27-04-2026, 10:52:07

Autor Tema: Boxer motori  (Posjeta: 123822 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
Odg: Boxer motori
« Odgovori #300 u: 12-12-2014, 17:44:39 »
dap zadnje serije 8v i 16v.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline bobi getriba

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #301 u: 13-12-2014, 06:58:20 »
Thanks, budem svakako pogledao :care  :ok:
Nisam jos nista skidao, nemam vremena...poslije Nove, pa cu pogledat malo.
Imam i 1.7 8V u rezervi, pa ak bude trebalo cu prebacit koju dobru iz njega  :ok:
da bi ocistio kanal nemoras skidat glavu dole imas sa prdnje i straznje strane imbus vide koje su uvidane u kuciste i po dva komada su ti u toj rupi zaliveni sa selikonom moras to ocistit i kod montaze ponovo sa selikonom zabrtvit odnosno diht masom.

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #302 u: 13-12-2014, 07:04:08 »
Ma sta i 8v imaju sprice  :icon_eek:
Budem ja rastepal ovog 1.7ie poslije Nove, pa bas da vidim...i slike svakako :hap:
neznam zasto su ti bitni ti nozzeli po meni to je sve bezveze jer uopce nije usmjereno kako treba a sa druge strane cela klipa su dovoljno debela tako da ih nemozes pregrijat odnosno stopit radije stavi blok sendvic na filter ulja i hladi cijeli motor nego se ovako zaje... imas male modifikacije sa vodom ali nista strasno sve je jednostavno.
« Zadnja izmjena: 13-12-2014, 07:22:07 od bobi getriba »

Tbird

• Gost
« Odgovori #303 u: 14-12-2014, 16:20:14 »
da bi ocistio kanal nemoras skidat glavu dole imas sa prednje i straznje strane imbus vide koje su uvidane u kuciste i po dva komada su ti u toj rupi zaliveni sa selikonom moras to ocistit i kod montaze ponovo sa selikonom zabrtvit odnosno diht masom.

Ok, thanks, budem pogledao sutra, ne znam ovak napamet na sta mislis  :care  :ok:

radije stavi blok sendvic na filter ulja i hladi cijeli motor nego se ovako zaje... imas male modifikacije sa vodom ali nista strasno sve je jednostavno.

Kakav blok sendvic?  :?:redf:

Fiuman

• Gost
« Odgovori #304 u: 14-12-2014, 16:58:17 »
ča biš bez kusi od TSa  :funny: :funny:

Tbird

• Gost
« Odgovori #305 u: 14-12-2014, 17:03:55 »

Ma ča je to onaj kvazi-hladnjak ulja od TSa...kak se ono zove, heat exchanger?  :?:

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #306 u: 14-12-2014, 20:40:22 »
da, ja sam jedno vrijeme imao ideju da to stavim.. u teoriji prije ugrije ulje i posto bi voda trebala kao bit na 90 konstantno onda bi kao i trebalo sprijeciti da ulje prolazi 100° al u praksi je to vise manje.. za zagrijavanje mozda al za ostalo sumnjam.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Tbird

• Gost
« Odgovori #307 u: 14-12-2014, 20:51:12 »
da, ja sam jedno vrijeme imao ideju da to stavim.. u teoriji prije ugrije ulje i posto bi voda trebala kao bit na 90 konstantno onda bi kao i trebalo sprijeciti da ulje prolazi 100° al u praksi je to vise manje.. za zagrijavanje mozda al za ostalo sumnjam.

Na koju foru ugrije brze ulje? To bi bilo ludilo da se ulje brze ugrije...a dobro hladjenje...boxer se i tak manje grije neg TS16V.

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #308 u: 14-12-2014, 21:13:58 »
zato jer se voda ugrije puno prije nego ulje, pogotvo na atmo benzincu i onda ti taj sendvič sluzi kao grijac ulja. jer dok je ulje na 40-50 voda je vecinom na 70-80 vec i kad je voda na radnoj temperaturi ulju jos fali 20+ stupnjeva da se zagrije..

Tbird

• Gost
« Odgovori #309 u: 14-12-2014, 21:57:53 »
Ma kuzim ja da se voda puno brze grije,al ne kuzim taj sandwich na koju foru sljaka...ma cek malo, idu kroz njega i voda i ulje, pa voda grije ulje, pa se ulje brze ugrije, pa kad se ulje pregrije, voda hladi ulje ili sta? Jesam dobro to prokljuvio?, ili cu morat guglat :hehe:

Offline Raziel

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 01' Mazda MX-5 (NB) 1.6 16V 94' AR 146 1.7 16V
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #310 u: 14-12-2014, 22:14:50 »
Ma kuzim ja da se voda puno brze grije,al ne kuzim taj sandwich na koju foru sljaka...ma cek malo, idu kroz njega i voda i ulje, pa voda grije ulje, pa se ulje brze ugrije, pa kad se ulje pregrije, voda hladi ulje ili sta? Jesam dobro to prokljuvio?, ili cu morat guglat :hehe:

To je to!  :ok:

Imam i ja jedan negdje kojeg možda ubacim na boxera. Boxer užasno sporo diže temperaturu ulja, pogotovo zimi.
    "...if in doubt, flat out..."   

Tbird

• Gost
« Odgovori #311 u: 14-12-2014, 22:27:50 »
Ajd...bar koja petica iz aktivnosti na satu  :hehe:  :ok:

Da, na boxeru se stvarno sporo grije voda, a kamoli ulje...i to zimi :rolll:
Na recimo 3,5t rpm ce ti se puno brze zagrijat neg na cca 2-2,5t rpm na otvorenoj cesti...ak ti termostat normalno sljaka  :da:
Zato je meni po zimi ulje uvijek na donjoj crtici :da:

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #312 u: 15-12-2014, 08:39:20 »
a sta bi ja bez tebe  :redf: :craz

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #313 u: 15-12-2014, 17:45:13 »
Znam da je Stiv metao na svoju 145 od nekog Golfa...e sad kojeg ne sjecam se, pa su svi lupali  :hehe:
Budem metnuo tu listu adekvatnih...tu su negdje kao svi identicni, ali nisu isti kataloski brojevi...  :wal:
Isto tako, nisu isti od 16V i 8V...  :ne2:

jel znaš možda dimenzije podizača za 1.6 i 1.7 8v ?

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #314 u: 15-12-2014, 17:48:08 »
hidro stele od golfa duje samo dolaze u obzir da naglasim diesel 1,6

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #315 u: 15-12-2014, 22:48:17 »
probao i njih... kaj da ti kažem osim da se i oni čuju a izvadio sam ih sa motora kojem se nisu čuli. i nove sam probao.. INA podizači su ti za golfa za boxera ih nema tj, ima golf podizači.

Tbird

• Gost
« Odgovori #316 u: 15-12-2014, 23:37:32 »
@sale75: budem pogledao cim uvatim vremena, ne znam napamet  :ok:

Bobi ja sam gledo, ma nema tamo nikakvih imbus vida :ne2:
Da ne mislis ti na one upresane cepove od kanala ulja? Ima ih na bloku par, i ima jedan iza na svakoj donjoj glavi (izmedju poklopca bregaste i bloka)...drugo ja ne vidim. Znam da ti cepovi sluze bas za ciscenje...sad, jel na to mislis?  :?:
Jedini imbus je onaj od kanala ulja (M17-18 ili tako nesto) gdje se na 1.6 zavrce senzor tlaka ulja, dok je na 1.7ie tu samo imbus vijak (a senzor je na sredini).
« Zadnja izmjena: 15-12-2014, 23:40:13 od Tbird »

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #317 u: 16-12-2014, 12:56:54 »
ovako,jedan cep ti je iza limenog poklopcica bregaste otrage onaj ssa tri vide ,drugi ti je ispod limene zastite zupčastog remena sa prednje strane,glavnom kad cistis moras otvoriti oba otvora prednji i zadnji
slikam pa stavim sliku jer vidim da me se ne razumje!

Tbird

• Gost
« Odgovori #318 u: 16-12-2014, 23:32:45 »
ovako,jedan cep ti je iza limenog poklopcica bregaste otrage onaj ssa tri vide ,drugi ti je ispod limene zastite zupčastog remena sa prednje strane,glavnom kad cistis moras otvoriti oba otvora prednji i zadnji
slikam pa stavim sliku jer vidim da me se ne razumje!

Jel mislis na ovaj cep kod 4. cilindra odmah iznad sajle senzora okretaja, desno od poklopca bregaste?
Ak je to taj cep, kak to kvragu skinut, jos s motorom u autu?  :000:

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #319 u: 17-12-2014, 14:48:55 »

evo o ovome ja pricam,to sto ti mislis to je cep od vode protiv pucanja glave prilikom smrzavanja vode

Tbird

• Gost
« Odgovori #320 u: 17-12-2014, 17:35:10 »
E svaka cast na trudu, sad je sve jasno  :hap:  :care

MKugli

• Gost
« Odgovori #321 u: 17-12-2014, 17:50:23 »
dakle pitanje..radi se o mojoj 145-ici, odkad ju je stari uzeo prije cca 3mj auto dimi, ništa strašno ali smrdi ulje na auspuh i kada je hladna na 2000 o/min se cuje neko lupanje u motoru, dakle samo dok je hladna..
e sad dali mi je isplativije raditi generalku na njemu ili naci dobar drugi motor, i ako bi radio generalku koliki je boxer  problem laiku poput mene (radio dva motora r4 dizela).. :thanks

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #322 u: 17-12-2014, 19:41:46 »
jel auto stajao neko vrijeme? slabo se vozi? ako da,novi HPX unutra i kad se bude više vozio ljepše će radit,tako je bilo kod mene

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #323 u: 17-12-2014, 22:14:57 »
dakle pitanje..radi se o mojoj 145-ici, odkad ju je stari uzeo prije cca 3mj auto dimi, ništa strašno ali smrdi ulje na auspuh i kada je hladna na 2000 o/min se cuje neko lupanje u motoru, dakle samo dok je hladna..
e sad dali mi je isplativije raditi generalku na njemu ili naci dobar drugi motor, i ako bi radio generalku koliki je boxer  problem
 laiku poput mene (radio dva motora r4 dizela).. :thanks
Protuci ce ti radilica ko bog amen ili generalna ili drugi motor
Zalosno ali to je tako neko prije nije imao milosti  :rolll:

MKugli

• Gost
« Odgovori #324 u: 18-12-2014, 08:11:55 »
Jedna od te dve opcije ce i biti sad me sam zanima dali mi je isplativije drugi motor pa na ovom kasnije generalku napravit i spremit ga ili sad na njem generalku radit..jer tu kod mene ima sam dva majstora za boxa s tim da se jedan odselio u osijek a ovom drugom vise nedam auto u ruke nikad..a mene je strah radit generalku na njem jer na boxu to nikad nisam radio..

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #325 u: 18-12-2014, 16:44:10 »
Uzmi drugi motor mislim da kec ima nesto na lageru a blizu ti je

MKugli

• Gost
« Odgovori #326 u: 19-12-2014, 09:09:14 »
A kak se krecu cijene boxova i da je u dobrom stanju, a ne ovaki ko sto sad imam..

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #327 u: 19-12-2014, 18:18:21 »
nemam pojma ne bavim se trgovinom morat ces pitat nekog drugog  :ne2:

Tbird

• Gost
« Odgovori #328 u: 20-12-2014, 16:08:04 »
da li mi je isplativije drugi motor pa na ovom kasnije generalku napravit i spremit ga ili sad na njem generalku radit.....a mene je strah radit generalku na njem jer na boxu to nikad nisam radio..

Ako si radio dva dizla, u cemu je ovdje problem... :icon_eek: Skini servisni od 145/6, za zazore,uputstva i tako.. imas na netu, ili cak i tu ...ak ne, ti ga ja posaljem, i kljuc u ruke.  :hap:
Najvece sranje je to sve povadit van  :wal:
Al zasto bis radio generalnu ili kupovao drugi kramp upitnog stanja, ako ne znas dijagnozu svog?!
Odi kod mehe, nek izmujeri kompresuju i tlak ulja...pogledat eko test jer i on dosta govori, da vidis u kakvom je to uopce stanju...nije uvijek u drugoj zeni sreca  :craz
Ak je masina stvarno ajd bok, radilica melje,losa kompresija, ventili propustaju, podizaci lupaju itd..., nadji zamjenski, a ovaj nek ti ostane za dijelove. Ak je zamjenska masina vani, barem kompresiju izmjeriti da ne kupis opet neki kramp. AK je ok, dok je vani, promijeni odmah sve klizne i semeringe, ocisti glave (kao sta je gore bobi pisao) da ne lupa koji hp, vidi uljnu koja je u boljem stanju (tvoja ili ova od zamjenskog), izmjerit bregaste i vidit podizace koji su bolji, montiras, ufazi i gas. Onda imas tak reci kvalitetno odradjenu polugeneralnu :ok:

Tbird

• Gost
« Odgovori #329 u: 20-12-2014, 16:17:42 »
Alfini boxeri imaju offset klipova, zato je nesto manje izrazeno trosenje stijenki cilindra, i cesto i preko 200+ zna bit odlicna kompresija, jer ak je kompr. jako losa, nemoj to uzimat, jer ici onda mjenjat samo karike, ne da nisi napravio posal, neg si napravio sranje... A ako misliš ici busiti blok, prvo se raspitaj za klipove prve specijale jel sta dobavljivo, da se ne zaletis pa poslije sipak :hap: