Prošli vikend sam išao u Zagreb s suprugom i prijateljem mehaničarem pogledati par 159sw i još neke aute.
Prvo smo gledali
http://www.njuskalo.hr/auti/alfa-romeo-159-sw-1.9-jtdm-100000-km-full-oglas-13850798ukratko auto je mutan, ali napisati ću cijelu priču da ne ispadne da blatim bezveze.
Auto na slikama izgleda odlično, u telefonskom razgovoru prodavač mi je nahvalio auto i rekao da je iz uvoza, ali da ima garantiranu kilometražu i urednu servisnu knjigu sa pečatima ovlaštenog servisa.
Dogovor je bio da ćemo doći oko 11.30 (kasno smo krenuli iz Rijeke zbog drugih obaveza) ali da se javimo putem.
U 11.05 smo prošli Karlovac, i nazvao sam gospodina (zaboravih mu ime) da dolazimo za pola sata, pri čemu me on "ukorio" da je on već tamo i da se smrzava!?
Stigli smo u 11.40, uredno se pozdravili i krenuli gledati auto - svježe opran, ulašten. Tragovi polir paste posvuda. "farbani samo branici", a u stvarnosti farban skoro cijeli. Stakla original. Vozačev bok utegnut, zazori uredni. Suvozačev bok na prvi pogled uredan, ali pod malim kutem vide se čudni odsjaji, zazori vrata svi pomiješani, kod stražnjeg blatobrana loše kitano - vidi se udubljenje / loš prijelaz, rub prema vratima "zaobljen". Uz rub suvozačevog praga ostatak krep trake (znate kako se kod skidanja zna pokidati tanki dio uz rub trake). Prijatelj mi je rekao da se zahvalimo i odemo, ali mene je zanimalo kako se auto vozi. Napravili krug 1-2km, auto ne udara ni škripi na rupama, samo se čuje jedan od stražnjih ležajeva.
Vratili se na plac. U unutrašnjosti bočno pohaban vozačev sic, središnji naslon za ruku pretapeciran (jako loše!) sivo-bež skajem koji odudara od ostatka unutrašnjosti (bež koža). Pod haubom fale 2-3 naljepnice koje smo vidjeli da druge Alfe imaju, ostalo uredno.
I sad kreće pravi cirkus:

Servisna knjiga ima 1 pečat, udaren 2010. godine na oko 25-30.000km!?
Na nekakvoj naljepnici napisana izmjena ulja na 97.000 i izmjena filtera ulja na 85.000!? (kilometraže su po sjećanju)
Nikakve druge dokumentacije nema!?
Prodavač nas uvjerava da je to "normalno", i nagovara da odlučimo hoćemo li kupiti auto, jer je sigurno dobar. Prijatelj mu kaže da je auto mutan, a gospodin ga krene vrijeđati da nema pojma. Počne vikati da on garanitra svojom imovinom da je auto odličan, mi mu kažemo da nam to ništa ne znači, a on kaže "šta vam milijun eura ništa ne znači"!? Ja mu kažem da se nismo došli svađati nego pogledati auto, i da se komentari ne odnose na njega kao osobu, on mi kaže da si je zbog nas upropastio vikend i ostao u Zagrebu, i da ima 4 male djece!? (BTW dok smo mi gledali auto došla su 2 gospodina "platiti i preuzeti" nedaleko parkiran Mercedes R-klase). Ja mu kažem da smo nas troje sjedili u autu 1,5h i napravili 160km puta bezveze, pružim mu ruku, zaželim ugodne blagdane. Gospodin se smiri, rukujemo se i krenemo prema autu. Prije nago što smo ušli u auto on nam dobaci da "slijedeći put ne vodimo sa sobom osobe koje nemaju pojma,i da mi savjetuje da aute održavam kod nekog drugog!".
Dobar savjet zlata vrijedi

:
Sjeli smo u auto, pogledali se i prasnuli u smijeh.
Kasnije smo pogledali još 2 auta, i ljudi su bili vrlo ugodni i susretljivi, informirani o autu koji prodaju i otvoreni za bilo kakav pregled.