Upravo tako, zato sam gore i spomenuo unos, a ne uvoz. Nije drek nego se pas...
Ono što je ključno jest da trošarine i dalje ostaju u nadležnosti svake zemlje zasebno. I upravo je tu kvaka. A pogotovo kad se još na to doda i da se, prema pričama na netu, neće vrednovati račun, odnosno kupopordajni ugovor prilikom određivanja porezne osnovice, već će to ići prema katalogu CVH ili procjeni porezne. A zna se što to znači.
Spominjao sam već, konkretno mene zanima GT 2.0 JTS. U sloveniji i italiji ih ima hrpa u rangu 5000€. Znači max 40 000kn. Dok na njuškalu nema ispod 8-9k €. No, koliko sam doznao, ta ista Alfa GT je prema cjeniku osiguravajućih kuća procjenjena na nekih 55-60 t kn. I sad ispada porezna osnovica veća za gotovo 20 000kn, odnosno 3000€. S obzirom da je stopa trošarina 21%, razlika između 40 000 i 60 000kn je skoro 600€.
Kažem, unatoč tome, opet jeftinije nego u HR, ali 600€ je set guma + ulje i filteri. Nije zanemarivo. Ja definitivno skupljam lovu i čekam kako će proći ljeto i jesen, da vidim kako će to profunkcionirati, pa ako bude isplativo, početkom sljedeće godine možda i bude šoping.
Ako ne, uzet ću si Lybru za 3000€ i vozit se ko gospodin, ko ga je**