11-06-2026, 20:24:27

Autor Tema: K&N Filter  (Posjeta: 28181 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nino81

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Alfa 146 16v 1,6 TS
    • Koprivnica
K&N Filter
« u: 22-05-2007, 12:37:25 »
Poz.. Ovak stavio bih u svoju 146 kn filter znači umetak pa da vas pitam za savjet dal se isplati s tim zezat ili bolje niš ne dirat nego ostaviti orginal, cijena, iskustva ako već ko ima i to ..
Crazy for speed

Offline Ery

• Starosjedioc
  • 166 2.5 V6
    • Banjaluka, BiH
    • Seljak
Odg: K&N Filter
« Odgovori #1 u: 22-05-2007, 12:38:43 »
ma ostavi original...
samo ces imati izdatke i cuda na maf-ove debimetre i ostala cuda ako budes experimentisao....oridjidji je najbolje..
majke mi
Dim u kuhinji se razišao u međuvremenu, no mačka je crna kao
gavran i kašlje.

Offline Baza

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 145 2.0 kadena i 155 2.0 kadena
    • Spljit - kod Cobre
« Odgovori #2 u: 03-06-2007, 22:25:31 »
 :?:I mene isto zanima kn filter za 145 1.4 TS.Kako sam cua dodje oko 400-500 kuna,i taman legne u kutiju di je bija oni originalni.Ipak boje je od gljive,za koju triba dovod zraka.
volim piti i ljubiti         
KLAN 145  http://www.youtube.com/watch?v=3LzYRnl2BWo&feature=related

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #3 u: 03-06-2007, 22:49:59 »
:?:I mene isto zanima kn filter za 145 1.4 TS.Kako sam cua dodje oko 400-500 kuna,i taman legne u kutiju di je bija oni originalni.Ipak boje je od gljive,za koju triba dovod zraka.

ja sam imao na 164 taj zamjenski K&N filter koji ide u kutiju..bio je na autu 5 godina i nikakvih problema...samo čišćenje filtera povremeno i to je to
isto tako moram priznat da nisam baš osjetio neki dobitak na performansama niti u promjenu u zvuku ali to nisam ni očekivao ni tražio jer sa V6 TB auto i ide i čuje se odlično
filter je koštao oko 600kn ali to je bilo tamo negdje 1999. pa neznam kolko sada dođe

Offline Nino81

• Sa stažom
  • Alfa 146 16v 1,6 TS
    • Koprivnica
« Odgovori #4 u: 04-06-2007, 10:28:37 »
Ma mislim da ga bum stavil umetak gdi stoji orginal ko ga šiba ak sje.. debimetra.
Crazy for speed

BigSaint

• Gost
« Odgovori #5 u: 04-06-2007, 10:54:04 »
Ma mislim da ga bum stavil umetak gdi stoji orginal ko ga šiba ak sje.. debimetra.

:funny: :funny: :funny:

Offline robi v6

• Član Alfa Kluba 7
  • Pripravnik
  • *
    • Buzet
« Odgovori #6 u: 04-06-2007, 20:05:06 »
Ja sam imao king dragon filter na 145 1.6 ts. Vozio sam s njim oko 90000km i nikakvih problema nisam imao. Prao sam ga jednom godišnje. Nijansu bolje je disao motor na visokim okretajima.

deni

• Gost
« Odgovori #7 u: 05-06-2007, 00:32:23 »
Ja sam na svoju 146icu stavio K&N filter. 600 kn u A3M-u. Nisam bas osjetio neku razliku (mozda malo na visim okretajima). Prednost je sto je dugotrajan, samo ga ocistis svakih 15 do 20 tisuca makar u uputstvima pise svakih 50 tisuca.

colin

• Gost
« Odgovori #8 u: 05-07-2009, 21:33:11 »
napravio sam dva servisa bez da sam dirao filter zraka jer je mehaničar rekao da nema potrebe, znači sad je krajnje vrijeme
jer će biti oko 30.000 km bez čišćenja K&N filtera? oko čišćenja ima dosta zaje......  pa sam se upitao vrijedili sve to truda?
razmišljao sam o vračanju orginalnog filtera....po forumima se piše da imaju dobrih i loših strana, jedna od loših strana je
da osim zraka propuštaju i čestice prljavštine u motor?

informacije sa weba o tome kako se čisti K&N filter:

"- za ciscenje obvezatno koristiti originalnu tekucinu kao i za ponovno uljenje
- nakon pranja ostaviti filter min 24 sata da se osusi prirodnim putem (nika na radijator, pec ili grijalicu)
- nikad i u nikojem slucaju ne ispuhivati filter komprimiranim zrakom
- nikada ne voziti nenauljeni filter
- nakon uljenja ostaviti filter 24 sata da se ulje dobro ocijedi
- ukoliko imate motor (auto) sa frgazerima, potrebno je (vjerojatno) postelati frgazere
- ukoliko imate ubrizgavanje treba paziti na kolicinu ulja kojom se ulji filter jer kapljica ulja moze zracnom strujom dospijeti na osjetljiv debimetar
  (MAF, mjerac protoka, mase i temperature usisanog zraka) koji se nalazi poslije filtera na usisnoj cijevi od kucista do ubrizgavanja i kosta x 000 kuna
  u mom slucaju 2.400 kn)"

mislim da tekućina i ulje za pranje koštaju oko 250 kn, a tu je i rizik oko MAF-a koji se spominje, koji izgleda i nije tako jeftin

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #9 u: 05-07-2009, 21:54:11 »
informacije sa weba o tome kako se čisti K&N filter:

"- za ciscenje obvezatno koristiti originalnu tekucinu kao i za ponovno uljenje
- nakon pranja ostaviti filter min 24 sata da se osusi prirodnim putem (nika na radijator, pec ili grijalicu)
- nikad i u nikojem slucaju ne ispuhivati filter komprimiranim zrakom
- nikada ne voziti nenauljeni filter
- nakon uljenja ostaviti filter 24 sata da se ulje dobro ocijedi
- ukoliko imate motor (auto) sa frgazerima, potrebno je (vjerojatno) postelati frgazere
- ukoliko imate ubrizgavanje treba paziti na kolicinu ulja kojom se ulji filter jer kapljica ulja moze zracnom strujom dospijeti na osjetljiv debimetar
  (MAF, mjerac protoka, mase i temperature usisanog zraka) koji se nalazi poslije filtera na usisnoj cijevi od kucista do ubrizgavanja i kosta x 000 kuna
  u mom slucaju 2.400 kn)"

..ma joj, malo pretjeruju sa ovim uputstvom... :metak

1. zašto baš originalno k&n?
2. 24 sata? osuši se za dva sata
3. a nego kak malo ispuhat filter, nego na kompresor...ok, ne na kompresor sa 300 bara  :) :craz
4. neki se ulje neki ne (govorim općenito za sportske filtere zraka), može naškoditi debimetru samo ako pretjeraš sa uljem
5. opet 24 satno cijeđenje  :rolll:
6. nemaš fergazer  :hap:
7. isto kao i 4.

...i nemoj tak dugo ne čistit filter zraka...najbolje bi bilo svakih 10000 km, ali u tvom slučaju svaku zamjenu ulja i filtera...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #10 u: 05-07-2009, 22:11:33 »
ako ga bas hoces gore cisti ga svakih 10 :da: a ja ti preporucujem da to sranje skines dole i vratis origigi i mjenjas svakih 10 i produzices mafu vijek :ok:
Varijator sekta

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #11 u: 06-07-2009, 15:18:07 »
sportski uložak umjesto org filetera je po meni bezvezarija...nijedan filter osim CDA ne daje neku bolju snagu a CDA daje nešto minimalno a svi su jednako štetni pogotovo ako se ne čiste...e sad, CDA da barem malo sportskog zvuka što uložak ne da pa kad sagledamo te neke štetne stavri onda da bar imamo nešto i što nas veseli a toje nešto malo više snage i sportski zvuk
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #12 u: 08-07-2009, 20:28:10 »
Na ženinoj Delti TD ima K&N filter. Pošto nisam čitao nikakve upute o održavanju, ja to ovako: Pošpricam ga sa INA Ivasol-om (oko 26 kn litra, ima ga za 20 pranja) i pustim 5 minuta, onda ga dobro operem pod mlazom vode (s obje strane), pustim 5 minuta da se ocijedi, montiram u kučiše filtera, upalim motor i on ga osuši sa strujom zraka koja ulazi u motor.
Pošto je sve to brzo, jednostavno i jeftino perem ga  svakih 5000 km.

Jedina pametna svrha mu je da ne moram kupovati papirnate filtere, pa K&N ispane jeftiniji na duži rok. Nisam ga ni kupovao, bio je  već ugrađen. A kako djeluje na trajnost motora: Delta sad ima oko 285.000 km, baš sam mjerio kompresiju i računam na još 400.000 do generalke. Srezalo joj radni vijek na 700.000 km  :craz

alfa147 marin

• Gost
« Odgovori #13 u: 08-07-2009, 21:14:36 »
Ja sam za original barem ja ,na mojoj 147 1.6, bila je gljiva par alfista sam pital i istina kak je original stavljen ponovo bar meni se čini da bolje ide,sa gljivom je istina bolje  mrčal motor al ne mi išla nikak eto tak :mahm :mahm :clap:

Offline Tare071

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • ima kolekciju auta :-)
    • Sarajevo
« Odgovori #14 u: 10-04-2012, 14:16:10 »
Šta  ti je  na usisu, jeli ti još uvik  gljiva....  toplo  bi  ti  priporučija  BMC- cda   karbonski  zatvoreni  sistem,  kod mene je  na  gta... strašno  nešto,izraženiji zvuk,  bolje  ispoljava  snagu... mora  bi  stavit  na  youtube  da  čuješ  :da:

BMC CDA imaš moju preporuku, može i SuperSprint rade na isti fol.
Ja sad trenutno imam BMC a imao sam i SP kupljen od seba    :ok:
"Rightous infliction of retribution manifested by an appropriate agent"

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #15 u: 10-04-2012, 14:57:31 »
BMC CDA imaš moju preporuku, može i SuperSprint rade na isti fol.
Ja sad trenutno imam BMC a imao sam i SP kupljen od seba    :ok:

po koliko se kreću ti filteri?
Nije bolest sve što boli

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #16 u: 10-04-2012, 16:40:46 »
po koliko se kreću ti filteri?

od 100e do 250e zavisi od jačine motora na koji ide. Ja sam imao SP filter kupljen od seba za motore do 1.600cca
on mi je postao slab jer sam promjenio auto, i onda sam uzeo BMC CDA koji ide na motore preko 2.0 i preko 200konja, on je naravno puno veći i skuplji, nov ide oko 250e polovan kako te zapadne. Ima likova koji to polovno prodaju po oglasima za 100e neovisno koji je model.

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #17 u: 10-04-2012, 16:45:00 »
od 100e do 250e zavisi od jačine motora na koji ide. Ja sam imao SP filter kupljen od seba za motore do 1.600cca
on mi je postao slab jer sam promjenio auto, i onda sam uzeo BMC CDA koji ide na motore preko 2.0 i preko 200konja, on je naravno puno veći i skuplji, nov ide oko 250e polovan kako te zapadne. Ima likova koji to polovno prodaju po oglasima za 100e neovisno koji je model.

jel imaš taj za do 1600ccm?
Nije bolest sve što boli

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #18 u: 10-04-2012, 16:57:27 »
jel imaš taj za do 1600ccm?

Nemam , prodao, ali tebi je on nedovoljan kako god okreneš ako imaš V6 mašinu.
Nije poenta da uvršen bilo kakav već onaj koji ide

Zagy

• Gost
« Odgovori #19 u: 10-04-2012, 17:23:51 »
ja imam sprintfilter KD1R 70 i super je

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #20 u: 10-04-2012, 18:49:33 »
ja imam sprintfilter KD1R 70 i super je

Taj sam i ja imao i preslab je za tvoje auto -  stavi veći i auto će ti prodisati.
Taj filter ide po specifikaciji do 2.0 ali ne preko 200 konja tako da ti sigurno guši auto.
« Zadnja izmjena: 10-04-2012, 18:50:09 od Tare071 »

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #21 u: 10-04-2012, 19:36:07 »
Nemam , prodao, ali tebi je on nedovoljan kako god okreneš ako imaš V6 mašinu.
Nije poenta da uvršen bilo kakav već onaj koji ide

imam ja i mlinac mašinu 1,6 u mazdi :)

Nije bolest sve što boli

Offline signo

• Trade Count: (+27)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #22 u: 10-04-2012, 20:06:10 »
TGako je  , skini to  i stavi  ono  šta je  sljeduje, ako  je taj  poddimenzioniran  kao  šta  kolega   kaže  guši  ti  se  tj  fali joj  arije,  provjeri  to  to te  može  zezat :ok:

Zagy

• Gost
« Odgovori #23 u: 10-04-2012, 21:08:35 »
pital sam Maura i rekal je da je dovoljan taj filter jer ima veliku protočnost

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #24 u: 10-04-2012, 21:15:31 »
pital sam Maura i rekal je da je dovoljan taj filter jer ima veliku protočnost

Nope, da ima veliku protočnost onda ni sam proizvodjac ne bi napravio model 80. Taj 80 ti je fi/dijametar dijela koji vuce zrak. A kod tebe je jos i 70mm. Kod mene na audiju TT fabrički fi je 95mm a radi se o motoru 1.8T pa ti sad odradi matematiku i vidi dal je to dosta za tvoj motor. Na kraju krajeva šta ti ima iko išta govorit, odi na stranucu BMC CDA pa ćeš vidjeti šta ide na tvoj motor i da je to što ide jedno 30% veće od toga što ti imaš trenutno.

Evo da ne bude da pričam napamet.
http://www.bmcairfilters.com/detail_view.aspx?art=718&lng=1&iframe=true&width=680&height=600

A ovo ti imaš
http://www.lemar-car-tuning.com/cat153.htm
« Zadnja izmjena: 10-04-2012, 21:32:29 od Tare071 »

Offline signo

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #25 u: 10-04-2012, 21:29:02 »
Nope, da ima veliku protočnost onda ni sam proizvodjac ne bi napravio model 80. Taj 80 ti je fi/dijametar dijela koji vuce zrak. A kod tebe je jos i 70mm. Kod mene na audiju TT fabrički fi je 95mm a radi se o motoru 1.8T pa ti sad odradi matematiku i vidi dal je to dosta za tvoj motor. Na kraju krajeva šta ti ima iko išta govorit, odi na stranucu BMC CDA pa ćeš vidjeti šta ide na tvoj motor i da je to što ide jedno 30% veće od toga što ti imaš trenutno.
Kolega  u  potpunosti  se  slažem  stobom.... to  je  jako  važna  stavka dali je  filter  dovoljno  protočan.. ja sam  uvjeren da  je taj  filter  poddimenzioniran  za  taj  motor....  ka da je  guši  nekako , neda  joj  da se  razvrtava.... možda  griješim  ali  otiđi  na  bmc- cda  site  i  provjeri  za  tu  snagu  koji  ti  ide  fi::  :da:

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #26 u: 10-04-2012, 21:34:53 »
Kolega  u  potpunosti  se  slažem  stobom.... to  je  jako  važna  stavka dali je  filter  dovoljno  protočan.. ja sam  uvjeren da  je taj  filter  poddimenzioniran  za  taj  motor....  ka da je  guši  nekako , neda  joj  da se  razvrtava.... možda  griješim  ali  otiđi  na  bmc- cda  site  i  provjeri  za  tu  snagu  koji  ti  ide  fi::  :da:

Kakva su iskustva s ovim? Jeli uopce dobitak u odnosu na klasicni K&N ?
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #27 u: 10-04-2012, 21:39:52 »
Kakva su iskustva s ovim? Jeli uopce dobitak u odnosu na klasicni K&N ?

KN je smeće na kvadrat unatoč popularnosti kod balkanaca, a popularan je jer je prvi najjeftiniji brand name filter.
KN panel filter je 20% bolji nego papirnati, teško da će iko ikakvu razliku osjetiti između KN panela i fabričkog papirnatog, razlika je u glavi. A KN ima također razne gljive, otvorene i poluotvorene i ja nisam niti jednu vidio da valja. KN je šminka za DB dragova i ovih što često otvaraju haubu da pokažu.
Za BMC i SP filter, nemam ništa izuzev riječi hvale s tim da SP ne radi dovoljno velike konkretno za moje auto tako da ga nisam niti preko njih niti naručivao.
Imaš još ove Mishimoto karbonske ultra skupe filtere koji su Simota filteri pod drugom naljepnicom i srednja su žalost, ništa posebno.

Samo BMC ko hoće ozbiljnost ili SP filter koji je copy+paste BMC-a a ima slabiji motor.  :ok:

Offline signo

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #28 u: 10-04-2012, 21:43:30 »
Zagi  sad  sam  provjerija   po  BMC... fi 70 ti je  ispod 1600cc.. fi 85 ti je  za  iznad 1600cc  a  fi 100 je za  v6 i v8 mitore  stim  da  za  v6 i v8  imaju dvi  dubine  filtera  15 i 22cm... po  bmc  specifikacijama   si  u  minusu  30% kolega,, neznam  kako  je  sprintfilter  to  specificira  ali  to  bi  tribalo  bit  slično  ...  ako  ti je  fi 70  to  je  za  ispod 1600 cc po bmc-u :ok:

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #29 u: 10-04-2012, 21:44:42 »
KN je smeće na kvadrat unatoč popularnosti kod balkanaca, a popularan je jer je prvi najjeftiniji brand name filter.
KN panel filter je 20% bolji nego papirnati, teško da će iko ikakvu razliku osjetiti između KN panela i fabričkog papirnatog, razlika je u glavi. A KN ima također razne gljive, otvorene i poluotvorene i ja nisam niti jednu vidio da valja. KN je šminka za DB dragova i ovih što često otvaraju haubu da pokažu.
Za BMC i SP filter, nemam ništa izuzev riječi hvale s tim da SP ne radi dovoljno velike konkretno za moje auto tako da ga nisam niti preko njih niti naručivao.
Imaš još ove Mishimoto karbonske ultra skupe filtere koji su Simota filteri pod drugom naljepnicom i srednja su žalost, ništa posebno.

Samo BMC ko hoće ozbiljnost ili SP filter koji je copy+paste BMC-a a ima slabiji motor.  :ok:

Ajd ti sad ako nije problem napravi listu po tvojoj ocjeni (bez obzira na cijenu, nego bitna kvaliteta i performanse) svih tih čuda tehnike...znači:
1.
2.
...
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.