U jednu stvar budi siguran, a to je da ne postoji 10 godina stara Alfa u koju nema ulaganja.
Pogotovo ako su import/export.
Motor kao motor je na JTD-u najmanji problem, vrte kilometre, ali periferija i ostatak auta su ti problematični, ali nekog generalnog pravila nema, sve je kako te posere sreća.
Računaj na to da ako staviš 1000€ sastrane i budeš ih spreman u svakom trenutku uložit u nedostatke, onda ti je računica OK. Ako kupuješ s nategnutim budžetom, onda radije zaobiđi Alfu jer će ti se zamjerit. To su dobri auti, dobro se voze, ali da su povoljni za održavanje nisu i to ti je činjenica broj 1, šta god neki pričali kako se može reparirat ovo, reparirat ono, zakrpat ovako ili onako.
Imaš nekoliko primjera što se kod drugih modela rješava puno jetinije, a na Alfi ne (opet kažem, može se krpat, ali po meni onda to nije to). Termostat ti je odmah 500kn, 99% na svakoj koju budeš gledao će biti za mjenjanje. Mjenja se komplet s kućištem, ne samo uložak. Alternativa ti je R4, o tome neka drugi pišu.
Ovjes ti je na svakoj za mjenjanje, osim ako nisi sreće da naletiš na auto od 150 000 pravih km koje su vožene po autocesti, a ne po našim kaldrmama. Opet, imaš varijanti najjeftinijih Starline vilica od 1500kn komplet pa sve do originala za 3000kn komplet.
Računaj da ti uvijek visi i turbina, DMF, kvačilo i injektori...to neću izdvajati kao nešto posebno jer svi turbodizeli "pate" od toga, ali moraš biti svjestan toga.
Dakle, ako si spreman i svjestan toga, onda si uzmi vremena i gledaj, traži, naći će se nešto. Ima ih sad stvarno u oglasniku hrpa, evo ja primjetim u svom gradu sigurno preko 5 komada reganih i zadnjih 6 mjeseci. Teško je po meni nać auto koji nudi više za ccca 4-5t €, jer neću sad nazvat Alfu premiumom, ali je ipak to klasa auta iznad nekih drugih kompakata tog godišta.