24-04-2026, 02:03:20

Autor Tema: Gevinde, sportski amortizeri etc.  (Posjeta: 210634 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nicola Romeo

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 SW 1.9 MJET '06
    • Beograd
Odg: Gevinde, sportski amortizeri etc.
« Odgovori #1470 u: 01-07-2016, 16:29:20 »
I meni lupa Pejicu, zadnji levi,  tj. cuje se ko babin plakar  :tooth
Što ja nekad popijem, nekima teško je preplivati!!!

Cuore Trattore

Offline signo

• Trade Count: (+27)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #1471 u: 02-07-2016, 16:28:05 »
ima li neko neki savet ili zna šta mi je. naime imam B14 gewinde i na zadnjim imam neko lupkanje kad idem u rikverc najsporije.
kad stiskam  zadnji kraj na dole čuje se malo lupkanje tuk tuk kao da šolja ima mali luft al nije do šolja 2 puta sam proveravao,pa sam počeo da sumnjam na amorte.
ima li neko neki predlog šta bi moglo biti
Neznam kod b-14 ali meni kod b-16 kad sam ih ugradjiva na Gta bilo je potribno zamjeniti i piksne koje su dolazile sa gevindama e sad nesicam se jeli na sva  4 ili samo naprid ili nazad, uglavnom vrlo lako da ima lufta u kapi ako nije promjenjena piksna.
Ili krivo dosjeda onaj alu cep u kapu originalnu zbog eventualno pogrsesne montaze.
Prouci manual objasnjeno je sve u detalje.

Offline signo

• Trade Count: (+27)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #1472 u: 02-07-2016, 16:35:30 »
obično se mjenjaju i kape na gornjem dijelu di dolazi amortizer sa šarafima. ako su potrošene.

to ovako otprilike izgeda
(Image removed from quote.)

meni je tako lupkalo na 156 nakon ugranje kojih 500km zadnji desni amortizer kad sam stavio nove eibach PSS. bio kod ovlaštenog i sve živo pretražili i testirno bilo. na kraju je otvorio dio kod amortizra i vidio da je ta kapa bila lagano zaokrenuta. vratio ju na mjesto i zategnu sve nazad.
tišina nakon toga.
To se podrazumjeva kod ugradnje gevindi da se sve 4 OEM kape amortizera ugrade nove i nema problema par godina .
Znaju stručnjaci čak i nedovoljno stegnuti saraf koji veze amort i sasiju da ne govorim da znaju stegnuti saraf u krivoj poziciji tj kad kapa nije u lezistu ima tu svega.

Offline xGAZDAx

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v M-Jet, 103kW
    • Čakovec
« Odgovori #1473 u: 04-07-2016, 08:44:55 »
Da ne otvaram novu temu. Malo bi preradio Alficu, pa me zanima vaše mišljenje za eibach i bilstein kombinaciju, točnije njihov B12 PRO-KIT, ima li netko tko ih ima, pa da čujem mišljenje kako auto leži itd...
Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary....that's what gets you! - Jeremy Clarkson

Exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster. - Jeremy Clarkson

Offline cava

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #1474 u: 04-07-2016, 09:52:18 »
kupuj!
Behind the red line

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1475 u: 04-07-2016, 12:38:54 »
Da ne otvaram novu temu. Malo bi preradio Alficu, pa me zanima vaše mišljenje za eibach i bilstein kombinaciju, točnije njihov B12 PRO-KIT, ima li netko tko ih ima, pa da čujem mišljenje kako auto leži itd...

Ide meni ugradnja za 3 dana pa javim...

Offline xGAZDAx

• Pripravnik
  • **
    • Čakovec
« Odgovori #1476 u: 04-07-2016, 12:40:07 »
Super, samo daj i sliku prije i poslje da vidimo kako je sjeo :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary....that's what gets you! - Jeremy Clarkson

Exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster. - Jeremy Clarkson

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
« Odgovori #1477 u: 04-07-2016, 15:07:41 »

kupuj!

Ide meni ugradnja za 3 dana pa javim...

cavu ne slusaj  :)
taj ni postene gume nema na autu  :D
a nemoj ni Ari-ja jer ako se ne varam on ce to staviti na 159  :)

ako ides s B12 na 147micu pripremi se da je to dosta tvrdje od serijale
i ako nemas problema s tim onda super...
u suprotnom nastavi traziti  :hap:

auto super lezi u zavojima ali u gradskoj voznji izbija bubrege
ali ako ti je to auto za svakodnevnu upotrebu, gradsku voznju...onda B12 nije za to..pretvrd je...bar na 147mici
« Zadnja izmjena: 04-07-2016, 15:21:07 od yoke »

Offline xGAZDAx

• Pripravnik
  • **
    • Čakovec
« Odgovori #1478 u: 04-07-2016, 15:48:25 »
 :)
A istina, sad sam malo čitao, mudro zboriš. Neko prijedlog onda? Išao bih 3-4 cm u pod i malo tvrđe od serijale...

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
« Odgovori #1479 u: 04-07-2016, 19:35:27 »
:)
A istina, sad sam malo čitao, mudro zboriš. Neko prijedlog onda? Išao bih 3-4 cm u pod i malo tvrđe od serijale...

ma sve je to subjektivno...
meni je otisao prednji amortizer, sto sam ruku na srce jedva docekao jer mi je to bila prilika da napokon kupim nesto tvrdje...
citao po raznim forumima i cesto je ekipa hvalila taj B12 kao optimum za 147micu
ali je bilo i postova gdje je ekipa tvrdila da je to tvrdo
normalno, mojoj glavi je vise odgovaralo da pisu da je to optimum pa sam drzao te postove mjerodavnima  :)

Nisam htio prenizak auto
a htio sam da je malo tvrdji
Uz pro kit koji je -3 mogu ici B6 i kraci B8 amortizeri

B6 se moze kombinirati i sa standarnim oprugama
Dok B8 ide samo na krace (od -3 do -nesto (5,6))

Pa rekoh ako su mi vec krace opruge, uzet cu i skracene amortizere (B8) jer bi to trebala biti najbolja kombinacija

Uglavnom, auto stvarno lezi, ide super i imao sam osjecaj da je tim bolji sto ga se vise stiskalo...
ali nazalost to za nase gradske ceste nije
jer stvarno nabija

ali to nabijanje je subjektivan dojam...
recimo cava je moje B8 stavio na svoju 156icu i vidis da je super zadovoljan
ali on voli malo zescu voznju  :tooth
a vjerujem da se i 156tica drugacije ponasa na njima od 147mice koja ima laksi strazni kraj...

Mozda bi pro kit uz B6 bio malo drugaciji
iako u tvornici kazu da su isti..samo sto je B8 malo kraci...ali...

u svakom slucaju, moj savjet bi ti bio da ako imas priliku napravis djir u istom autu kao tvoj, sa setapom koji je tebi zanimljiv...jer ces jedino tako osjetiti razliku

nitko ti ne moze predociti kakav je osjecaj s pojedinim setupom jer je lako moguce da ono sto je meni tvrdo, tebi bude tamani i obrnuto...

meni nije palo na pamet da prvo isprobam kako je na kojim amortizerima
tako da sam se istrosio dok se nisam smirio
a ovo nije niti malo jeftin sport ako kupujes novo  :tooth

srecom, po oglasnicima se zna naci polovnih B6, B8 pa mozda i ne bude tako skup sport

od onog sto sam sam probao
- eibach pro kit + serijala - nekontroliran straznji kraj / ne mogu komentirati udobnost jer sam vec zaboravio kako je to bilo
- sport paket od alfe (mislim da je on -2) je bio jako udoban, mozda najblizi serijali uz vizualno spustanje auta (meni se jako svidilo)...ali je zafrk sto ga nema po oglasnicima a original je skup kao i kvalitetni setup
- kw v1 - je meni trenutno na autu...tvrdji je od serijale, tvrdji od sport paketa...ponekad mi dopjazdi drmuskanje po losoj cesti ali sam generalno zadovoljan s njim...i nekako je u sredini izmedju serijale i B8...mozda cak blize B8 po tvrdoci
- B8 + pro kit - drzi cestu ali drmuska po gradu...po meni previse...bacao mi je na psihu...ponekad sam ga obozavao ali vecinom mrzio  :D

sve ovo je moje iskustvo na losim splitskim cestama...ali vjerujem da je tako po vecini gradova...

cijenom, ako se kupuje novo, nije neka velika razlika izmedju serijala sa oprugama, bilstaina + opruge, ili kw gevinda..

iskusniji kazu da od svih gevindi, da je KW naj/optimalniji
i da tko god kaze da su gevinde mekane da laze  :)

da se ponovim,
moj savjet je da isprobas auto (poput tvog) sa kombinacijom koja ti je zanimljiva
jer igranje i izmjena amortizera drugima nije bas jeftin sport  :tooth

nadam se da ima jos nesto na trzistu sto je cjenom povoljnije od KWa
a da zadovoljava -3 i malo tvrdji osjecaj
ali ja nazalost nisam na to naletio

vjerojatno ce se javit jos netko s kakvim pametnijim savjetom
 :hap:

Offline cava

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #1480 u: 04-07-2016, 20:47:41 »
joke je sve objasnija, svaka cast..
ako oces pouzdanost, kvalitetu i odlicne vozne karakteristike, odabrat ces visestruko dokazane i provjerene setove kao sto su bilstein b12 ili kw v1(eibach prostreet je ista stvar), v2 sve ostalo su usputne stanice za istrest lovu dok ne dodjes do ovih gore navedenih.
Behind the red line

Offline xGAZDAx

• Pripravnik
  • **
    • Čakovec
« Odgovori #1481 u: 04-07-2016, 21:08:06 »
yoke, svaka ti čast na trudu i objašnjenju. Olakšao si mi odabir stvarno. I moji su prednji lagano u banani, tako da uskoro moram nešto uzet, a želim ju udarit malo u pod i dobit na tvrdoći, još malo proučit i nešto ide definitivno u košaricu. Novi B12 Pro-kit me košta 750€

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
« Odgovori #1482 u: 04-07-2016, 21:41:04 »
Bilstein B8 ili B6 mislim da su ti oko 3800kn sva cetiri
Eibach pro kit je oko 1350kn u hrvata ali oko 100eura na alfisti.net

Baci pogled koliko ti je set amortizera na alfisti net i racunaj jos oko 60eura postarine...
Mozda izadje manje od tih 750eura...

Posalji industrialu mail vezano za cijene...
KW V1 me izisao 6300kn (isporuka na kucnu adresu)

Eto,samo kao info ;)

Druga solucija ti je da cekas neku budalu, poput mene, koja je kupila nesto, masno platila, pa nakon dva tjedna stavila u oglasnik jer mi ne pase  :D

Offline xGAZDAx

• Pripravnik
  • **
    • Čakovec
« Odgovori #1483 u: 04-07-2016, 23:06:11 »
Pogledat cu sve do kraja ovoga tjedna, razmisit, pa da lagano mogu nesto i narucit. Jos jedanput, hvala ti puno. Na drugi meet dolazim definitivno, onda imas pivu!  :pivo: :drive:

Offline ar_jurki

• Starosjedioc
  • Giulietta Veloce 1.8 tbi tct
    • Dubrovnik
« Odgovori #1484 u: 05-07-2016, 09:48:49 »
Ja sam evo nakon dugog mozganja i želje da kupim KW V1, na kraju se odlučio samo za opruge H&R, kao neko početno rješenje....

Opruge su nešto skuplje od Eibachovih pro kit, koje spuštaju cca 3 cm.

Pošto vidim da su te opruge vrlo rijetke kod alfista i uopće i da praktički nisam imao igdje išta pročitati o njima, želim o njima prenijeti svoje iskustvo nakon prijeđenih 2000 km...  :hap:

Dakle, dojmovi su vrlo vrlo pozitivni. Navodno spuštaju 3,5 cm, vrlo dobro upijaju udarce, nema da se udarac više osjeti na kokpitu u autu, on se zadržava dolje na oprugi. Auto je lijepo pao, upravljivost je puno bolja, naginjanje je značajno manje u odnosu na standardni ovjes. Dosta rupa više ni ne osjećam kad prijeđem preko njih, ali kad se naleti na neku žešću osjeti se lijep udarac....

Ali pošto je to 147, i dalje je zadnji kraj malo viši u odnosu na prednji, pogotovo se to primjeti kad se parkira, na nizbrdici/uzbrdici, pa i na onoj najmanjoj.

Nekad se osjeti lagano cupkanje preko neravnina, koje dolazi odozada, ali smatram kako one još trebaju naleći i smiriti se  :)

Uglavnom, moja preporuka svakome ko nema para za gewinde...  :ok: :ok: :ok:

Na slici se to može lijepo vidjeti, uz napomenu da su tu još i distanceri od 16 mm.

« Zadnja izmjena: 05-07-2016, 09:49:42 od ar_jurki »
Sport i elegancija

Cro-Alfa

• Gost
« Odgovori #1485 u: 14-07-2016, 13:25:17 »
plinsko uljni obični amortizeri...zamijenio bi sva cetri...bilo koja marka(talijanski),jel to ok?
ili je bolje neku provjerenu marku?
i kako pogodit koje trebam kad koliko vidim sto 156-ica sto različitih kombinacija :?

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 147 1.9 JTDm 16V Stage 1 remap
    • Oroslavje
« Odgovori #1486 u: 03-08-2016, 09:43:35 »
Dali pašu GTA amortizeri na Alfu 147 JTDm 16V? Koja je razlika između njih i stock sa JTDm? Imam podosta dobru ponudu, no, pametno se prvo raspitati malo.

Hvala svima!

Offline mikela

• Ovisnik o alfistima
  • - fiat 500 abarth- alfa giulietta 2.0jtdm
    • dugopolje-hvar-split
« Odgovori #1487 u: 03-08-2016, 17:47:18 »
Dali pašu GTA amortizeri na Alfu 147 JTDm 16V? Koja je razlika između njih i stock sa JTDm? Imam podosta dobru ponudu, no, pametno se prvo raspitati malo.

Hvala svima!
tvrdje punjenje amortizera tebi auto lakse u nosu pa ce bit gore bar 1cm vise ako ces kombinirat svoje opruge ok
jopet će bit alfa pa di puklo da puklo

Offline Busso

• Pripravnik
  • **
  • 156 SW JTD16V, 156 3.0V6 24V x2 :D
    • Pazin
« Odgovori #1488 u: 03-08-2016, 21:12:17 »
2 mjeseca vozim B12 na 156SW. Na urednim cestama je odlično, ali po gradu, ležećim i rupama izbija bubrege. Uglavnom vozim otvorenu cestu pa to nije neki problem, ali vrlo je izgledno da vraćam serijske opruge i B4.
Moram još probati kombinaciju serijskih amortizera sa Pro kit oprugama, možda bi to bio dobar kompromis.

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 147 1.9 JTDm 16V Stage 1 remap
    • Oroslavje
« Odgovori #1489 u: 03-08-2016, 22:18:40 »
Vogtland amortizeri i -30mm opruge, taj set isto djeluje primamljivo, a nije skup. Dosta je tu kombinacija, pa sam malo rezerviran po pitanju toga. Dosta se informiram, ali mislim da će tu jednostavno trebati probati kod nekog tko već ima spušten auto, pa prosuditi sam dali to odgovara.

Maki također ima odličnu ponudu, pa je i ona u igri.

Cro-Alfa

• Gost

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #1491 u: 20-08-2016, 18:01:55 »
2 mjeseca vozim B12 na 156SW. Na urednim cestama je odlično, ali po gradu, ležećim i rupama izbija bubrege. Uglavnom vozim otvorenu cestu pa to nije neki problem, ali vrlo je izgledno da vraćam serijske opruge i B4.
Moram još probati kombinaciju serijskih amortizera sa Pro kit oprugama, možda bi to bio dobar kompromis.

Ja to imam i isto kako si napisao, na otvorenoj super al po gradu mi je mrvicu pretvrdo.

Najradije bi opruge sto snizavaju 1,5 cm  :hap:

I da, na prokitu mi je zadnji kraj SWa definitivno previse zakucan dole...caak vidljivo vise iza nego naprijed.
To mi se nikako ne svidja  :ne2:
Nakon prve ide druga...

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1492 u: 20-08-2016, 22:55:32 »
Onda je ocito na 156 tvrdji jer je laksa od 159. Meni je B12 odlican.  Jednako udoban kao serijala.

Offline Busso

• Pripravnik
  • **
  • 156 SW JTD16V, 156 3.0V6 24V x2 :D
    • Pazin
« Odgovori #1493 u: 20-08-2016, 23:46:33 »
Ja to imam i isto kako si napisao, na otvorenoj super al po gradu mi je mrvicu pretvrdo.

Najradije bi opruge sto snizavaju 1,5 cm  :hap:

I da, na prokitu mi je zadnji kraj SWa definitivno previse zakucan dole...caak vidljivo vise iza nego naprijed.
To mi se nikako ne svidja  :ne2:

Meni je jednako legla naprijed i natrag, bacit ću fotku kad uhvatim vremena.

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #1494 u: 21-08-2016, 00:17:53 »
Onda je ocito na 156 tvrdji jer je laksa od 159. Meni je B12 odlican.  Jednako udoban kao serijala.

Konstrukcija ovjesa na 159 je posve druga pjesma. Neusporedivo.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline ivč0

• Pripravnik
  • **
    • Kutina
« Odgovori #1495 u: 21-08-2016, 08:45:03 »

Tako je i meni, malo je tvrde, ali nista extremno
156 1.9 jtd

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
« Odgovori #1496 u: 17-09-2016, 21:17:45 »
Evo samo kao info....
B12 kod mene na 147mici je bio pretvrd
B12 kod cave na 156tici uopce nije toliko tvrd / mozda u rangu KV1 na mojoj 147mici
Vjerujem da je razlog u laksem zadnjek kraju kod 147mice ili bar u tezistu zadnjeg kraja
Uglavnom, ponavljam, najbolje je da isprobate kombinaciju koja vas zanima kod nekog tko go ima smontirano na istom autu koji imate i vi ;)

Offline ivč0

• Pripravnik
  • **
    • Kutina
« Odgovori #1497 u: 17-09-2016, 21:36:29 »
Ja sam navikao na 156, tvrđe je od serijale, ali kao sto kazem kad se naviknes uopce ne razmisljas o tome, ali izbjegavam rupe redovno jer kad lupi, izbije ti bubrege, bar ovima sto sjede iza, napred nije toliko  :Crazy
« Zadnja izmjena: 17-09-2016, 21:37:13 od ivč0 »
156 1.9 jtd

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
    • Zadar
« Odgovori #1498 u: 21-10-2016, 23:31:02 »
Molim mišljenja. Koliko je bitna ova donja guma ispod prednje opruge na amortizeru na AR147 ? Jer kolega mi je spomenuo da je to skinuo, i da je auto još malo pao, i da nema razlike nikakve...ovo :

Jer vidim da mnogi ostali auti tu nemaju nikakvu gumu na prednjim amortizerima, a ta guma ima dobrih 7-8mm ... :what:
« Zadnja izmjena: 22-10-2016, 00:18:49 od M.P. »

Offline xxx

• Sa stažom
    • Biograd n/m
« Odgovori #1499 u: 10-11-2016, 23:25:34 »
Ako ima tko ikakvo iskustvo s AP amortizerima/oprugama/gewinde molio bi da podjeli iskustvo...