01-05-2026, 04:23:27

Autor Tema: Vilice i seleni/ cijene i iskustva  (Posjeta: 205371 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
Odg: Vilice i seleni/ cijene i iskustva
« Odgovori #1050 u: 14-05-2015, 14:57:40 »
Zato je redovito podmazivanje (mazalicama iznutra prema van) istisne svo smece van! Pretostavljam

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #1051 u: 14-05-2015, 15:48:58 »
Zato je redovito podmazivanje (mazalicama iznutra prema van) istisne svo smece van! Pretostavljam

Sent from my ajfon

Pa da  :ok:
Uostalom, prije bude smeće ušlu unutra ako je vilica suha, nego ako je mast u njoj.
Isto tako, ako i smeće uđe, manje će štete napraviti ako se kreće u masti, nego na suho...

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #1052 u: 14-05-2015, 15:59:58 »
Nije to baš tak... Pa ima hrpa zglobova na radnim strojevima koji se tako podmazuju, i nigdje se pijesak ne zavuče. Dok god je mast unutra, nema straha da će nešto drugo ući  :ok:
Ne govorim na pamet, imam doma hrpu radnih strojeva, i pričam iz iskustva. Ti strojevi se podmazuju jednom ili dva puta u sezoni, traju godinama, a drže sile jedno 10 puta veće nego vilica na autu.
Ja sam 99% siguran da ću kod reparacije ovjesa na vilice ugradili mazalice, i podmazivat ću ih redovito, kod svake izmjene ulja  :ok:

Sve si sam objasnio. Podmazat jednom, nabit na auto i zaboravit nisi nista napravio. To je svrha mazalica. Kad podmazujes stroj, mast koju istisnes zasigurno nije friska i cista ko kad ju ubacis unutra. Mast osim osnovnoga, a to je podmazivanje, pokupi i necistocu. Kolicina koju mozes nabit izmedu cahure i selena je zanemariva i vrlo brzo dolazi do zasicenja masti. Ugradnjom mazalica se stvar mijenja iz temelja.
Sve ovo je iz mog osobnog iskustva, a temelji se na cca 100000+ km godisnje u svim mogucim vremenskim uvjetima i neuvjetima. Po kisi, ledu, snijegu, tuci, blatu itd itd itd. Auti koje ja vozam su eksploatirani do ekstrema.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #1053 u: 14-05-2015, 16:07:28 »
Naravno, bez redovitog podmazivanja nisi baš nešto napravio  :ok:

Offline maXonja

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 2.0 JTDm | GTV 3.0 V6 | Spider 2.0 TS
« Odgovori #1054 u: 14-05-2015, 21:01:07 »
Jel imate kakav plan gdje montirati mazalicu na vilicama? I na koji način? Gdje probušiti?

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #1055 u: 15-05-2015, 09:16:02 »
Po meni sa donje strane na obje cahure tako da mozes podmazivat i kad je auto spusten.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2

Offline max

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
    • Metković
« Odgovori #1056 u: 15-05-2015, 13:45:54 »
Po meni sa donje strane na obje cahure tako da mozes podmazivat i kad je auto spusten.

Jel imate kakav plan gdje montirati mazalicu na vilicama? I na koji način? Gdje probušiti?

ljudi moji ne mogu vjerovati da ozbiljno razmisljate o mazalicama i ovakvim kemijama  :ne2:
jel itko od vas razmislio o originalnim vilicama i da je miran barem 100 tkm i onda opet originali i opet 100 tkm - ovo govorim iz svog iskustva... kakve mazalice za selene pobogu....  :000:
« Zadnja izmjena: 15-05-2015, 13:46:32 od max »

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1057 u: 15-05-2015, 17:56:57 »
Evo ja isto citam i ne vjerujem. Za voziti Alfu moras biti inzenjer koji ce ugradivati mazalice kako bi svako malo podmazivao dijelove??? Jaooooooooo. Pa zapali je i baci uz cestu.
Ako nemas za gornje vilice svakih 3,4 godine onda ni ne vozis taj auto...
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1058 u: 15-05-2015, 18:06:29 »
Joj daj ti balansica! Tko ti brani da stavljas sve original i placa to tisuce kuna... Pusti ekipu da se veseli, sta tebe briga... Svaka budala ima svoje veselje, ukljucujuci i tebe

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1059 u: 15-05-2015, 18:19:01 »
Ma neka im baba visi u blatobranu i nabacuje mast sta se mene tice. Ali nije cudo da se ljudi sprdaju sa Alfama kad citaju ovakve stvari.

Offline IvanGT

• Administrator
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #1060 u: 15-05-2015, 18:23:24 »
Ma neka im baba visi u blatobranu i nabacuje mast sta se mene tice. Ali nije cudo da se ljudi sprdaju sa Alfama kad citaju ovakve stvari.

i drugi to rade...
ni meni to nema smisla, meni svake 2 godine prdne ovjes i to je to, redom skidam i mijenjam.. donje pa gornje..

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1061 u: 15-05-2015, 18:37:56 »
Pa od uvijek na svim forumima za koje znam a ticu se alfica uvijek je bilo kemijanje i doskocice - svi skupa inzenjeri haha pa kaj? Ionak je to hobi, makar meni! Nije da nemam za izmjeniti al ako si mogu produziti vijek trajanja i smislim to sam, zakaj ne? Pa nek se smije tko god hoce... Eto, makar sam nekog nasmijao

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #1062 u: 15-05-2015, 19:44:57 »
ljudi moji ne mogu vjerovati da ozbiljno razmisljate o mazalicama i ovakvim kemijama  :ne2:
jel itko od vas razmislio o originalnim vilicama i da je miran barem 100 tkm i onda opet originali i opet 100 tkm - ovo govorim iz svog iskustva... kakve mazalice za selene pobogu....  :000:

Ja osobno nikad nisam niti mi je bilo na pameti. Kad prdnu, stavim nove i mir, ali zasto ne pustit nekoga tjo hoce kemijat da kemija?

Evo ja isto citam i ne vjerujem. Za voziti Alfu moras biti inzenjer koji ce ugradivati mazalice kako bi svako malo podmazivao dijelove??? Jaooooooooo. Pa zapali je i baci uz cestu.
Ako nemas za gornje vilice svakih 3,4 godine onda ni ne vozis taj auto...

Tom logikom najbolje da nitko ne vozi nikakav auto. Svi se kvare i za sve dijelovi kostaju neke novce. Ljudi nemaju na bacanje pa tome doskacu na razne nacine i ja osobno u tome ne vidim nikakav problem. Neki ljudi vole kemijat, isprobavat. Veseli ih kad nesto smisle i naprave sami.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #1063 u: 15-05-2015, 20:12:43 »
...vezano za mazalice, neznam gdje bi ju postavili na gornju vilicu...ako bi se izbušilo aluminijsko kućište vilice kod selena, navrtanjem mazalice došlo bi se samo do vanjskog dijela selena, koji je fiksni i koji netreba biti podmazan...bitan je unutarnji dio selena kod križića, na kojem se kreće čahura...

...evo baš prije 10 minuta sam na novim zamjenskim vilicama (Delphi) izbio selene...

...sa vanjskom dijelu čahure (uz rub selena) nazire se nešto masti i čovjek bi pomislio da je to tvornički fino natopljeno...

...također se nazire mrva tvorničke masti i na unutarnjem dijelu čahure (kroz koji ide šaraf nosača vilice)...

...izbijanjem čahure iz selena, već se pomalo nazire pustinja...

...čahura vani, selen slobodan i tu se lijepo vidi da je suho ko barut...ali ni kapi oko križića... :fp:

...nešto malo, kao što sam i prije pisao, nazire se hraćak STVRDNUTE masti na unutarnjem dijelu selena...

...i onda se čudimo što proškripe za 10.000km...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline IvanGT

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #1064 u: 15-05-2015, 20:21:07 »
a da napravimo selen da bude čahura centralna fiksna, a da se rotira oko canjske osi,
tj na aluminiju.. pa bi podmazivanje imalo smisla..?
iako meni uopće nema smisla i nebi sebi to radio...
ali možda bi sam selen bio izdržljiviji, kugle na gornoj vilici ionako nisu neki problem
kad na njima nema opterećenja kao na donjim...

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #1065 u: 15-05-2015, 20:36:03 »
...ja na svojoj imam crvene poliuretanske selene i čahura na njima nema ovu bočnu stranu, tj. selen nema križiće sa boka...sa unutarnje strane uz čahuru je gladak (isto nema križiće)...vjeruj mi, to je nepoderivo...

...ove Delphi mjenjam burazu na 156, jer su se seleni na dosadašnjim vilicama doslovno razmrvili i cijela vilica se giba (ima lufta) oko šarafa za nosač vilice...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #1066 u: 15-05-2015, 20:49:33 »
Tako je na suho jednostavno podere krizice,zatim podere sloj gume od oko 2 mm i dođe do golog metala i udara cahura u metal i luft bude par mm.Kad se stavljaju nove vilice stvarno nije nikakav problem izbiti cahure i stavit malo tutela zeta 2 masti i produzit vijek barem za duplo  :ok:
Varijator sekta

Offline IvanGT

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #1067 u: 15-05-2015, 21:01:15 »
...ja na svojoj imam crvene poliuretanske selene i čahura na njima nema ovu bočnu stranu, tj. selen nema križiće sa boka...sa unutarnje strane uz čahuru je gladak (isto nema križiće)...vjeruj mi, to je nepoderivo...

...ove Delphi mjenjam burazu na 156, jer su se seleni na dosadašnjim vilicama doslovno razmrvili i cijela vilica se giba (ima lufta) oko šarafa za nosač vilice...

poliuretan je sasvim druga stvar...  :ok:
i može biti jako dobra stvar jer je izdržljiv..
pada mi na pamet da si sam napravim od MoS plastike, koja se inače koristi za vagone i tenkove,
a i ostale stvari gdje ima rotacije, čak i velike brzine, ima dobru čvrstoću, ali najbitnije nije mu
potrebni podmazivanje, tj. ima takva svojstva kao da je samopodmazivanje..
samo da nađem vremena s time se igrat..pa napravit probu.. :hap:

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1068 u: 15-05-2015, 21:07:45 »
Da...

čitao sam o tome, ima svega od samopodmazivanja do kojekakvih čudesa u tim plastičnim šipkama.
Ima ih u strojoprometu na kile za kupit, i onda samo dobrom tokaru i da vidiš  :clap:
Nakon prve ide druga...

Offline IvanGT

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #1069 u: 15-05-2015, 21:11:35 »
Da...

čitao sam o tome, ima svega od samopodmazivanja do kojekakvih čudesa u tim plastičnim šipkama.
Ima ih u strojoprometu na kile za kupit, i onda samo dobrom tokaru i da vidiš  :clap:

pa ja to istokarim na CNC bez problema, to nije ništa zahtjevno, skroz jednostavno spram stvari koje radim
samo da nađem vremena da napravim probu
strojopromet kupuje od mene semeringe, ja od njih svašta, baš nedavno
sam radio neke rolice od plastike..tako da nije problem uzet jednu šipku za probu, a i iz jednog metra
napravim bar 15 selena..treba i čelika za unutarnju čahuru, ali to je sve sitno..
 taj MoS je čudo, ali kupovao sam ga u Sisku..a mislim da je i taj iz strojoprometa isto iz Siska.

Offline hussar0203

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #1070 u: 15-05-2015, 21:26:26 »
Danas slagali dolnje vilice na moju SW. Vilice su Starline ali kad smo ih otvorili na njima piše MS Nemačka i naravno made in nemačka a Starline Češka firma  :?: Tu smo odmah ostali zbunjeni. Doktor kaze da su vilice u visoj klasi kao o zamjenske TRW a kostaju smijesno... Daleko bolje od Delfija i ostalih jeftinjaka...

E sad kad smo otvorili kuglu masti je bilo ovoliko

Onda je usljedilo malo filanja

Auto se preporodio, nisam mislio da su mi doljnje bile doslovno rasturene, otisla kugla i onaj veci selen skroz  :mah:

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1071 u: 15-05-2015, 22:14:15 »
Zakaj Tutelu u kuglu? Samo me to zanima...
Ok bolje ista nego nista, al daj si stavi grafitnu ili imas onu INA LIS MOS2 sa molibdenom - 50 kn 1 kg
drzi do 200 st C
vrhunska mast za kugle, casice/krizeve i sl
« Zadnja izmjena: 15-05-2015, 22:15:11 od SS »
Nakon prve ide druga...

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #1072 u: 15-05-2015, 22:18:20 »
Ok bolje ista nego nista, al daj si stavi grafitnu ili imas onu INA LIS MOS2 sa molibdenom - 50 kn 1 kg
drzi do 200 st C

Nemam ti ja uopce pojma kakva je to mast  :hehe:

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1073 u: 15-05-2015, 22:24:27 »
drzi do 200 st C

u redu je tutela za kuglu. Nema u kugli zagrijavanja uopće. Tutela je isto sto i INA lis. Litijeva mast. I nije u svim kuglama grafitna niti tamo ima nekog velikog trenja i klizanja kao u ležajima ili kinetičkim zglobovima pa da treba specijalan mast. Svaka je dobra, samo da je ima dovoljno. A
« Zadnja izmjena: 15-05-2015, 22:35:40 od tool75 »

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1074 u: 15-05-2015, 22:35:30 »
u redu je tutela za kuglu. Nema u kugli zagrijavanja uopće. Tutela je isto sto i INA lis. Litijeva mast.

Bolje je ovo sigurno, a nisam nit mislio da ima nešto previše zagrijavanja nego na casice/ krizeve i homiće...kuis?
Al ima trenja a ak ima trenja ima i zagrijavanja, ne?

Ova je mast bolja od te Tutele za te stvari 110%
a vi kak hoćete  :gay:

PS i da fulao sam, ne zove se tak ta mast,to si ispravno primjetio tool75
al stalno je koristimo na poslu i odlična je , svaka preporuka
« Zadnja izmjena: 15-05-2015, 22:41:28 od SS »
Nakon prve ide druga...

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1075 u: 15-05-2015, 22:40:15 »
Nema tu toliko trenja kao u ležajevima i homićima, ni približno. Na ovjesu se zagrijavaju jedino gornji seleni. I tamo grafitna doslovno nestane nakon 2000 km. Nema nista vise, sve suho. Probao sam s grafitnom upravo jer sam mislio da je bolja od tutele jer se stavlja u homokinetičke.

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #1076 u: 15-05-2015, 22:40:33 »
Grafitna je ona crna? Tu smo namazali na homiće

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #1077 u: 16-05-2015, 01:26:27 »
Vidio davno kod taljana ima za kupiti sa mazalicama....

Moje TRW nisu podmazane  :Afraid: imaju nešto preko 30 000km i cca godinu i pol dana, zasad ništa ne škripi ni ne lupka.

Bio sam budala pa nisam inzistirao da mi vrate stare vilice da kemijam po njima i spremim ih za sljedeću priliku koje će biti koliko vidim sigurno. :Angry1:

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1078 u: 16-05-2015, 10:04:54 »
Nema tu toliko trenja kao u ležajevima i homićima, ni približno. Na ovjesu se zagrijavaju jedino gornji seleni. I tamo grafitna doslovno nestane nakon 2000 km. Nema nista vise, sve suho. Probao sam s grafitnom upravo jer sam mislio da je bolja od tutele jer se stavlja u homokinetičke.

Jasna stvar da nema, al bolje staviti čim kvalitetnije - al kao što rekoh, kako želite gospodo!
Najbolja stvar za gornje (nikakvo podmazivanje) su crveni poliuretani - stvar mrak.
Sad sebi uzimam gornje TRW (@Luka_ri  :tongue:) i čim odu seleni, ide gore poliuretani  :da:

Evo sad ce me luka  :bup: kekeke

U čašice/križeve stavljam tu crnu maščobu i stvarno kak veliš par tisuća , razrijedi se, pređe iz stanja masti u ulje i nekamo skoro da nestane, zato cu busit i radit navoj za mazalicu na čašici ,da ju ne moram svaki put skidati dolje i amen!
Samo nakrkam masti kod svake promjene ulja i bokič (makar bi trebalo i češće) :Angry1:
« Zadnja izmjena: 16-05-2015, 10:06:15 od SS »
Nakon prve ide druga...

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1079 u: 16-05-2015, 12:28:58 »
Ma sta ce te Luka...nije da ja volim bacati pare na auto. Posaljem ti ja polovne vilice i pare i napravi i meni te poliuretanske selene bas da vidim kako se to ponasa... Ali na daily drive autu ne zelim cuti za to da moram inovirati mazalice, paziti kakvu mast guram svakih sest mjeseci itd.
Postoje kompromisi. Kad sam kupovao 147 znao sam da je ovjes osjetljiv. Kad sam je spustio znao sam da ce jos krace trajati. I sad da izmisljam kerefeke da bi ustedio 1000 kuna svake tri godine? A ionako ih potrosis na gluparije :D