Poštovani,
Trenutno imam nekoliko problema, pa ako bi neko mogao da pomogne, jer izludih sa svojom 156-icom.
Motor je 1.8 ts 106 kw iz 1999. Naime , tu je nekoliko problema, a administratori i moderatori ako im nije mrsko nek raspodjele po temama.
1. Tema- termostat, nakon 4 termostata temperatura seta od zadnje crtice to 90 C( u mjestu devedeset , u voznji 80), najveci problem u svemu tome sto
kad sam kupio vozilo temperatura nije bila tacna nakon toga zamjenjen, stavljen neki polovan, bio los, pa kupljen nov vernet, ponovo ista stvar, napravljena
garancija na isti nakon 6 mjeseci i ponovo isto.
Vozio raznim strucnjacima i expertima, pa svi kazu termostat nevalja, ugrađivao "univerzalni" Renault 5, pa izbacio i to smece.
Međutim neki dan sam isao na varijantu Golf 2 da stavim karton ispred hladnjaka i provozao auto, treba mu relativno dugo nekih 5 minuta u mjestu da
podigne temperaturu od 80 - 90 , da bi nakon toga nesto malo spustao ispod 90 u voznji sto je normalno.
Molim za Vase misljenje da li je definitivno do termostata i da li bi trebao ugraditi neki "poseban" ili mozda zamjeniti hladnjak, ne vidim nigdje da pusta,
ali mi ima tragova curenja vode, vjerovatno nekad od ranije to siguran ne mogu biti, jer kod mene nije curio, da li mozda voda ne prolazi kroz sve celije?
2. Ler gas, u voznji prilikom kocenja, variraju obrtaji, mjenjao usisno crijevo, klapnu gasa, kao i motoric gasa, ali i dalje nista. Jedne prilike na forumu
sam procitao da otkacim pin 15 na instrument tabli i uspio stabilizovat, međutim nakon ove zezancije sa termostatom, i skidanja par puta usisnog crijeva
stvar je postala ista, a jos veci problem je sto ni jedan od strucnih mehanicara nije uspio nakon zamjene klapne, postaviti nove parametre zasto?
3. Motor u leru treska , ajde malo bi toga mozda pripisa varijatoru, ali treska nenormalno, jer u leru kad stoji vozilo bas se osjeti, a sve se to pocelo
desavati, nakon sto mi je jedne prilike zacepio katalizator, koji je uredno skinut, međutim od tada se tresem kao banja luka 1965 ..
Takođe vidim da u leru motor se malo pati , obratji mu opadaju ispod 900, tipa na 750, pa ih vrati i podigne na 900 , ali u obe varijante treska..
svjecice , nisu najbolje , ali nisu ni lose, ulja nema , mjenjan dihtung, struja radi, baca iskricu na sve kad se rastavi..
Ima li neko idejno rjesenje ili da ga zapalim, jer se ubi vozajuci po "strucnim majstorima" i nagađanju...
Hvala !