat od njih opet kao rabljene.
I ja navijam da alfu kupi neka korporacija koja će joj dati novi uzlet ali da i dalje ostane Alfa Romeo i koja će
poštivat njenu tradiciju s barem 4-5 modela u non stop proizvodnji.
I to 2 FIAT-a (MiTo-Punto i Giulietta-Bravo)

Nadajmo se da je to neka baza i da će vremenom biti više modela, ali treba se pomriti sa tim da neće više biti čistih Alfi, uvijek će to biti neka dijeljena platforma.
alfa bi se 10x bolje prodavala samo kad bi bila pod vwom,to je činjenica,ali to više nebi bila alfa
iako ni ovo sada više nije ''alfa'' kakvu je znamo,sve samo za bolju prodaju
Vjerovatno i bi, ali samo zahvaljujući boljem menadžmentu, marketingu, boljoj prodajnoj i servisnoj mreži diljem svijeta, itd...
Recimo VW je napravi ogroman brend od oznake TDI (iako pod tu oznaku idu motor koji nemaju veze jedni s drugima).
Dok FIAT nije u stanju kapitalizirati svoje izume Unijet/Multijet/Multiair/...
Recimo ljudi nemaju pojma da je FIAT zaslužan za CommonRail, a i sam FIAT ih konstantno zbunjuje ljepljenjem različitih oznaka jedne te iste generacije motora (JTD, M-JET, JTDM, JTDM-2, MJTD, Multijet...)
bas taj primjer Seata je pokazatelj svega. lako za Lambo, to je jedna druga dimenzija u koju ne ulazim. ali evo Seat, to je marka koja je blizu nasih novcanika.
znaci vw kupuj to od (tko bi rekao) FIAT-a i zeli napraviti konkurenciju temperamentim jeftinijim sportskim autima (znaci alfa, honda).
krecu u akciju, stavljaju seat u rally. godinu-dvije, nije islo, ne ulaze se vise novaca nego se krece na etcc (wtcc). tamo ponovo neide sa 2.0 N/A motorom i pod cijenu odustajanja FIA im dopusta da protiv svih pravila udu sa (turbo) diesel motorima i tamo rade rezultat sa nelegalnim autom (alfa je dobila limatotor na 8000, bmw radi sestaka na 7500 a chevrolet i lada bez limitatora tako da se privuce jos koji proizvodac pa makar se unistio sport (F1 primjer :rolll: )
znaci krece vw u sportskom smjeru i radi sportsku marku. sada 20 godina poslije te kupnje, reci te mi, koji seat bi ste kupili? solidna platforma, solidni motori, solidna zavrsna obrada. znaci sve je ok i sve stima u svezi auta.
ajde, koji???
ajmo o dizajnu
seat dobio valtera da silvu (to je onaj panj koji je nacrtao 156/147/gt), znaci covjek zna crtat i dobio je zadatak da nacrta sportsko auto u zadanim okvirima. vw okvirima. sta je nacrtao? sta je to ispalo? usporedite unutrasnost seat-a i 156-ice. znaci limitiran je upotrebom satova od golfa, kvakom od fabije, retrovizorom od a3, zaruljom od pola i volanom od passata. i nema tu mrdanja. moze covjek biti neznam kakv genije ali ti djelovi se moraju koristiti i tu nema pomoci
ajmo o motorima
vozis 156-icu 1.8, znaci srednja zalost. imas motor koji se vrti do 7000, ali ne da se vrti nizbrdo, nego se razvrtava u svakoj brzini do kraja. radi bolje na 6000 nego na 3000. nisam bas siguran da ima vw takav motor u ponudi (nisam vozio, nemogu tvrditi...)
ajmo neki jaci onda, recimo 156 v6 i vw 1.8 turbo neovisno o snazi. sada vec pocinje biti smjesna usporedba...
dieseli su tu negdje vjerovatno jer su svi isti zbog limitiranosti samog goriva
ajmo o podvozju
da skratim, ono sta ima on napred mi na alfama imamo kao zadnji ovjes. kraj price
uzitak u voznji
kad ste culi nekog vozaca vw koncerna "znam jednu dobru cestu, tri povezana zavoja, treca do kraja..."
uglavnom, nemogu nikako, ama bas nikako povezati vw sa ikakvom koncepcijom sportskog auta. nikako.
vjerovatno rade dobre aute kad imaju toliku prodaju, u to ne ulazim. i zato kazem, ako zelis takav auto, kupi ga i gotovo
trenutno je malo zastala inovatnost u alfi, ali to je u cijelom talijanskom dijelu fiata jer se sreduju te americke marke. mislim da za koju godinu i kad obnove tradicionalne klase tipa punta i una, sta im donosi zaradu doci ce ponovo i alfa na red. kao i 1998-sta je dosla. kao da je onda bilo bolje. bila je onda 145-ica, 155-ica i gtv. nes ti ponude
Kada je riječ o Seatu, pogledajmo Leon.
DaSilva im je nacrtao zbilja lijep auto, VW im je dao Turbo motore, dobru šasiju i ovjes.
Ali zasrali su interijer koji je toliko odvratan da su odbili puno kupaca.
Kako je VW puno uložio a malo dobio vidimo da u nove modele idu puno konzervativnije (Exeo, Mii...).
Realno je da u današnjoj autoindustriji (kada su auti sa istoka konkurencija) nema zarade ako se ne dijele iste komponente za više modela, i tu nema dalje rasprave.
FIAT je recimo na Bravu napravio Deltu i Giuliettu, i tu jedva imaju neki profit, što bi bilo da su radili svaki model posebno ?
Zadnje što su tako napravili je taj Chrysler Dart odnosno FIAT Viaggio i tu će sigurno zaraditi neku lovu.
A bitno je imati i neki kontinuitet, pogledajte kakve su promjene između recimo Golf4, Golf5, Golf6, Golf7...
Drugi proizvođači (VW, BMW...) nikada ne rade novi model full iz početka nego je to uvijek polagana evolucija.
Stara generacija modela se skoro do zadnjeg dana prodaje vrlo dobro, jer treba dobro gledati koje je model novi a koji stari (samo onaj tko poznaje marku na prvu vidi razliku).
Kod Alfe svi očekuju novi model (recimo Giulia) i nitko više ne ne želi kupovati stari model (159) jer znaju da će to biti nešto potpuno drugačije.
Alfa se skoro zakopala upravo takvim potezima (zato su sa MiTo i Giuliettom išli na sigurno)
156 je bila evolucija platforme i motora 155-ice, i to se pokazalo kao uspjeh.
159 je napravljena na potpuno novoj GM premium platformi (koja se i GM-u pokazala kao neisplativa), sa potpuno novim motorima (koje nitko drug nije koristio), i to se pokazalo kao neuspjeh.
ma ja na sve to gledam sa nekog pozitivnog gledišta u smislu da će se Alfa unaprediti...
pa valjda ako se hoće povećat prodaja onda mora u tom smjeru ici i napredak i ponuda...
a i ne vjerujem da ce se natjecati Alfa vs vw vs Audi koji je bolji...pa nije cilj Vw napravit jos jedan Vw od Alfe...znaju oni ko kupuje Alfe i zbog čega i ja milsim da ce u tom smjeru i nastaviti...nece oni dva put radit istu gresku ko sa seatom 
njima je cilj uzet dio kolača u cjelokupnoj prodaji šta sad drzi Alfa ( doduše nevelik za sada), a to če napravit samo ako nastave s Alfom u smjeru Cuore Sportiva 
bilo kako bilo ja sam optimist i nadam se da će se sve dobro zavrsit :hehe:
Prema onome kako funkcionira VW, uzeli bi trenutnu ponu Audi-a (vjerovanto bez A8, Q7, R8), DaSilva bi nacrtao par novih linija, i naljepili bi AR značku