Nakon šta se stave gewinde (konkretno Kw v1) treba li se raditi atest
: Zakonski mislim...
Ili vrijedi njihov certifikat da su te gewinde za taj i taj auto...
Treba se raditi no ukoliko na tehničkom ne zajebavaju onda ne moraš.
Meni je tehnički krajem siječnja pa ću vidjeti kako stvari stoje.
Btw. ne radi se atest gewindi kao takav jer za to vrijedi "CE" certifikat koji se s njima dobije ali se radi atest parametara koji su pod direktnim utjecajem spuštanja auta i koji moraju ostati u određenim mjerilima kao npr. visina svjetala, razmak od sredine felge do blatobrana itd....na putu sam pa nemam kod sebe papire gewindi ali je u uputstvima za montažu točno navedeno što se treba certificirati kako bi sve bilo legalno.
Taj certifikat koji si trebao dobiti s gewindama vrijedi samo za gewinde kao takve tj. da su napravljene po EU normama što recimo nije slučaj s velikom većinom "no name" gewindi.
No, da bude još jasnije o čemu pričam mogu dati primjer Supersprint zadnjeg lonca s kojim sam odmah dobio certifikat i koji priznaju na tehničkom a u istom je navedeno da je lonac izričito rađen za MiTo 1.4 TB i da je razina buke koju proizvodi u granicama dopuštenog iako se meni čini da je to znatno više zako da je taj papir na tehničkom sam po sebi dovoljan - bio, pokazao i potvrdili da to priznaju. Jedino je problem ukoliko se baš netko hoće praviti pametan pa ide mjeriti razinu buke koja se vremenom pojača u odnosu na razinu koja je bila kad je lonac novi onda može biti problema no vjerujem da to neće raditi.
Također, koliko sam skužio - prodavatelji, pogotovo online stave napomenu da dio koji se kupuje ima TUEW certifikat i tu sam tražio objašnjenje jer sam mislio da je to ono što prolazi i kod nas no nažalost nije.
TUEW navodno vrijedi samo u Njemačkoj, Austriji i još negdje, a za sve ostale mora biti oznaka "CE" pa tako i kod nas.