14-06-2026, 00:39:56

Autor Tema: Gevinde, sportski amortizeri etc.  (Posjeta: 213754 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sfreak

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Jadranovo
Odg: Gevinde, sportski amortizeri etc.
« Odgovori #480 u: 27-06-2012, 19:46:58 »
Bandit, zasto onda nije navoj napravljen do kraja tog intervala

Netko je spomenuo koja je poanta kupit gewinde i bit sporiji od ostalih...pa ljudi moji ne mislite valjda da sa autom ubijenim u pod cete se bezbrizno vozit po nasim divnim cestama, pa nije gewinda kriva sta nama sahte vire 10cm iznad asfalta...

Auto koji je ubijen u pod je auto za show i vikende, iako ima nekih koji takve voze svaki dan, oni dobro znaju cijenu toga, od razbijenih branika do propisanih amortizera...tko voli nek izvoli, ja volim

Znam puno ljudi koji se voze na gewindama, neki zadovoljni neki ne, al nitko ne bi na opruge cudo...jbg valjda se druzim sa stylerima

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #481 u: 27-06-2012, 19:53:39 »

Znam puno ljudi koji se voze na gewindama, neki zadovoljni neki ne, al nitko ne bi na opruge cudo...jbg valjda se druzim sa stylerima

pa naravno da nece sa gewinda na opruge kad su tajvanske gewinde platili 2500 kuna za cijeli auto a posteni amortizeri bez susta kostaju 3500-4000. to nije stvar izbora nego materijalnog stanja

Offline sfreak

• Ovisnik o alfistima
    • Jadranovo
« Odgovori #482 u: 27-06-2012, 20:50:19 »
Pa hvala bogu...i sto je na kraju isplativije danas? Ljudi opet na istim tim kako ti kazes tajvanskim gevindama nizaju kilometre i koriste ih za svaki dan...recimo frendova ibiza na ta tecnix gewindama nije nista neudobnija nego moja bivsa 33 na oprugama

Offline Face_Off

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS + Honda CBR600RR
    • Vrgorac
« Odgovori #483 u: 27-06-2012, 22:32:50 »
kolko platis da ti ih dovezem :)

http://www.bilstein.de/de/produkte/hochleistungsdaempfer.html

ili hoces ove ?

http://www.bilstein.de/de/produkte/sport-und-gewindefahrwerke/bilstein-b16.html

Evo javili se ovi iz AH...

prednji oko 950kn komad, za 2 tjedna dobavljivi... zadnji oko 1285kn (cini mi se) i nema ih prije 8mj.... s 10% popusta dodje oko 4000kn - naspram konija za 2300kn recimo... mogu jos dvoje lafete skoro prominit... paprena cijena!
jos cekam ove iz BiH - ako bude isto, idem na Koni, nema druge...
Mika Hakkinen, Spa 2000: "...and it was great, great overtaking...
I loved it! I'm not sure if the Michael did.."

Offline mikela

• Ovisnik o alfistima
  • - fiat 500 abarth- alfa giulietta 2.0jtdm
    • dugopolje-hvar-split
« Odgovori #484 u: 27-06-2012, 22:38:15 »
Evo javili se ovi iz AH...

prednji oko 950kn komad, za 2 tjedna dobavljivi... zadnji oko 1285kn (cini mi se) i nema ih prije 8mj.... s 10% popusta dodje oko 4000kn - naspram konija za 2300kn recimo... mogu jos dvoje lafete skoro prominit... paprena cijena!
jos cekam ove iz BiH - ako bude isto, idem na Koni, nema druge...
sigurno bolji izbor za omjer cijene i kvalitete
jopet će bit alfa pa di puklo da puklo

Offline Face_Off

• Ovisnik o alfistima
    • Vrgorac
« Odgovori #485 u: 27-06-2012, 22:40:59 »
pa eto 2300 koni, donje lafete su oko 825kn trw, gornje 490 trw - oko 5000kn bez ruku, naspram 4000 samo za bilsteine.... doduse donje mozda ne budu trebale, gornje idu....

Offline mikela

• Ovisnik o alfistima
    • dugopolje-hvar-split
« Odgovori #486 u: 27-06-2012, 22:51:30 »
pa eto 2300 koni, donje lafete su oko 825kn trw, gornje 490 trw - oko 5000kn bez ruku, naspram 4000 samo za bilsteine.... doduse donje mozda ne budu trebale, gornje idu....
čudno da su koniji tako povoljni

Offline Face_Off

• Ovisnik o alfistima
    • Vrgorac
« Odgovori #487 u: 27-06-2012, 22:52:34 »
čudno da su koniji tako povoljni

Bar su bili toliko, na pravom mistu... nisam nanovo pito cijenu hehe to su obicni bez stelanja...

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #488 u: 27-06-2012, 23:36:56 »
to govoriš iz iskustva?

Da,evo ovako stvari stoje
Jedino di u stvarnom svjetu mozes iskoristit sportskiji ovjes od tvornickog je neka zavojita cesta koja je uglavnom i grbava,a sve skuplje gewinde imaju poprilicno tvde opruge upravo iz razloga sta se puno mogu spustit,i onda ako nisi stavija dovoljno tvrdu oprugu amortizer udre u kraj i procuri,a jeftine gewinde tipa moje (ne mogu tvrdit za sve) obicno imaju mekse opruge iz razloga sta se mogu spustit svega 3cm,a i dalje imaju onu jedinu prednost nad kombinacijom opruga/amortizer,a to je da su nariktani da opruga i amortizer rade u harmoniji,zajebi stelanje tvrdoce,od toga nikakve koristi na obicnoj cesti,samo stete
I sad se vracamo na ovo o cemu sam prica na pocetku,tvrda gewinda + neravna cesta = katastrofa!,ako je nesto skupo ne znaci da je i dobro,auto sa gewindama od 2000 eura ce sigurno bit direktnije na volanu,bit ce tvrđe i sportskije,al mozda i sporije po jadranskoj magistrali......

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #489 u: 27-06-2012, 23:38:23 »
Nije pitanje cak vise ni estetike vec performansi i funkcije. Meni npr na KW3 moze auto ici doslovno u pod kao ralica, ali u uputama o montazi lijepo pise u kojem intervalu gewinda radi, i toga se treba pridrzavati doslovno, da bi gew uopce imale funkciju na autu, zato se i montiraju. Ako KW kaze npr max spustanje -4cm, nemam ja sta filozofirat i stavljati -6 itd itd.... ima pametnijih ljudi koji su to projektirali i koji znaju kako i sto.

Ej,nemoj se ljutit,al ste ce tebi KW3 ?

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #490 u: 28-06-2012, 00:08:46 »
Da,evo ovako stvari stoje
Jedino di u stvarnom svjetu mozes iskoristit sportskiji ovjes od tvornickog je neka zavojita cesta koja je uglavnom i grbava,a sve skuplje gewinde imaju poprilicno tvde opruge upravo iz razloga sta se puno mogu spustit,i onda ako nisi stavija dovoljno tvrdu oprugu amortizer udre u kraj i procuri,a jeftine gewinde tipa moje (ne mogu tvrdit za sve) obicno imaju mekse opruge iz razloga sta se mogu spustit svega 3cm,a i dalje imaju onu jedinu prednost nad kombinacijom opruga/amortizer,a to je da su nariktani da opruga i amortizer rade u harmoniji,zajebi stelanje tvrdoce,od toga nikakve koristi na obicnoj cesti,samo stete
I sad se vracamo na ovo o cemu sam prica na pocetku,tvrda gewinda + neravna cesta = katastrofa!,ako je nesto skupo ne znaci da je i dobro,auto sa gewindama od 2000 eura ce sigurno bit direktnije na volanu,bit ce tvrđe i sportskije,al mozda i sporije po jadranskoj magistrali......

i koja je poanta na kraju priče? da imaš auto samo za šminku, za sve ostalo je nefunkcionalno. i to pretjerano zakucavanje u pod, ne stoji ni letva više kako triba pa nema ni osjećaja na volanu. koga zanima malo više, dobit na voznosti a da mu nije bitno oće li mu se felga u cm poklopit sa blatobranom ić će na ove kombinacije b12 i slične
al nema svako iste zahtjeve od auta...

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #491 u: 28-06-2012, 00:27:46 »
Iz iskustva znam da na 156/147/GT ne triba dirat u opruge/amortizere,cak i ovi sport paketi i gta ovjes je malo previse,stock ovjes je najbolji + najlaksa moguca felga,dobra guma i to je to sta se ceste tice,staza je druga prica,al ko osim grdoga pici po stazi vise od 1-2 puta godisnje ?

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #492 u: 28-06-2012, 00:31:05 »
Ej,nemoj se ljutit,al ste ce tebi KW3 ?

Serijski setup i nije baš neke kvalitete, tako da je došlo na red i stavljanje nečeg kvalitetnijeg, a KW je među boljima na tržištu, tako da je izbor pao na to.
Svakodnevna upotreba, a i track day.... di ces boljeg izbora...
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline mikela

• Ovisnik o alfistima
    • dugopolje-hvar-split
« Odgovori #493 u: 28-06-2012, 00:36:40 »
Iz iskustva znam da na 156/147/GT ne triba dirat u opruge/amortizere,cak i ovi sport paketi i gta ovjes je malo previse,stock ovjes je najbolji + najlaksa moguca felga,dobra guma i to je to sta se ceste tice,staza je druga prica,al ko osim grdoga pici po stazi vise od 1-2 puta godisnje ?
ja sam nekako isto toga mišljenja

Offline gandi

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Tempra, full+ oprema, bez kože, klime i ABS-a
    • Fiume
« Odgovori #494 u: 28-06-2012, 02:50:41 »
razlog zasto smo presli na gewinde kod vecine nas nije bilo da poboljsamo vozne osobine jer ionako vecina nas su ljudi sa obiteji i auto nam sluzi za svakodnevne potrebe....nego smo jednostavno zeljeli jos koji centimatar u pod samo radi estetike jer inace samo sa oprugama zadnji kraj uvik ostane nesto visji od prednjeg...

Ako je samo to razlog, puno je jeftinije kupiti brusilicu i nekoliko reznih ploča, nego gewinde. A efekt isti...
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #495 u: 28-06-2012, 13:34:48 »

a ja bi reko da izmedju stock ovjesa, -3opruga/sport amortizer i gewinde najbolje je naravno zlatna sredina i to će bit moj sljedeći setup  :da:

Offline mikela

• Ovisnik o alfistima
    • dugopolje-hvar-split
« Odgovori #496 u: 28-06-2012, 13:38:32 »
a ja bi reko da izmedju stock ovjesa, -3opruga/sport amortizer i gewinde najbolje je naravno zlatna sredina i to će bit moj sljedeći setup  :da:
puno dobrih preporuka za ljude koji će stavljat nove amortizere i opruge od nas koji smo to probali kemijali pa pišemo iskreno bez prepucavanja osobne utiske , preporuka može uštedit puno love i napravit best buy omjer uloženog i dobivenog :handclap:

Offline suspenzija

• Starosjedioc
    • Makarska
« Odgovori #497 u: 28-06-2012, 13:53:41 »
Ako je samo to razlog, puno je jeftinije kupiti brusilicu i nekoliko reznih ploča, nego gewinde. A efekt isti...
nema to veze sa brusilicom ni polanje opruga nitit se to moze usporedivat...

evo bas me zanima nek ljudi napisu zasto su presli sa -3(-4) opruga na gewinde??? evo moj odgovor...zadovoljan sam kako se auto vozi na -4 oprugama...gradska voznja dosta tvrda i nije bas udobna...dobro leži za moje potrebe al esetski mi nije bio dovoljno u podu pogotovo zadnji kraj zato sam i uzeo gewinde a i ako ce jos bolje ležat to mi je bio samo plus

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #498 u: 28-06-2012, 14:15:34 »
nema to veze sa brusilicom ni polanje opruga nitit se to moze usporedivat...

evo bas me zanima nek ljudi napisu zasto su presli sa -3(-4) opruga na gewinde??? evo moj odgovor...zadovoljan sam kako se auto vozi na -4 oprugama...gradska voznja dosta tvrda i nije bas udobna...dobro leži za moje potrebe al esetski mi nije bio dovoljno u podu pogotovo zadnji kraj zato sam i uzeo gewinde a i ako ce jos bolje ležat to mi je bio samo plus

moj odgovor...
Htio sam da mi zadnji kraj jos malo legne, a i nadao sam se i boljim voznim osobinama...pogotovo da mi je mirniji zadnji kraj, jer na B12 mi nekako iza postajala prelagana i dizala se na velikim brzinama kroz zavoj...ovo je moj feeling i naravno ne znaci da je i onaj pravi

a sta sam dobio na gewindama.....
-prednji kraj ista visina ko i na -3cm  :rolll: (zato jer nisam htio da mi lupa kad je bila ispod -3cm)
-iza je niza sada i stvarno puno lijepse izgleda, ALI je i puno tvrdja, pa kad vozim kcerkicu iza stalno je gledam kako poskakuje sa sjedala  :rolll:
-dosta tvrdje auto i dosta NE uporabljivije auto, tj u globalu s obzirom na kvalitetu cesta sporije auto

ovo je moje iskustvo bazirano na cinjenici da godisnje radimo cca 30-35 tisuca km i bas me zanima na zimu kad se nakrcamo moja zena, kcerka i pun bunker stvari kako ce funkcionirati gewinde na duzim relacijama...ako me budu izivcirale, jer cu morat vozit puno sporije zbog rupa ili sta ja znam, odmah cu ih skinut i vracam se na -3cm - B6 amortizer  :da:

eto moj najiskreniji odgovor  :ok:

Offline suspenzija

• Starosjedioc
    • Makarska
« Odgovori #499 u: 28-06-2012, 14:28:59 »
e pa to se cijeni...jer inace vidim da ljudi su totalno nerealni kad pisu o gewindama...vjerujem da bi ti auto bio tvrđi od -3opruga i da si uzeo i duplo skuplje gewinde nego koje sad imas...tako ljudi koji pisu da im je auto na gewindama duplo niži a duplo udobniji nego na -3oprugama sigurno lažu a vidio sam takvih komentara...jebiga gewinde su rađene da pokazu najbolje rezultate na stazi pogotovo ove skuplje a za gradsku i normalnu upotrebu nisu ni testirane niti im je to cilj...ko nepati od izgleda najbolji mu je kompromis neke opruge kvalitetnog proizvođača i ako ima viska para iskombinirat i neke amortizere  :ok:

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #500 u: 28-06-2012, 17:53:51 »

da gandi to je mega fus tuning ;), auto sjedne kolko je zeljeno, ali je galksijama udaljeno od dobrih gewindi i dobrih kombinacija opruga i amrotizera ;)
auto kad se spusta moraju drugi amortizeri ako se ide na ispod -30, jer zavisi od auta koliko ce imati lufta na cestu ;), jer kad se pocne zibati ko barka gore dolje lako se potrga stit i a ko nema stit pozdrav na karter ;), al mislim svako ima svoje ja znam da edno bez drugoga nejde ako se hoce imati nesto kolko toliko da spada.

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #501 u: 28-06-2012, 17:55:43 »
e pa to se cijeni...jer inace vidim da ljudi su totalno nerealni kad pisu o gewindama...vjerujem da bi ti auto bio tvrđi od -3opruga i da si uzeo i duplo skuplje gewinde nego koje sad imas...tako ljudi koji pisu da im je auto na gewindama duplo niži a duplo udobniji nego na -3oprugama sigurno lažu a vidio sam takvih komentara...jebiga gewinde su rađene da pokazu najbolje rezultate na stazi pogotovo ove skuplje a za gradsku i normalnu upotrebu nisu ni testirane niti im je to cilj...ko nepati od izgleda najbolji mu je kompromis neke opruge kvalitetnog proizvođača i ako ima viska para iskombinirat i neke amortizere  :ok:

:ok:
duplo nizi iduplo ugodnjiji koji su to gewindi  :?: :?: ja cu si ih odmah kupiti  :da: , nemoze ni pod razno tako biti ali ni pod razno

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #502 u: 28-06-2012, 19:56:34 »
:ok:
duplo nizi iduplo ugodnjiji koji su to gewindi  :?: :?: ja cu si ih odmah kupiti  :da: , nemoze ni pod razno tako biti ali ni pod razno
AP gewinde sa stelanjem tvrdoće neces pozalit ni lipe
.....................

Fiuman

• Gost
« Odgovori #503 u: 28-06-2012, 23:55:54 »
Ja iman D2 gewinde :hap: od 2009 mi se čini i nebi više kupio amortizere i opruge da mi ih da neko u pola cijene

Offline hojta

• Sa stažom
    • Sarajevo
« Odgovori #504 u: 29-06-2012, 00:59:27 »
Nigdje nisam procitao ovoliko razlicitih odgovora i iskustava kao u ovoj temi. nevjerovatno

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #505 u: 29-06-2012, 08:28:02 »
Kad svi misle isto,znaci da niko ne misli dovoljno
Dapace,ovo je jedna od rjetki rasprava po furumima u kojoj svak govori na temelju svojih iskustava

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #506 u: 29-06-2012, 09:32:58 »
evo i moje iskustvo,na 147-ci sam imao original amortizere i eibach opruge -3cm naprijed je bilo ok iza previsoka,auto je bio dosta tvrd nekog posebnog drzanja ceste i nije bilo,u zavoju se i dalje malo ljuljala tako da nikad vise opruge na moj auto rade kupujem fuserske gewinde od 2000kn.
sad na 156-ci sa d2 gewindama ma predobro po gradu je malo tvrđa al ljepota i gust uzimaju svoje,stoji mi uvjek na najmeksem,jucer sam isao u istru i bilo je jedno 10km nove ceste sa dobrim zavojima pa sam gewinde stavio na dosta tvrdo ma doslovno kao na tracnicama  :clap:

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #507 u: 29-06-2012, 09:46:26 »
evo i moje iskustvo,na 147-ci sam imao original amortizere i eibach opruge -3cm naprijed je bilo ok iza previsoka,auto je bio dosta tvrd nekog posebnog drzanja ceste i nije bilo,u zavoju se i dalje malo ljuljala tako da nikad vise opruge na moj auto rade kupujem fuserske gewinde od 2000kn.
sad na 156-ci sa d2 gewindama ma predobro po gradu je malo tvrđa al ljepota i gust uzimaju svoje,stoji mi uvjek na najmeksem,jucer sam isao u istru i bilo je jedno 10km nove ceste sa dobrim zavojima pa sam gewinde stavio na dosta tvrdo ma doslovno kao na tracnicama  :clap:

najbolje je promjenit i amortizer kad se stavljaju krace opruge i to po mogucnosti malo tvrdji....ja sam bio promjenio u kompletu -3opruga sa 15-20% tvrdji amortizer i drzanje ceste se itekako poboljsalo...bolje receno bio sam odusevljen...
jedino ko sta kazes auto od iza ostane malo vislji nego napred

Offline Marekk

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #508 u: 29-06-2012, 10:35:24 »
najbolje je promjenit i amortizer kad se stavljaju krace opruge i to po mogucnosti malo tvrdji....ja sam bio promjenio u kompletu -3opruga sa 15-20% tvrdji amortizer i drzanje ceste se itekako poboljsalo...bolje receno bio sam odusevljen...
jedino ko sta kazes auto od iza ostane malo vislji nego napred

straga su trebali još tih 2 cm riješiti da bud eniži, možda malo tvrđu oprugu staviti da ne padne kad se napuni auto.
A još je gore prilikom kočenja, onda se stražnji kraj diže.  :)

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #509 u: 29-06-2012, 10:43:32 »
straga su trebali još tih 2 cm riješiti da bud eniži, možda malo tvrđu oprugu staviti da ne padne kad se napuni auto.
A još je gore prilikom kočenja, onda se stražnji kraj diže.  :)

sve to stoji...da je mrvicu nizi iza i mrvicu tvrdji bilo bi savrseno...al da se razumijemo, i ovako je kudikamo bolje od origi... velika je razlika na bolje  :da: