13-06-2026, 01:44:29

Autor Tema: Metlice i brisači - svi modeli  (Posjeta: 37086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
Metlice i brisači - svi modeli
« u: 30-06-2007, 20:50:09 »
Kupio sam nove metlice (origigi Valeo 58/45) i sad kad to već mijenjam:

Brisači mi ne stoje mi baš onako kako bi ja htio, a nemogu ih dobiti ni na zubićima jer ili su mi previsoko ili su mi prenisko. Pa bi trebao pomaknuti malo niže točku sa koje kreću brisači, e sad kako se to pomiče, da li je dovoljno malo pomaknuti ruku brisača na silu, ili treba nešto kemijati po onim polugama, pa ako netko ima iskustva... :?:

Dakle kod mene bi trebalo komplet spustit brisače za oko pola zuba prema dolje, i onda lijevi brisač za jedan zub dinuti gore:

Onda bi dobio ovako kako je u orginalu, da je desni malo dolje, a lijevi malo gore:

Možda malo pretjerujem sa glupostima ali eto takav sam  :crazy::gun:

Offline joe957al

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
    • Našice
Odg: Metlice i brisači
« Odgovori #1 u: 30-06-2007, 21:04:39 »
Tamo pri dnu ti treba biti vijak,koji je skriven. Ja sa tim bas i nisam imao problema. Nego otpusti ga,onda mrdni brisac,pa ga ponovo zategni(vijak).
Those who dares, wins

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #2 u: 30-06-2007, 21:08:06 »
Tamo pri dnu ti treba biti vijak,koji je skriven. Ja sa tim bas i nisam imao problema. Nego otpusti ga,onda mrdni brisac,pa ga ponovo zategni(vijak).

Ma kad odšarafiš ruku (dakle taj vijak) onda je moraš skinuti i pomaknuti za jedan zub (osim ako ti zubići nisu zglajzani). A fora je u tome ako pomaknem za jedan zub onda mi je brisač prenisko (stoji na plastici)...

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
« Odgovori #3 u: 30-06-2007, 21:16:54 »
Ma,samo otpusti vijak i mrdni. Zajebi zubice. Tako sam ja podesavao na starinoj Fiesti vulgaris.
Those who dares, wins

Enver

• Gost
« Odgovori #4 u: 30-06-2007, 21:18:07 »
Picajzla  :)))

Malo savini polugu/ruku, neznam kak objasnit, onaj dio koji vuce brisace, malo ga ovines, stisnes dole ili gore, tolko da taj metalni dio bude malo manje dimenzije, a bude ako recimo ga malo savines, ispupcis van recimo, i onda bude malo kraci. Pa ce ti sjedat nize brisaci. Da dodjes do te polege mozda trebas skinut zastitu, ustvari, 100% sam siguran da trebas. Neznam kak je na tom autu, al svaki auto ima na isti princip.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #5 u: 30-06-2007, 22:14:53 »
Paaa, baš i nisam skužio, svinem polugu da bude kraća :?:
Ajde pogledaj ovdje kako to izgleda pa ako imaš ideju :?:

GreĹĄka

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #6 u: 30-06-2007, 23:05:05 »
Onda bi dobio ovako kako je u orginalu, da je desni malo dolje, a lijevi malo gore:

pobrkao si strane.  :))) brisači se gledaju iznutra, dakle valjda bi htio da je desni viši od lijevog.
nemoj kemijati s mrdanjem po zupcima jer jedna stvar je kad oni stoje ugašeni, a druga kad rade.
spigaj malo polugice (ruke) i kvit.

Enver

• Gost
« Odgovori #7 u: 01-07-2007, 12:39:04 »
Paaa, baš i nisam skužio, svinem polugu da bude kraća :?:
Ajde pogledaj ovdje kako to izgleda pa ako imaš ideju :?:

GreĹĄka

veli mi da nemam pristup download meniu  :?: :?: :?:

ma imas smao jednu takvu polugu, metalna poluga, pocincana, ufff, budem vidio ako kasnije stignem otic do garaze pa stignem rastavit to, jer ne mogu samo ovako to poslikat. Bas to kaj AA-lfa govori, ta ti polugica okrece brisace, lijevo - desno se krece.

Enver

• Gost
« Odgovori #8 u: 02-07-2007, 17:01:36 »
thnx Boxer  :ok:

E ovako, ova tu dole polugica, malo drukcije nego bilo meni na fiatu, al pogledaj prvo da je ta polugica ona koja se krece lijevo - desno i okrece ti brisace, mislim, ako ide na one metalne komade na kojima su brisaci pricvrsceni. Dakle, ako je to ta poluga treba ic od kraja do pocetka brisaca, oba, znaci, duga treba bit, ulovis je na pocetku i kraju, i malo stisnes tak da se ispupci na sredini, i tako ces skratit pocetni hod brisaca, odnosno, pocet ce ti od nize, a ici malo manje van(gore) nego prije. Ma skroz ti jednostavno za skuzit, samo prati polugu koja je zaduzena da gura brisace i to je to.

Ja sam to radio na fiatu, pa mi drukcije. Meni je inace silazio brisac sa stakla dole, onda preko zupcanika, pa na kraju fino ustimavanje sa vijanjem poluge - i sad je savrseno.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #9 u: 02-07-2007, 17:17:00 »
Hm zanimljivo, mislio sam da postoji neki inteligentniji način  :rolll:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #10 u: 09-07-2007, 09:29:11 »
E ljdui a ako ima netko iskustva, sa čim bi bilo dobro očistiti kontakte i podmazati ove ručice za brisače/žmigavce :?:

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #11 u: 09-07-2007, 09:35:12 »
kontakti: fini šmirgl i kontakt-spray; podmazivanje: LIS3 mast (mast proizvodi ina, imaš je na svakoj benzinskoj).
« Zadnja izmjena: 09-07-2007, 09:35:47 od AA-lfa »

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #12 u: 09-07-2007, 09:52:16 »
kontakti: fini šmirgl i kontakt-spray; podmazivanje: LIS3 mast (mast proizvodi ina, imaš je na svakoj benzinskoj).

Kontakt sprej je ok za te stvari ali poslje njega ostane suho, pa me ovo podmazivanje me najviše zanima, neznam jel ima baš neka poseban mast za te kontakte, ili jedino ta seljačka metoda sa tovatnom masti (da ne bi bilo problema kao sa motorom brisača kad se ta mast stvrdne...).

Dakle bilo bi idealno da postoji "nešto" što ujedno čisti i podmazuje  :hap:

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #13 u: 09-07-2007, 10:43:43 »
WD40.

Enver

• Gost
« Odgovori #14 u: 09-07-2007, 10:49:06 »
Opet se taj WD spominje  :wal:

Loša, würth je proizvodio masti u "spreju", za fino podmazivanje, neznam ako jos uvijek proizvodi. Odlicne stvari, mi smo cak i ležajeve sa tim podmazivali kad nam ponestalo pravog maziva  :)))
tocan naziv masti neznam, al sam siguran da ti u prodavaonici budu znali kaj trebas, samo kaj neznam tko prodaje njihove proizvode. Kako se vise ne bavim tim poslom, neznam gdje se moze kupit.

Za AA-lfu - WD40 ne podmazuje ama bas nista, WD je sprej za odmascivanje.

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #15 u: 09-07-2007, 10:52:16 »
Za AA-lfu - WD40 ne podmazuje ama bas nista, WD je sprej za odmascivanje.

evo nekaj samo za tebe   :crazy: :)))
http://www.wd40.com/Download/?/pdfs/WD-40_2000UsesList.pdf

"With literally thousands of uses, WD-40 is the #1 multi-purpose problem solver. It cleans, protects, penetrates, lubricates and displaces moisture."

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #16 u: 09-07-2007, 11:32:03 »
Taj würth zbilja ima more kojekakvih sprejeva/masti tako da zbilja nemam pojma koji bi naručio  :crazy:, a ionako mi treba neka mast koja se dulje zadržava na površini gdje je nanešena tako da moram to malo bolje proučit  :rolll:

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #17 u: 09-07-2007, 11:41:34 »
hmm a strojno ulje? "fino mašinsko ulje"  :)))

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #18 u: 09-07-2007, 11:59:07 »
hmm a strojno ulje? "fino mašinsko ulje"  :)))

Ma to ti je bezveze kad se relativno brzo iscjedi i onda frula...

Moram to malo rastavit i vidjet kako izgleda, vjerovatno ima tamo još one orginalne bijele masti, ali ako to već budem rastavljao/podmazivao onda bi to htio napraviti kak spada (pa kad podmažem i sredim sve od ručica do motora, onda bude mir sa brisačima par godina...)

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #19 u: 09-07-2007, 15:11:07 »
Na svim metlicama se mogu promjeniti gumice (iako treba paziti kod kupnje jer nisu baš sve gumice jednakog oblika, pa znaju ispasti iz metlica i sl...).
Ali te gumice su obično dosta lošije kvalitete od renomiranih, pa ne traju baš dugo...

I još jedna stvar, sa vremenom se zglobovi na metlicama rasklimaju pa je idealno da se promjeni sve u kompletu, a nije to tako ni skupo, orginalne Valeo metlice koštaju 100-njak Kn.

Offline Dalibor-L

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 2.0TS Quadrifoglio Verde
    • Sisak
« Odgovori #20 u: 09-07-2007, 20:17:25 »
Da se nadovežem na ono podmazivanje. Ja sam svoje škare od brisača podmazao sa crnom grafitnom masti. I općenito sam je upotrebljavao za sve rotirajuće dijelove i dijelove podložne trenju. To je inače mast za ležajeve, podnosi visoke temperature i odlično se prijanja i ne curi.
…senza cuore saremmo solo macchine…
http://www.alfisti.hr/forum/index.php/topic,9175.0.html

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #21 u: 10-07-2007, 13:10:43 »
Ja sam kupio u Metro-u neke gumice sa plastičnom vodilicom (reko to valjda bude ok, još ih je bilo lako montirati jer ne trebaju više one metalne vodilice), namontirao i nisu brisale loše, ali je ta plastika ubrzo popucala...

Frend je sa istim gumicamam imao isto iskustvo (samo što su njemu popucale usred kiše pa je ostao bez brisača), tako da je bolje kupiti nešto pošteno nego neko smeće...

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #22 u: 10-07-2007, 13:11:43 »
Ja sam kupio u Metro-u neke gumice sa plastičnom vodilicom (reko to valjda bude ok, još ih je bilo lako montirati jer ne trebaju više one metalne vodilice), namontirao i nisu brisale loše, ali je ta plastika ubrzo popucala...

Frend je sa istim gumicamam imao isto iskustvo (samo što su njemu popucale usred kiše pa je ostao bez brisača), tako da je bolje kupiti nešto pošteno nego neko smeće...
to je znak da jeftino nije dobro, jel se kasnije duplo plača  :)))
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #23 u: 10-07-2007, 15:05:40 »
osim kaj me uvjeravate da je nesto smece ili nije  :rolll: to me ne brine  :ne2:
vidio sam kaj je covjek kupio i kako radi, ocu to isto i bok

nego jel to ima jos negdje osim u Metro...  :?:

:ok:
ak misliš na samo gumice, bez metlica, imaš i u molydonu. oni su imali i "obične" i silikonske gumice za brisače.
Tih univerzalnih gumica ima i po benzinskim pumpama ali tamo su naravno skuplje nego u Metrou/Getrou/etc.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #24 u: 10-07-2007, 15:13:28 »
idealno da se promjeni sve u kompletu, a nije to tako ni skupo, orginalne Valeo metlice koštaju 100-njak Kn.

...upravo tako, kod mene u duchanu Valeo oko 100-tinjak kn (par) i odlichne su...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

JTD_Hunnter

• Gost
« Odgovori #25 u: 13-08-2007, 21:44:10 »
Zašto se na nekim alfama 145/6 ne mogu mijenjati metlice, recimo kao na MOJOJ %$%$#&& :wal: :mad:

Neka glupa šema, mogu mijenjati samo gumice ili cijelu ruku...bio u velasu i za mojeg po šifri nema predviđeno mijenjanje metlica, a ni ne mogu ih mijenjati jer su onako zakajlane ili šta ja znam...kakve god gumice stavio, metlice su koma i ne briše dobro...

Kako da to riješim...

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
« Odgovori #26 u: 13-08-2007, 21:48:00 »
Moram priznati da to nisam znao... Nevjerovatno.
Those who dares, wins

Boxer

• Gost
« Odgovori #27 u: 13-08-2007, 21:52:19 »
Zašto se na nekim alfama 145/6 ne mogu mijenjati metlice, recimo kao na MOJOJ %$%$#&& :wal: :mad:

Neka glupa šema, mogu mijenjati samo gumice ili cijelu ruku...bio u velasu i za mojeg po šifri nema predviđeno mijenjanje metlica, a ni ne mogu ih mijenjati jer su onako zakajlane ili šta ja znam...kakve god gumice stavio, metlice su koma i ne briše dobro...

Kako da to riješim...

Prvi autootpad, kupiš obične ruke s AR 145 ili nekih serija Tipo-a i riješiš problem zauvijek.

Evo ti broj dečka koji je meni neke stvari nabavljao, korektne cijene i pošten je, vozi stalno robu za IT pa mu je usput stati na otpadu.

098/48 00 46 Danijel Lazić :ok:

JTD_Hunnter

• Gost
« Odgovori #28 u: 13-08-2007, 22:00:08 »

Prvi autootpad, kupiš obične ruke s AR 145 ili nekih serija Tipo-a i riješiš problem zauvijek.

Evo ti broj dečka koji je meni neke stvari nabavljao, korektne cijene i pošten je, vozi stalno robu za IT pa mu je usput stati na otpadu.

098/48 00 46 Danijel Lazić :ok:

Hvala, morat ću nešto skemijat, jer ovo nema smisla... :ok:

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #29 u: 14-08-2007, 00:32:55 »

Kako da to riješim...

zar nisu ti brisači bili samo na prvim serijnama(boxer)?