26-04-2026, 07:50:46

Autor Tema: Vilice i seleni/ cijene i iskustva  (Posjeta: 205262 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline max

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
    • Metković
Odg: Vilice i seleni/ cijene i iskustva
« Odgovori #1560 u: 15-04-2017, 09:43:51 »
Ta kilometraža bez cviljenja je gotovo nemoguća da je auto i stalno lagano vozen po auocesti po njem :da:

Nemoj me krio shvatiti, ne kazem da izmisljas - samo velim da je to izvanredan podatak, jako rijedak za čuti

Sto se tice podmazivanja i novih vilica, tu si u krivu...one su i tvornički podmazane, ali vrlo slabo.
 Bez podmazivanja bi seleni ošli u kuki vrlo vrlo brzo...

A kad proškripe jednom, podmazat i trebalo bi držat cca 1 zimu, ako proškripi brzo onda su loše i imaju lufta... makar se to pod pajserom vidi odmah  :ok:

očito bolje od mene poznaješ ponašanje mog auta s kojim sam prešao 160 tkm  :lol
nemoguće kažeš ha?
jesi kad probao staviti originalne dijelove na auto pa su ti proškripale nakon 20 - 30 tkm ili stavljaš foruna vilice i takva sranja pa držiš meni predavanja?

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1561 u: 15-04-2017, 09:51:34 »
Evo ja sam ti primjer, sve 4 originalne vilice, nisu ni 2 godine prosle i skripe. I govorim o ricambi vilicamay ne trw.  Cime to opravdavas?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Offline max

• Pripravnik
  • **
    • Metković
« Odgovori #1562 u: 15-04-2017, 09:59:06 »
Evo ja sam ti primjer, sve 4 originalne vilice, nisu ni 2 godine prosle i skripe. I govorim o ricambi vilicamay ne trw.  Cime to opravdavas?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

zar trebam nešto opravdavati??
očito je moja 156-ica bila  nešto posebno pa kod mene nisu škripale... a evo i 159-ka je isto posebna, ne znam šta joj je bilo da prije godinu dana ode kugla na gornjoj lijevoj vilici, a nije mi škripila prije toga, sram je bilo  :lol
samo vi podmazujte i dalje, nemam se ja živaca niti volje raspravljati oko ovakvih gluposti  :ok:
sretan Vam Uskrs svima  :ok:

« Zadnja izmjena: 15-04-2017, 09:59:37 od max »

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #1563 u: 15-04-2017, 10:12:14 »
očito bolje od mene poznaješ ponašanje mog auta s kojim sam prešao 160 tkm  :lol
nemoguće kažeš ha?
jesi kad probao staviti originalne dijelove na auto pa su ti proškripale nakon 20 - 30 tkm ili stavljaš foruna vilice i takva sranja pa držiš meni predavanja?

Čovjek ti napomene da ga ne shvatiš krivo i ti ga svejedno shvatiš krivo... NE nije ti držao predavanja nego ti je napomenuo da si u opakoj manjini sa takvim iskustvom.

Meni su originalne vilice (prva ugradnja) prolupendale na 66 000km (ok ne meni nego mojoj tetki), u Alfi su sigurno ugradili originalne vilice rekao bih.
Nakon toga TRW 70 000... sada ćemo vidjeti šta će Varglant reći, poslije idem na Meyle, pa na Moog, pa na Lemforder, pa Delphi i onda ću staviti Fortunu - nakon svega ću napisati osvrt o kvaliteti vilica ovdje he he  :Rock:

Nadam se da će ostatak auta poživjeti koliko i nabrojane vilice.
« Zadnja izmjena: 15-04-2017, 10:15:29 od Vasko »

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #1564 u: 15-04-2017, 10:37:24 »
U svim ovim raspravama trebi uzeti obzira takoder da nismo svi isti tj da nemamo isti prag tolerancije i zapazanja. Nekome ce kugle lagano lupkati pa ce reci da ne lupa nista dok netko drugi za isti slucaj ce reci da je to odmah za zamjenu. Ista stvar s skripom,nekome ne zapaza, netko ne obraca uopce pozornost tome, ali eto ima ljudi koji su picajzle i mora biti tip top i kad i je uvjek nadju nesto da nevalja. Tako da ja vjerujem da iz iskustva drugih vilice su bolna tocka i nema alfe koja bar malo po zimi ne zaskripi (prvih par km dok se malo ne razradi pogotovo preko lezecih). Frend je uzeo orginal u fiatu i nakon 25k proskripale. Recimo moj stari je imao astru s 450 kkm i u svoj toj kilometrazi za vilice i kugle nisi uopce znao.

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1565 u: 15-04-2017, 12:17:23 »
zar trebam nešto opravdavati??
očito je moja 156-ica bila  nešto posebno pa kod mene nisu škripale... a evo i 159-ka je isto posebna, ne znam šta joj je bilo da prije godinu dana ode kugla na gornjoj lijevoj vilici, a nije mi škripila prije toga, sram je bilo  :lol
samo vi podmazujte i dalje, nemam se ja živaca niti volje raspravljati oko ovakvih gluposti  :ok:
sretan Vam Uskrs svima  :ok:
Pa samo diskutiramo, šta se pjeniš ko sapunica  :dontno:

Dakle, ja sam razočaran jer sam dao 3000kn za sve 4 originalne vilice koje su škripale odmah prvu zimu, sada nakon 1,5 godine škripe čak i na +20, dakle sve je suho. I ići će čim prije na podmazivanje.
Možda su moje bila sklapane u petak na kraju smjene, a tvoje u ponedjeljak  :dontno:

Ispada sam sam mogao uzeti Starline za 1400kn i možda bi dobio isti k, da su mi one proškripale nakon 2 zime ne bi se bunio jer su upola jeftinije.
Samo se nadam da seleni gornje vilice nisu za ća, jer mi se ne daje još 4x80kn bezveze

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #1566 u: 15-04-2017, 12:25:06 »
U svim ovim raspravama trebi uzeti obzira takoder da nismo svi isti tj da nemamo isti prag tolerancije i zapazanja. Nekome ce kugle lagano lupkati pa ce reci da ne lupa nista dok netko drugi za isti slucaj ce reci da je to odmah za zamjenu. Ista stvar s skripom,nekome ne zapaza, netko ne obraca uopce pozornost tome, ali eto ima ljudi koji su picajzle i mora biti tip top i kad i je uvjek nadju nesto da nevalja. Tako da ja vjerujem da iz iskustva drugih vilice su bolna tocka i nema alfe koja bar malo po zimi ne zaskripi (prvih par km dok se malo ne razradi pogotovo preko lezecih). Frend je uzeo orginal u fiatu i nakon 25k proskripale. Recimo moj stari je imao astru s 450 kkm i u svoj toj kilometrazi za vilice i kugle nisi uopce znao.

plus što nema dvije Alfe koje se voze isto i po istim cestama.  :ok:

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1567 u: 15-04-2017, 17:08:05 »
Moja prica nije podmazivanje radi podmazivanja nego zbog omekasavanja gume pri montazi. Ni semering se kod montaze ne maze tek toliko nego zbog omeksavanja gume. Na taj nacin sprijecavas bespotrebna naprezanja gume za koja nije niti dimenzionirana.

Pa dobro al u ovom slucaju se ne radi o tome vec o podmazivanju radi ocuvanja i trajnosti samog selena
Nakon prve ide druga...

Bartol

• Gost
« Odgovori #1568 u: 20-04-2017, 19:14:06 »
Kako je dobro kad pada kisa,  onda ne smeta ni niska temepratura pa nema skripe gornjih vilica a bome nestalo i lupkanje straga. Moja alfa voli kisu. 😁😁

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1569 u: 20-04-2017, 22:02:39 »
Kako je dobro kad pada kisa,  onda ne smeta ni niska temepratura pa nema skripe gornjih vilica a bome nestalo i lupkanje straga. Moja alfa voli kisu.

Ili miniwash
Nakon prve ide druga...

Bartol

• Gost
« Odgovori #1570 u: 20-04-2017, 22:06:43 »
Reklamiraju Karcher na akciji 😂

Svako jutro pranje prije posla, pogotovo oko kotaca. Bit ce ujedno uvijek cista, dve muhe jednim udarcem 😜😜

Offline Dujo-Jtd

• Na probi
  • *
    • Trogir
« Odgovori #1571 u: 21-04-2017, 10:03:17 »
Sto god da sam cuo, nije niti original vise original nego "repariran" dio kao kocioni cilindri, letve volana itd i to prodaju pod novo i to origigi..
Zbog toga sam narucio set ovih.
https://www.njuskalo.hr/podvozje-ovjes-dijelovi/prednji-ovjes-alfa-147-1.9-jtd-85kw-akcija-oglas-21353214 
Cuo sam dobra iskustva od ljudi za njih, t.j.da im trajnost nije manja nego drugih koje su "brand"..
Iskustva osobna nakon nekog vremena napisem, za ovu cijenu neka budu 2g. 60tkm.sve 5!

Offline Dujo-Jtd

• Na probi
  • *
    • Trogir
« Odgovori #1572 u: 23-04-2017, 19:16:57 »

Stigla je roba i u Utorak ide na ugradnju, ipak sada vidim zasto je 3g.garancija.. Ustvari ova firma daje 80 000km garanciji ali svejedno dali 3g.ili 80tkm koliko Svabe daju meni svejedno, bplje 3g.tko zna koliko km napravim..
Mene zanima dali treba podmazat i ove nove vilice i ako treba nije mi jasno gdje, kojo dio?
Neznam po mojoj skromnoj mehanicarskoj nauci/znanju zasto?

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #1573 u: 23-04-2017, 21:22:17 »
Nebi bilo lose podmazati. Treba ispresati pikse iz ovih selena jer se seleni fiksno zajedno s vilicom vrte oko pikse i onda obicno ili bjerojatno ona dodirna tocka prstena pikse s selenomnostane bez masti pa pocinje cviliti.

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147,155,156,Spider...nekoliko 😅
    • zagreb
« Odgovori #1574 u: 23-04-2017, 21:32:32 »
Iz selena išćupaš nutarnji dio(ćahuru)i onda staviš masti gdje su križići na gumi.bit će ti jasno kad otvoriš. Ali pazi koju mast stavljaš da ti se guma ne rascvjeta jos vise.
The perfect blossom is a reare thing.You could spend your life looking for one and it would not be a wasted life.

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #1575 u: 23-04-2017, 21:56:19 »
Sve je rečeno , evo i slike.
image hostcertificity.com

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #1576 u: 23-04-2017, 22:02:38 »
Ovo gore suho kao barut,krizici su ti koji se trose i trebaju masti. Ovdje se vidi kako su se potrosili.

Offline Dujo-Jtd

• Na probi
  • *
    • Trogir
« Odgovori #1577 u: 24-04-2017, 08:39:28 »
Da nove vilice treba podmazivat... :fp
A dobro ali bojim se ako to kazem mestru ili ce me ismijat ili ce rec da to napravio a nece..
Jeli te piksne zjb.iscupat, treba li mi presa ili ja to mogu napravit u kucnoj radinosti?
Jeli grafitna crna mast pase, ako ne pojede manzetu na poluosovini nebi trebala niti ovdje napraviti stetu..

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1578 u: 24-04-2017, 08:47:26 »
Ako citav forum kaze da ih treba podmazat, podmazi.

Nemoj bit bedast ko ja pa ne podmazat, iako sam stavio Ricambi vilice.

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #1579 u: 24-04-2017, 09:04:47 »
Pa jel će netko konačno nakon 20 godina proizvodnje dijelova u tvornici skužiti i staviti mast?
jer ovo već granići s teorijama zavjera  :smijeh :smijeh

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1580 u: 24-04-2017, 09:14:56 »
Pa jel će netko konačno nakon 20 godina proizvodnje dijelova u tvornici skužiti i staviti mast?
jer ovo već granići s teorijama zavjera  :smijeh :smijeh

Ma znaju oni to. Samo ako ti stave mast, kako će ti onda prodati ponovo, ako ti vilica drži dupo duže nego inače ?  :Hm

Offline Dujo-Jtd

• Na probi
  • *
    • Trogir
« Odgovori #1581 u: 24-04-2017, 09:47:38 »
Ako citav forum kaze da ih treba podmazat, podmazi.

Nemoj bit bedast ko ja pa ne podmazat, iako sam stavio Ricambi vilice.

Valjda jasno da cu podmazat ako pitam kako ih izvadit..
Ali da to treba radit na novim djelovima isto je bedasto,kaj ne!?  :ok:
Btw.ipak stoji ona uzrecica: Ako nemas problema u zivotu, kupi Alfu.. :lol  Jer i sa novom ili novim dijelovima imas "problem"..
Da me se krivo ne shvati, za auto koje "volis" ne postoje problemi.. Osim financijskih!! :lol

Jeli mogu to nekako sam napravit ili cu morat reci mestru da to odradi i vec znam unaprijed sta me ceka..

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1582 u: 24-04-2017, 09:50:31 »
Glupo je, pogotovo na novim dijelovima, al jbg

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #1583 u: 24-04-2017, 10:15:47 »
Ide lagano van. Uzmi navojnu palicu i stavi je kroz rupe zatim razmjesti strateški matice tako da jedan selen izbija drugi i to je sva mudrost.

Tapatalk

Offline Dujo-Jtd

• Na probi
  • *
    • Trogir
« Odgovori #1584 u: 24-04-2017, 10:57:47 »
Jos samo jedno pitanje, samo na girnjim ovim alu vilicama treba mazat ili i na donjoj onu jednu stranu cini mi se da moze se "piksna" vadit..

Jeli istina sto ovaj lik govori i da je mozda kljucni razlog svog ovog habanja selena i vilica..
Znaci prije stezanja vilica auto spustiti ili kotace staviti u poziciju u kojoj inace stoje te tek onda stegnuti do kraja,kako vilice nebi bile prenapregnute!!??
Na kraju videa govori o toj "tajni"..

https://youtu.be/TMQvePES7P0 
« Zadnja izmjena: 24-04-2017, 11:57:42 od Dujo-Jtd »

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #1585 u: 24-04-2017, 12:36:18 »
Na gornjima mažeš selene a možeš i u manžetu kugle dodati masti , neki proizvođači stave kap masti.
Na donjima se mogu promijeniti svi seleni kad se potroše.
Ovo sa stezanjem nije bitno, vilice ionako čitavo vrijeme rade gore / dolje , zato se i potroše oni križići u selenu ako nisu podmazani.

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #1586 u: 24-04-2017, 13:11:50 »
To vrijedi u slucaju kad bi selen bio zaljepljen i za vilicu i zq piksu. Kada ti uategnes onaj dugi saraf,pikse se priljube za dio vilice na autu i za saraf i one postqnu fiksne i ne mogu se micati i onda da je selen ljepljen kada bi zategnuo vilicu prije spustanja onda bi se selen ufrknuo a mozda i puko. U ovom slucaju se selen zajedno s vilicom okrece oko pikse i ako nema odmazivanja onda cvili pogotovo onaj dio prstena od pikse gdje se mast vrlo brzo ispere.

Ovo zq spustiti auto pa zategnuti ma 147,gt vrijedi samo za zadnji ovjes
« Zadnja izmjena: 24-04-2017, 13:13:30 od marek1 »

Offline KrunoStc

• Pripravnik
  • **
  • giulietta 1.4 Multiair 170ks
    • Zagreb
« Odgovori #1587 u: 27-04-2017, 00:28:58 »
pitat cu ovdje, jer je očito problem sa vilicama/selenima.
radi se o giulietti 2011 godina 1.4M-air, a problem mi predstavlja ovjes koji škripi. Bila je kod seba na provjeri 2x te je utvrđeno da jedan selen na desnoj vilici ima malčice lufta i da je to mogući uzrok škripanja preko ležećih i udubina.
Također bio sam i kod frenda koji radi na stanici za teh. pregled vozila i zajedno sam s njim provjerio auto od ispod te je i on utvrdio da je sve utegnuto i da ništa nema lufta, malo je još sve i pošpricao(mislim s wd).
Provjereni su i amortizeri i sve je ok.
škripanje se javlja odmah ujutro čim krenem s autom i prvih 15tak minuta škripi na ama baš svakoj udubii na cesti ili ležečem. Nakon nekog vremena to prestane, ali kad ostavim auto neko vrijeme bez obzira što je temperatura 10 ili 23 stpnjeva ista priča

ne bi htio ići u trošak zamjene komplet vilice, već bi htio da se utvrdi točan uzrok škripanja i da se taj dio zamjeni.
Zanima me gdje mogu auto odvesti da se točno utvrdi škripanje i da se to napravi kak spada a ne odmah da ide zamjena vilice?
hvala

Bartol

• Gost
« Odgovori #1588 u: 27-04-2017, 09:54:39 »
Promjeni selen na desnoj vilici koji ima malcice lufta.

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1589 u: 28-04-2017, 09:56:03 »
Moze bit i kugla na nekoj vilici ili krajniku jer ako prohrdjavi vecinom skripi prije lupanja, najcesce to bude na vilici jer giu ima kugle prema gore (kao i vecina auta tog tipa ovjesa) i onda popusti mandjeta na kugli i lagano skuplja vlagu i prljavstinu. Pokusaj u donje kugle stisnut wda ili ulja preko injekcije pa vidi oce bit razlike
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.