Èest je problem sa EGR ventilom i èaðom u usisu na JTD motorima:
- Blokiran EGR u otvorenom polo¾aju (pad snage ispod 2000rpm, jaèe dimi, vi¹e tro¹i...) ispu¹ni plinovi i èaða se stalno vraæaju u usis
-- zaèaðen/blokiran leptir na usisu (motor trese kod ga¹enja)
-- zaèaðen MAP senzor (povremeni ili stalni pad snage motora, oscilacije broja okretaja motora)
-- zaèaðeni usisni ventili (gubitak snage)
- Blokiran EGR u zatvorenom polo¾aju (MCSF gre¹ka na novijim motorima)
-- zaèepljena cijev/hladnjak kroz koji u usis dolaze ispu¹ni plinovi (MCSF gre¹ka i nakon èi¹æenja EGR-a)
Nakon godina kori¹tenja u usisnoj grani se nakupi velika kolièina èaðe koju nije lo¹e oèistiti èak i ako se nisu pojavili konkretni problemi (postoje i sprejevi koji se ubrizgavaju u usisnu granu dok motor radi i rastapaju èaðu koja onda izgori u motoru).
copy/paste sa drugog foruma gdje je prikazano fizièko skidanje i èi¹æenje EGR-a, leptira, i usisne grane na 2.4 JTD 10V
QUOTE=SaleOvako...ideja je da u ovoj temi dokumentiram
sve ¹to æu u narednih nekoliko dana raditi na autu.
A ¹to æu raditi (ili bar probati uraditi) vidi se iz naslova topica-dakle èi¹æenje usisa,usisne grane,
turbine i usput ¹to bude potrebno.
Sve je krenulo sa idejom da se promijeni termostat....

A onda se krenulo dalje-skinuo sam kuæi¹te leptira (throttle body).... gle smole na usisu:roll:

Pa EGR ventil skupa sa pripadajuæim èrevima- slikica da vidite kak je po¹topan :muk:

Slikana i usisna grana- tek tada sam shvatio da ovo neæe biti brzo gotovo...

Otvoren je EGR ventil!

E sad ,da bi skinuo usisnu granu treba skinuti common rail, sve remenje i bosch pumpa.
I jo¹ otpojiti hrpu crijeva i kabela.

Da ne dobijem ¾ivèani slom zbog hrpe stvari koje treba skinuti uzimao sam pauze,
pa sam za vrijeme istih poèeo èistiti skinuto.
Evo èistih stvari...

Idemo dalje, grana je dolje...
Nako ruèno sastrugane gare¾i ukrao sam ¾eni sprej za èi¹æenje peænice....

Nakon du¾e zajebancije to izgleda ovako

Sastavljen je i oèi¹æen EGR ventil:

Ima jo¹ smeæa u usisu ali to nije tako grdo kao ostalo.
Najvi¹e gare¾i je pobral prvi kanal u glavi do leptira,
na drugima ima oko 0.5 do 1 mm gare¾i