23-04-2026, 08:00:58

Autor Tema: Unos automobila iz EU  (Posjeta: 175807 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
Odg: Unos automobila iz EU
« Odgovori #90 u: 28-05-2013, 20:09:55 »
Kupovina vozila (dakle kao državljan naše zemlje) proizvedenog u EU u bilo kojoj zemlji EU, ne smatra se više uvozom, nego kupovinm robe koja podliježe posebnom porezu-taj porez je bivša trošarina.

Znači ispada da nema nikavog ograničenja starosti za uvoz auta, jedino te cijepe sa 30% tog posebnog poreza jer je starija eko norma ak je auto proizveden u EU-i to je sve.

Ali postoji mogućnost ograničenja po eko kategorijama, mislim da i sad ne prolaze auti "stariji" od Euro 3 norme

Ali ak to dopuste, kupiš auto za 1000 ojra vani, npr. GTV iz npr 1996.g, procijene ga na 2000 ojra kod nas, na to platiš 30% i ispada te 1600 ojra plus rega-znači stari te auto može ispasti i više nego kod nas

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #91 u: 28-05-2013, 21:03:47 »
Upravo tako, zato sam gore i spomenuo unos, a ne uvoz. Nije drek nego se pas...

Ono što je ključno jest da trošarine i dalje ostaju u nadležnosti svake zemlje zasebno. I upravo je tu kvaka. A pogotovo kad se još na to doda i da se, prema pričama na netu, neće vrednovati račun, odnosno kupopordajni ugovor prilikom određivanja porezne osnovice, već će to ići prema katalogu CVH ili procjeni porezne. A zna se što to znači.

Spominjao sam već, konkretno mene zanima GT 2.0 JTS. U sloveniji i italiji ih ima hrpa u rangu 5000€. Znači max 40 000kn. Dok na njuškalu nema ispod 8-9k €. No, koliko sam doznao, ta ista Alfa GT je prema cjeniku osiguravajućih kuća procjenjena na nekih 55-60 t kn. I sad ispada porezna osnovica veća za gotovo 20 000kn, odnosno 3000€. S obzirom da je stopa trošarina 21%, razlika između 40 000 i 60 000kn je skoro 600€.

Kažem, unatoč tome, opet jeftinije nego u HR, ali 600€ je set guma + ulje i filteri. Nije zanemarivo. Ja definitivno skupljam lovu i čekam kako će proći ljeto i jesen, da vidim kako će to profunkcionirati, pa ako bude isplativo, početkom sljedeće godine možda i bude šoping.

Ako ne, uzet ću si Lybru za 3000€ i vozit se ko gospodin, ko ga je**  :D

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #92 u: 29-05-2013, 06:43:59 »
Potpuno si u pravu.

Zasad samo znamo koliki će biti porez i na koji način će se obračunavati. Nigdje se još ne spominju manipulativni troškovi prilikom dovoza auta-a to su razne takse, obrasci i slično, a čisto sumnjam da će biti samo 20 kuna biljega  :smijeh

Osobno gledam cijene auta 2007+ godina i vani takav dobar i očuvan auto košta, tak da uz plaćanje poreza i tročkove prijevoza, dovoza, gubljenja vremana ispada isto ko i kod nas, 500 ojra mi ne igra neku ulogu ak zaračunamo izgubljeno vrijeme.

Još je puno nepoznanica vezano uz kupnju, tak da tko misli tak nabaviti auto, u svakom slučaju neka čeka-kak si i rekao

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #93 u: 29-05-2013, 11:02:52 »
Potpuno si u pravu.

Zasad samo znamo koliki će biti porez i na koji način će se obračunavati. Nigdje se još ne spominju manipulativni troškovi prilikom dovoza auta-a to su razne takse, obrasci i slično, a čisto sumnjam da će biti samo 20 kuna biljega  :smijeh

Osobno gledam cijene auta 2007+ godina i vani takav dobar i očuvan auto košta, tak da uz plaćanje poreza i tročkove prijevoza, dovoza, gubljenja vremana ispada isto ko i kod nas, 500 ojra mi ne igra neku ulogu ak zaračunamo izgubljeno vrijeme.

Još je puno nepoznanica vezano uz kupnju, tak da tko misli tak nabaviti auto, u svakom slučaju neka čeka-kak si i rekao

:ok: :ok:
nece nista pojeftinit  :ne2: pred godinu dana kolega sa posla  kupio motor u italiji i prebacivao ga je na slovenske rege ( zivi u slo ) morao je radit homologaciju . govorimo o polovnom motoru.
na kraju mu je izaslo oko 150 eura jeftinije nego da ga je uzeo u sloveniji.  :metak
troskove nije racunao jer mora u italiju doci zbog posla. pa mu je to bilo usput.

Offline extrema

• Sa stažom
    • Slavonski Brod
« Odgovori #94 u: 09-06-2013, 22:53:16 »
da li mi možda može netko odgovorit na upit?
naime, ja ću ići  u njemačku po auto, dvojba je između alfe 147 1.9 (150ks) 2005.godište, i fiat crome 1.9 (150ks) 2005.godište.
takvi auti su gore između 3000i 3500€ solidni primjerci.
e sada, mene zanima koliko bi mene taj auto koštao do registracije? i da li nakon 01.07. treba uzimat zoll tablice pošto više nema carine?
IN HOC SIGNO VINCES !

Offline daniels1001

• Trade Count: (+57)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16V Multijet
    • PŽ-ZG (HR), München (DE)
« Odgovori #95 u: 09-06-2013, 22:58:20 »
a kako bi ga dovezao, bez tablica?

mozes eventualno uzet probe. mozda.

Offline extrema

• Sa stažom
    • Slavonski Brod
« Odgovori #96 u: 09-06-2013, 23:01:21 »
prije su se vadile zoll tablice , ili ako ih nećeš kupit( a misli da je jedna bila oko 100€) morao si vozilo natovarit na labudicu.
ali sad ako ćemo biti državljani famozne Eu, zanima me da li ja smijem sa kupoprodajnim  vozilo dovesti na njemačkim pločicama...
IN HOC SIGNO VINCES !

Offline daniels1001

• Trade Count: (+57)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16V Multijet
    • PŽ-ZG (HR), München (DE)
« Odgovori #97 u: 09-06-2013, 23:06:22 »
 :ne2:
vozilo ce se morati  odjaviti.
zoll tablice (crvene)su 180€ minimum a ne 100
probne (zute) su oko 100, mozda ce se moci dovoziti sa njima. sada trenutno jos  ne moze.

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #98 u: 10-06-2013, 09:09:12 »
da li mi možda može netko odgovorit na upit?
naime, ja ću ići  u njemačku po auto, dvojba je između alfe 147 1.9 (150ks) 2005.godište, i fiat crome 1.9 (150ks) 2005.godište.
takvi auti su gore između 3000i 3500€ solidni primjerci.
e sada, mene zanima koliko bi mene taj auto koštao do registracije? i da li nakon 01.07. treba uzimat zoll tablice pošto više nema carine?

Moraš vidjeti koliko CO2 ispuštaju i pogledati u tablici, npr 1% za isnos do 100 000kn, za co2 piše 160g/km=14%, dakle nekih 15% davanja plus registracija.
Pošto su ti auti kod nas oko 6000 eura, toliko bude i osnovica za porez pa je 15% od toga nekih 1000 ojra.
Tak da ti auti bi te ispali 4500-5000 ojra sa regom ne računajući neke dodatne troškove papirologije itd o kojima još niš ne znamo

Offline extrema

• Sa stažom
    • Slavonski Brod
« Odgovori #99 u: 10-06-2013, 12:25:53 »
:ne2:
vozilo ce se morati  odjaviti.
zoll tablice (crvene)su 180€ minimum a ne 100
probne (zute) su oko 100, mozda ce se moci dovoziti sa njima. sada trenutno jos  ne moze.

ok, iako nekužim ako se ukida carina za nas , čemu onda zoll pločice....

Mike hvala na odgovoru... :ok:
IN HOC SIGNO VINCES !

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #100 u: 10-06-2013, 16:14:07 »
Moraš vidjeti koliko CO2 ispuštaju i pogledati u tablici, npr 1% za isnos do 100 000kn, za co2 piše 160g/km=14%, dakle nekih 15% davanja plus registracija.
Pošto su ti auti kod nas oko 6000 eura, toliko bude i osnovica za porez pa je 15% od toga nekih 1000 ojra.
Tak da ti auti bi te ispali 4500-5000 ojra sa regom ne računajući neke dodatne troškove papirologije itd o kojima još niš ne znamo

A PDV :?:

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #101 u: 10-06-2013, 20:47:22 »
Ako ti je na računu plaćenom vani prikazan porez, pa makar bio i manji od našeg, kod nas ne plaćaš nikakve poreze ni razlike.

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #102 u: 10-06-2013, 20:57:28 »
ok, iako nekužim ako se ukida carina za nas , čemu onda zoll pločice....

Mike hvala na odgovoru... :ok:
Pa pločice su tu kao i u svakoj zemlji, neregistrirani auto nemože na cestu, kraj priče.

Nikakve veze nema što smo carinska unija i ostalo. I prije se carina nije plaćala na Made in EU, plaćala se trošarina. To valja razlikovati.

Isto ostaje na snazi i nakon 1.7. Carine nema, ali ima trošarina.

Jedina razlika je u PDV-u. Kod kupnje od fizičkih osoba, nema više povrata vani i plaćanja kod nas, kada se jednom plati u zemlji članici unije, plaćeno je zauvijek. Kod kupnje od fizičkih osoba, tj onih koji su u sustavu PDV-a, ostaje mogućnost kupnje bez PDV-a (i to sve mora biti iskazano na računu) i onda se PDV plaća u RH
« Zadnja izmjena: 10-06-2013, 20:59:16 od Antonio »

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #103 u: 11-06-2013, 21:06:43 »
Ne određuje se cijena prema katalogu, nego prema tržišnoj cijeni, znači tko šljivi kataloge i plaćene račune, kad te sručnjak odere odoka po cijenama odkud mu se svidi, a sumnjam da će gledati najmanje tržišne vrijednosti

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #104 u: 11-06-2013, 21:43:10 »
A što je tržišna vrijednost? Nije to zemljište pa da je propisano koja vrsta i u kojem podrjučju ima koju cijenu.

Njuškalo nije tržišna vrijednost, jer eto ja mogu preko noći stavit 20 fejk oglasa i  spustit prosječnu cijenu nekom autu za 2000€. Vjerovatno će postojati neki katalog CVH, naravlo lopovski do koske, ili će postojati procjenitelj u poreznoj upravi, koji to sigurno neće raditi za 20kn biljega.

Mada, ja sam siguran da ako mi recimo autokuća u SLO ispostavi računa na 5000€, meni bi tu cijenu RH trebala priznati kao osnovicu. Jer ako su zapeli već za tržišnu cijenu, onda neka se gleda tržišna cijena, tj prosjek cijena u oglasnicima u cijeloj EU, a ne samo RH

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #105 u: 12-06-2013, 08:26:56 »
Evo ti citat iz zakona;

Čl. 10

(1) Posebni porez utvrđuje se na temelju prodajne, odnosno tržišne cijene motornog vozila, emisije ugljičnog dioksida (CO2) izražene u gramima po kilometru, obujma motora u kubičnim centimetrima i razini emisije ispušnih plinova.

(2) Porezna osnovica za utvrđivanje posebnog poreza za nova motorna vozila je prodajna cijena, odnosno tržišna cijena za rabljena motorna vozila.

Znači za nove aute se gleda račun, za rabljene cijena na tržištu tj. oglasima i sajmovima.
Btw rabljenim autom u EU se smatra auto stariji od 6 mjeseci, dok je to kod nas bio još novi auto.

E sad. šđto će to značiti i kako će se gledati-budemo vidjeli

Offline Tomi_C

• Na probi
  • *
    • Rijeka
« Odgovori #106 u: 12-06-2013, 09:05:21 »
Odličan topic!

Sve je dobro napisano, drago mi je da ipak ima ljudi koji sve shvaćaju.

Ja inače radim u jednom auto salonu pa imam takvih upita ali je jako teško objasniti ljudima kako to sve funkcionira
jer bi naravno, svi voljeli proći što jeftinije.

Što se tiče uvoza egzotike i trkaćih auta, oni će ići na procjenu.. e sada da li će to raditi netko iz Carine ili porezne to se još nezna. Rabljena vozila će se projenjivati po CVH katalogu ili Eurotax varijanti (neznam šta oni koriste) ali u Eurotaxu se vidi tržišna cijena i po tome će nas derati.

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #107 u: 12-06-2013, 09:11:06 »
znači kad uvoziš abartha punta ideš kod stručnjaka na procjenu jer je to egzotika i nema ga u eurotaxu! :smijeh :smijeh
MiTo

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #108 u: 12-06-2013, 09:17:14 »
Ako ti je na računu plaćenom vani prikazan porez, pa makar bio i manji od našeg, kod nas ne plaćaš nikakve poreze ni razlike.

To znači slijedeće ?
- auti na firmu na koje si do sada dobivao povrat poreza i plaćao PDV u HR nećeš plaćati ništa (znači ostaje manje/više jednako)
- auti od fizičkih na koje si i do sada plaćao PDV ćeš i dalje plaćati PDV (znači ostaje manjeviše jednako)

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #109 u: 12-06-2013, 09:39:09 »
E sad ne znam dal vani ti fizička osoba može napisati na ugovor ili što već imaju, da je cijena sa porezom.

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #110 u: 12-06-2013, 09:53:07 »
Evo ti citat iz zakona;

Čl. 10

(1) Posebni porez utvrđuje se na temelju prodajne, odnosno tržišne cijene motornog vozila, emisije ugljičnog dioksida (CO2) izražene u gramima po kilometru, obujma motora u kubičnim centimetrima i razini emisije ispušnih plinova.

(2) Porezna osnovica za utvrđivanje posebnog poreza za nova motorna vozila je prodajna cijena, odnosno tržišna cijena za rabljena motorna vozila.

Znači za nove aute se gleda račun, za rabljene cijena na tržištu tj. oglasima i sajmovima.
Btw rabljenim autom u EU se smatra auto stariji od 6 mjeseci, dok je to kod nas bio još novi auto.

E sad. šđto će to značiti i kako će se gledati-budemo vidjeli
To je to gdje se slažemo, jer ni ja ni ti neznamo ustvari što nas točno čeka.

Mislim, vidi se da je zakon pisan da se njime manipulira i da se sve svodi na tumačenja i procjene porezne. Jer zakon u kojem stoji riječ "odnosno" je sprdnja. Ili je jedno, ili je drugo. Jer pazi, ako ja donesem račun na kojem je cijena 4500€ neto, i tržišna cijena tog modela i tog godišna u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj je kao i na računu, a meni baba u poreznoj lupi osnovicu 8000€ jer ta 2 bjedna modela kod nas na njuškalu drže tu cijenu, onda im cijela ta priča nema puno smisla i siguran sam da tužba EU tu prolazi. Samo jebiga, tko ima vremena držat auto par mjeseci na carini dok se postupak vodi. Biti će ili plati ili odustani.

Zato ja čekam najmanje do zime, da vidim kako će to funkcionirati prvih mjeseci.

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #111 u: 12-06-2013, 09:55:38 »
To znači slijedeće ?
- auti na firmu na koje si do sada dobivao povrat poreza i plaćao PDV u HR nećeš plaćati ništa (znači ostaje manje/više jednako)
- auti od fizičkih na koje si i do sada plaćao PDV ćeš i dalje plaćati PDV (znači ostaje manjeviše jednako)

Ne.

Kada se kupuje od pravnih osoba, oni izdaju račun bez PDV-a, i taj se PDV onda plaća na osnovicu u RH po stopi od 25%

Kada se kupuje od fizičke osobe, on na kupopodajni ugovor stavlja stvarnu cijenu, i tu nema povrata PDV-a, ali se on niti ne plaća u RH, jer jednom plaćen PDV u zemlji članici EU je plaćen zauvijek i nema dvostrukog oporezivanja.

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #112 u: 12-06-2013, 10:08:34 »
Kada se kupuje od fizičke osobe, on na kupopodajni ugovor stavlja stvarnu cijenu, i tu nema povrata PDV-a, ali se on niti ne plaća u RH, jer jednom plaćen PDV u zemlji članici EU je plaćen zauvijek i nema dvostrukog oporezivanja.

ok....platim fizičkoj osobi u nemačkoj 10.000€....auto je 180ks....142g je zagađenje....koliko me ukupno dojde auto??
MiTo

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #113 u: 12-06-2013, 10:11:52 »
Tržišna cijena se određivbala prema katalogu, tj. famoznoj knjižici.

npr.164 TS iz 92-e je tržišna cijena po knjizi ca 1000€.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #114 u: 12-06-2013, 10:47:16 »
ok....platim fizičkoj osobi u nemačkoj 10.000€....auto je 180ks....142g je zagađenje....koliko me ukupno dojde auto??
Prema ovom zakonu, uzmimo da je 1€ = 7.5kn radi računanja.

75 000 kn * 1% = 750kn (na cijenu)
75 000 kn * 16% = 12000kn (na CO2)
--------------------------------------------------

75 000kn osnovice
     750kn na cijenu
 12 000kn na CO2
------------------------
87 750kn  (uzeo sam CO2 za benzinca, za dizel su malo drugačije stope)

E sad, kažem, tako bi po logici trebali biti. A kako će biti u stvarnosti, nitko nezna. Jer pitanje je što će se priznavati pod osnovicu. I ostaje pitanje koliko će biti još popratnih troškova u vidu probnih tablica, homologacije, raznoraznih COC i sličnih potvrda, dokumenata i sl.

« Zadnja izmjena: 12-06-2013, 10:49:30 od Antonio »

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #115 u: 12-06-2013, 11:06:23 »
kaj trebaju zoll tablice ako kupiš regani auto??
MiTo

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #116 u: 12-06-2013, 11:09:56 »
Pa državljan RH nesmije voziti auto sa stranim tablicama ukoliko se vlasnik vozila ne nalazi u tom automobilu. Osnovni carinski prekršaj. Bio i ostaje na snazi. Prema tome, prvo ide odjava auta vani, vraćanje tablica i dokumenata na policiju, dobivanje nekih provremenih dokumenata potrebnih za prijevoz i unos auta u RH, i kod nas ide registracija i tehnički (i homologacija vjerovatno).

Da li će uopće biti moguće dovesti auto sam, tj vozeći u RH je pitanje, ja se ne razumijem najbolje u to i nemam iskustava kako je to vrijedilo do sada, ali vjerovatnije će biti jednostavnije auto na šlep pa u RH

EDIT:

Evo i s stranica EU, onaj dio o kupnji rabljenog od pravne i fizičke osobe i plaćanju PDV-a

Citat:
Used cars
When you buy a used car from a private individual, you will pay no VAT either in the country where you bought it or in your home country.

If the seller is a professional car dealer, you will pay the amount of VAT applicable in the country where you buy the car. You will not pay VAT in your home country.

A 'used' car is more than six months old and has been driven more than 6 000 km.

Wherever you buy the car, you will need to pay the car registration fee in your country of residence.

Sad vidim da sam bio u krivu, prema ovome i od pravne osobe se PDV plaća vani, a ne kod nas
« Zadnja izmjena: 12-06-2013, 11:17:19 od Antonio »

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #117 u: 12-06-2013, 11:15:58 »
kaj trebaju zoll tablice ako kupiš regani auto??

talijani koji kupe aute u dojce uvijek dodu na zoll tablicama.  :da:
ne mozes upravljat vozilom stranih registarskih oznaka  :ne: , kao sta je vec Antonio napisao

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #118 u: 13-06-2013, 13:29:07 »
mozes, ako imas boravisnu dozvolu kao ti npr.  :hap:

ja imam tal vozacku. ne mogu vozit auto na hr tablice

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #119 u: 13-06-2013, 19:06:01 »
nema dogovora. budem ti ispricao uz  :pivo: koliko je kostalo jednog iz krka  ::)