14-01-2026, 12:59:44

Autor Tema: Alfe u oglasima  (Posjeta: 3309479 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline PeSti0018

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • Benkovac
Alfe u oglasima
« Odgovori #36390 u: 11-01-2026, 20:54:45 »
Onda je novi aisin isto 8. Uglavnom sva vozila na psa platformi mini/bmw/Peugeot su aisin.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Jeste. Od fl aisin ima 8. I kod gospodje u x1 je taj.

U tim platformama nikad nije bilo zf-a,svi kojima je osnova prednji pogon
« Zadnja izmjena: 11-01-2026, 20:55:55 od PeSti0018 »
Ready To Race

Offline Fanboy

• Pripravnik
  • **
  • Junior, ne onaj pravi
    • RIJEKA
Odg: Alfe u oglasima
« Odgovori #36391 u: 11-01-2026, 20:58:26 »
Jedna zanimljivost ... iako je VW-ov dsg odličan mjenjač u praksi/ vožnji ZF je za cijelu klasu superiorniji. Kod dsg-a osjetiš (skoro pa neprimjetno) onaj "trzaj" kada ga prešalta u višu dok kod ZF-a ne osjetiš ama baš ništa, jedino čuješ lagani pad rpm-a i vidiš na tabli pr. D3--D4.
Kao da je dsg iz 2020te a ZF iz 2047e.
Neko tko prvi puta voza AT ne bi to ni skužio ali ja sam se navozao automatika ko u priči a priči nikad kraja. Fantastičan i software i hardware.

Jesi li vozio Aisin HD spojka 6 brz., ja zadnjih devet god. i ni jednom nije trznuo ni u više ni niže brzine, čuo se po
promjeni rpm, hebiga Opel.Sada u Junioru neznam da li je promjenio ako ne pogledam koji je broj na instr. tabli :dontno:
Sve su lijepe, meni najljepša crvena.

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #36392 u: 11-01-2026, 21:09:12 »
Ne znam dal govoriš o specifičnom mjenjaču ili ne, ali stvar svakako nije one-size-fits-all. Tipa, BMWov DCT mjenjač funkcionira odlično i s benzincima i dizelima, dok recimo VW DSG je daleko prilagođeniji dizelima nego benzincima.

Što se tiče intervala izmjene ulja, točno je tak kak si rekao, oko 80k najčešće. Većina vozača je naučenih na prastaru logiku gdje mjenjaš samo ono osnovno i ulje u mjenjaču (a nedajbože diferencijalu) se nikad ne mijenja. Dodatni problem su uveli i proizvođači koji to ulje nazivaju "lifetime" ulje, a to svakako ne znači da ga ne treba nikad mijenjati.

Istina druže ... samo nitko sitnozubanima ne kaže da daj "lifetime" traje točno onoliko kolko traje tvornička garancija na auto, niti jedan dan niti jedan kilometar više od toga a poslije "pomoži bože".
Isto kao što i u manualima piše da je interval zamijene ulja 15 000km :Afraid: a svatko ko se imalo kuži u aute će ulje mijenjati na 8 000km, maksimalno 10 000.
Stvar marketinga -kupite naš auto, isplati se jer je "low maintenance", ulje se mijenja jednom u dve godine a gume izduraju 80 000km ... teoretski moguće samo poslije kljukaš Brufene ko kikiriki radi glavobolje.
功夫大师.

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #36393 u: 12-01-2026, 08:34:05 »
Kaj nije lifetime zapravo projektirani vijek vozila i toliko će izdržati a poslije tko ga jebe.
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #36394 u: 12-01-2026, 08:46:16 »
Kaj nije lifetime zapravo projektirani vijek vozila i toliko će izdržati a poslije tko ga jebe.
Naravno. Tako to svi rade

Nije bolest sve što boli

Offline filip00

• Pripravnik
  • **
    • Slovenija
    • ride epic drive epic
« Odgovori #36395 u: 12-01-2026, 22:06:12 »

Je. I upravo to je problem. Kaj točno je "projektirani vijek vozila"? Odgovor je cca 200k-300k km ili ~10-12 godina. Većina auta može i treba voziti 15+, a ne samo 10 godina. Jer ako malo razmisliš, prosječni auto u oglasniku koji je 2016 godište zvuči kao da je dosta friški, ne da je za otpis. A ako takvo ulje voziš toliko godina, nakon tog je doslovno cijeli sklop za smeće, iako bi komotno radio i duže da se redovno mijenja ulje.
Najžalosnije u cijeloj priči je to da je zamjena ulja najjeftiniji dio cijele jednadžbe.

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #36396 u: 12-01-2026, 23:04:53 »
Jedna zanimljivost ... iako je VW-ov dsg odličan mjenjač u praksi/ vožnji ZF je za cijelu klasu superiorniji. Kod dsg-a osjetiš (skoro pa neprimjetno) onaj "trzaj" kada ga prešalta u višu dok kod ZF-a ne osjetiš ama baš ništa, jedino čuješ lagani pad rpm-a i vidiš na tabli pr. D3--D4.
Kao da je dsg iz 2020te a ZF iz 2047e.
Neko tko prvi puta voza AT ne bi to ni skužio ali ja sam se navozao automatika ko u priči a priči nikad kraja. Fantastičan i software i hardware.
Ja vozim dsg dq200 vec preko 120000km i 3 godine…
Ulje u getribi i mehatroniku svakih 40000km, a nakon 90-ak tisuca kod mene dakle na ukupno 170-ak tisuca (auto kupljen sa 83000km) se poceo osjetiti zamasnjak i tresuckanje na kretanju u prvoj i onda se pocelo osjetiti i na saltanjima prema gore i u drugim brzinama…
Sada sam zamijenio zamasnjak i duplu spojku na 201xxxkm i opet zamijenio sva ulja i nista se ne osjeti cak ni u sportu, nema trzaja nikakvoga ni u vise ni u nize…

Dakle ne tvrdim da je bolji od ZF-a, jer nije da se krivo ne shvati, nego zelim reci da dsg kad je skroz ispravan nema trzaja nikakvoga, barem ga moj nema…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Matej Ti

• Sa stažom
    • Split
« Odgovori #36397 u: Jučer u 11:20:12 »
Zahtijeva li raniju izmjenu ulja dsg od zf-a?

Offline clio

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Giulia Q4 ,Alfa Romeo Giulietta TCT
    • Lovran
« Odgovori #36398 u: Jučer u 11:31:46 »

Koliko čujem od vlasnika dsg-a svakih 60,000 km.

Ne znam ako je točno.

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #36399 u: Jučer u 11:40:38 »
ZF je prema ZF svakih 80-120tkm ovisno o upotrebi.

Nije bolest sve što boli

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #36400 u: Jučer u 12:11:55 »
Ja vozim dsg dq200 vec preko 120000km i 3 godine…
Ulje u getribi i mehatroniku svakih 40000km, a nakon 90-ak tisuca kod mene dakle na ukupno 170-ak tisuca (auto kupljen sa 83000km) se poceo osjetiti zamasnjak i tresuckanje na kretanju u prvoj i onda se pocelo osjetiti i na saltanjima prema gore i u drugim brzinama…
Sada sam zamijenio zamasnjak i duplu spojku na 201xxxkm i opet zamijenio sva ulja i nista se ne osjeti cak ni u sportu, nema trzaja nikakvoga ni u vise ni u nize…

Dakle ne tvrdim da je bolji od ZF-a, jer nije da se krivo ne shvati, nego zelim reci da dsg kad je skroz ispravan nema trzaja nikakvoga, barem ga moj nema…

Svaka ti dala šta se tiče savjesnog održavanja ali ja sam se izvozao i VWa, i Škoda i Audia (Sportronic) i uvijek sam osjetio i u vuči i "pod dupetom" šaltanje u višu (opet, jedva primjetno) ... ko zna - možda sam hipersenzibilan na to  :what:
Najbolji dojam na mene je pustila Fabia TSI sa dsg-om, vjerovatno zbog male mase samog auta.
Probaj uzeti neki auto sa ZF-om u Rent a Caru na dan-dva pa usporedi. Javi mi u pm pa ti objasnim kako ćeš dobiti auto za 20-ak€/ dan
功夫大师.

Offline PeSti0018

• Starosjedioc
    • Benkovac
« Odgovori #36401 u: Jučer u 13:42:09 »
Zf je bez dileme miljama isprid dsg-a,ali generalno dsg nije los. Najgori je prilikom kretanja i to ako je zapustan. Kad se lipo nauci na vozaca,a da ne spominjem kad se postela pritisak na lamele to je jako brz mjenjac i zato neki osite malo grublje saltanje,jer svi znamo sto je dsg zapravo.

Kako kaze cobra promjenis set i gas dalje,s tim da on u a3(ako se sicam dobro) ima najslabiji koji zna i na manjim km protresti zamajac.
CC R36 sam prodao sa 250tkm(ja napravio sitno preko 100tkm) sa original kvacilom,ali servisna od prvog dana sa rednovim servisima na mjenjacu a tako se i kod mene nastavilo.
Ready To Race

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #36402 u: Jučer u 14:16:13 »
Zf je bez dileme miljama isprid dsg-a,ali generalno dsg nije los. Najgori je prilikom kretanja i to ako je zapustan. Kad se lipo nauci na vozaca,a da ne spominjem kad se postela pritisak na lamele to je jako brz mjenjac i zato neki osite malo grublje saltanje,jer svi znamo sto je dsg zapravo.

Kako kaze cobra promjenis set i gas dalje,s tim da on u a3(ako se sicam dobro) ima najslabiji koji zna i na manjim km protresti zamajac.
CC R36 sam prodao sa 250tkm(ja napravio sitno preko 100tkm) sa original kvacilom,ali servisna od prvog dana sa rednovim servisima na mjenjacu a tako se i kod mene nastavilo.

To sam zaboravio, komp samog mjenjača "uči" stil vožnje pojedinačnog vlasnika vozača i tome prilagođuje vožnju/ šaltanje. Može se i resetirati ofkors ali ima i pokrete nogom npr ... voziš 80km/h po ravnici i možeš ga  precizno  šaltati gore - dole.
I ne pričam tu o "kick down-u".
功夫大师.

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #36403 u: Jučer u 14:38:35 »

Da ja imam dq200 znaci suha spojka…
Na njemu je najgore ako stalno ide gas do poda sa mjesta, ali ako si normalan, trajat ce dugo…

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #36404 u: Jučer u 14:41:59 »
Svaka ti dala šta se tiče savjesnog održavanja ali ja sam se izvozao i VWa, i Škoda i Audia (Sportronic) i uvijek sam osjetio i u vuči i "pod dupetom" šaltanje u višu (opet, jedva primjetno) ... ko zna - možda sam hipersenzibilan na to  :what:
Najbolji dojam na mene je pustila Fabia TSI sa dsg-om, vjerovatno zbog male mase samog auta.
Probaj uzeti neki auto sa ZF-om u Rent a Caru na dan-dva pa usporedi. Javi mi u pm pa ti objasnim kako ćeš dobiti auto za 20-ak€/ dan
Pa velim, nigdje ne tvrdim da je dsg bolji od ZF-a, jer naprosto nije, samo kazem da kada je ispravan, kada se adaptira i kada ga resetiras pa se “nauci na tebe”, da trzaja nebi trebalo biti, barem ih ja sada ponovo ne osjetim…
Ali da je protukao zamasnjak na 170-ak iljada, a jbg je, ali i pitanje tko ga je i kako vozio ovih prvih 83000 dok nije bio kod mene…

Zf sam vozio u par BMW-a i nemam tu sta usporedjivati, ne idu ta dva mjenjaca u istu recenicu..

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #36405 u: Jučer u 14:44:24 »
Ako pitas ovlasteni servis ne mijenja se nikada, ulje je lifetime, citaj dok traje garancija…

Preporuka je mijenjati svakih 60-ak iljada ili ranije ako je vise grada itd…

Ja mijenjam na 40000 i jednostavno za 1 litru ulja u mehatronik i 1.8 u getribu je glupo stediti na tome i otezati…

Uostalom ja radim mali servis na max 10000, pa ja nisam bas najbolji primjer…

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Matej Ti

Offline Matej Ti

• Sa stažom
    • Split
« Odgovori #36406 u: Jučer u 17:14:02 »
Da me nije sram ja bi ga radio na 6...ovako cekam 10 :D

Offline kizo

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #36407 u: Jučer u 17:21:33 »
Da me nije sram ja bi ga radio na 6...ovako cekam 10 :D
Evo ja sam sada na Delti sve filtere i ulje zamjenio na 6000km :tooth

Online Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
« Odgovori #36408 u: Jučer u 17:36:49 »
Ja isto na 10 i to maksimun maksimuna da npr napravim jos 100km nebi spavao po noci najrade ga nebi ni vozio :D
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

Offline 147

• Starosjedioc
  • 147 1.6 TS Passione, Giulietta 2.0 JTDm QV_line
    • Šibenik
« Odgovori #36409 u: Jučer u 18:43:56 »

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #36410 u: Jučer u 19:25:10 »
Pa kad je u stanju za apsolutni remont…

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #36411 u: Jučer u 19:37:13 »
Je to ona od nekog profesora sa FSB, koju je svojevremeno i Sebalj negdje testirao?

https://youtu.be/n9rjyP42F_k?si=wt71oF_vDWzXp8NM

Nisam siguran, ali mislim da je bila svojevremeno i nekih 18-19k € pa isla samo na gore

Offline 147

• Starosjedioc
  • 147 1.6 TS Passione, Giulietta 2.0 JTDm QV_line
    • Šibenik
« Odgovori #36412 u: Jučer u 20:06:43 »
Je to ona od nekog profesora sa FSB, koju je svojevremeno i Sebalj negdje testirao?

Nisam siguran, ali mislim da je bila svojevremeno i nekih 18-19k € pa isla samo na gore

Bila je ona i 15 000 eur

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #36413 u: Danas u 00:04:43 »

Profesorova je plava i za ovu je nova…

Bila je ona i 15 000 eur

Krenuo je sa 13 i istim dak tejpom na usisu koji ima i dan danas, na crevu koje kosta 30-ak €, a trazi se 25k za auto jel…

Za 25 mora biti nova, a to ova nije…

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #36414 u: Danas u 09:40:41 »
Mislim da vrijedi bar 40 000eu, posebno radi lampice rezerve goriva