12-05-2026, 20:51:11

Autor Tema: Podešavanje nagiba kotača / trapa / (špur)  (Posjeta: 101950 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfistic

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
Odg: Podešavanje nagiba kotača (špur)
« Odgovori #300 u: 09-11-2016, 17:20:36 »
Ili je luft volana ili je spigana glavčina odnosno rukavac ali to se vidi na optici ako nagib nije kako treba
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Offline Dalibor-L

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 2.0TS Quadrifoglio Verde
    • Sisak
« Odgovori #301 u: 09-11-2016, 19:29:00 »
U kom smislu "smotan amortizer"?

Smotan gore na osovini. Imao sam Tipo i kresnuo u oveću i dublju rupu i smotalo ga bar za 1cm. Kotač mi se na glavčini pomakao unatrag za 1 cm. Na oko nisam to ni primijetio ali kada sam radio špur majstor me pozvao i objasnio situaciju. Kaže da može napraviti špur jer je sve fiksno ali da imam pomak na amortizeru. Nije bio dobar međuosovinski razmak.

Ili je luft volana ili je spigana glavčina odnosno rukavac ali to se vidi na optici ako nagib nije kako treba

Sve se vidi. Kad se postavi na optiku prvo meštar unese odgovarajuće parametre i odma mu izbaci gdje ne valja. Tako da bi svaki meštar trebao pozvati vlasnika i reći šta je na stvari.
« Zadnja izmjena: 09-11-2016, 19:33:16 od Dalibor-L »
…senza cuore saremmo solo macchine…
http://www.alfisti.hr/forum/index.php/topic,9175.0.html

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #302 u: 09-11-2016, 22:50:22 »
Ja nzm sta da radim. Izludjuje me to. Imam i neki zvuk iz desnog tocka,taj isti gdje mi guma strada. promjenio sam lezaj poliosovine,spoljni homokineticki,lezaj msm da nije,jer mi je taj zvuk najizrazajniji u lijevim krivinama,a posebno se jako cuje kad je pod operecenjem tj kad vozim nekog onda baaas se cuje,a zvuk je kao da je lezaj. al da je lezaj kontam da bi se culo stalno a ne samo u lijevim krivinama. Jedino.jos unutrasnji homokineticki nisam zamjenio. Moze li bit do njega? Ima tu neki problem def.lijevi tocak tj ovaj s moje strane ima veci nagib nego desni. i to se vidi na oko. Na 3 mjesta sam radio reglazu svudje mi isto tako postave?? Sta mi je cinjet?
« Zadnja izmjena: 09-11-2016, 22:52:15 od darkoqv »
Cuore Sportivo

Tbird

• Gost
« Odgovori #303 u: 09-11-2016, 23:49:54 »
Aha, razumijem  :ok:
Ovo je lijep rimjer prave usluge  kad si majstor da truda utvrditi problem :ok:
Nije bas tema, pa ako hoce, neka mod prebaci u adekvatnu  :ok:

Evo mog primjera, zadnji kotac baca van xy mm, visina auta nije identicna (ne pricam o par mm, nego par cm koje se vide na čoravo oko), i na zadnjima i na prednjim "osovinama", zatim nagib nije identicam na prednjima. Lufta nema nigdje, ali su neki elementi ovjesa krivi (vile) ili zamoreni (opruge) s obzirom da su gore isli polovni dijelovi (duga prica). Jedina konstatacija "majstora", iako ima opremu za utvrditi sve navedeno i puno vise od toga jeste: zadnji kotac ti baca van xy mm! Pitam ga; jel kriva vilica, most ili hvatiste sasije? Odgovor: a ne znam, mozda ti je most kriv  :fp
Jel on to mjerio, ili nagadjao ne znam.
Prednju razliku u nagibu njje spomenuo, visinsku razliku nije spomenuo. Da li su uopce medjuosovinski razmaci isti nije spomenuo, odnosno da li zadnji kraj baca ili je problem u krivim uzduznim ramenima, a sa opremom i dizalicom je sve to lako utvrditi. Sta je sa zaturom, jel to uopce simetricno s obzirom da ja nisam prvi vlasnik a tko zna jel ga netko zatuko u neko stablo  :D Vidio sam na netu da u dosta optickih radiona dobijes neki ispis izmjerenih vrijednosti. On (osim racuna) ne izdaje nikakav "print" izmjerenih vrijednosti, jer ocito mi to ne moramo znati. Ja ne znam nista, znaci niti na cemu sam, niti sta i niti koje su aktualne vrijednosti (kutevi). Preferiram imati neke izmjerene podatke da znam jel sve ok, a  i kao neko referentno polaziste za u buduce, lakse je utvrditi problem. Pricam o poznatom pulskom opticaru sa Vodnjanske ceste :roll:
U zivotu sam bio dvaput kod njega, vise ne idem!
I voli se covjek drzati stereotipa "alfe trose gume", iako su meni u 30t+ km prednje gume bile skoro kao nove (na oem oprugama naravno), a tati mu se, kad vidi alfu dize kosa na glavi, mene kad je vidio poceo je nesto srati ne valjaju ti auti, cuje se ko buba, ovaj Opel (bila neka stara Astra) ce napraviti preko 300t km  :smijeh
Platis liku 150kn da ti se njegov tata dodje smijati u facu sta vozis alfu  :smijeh
Kraljevi Vodnjanske, ali dobro, ne znaju oni koliko špage imam ja doma  :tooth

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #304 u: 11-11-2016, 12:47:06 »
Pocicu kad budem mogao kod 9vog sto radi letve volana da on pregleda sve ina li dje lufta u letvu i to je to.
Cuore Sportivo

Online Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #305 u: 11-11-2016, 13:06:53 »
darko si siguran da ti alfa nje bila u kojem malo jacem sudaru? da nije krak sasije mozda kriv?

Tbird

• Gost
« Odgovori #306 u: 11-11-2016, 19:10:12 »
Darko drzis se te letve ko pijan plota, pa na kraju jos ispalo i da lupa, pa krivi nagibi kotaca... Pusti letvu za kraj, letva je od svih navedenih najskuplji popravak. Ne lupa od letve, i sigurno ne trosi drasticno gumu od 1mm lufta. Kad imas lufta u letvi, pri vecim brzinama moras hvatati auto, ide malo lijevo, malo desno, a kod tebe ide samo u lijevo kako si rekao. Imam jedan auto, ima lufta u letvi ko luft balon i simptomi su kao sta sam ti napisao. Vozi taj auto kod nekog tko zna napraviti posal, provjeriti gdje ima lufta da lupa, i izmjeriti kompletnu geometriju kotaca kako Bog zapovijeda, a ne samo mjeriti špur na prednjim i zadnjim (kao ovaj kralj iz moje price), i odmah ti znati reci u cemu je problem, nije to bokte kvantna fizika da trazimo Highsov bozon  :D
Moze lupat zbog lezaja amortizera, homok., istrosenih selena, potrosenih kugli. Potom nek ti izmjeri komplet geometriju ovjesa, i nek ti napise na papir sta je izmjerio, jer ljudima se to neda raditi, izmjeri zadnji i prednji trag, nastela ti spur da ne vuce u stranu, uzme pare i vozi miki, rjesio sam ti, a to sta su nagibi nesimetricnii sta ce trositi gume i slicno, nikom nista  :)
Ako su nagini nesimetricni, zasto je tako?! QV je teska naprijed, moze biti zamor opruge, dosta da ti cent-dva vise padne na ljjevom, imas automatski veci nagib na tom kotacu, i vuci ce u desno, pa ti on malo zavrme desni kotac da korigira bjezanje, i onda imas to sta imas, trosi desnu vanjsku i unutarnju lijevu gumu, odradjen fuš nad fusevima.
Ñapisao sam ti svoja iskustva, rjesavaj probleme nekim logicnim slijedom, nece letva nigdje pobjeci  :tooth

Tbird

• Gost
« Odgovori #307 u: 11-11-2016, 19:14:44 »
Kad rjesis lupanje i razlog zasto ti lijevi kotac ima veci nagib od desnog, onda tek dalje rjesavaj letvu ako bas bude trebalo  :ok:
Jer inace nisi napravio nista.

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #308 u: 11-11-2016, 19:34:31 »
Kazem ti da je sve novo sem tog unutrasnjeg homokinetickog.
Ostalo je sve novo. Opruge,amorti,lezajevi amorta,krajevi spona,vilice... znaci sve je novo. Uvatio sam se letve jer nzm sta vise?
Cuore Sportivo

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #309 u: 11-11-2016, 19:35:57 »
Nije bila udarena nikad.
Cuore Sportivo

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #310 u: 11-11-2016, 19:38:10 »
Primjetio sam kad vozim u rikverc da se geometrija prednjih tockova razvali skroz?? Kako to moze ja nzm. I prije nego sam sve odradio isto mi je bilo.
Cuore Sportivo

Tbird

• Gost
« Odgovori #311 u: 11-11-2016, 23:55:58 »
A ne znam sad za homo., kak znat u voznji, osim po lupanju i po tome da kad ubrzas vuce u jednu a kad kocis u drugu stranu radi zazora :dontno:
Kak mislis "geometrija se razvali"? To si ti nedavno sve mjenjao, jel? Ako nije homić u pitanju,  da ti se nije neki vijak negdje otpustio, ili nedovoljno stegnut kod zamjene (desilo se meni vise puta da se olabavio ili morao 20ak posto jace zategnit)?! Ako je do letve, onda je to neki malo veci luft, al kako to da ti vuce samo u lijevo ne kuzim, i letva ne lupa, osim ak se nije popustila sa nosaca. Imam ja jedno auto s luftčinom ma letvi (tvornicka boljka), pa to ti feeling handling-a kak da vozis rally, cesta ravna a ti  :drive: :D
« Zadnja izmjena: 12-11-2016, 00:24:39 od Tbird »

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #312 u: 12-11-2016, 00:23:10 »
Kad se parkiram.na pr.i idem rikvercom tockovi ne stoje kao kad idem naprijed. Nagib im se mjenja. Da sve sam.mjenjao skoro. Mada T-bird cini mi se da auto vuce i lijevo svakako,ali ako je cesta navijena na lijevu stranu onda vuce u lijevo?
Drzi bolje u desne.krivine inace.
Cuore Sportivo

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #313 u: 18-11-2016, 18:49:48 »
Sve se moze postelati, samo se njima neda zajebavati. Uzmu 150-200kn, postelaju trag na krajnicima i vozi Misko. Za 5 min posla to je dobra satnica.
Imas li ispis sa optike, daj okaci ovde.

Offline kovar

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2,4 JTD
    • Raša-Istra
« Odgovori #314 u: 18-11-2016, 20:14:22 »
Dali se mijenja i otvorenost/zatvorenost kotača?
Provjeri krajnik i dokrajnik na letvi volana. Imo sličnih problema na 128-mici

Poslano sa mog C6603 koristeći Tapatalk

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #315 u: 20-11-2016, 21:24:36 »
Nemam. Kad budem isao trazicu pa cu postaviti ovdje. Krajevi su promjenjen,produzetci nisu. Kad stojim u mjestu i trzam volan lijevo-desno cuje se kao kugla da je neka tok-tok zvuk. Nije mi jasno sta? Ostalo je novo...
Cuore Sportivo

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #316 u: 20-11-2016, 21:50:26 »
spona volana :ok:
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Tbird

• Gost
« Odgovori #317 u: 21-11-2016, 14:41:48 »
Sve se moze postelati, samo se njima neda zajebavati. Uzmu 150-200kn, postelaju trag na krajnicima i vozi Misko. Za 5 min posla to je dobra satnica.
Imas li ispis sa optike, daj okaci ovde.

Tocno tako Pajo  :ok:
Uzme se dnevno jedna-dve glave za zavrtanje/odvranje spona krajnika i vozi misko, jebate pa gdje ces bolji posal  :wait:
@darko: nagib kotaca ti je na 145/6 opticka varka, mora se izmjeriti, drugog nacina nema. Treba izmjeriti i visinu auta od ruba felge do gornjeg lima pa viditi jel simetricna na oba kotaca, tj jel nagib drukciji zbog pada.
Ako ti jedna strana prevaze/pada, onda je automatski i nagib veci ma toj strani, jos ako keste vozacka strana pa i kad ti skednes unutra, eto ti razlike. U tom slucaju treba mjenjati opruge (u paru) :ok:
« Zadnja izmjena: 21-11-2016, 14:42:46 od Tbird »

Tbird

• Gost
« Odgovori #318 u: 22-11-2016, 11:51:29 »
Mada T-bird cini mi se da auto vuce i lijevo svakako,ali ako je cesta navijena na lijevu stranu onda vuce u lijevo?
Drzi bolje u desne.krivine inace.

Nebitno sta, uglavnom;
1.) treba izmjeriti trag zadnjih kotaca, jer ako je koja vila, tj hvatiste na mostu krivo,auto ce bjezati ili lijrvo ili desno, i onda ti na optici majstor to bjezanje kompenzirati prednjim spurom (mogu ti reci npr kak je to kod mene drasticno kompenzirano)
2.) nagib, posto je 65%tezine ma prednjoj osovini, moguce samo da je jedna opruga "popustila", rijetko iza popusti. Nek auto samo malo pretegne, opadne, mjenja se automatski uz magib i trag tog kotaca!!! Na zadnjim vilama nagib se nikada ne mjenja osim ako nisu ubijeni lezajevi vila.

Evo ti primjer kod mene, kak to izgleda u praksi na mojim kotacima u mm (mjerio ja  :tooth );
ZL -4 (za van)
ZD +0.5 (za unutra)
Znaci, oba zadnja idu u lijevo.
Ako prednje kotace nastiman sukladno tvornickom spuru 2.5-4.5mm (za unutra oba) auto ne da vuce, nego doslovno skrece u desno  :D
Da bi kompenzirao to skretanje, tj da bi auto isao ravno sa ravnim volanom trebalo je PD staviti na +10mm a PL na +0.5-1.0mm
Mislim da mi upravo tolika nesimetricnost na prednjem tragu utjece na velike vibracije na volanu kad se predje 140km/h.
Bilo je tako ma 14, tako je i na 15", tako da ne vjerujem da je do kotaca (balansiranost)
Rjesenje? Mjenjati zadnji most, i naravno prednje opruge.
Zadnji desni je vise manje ok, treba biti za unutra, ali lijevi je  :metak
Ne vjerujem da je vila kriva jer sam promijebio dvije polovme i efekt je isti, plus to je dosta jaki lijev sa trokitastim pojacanjem tako da ne vidim nacina da se to iskrivi. Mjerenjem zazora zadnje felge i razmaka ispred sasije (u idnosu ma zadnjibdesni) skuzio sam da je citava osovima pomaknuta par mm za nazad. Mislim da je od jakog udarca (npr rinzol) vila zaokrenula dosjed vile na mostu. Ma rezervnom mostu sam mjerio simetricnost dosjeda/vide na dosjedu i ful je simetricno, nema odstupanja, tako da, mislim da je to to, osim ak sasija nije iskrivljema ma lijevim hvatistima mosta pa je citav most pomaknut/zaokrenut u lijevo.

Ne znam kak izglesa nosac glavcine na ts ( jel hvatiste spome ispred ili iza amortizera/glavcine) ali ma bokseru, posto subhvatista spona ispred amortizera, svako spistanje auta, ili pad na jednoj strani automatski baca taj kotac van, tj smanjije trag pa treba i to kompenzirati ako vuce.

Uglavnom, ako ne znas stanje ovjesa crno-bijelo na papiru, ne znas nista. Napamet pretpostavljati je pucanj u prazno. Mozes ti prednjim spurom korigirati da ti auto ide ravno (sto opticari i rade), ali nije to rjesenje, jer ce trositi gume, a razmjerno tome se povecavaju i opterecenja na svim ostalim spojnim elementima vezanih na nosac glavcine :ok:
« Zadnja izmjena: 25-11-2016, 22:53:05 od Tbird »

Offline Bertrand

• Na probi
  • *
  • 159 Q4 2.4 jtdm
    • Zagreb
« Odgovori #319 u: 28-11-2016, 15:06:01 »
vozim 159 tku SW Q4 - danas mijenjao zimske - ljetni setup je Michelin Super Sport 19, zimske su MIchelin Alpin4 18ice

Uglavnom, prednje ljetne su na unutarnjem dijelu istrošene doslovno do žica (nisam to nikada vidio do sada a bome je bio zabezeknut i vulkanizer) - vozim ih drugu sezonu (kupljene u ožujku prošle godine - napravljeno cca 20 000 km na njima) - sumnjam da je špur otišao k vragu iako to jesu gume koje se brže troše - centar i vanjski dio gume je u super stanju pa ispada da se auto vozi na samo 4 cm unutarnjeg dijela gume - špur sam radio zadnji puta prije 1,5 godinu (u AC-u) kada sam stavljao ljetne.

zimske vozim sada već dvije sezone i one su u dobrom stanju pa me to malo čudi jer ako je špur onda bi i zimske bile u banani

išao bih ponovno raditi geometriju ali bi htio probati to napraviti drugdje - ne mogu reći da sam bio nezadovoljan sa AC-om ili bilo što slično ali čisto da vidim da li imate neke preporuke za dobrog špurera za Alfe u ZG

hvala
Not now Kato!

Cro-Alfa

• Gost
« Odgovori #320 u: 28-11-2016, 20:44:03 »
Seb....

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #321 u: 02-01-2017, 16:41:45 »
Gdje na spur otici, zapad zagreba. Neda mi se vozit skroz do dubrave do truleca, o koloperu lose cujem u zadnje vrijeme. Ostaje autolab u radnickoj? Jos netko?

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #322 u: 02-01-2017, 16:50:56 »
Gdje na spur otici, zapad zagreba. Neda mi se vozit skroz do dubrave do truleca, o koloperu lose cujem u zadnje vrijeme. Ostaje autolab u radnickoj? Jos netko?
Na dobrom glasu je i Bracun i Surina

Offline Marin Matošić

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce, ex. Giulietta 2.0, ex. 147 1.6TS
    • Zagreb
« Odgovori #323 u: 02-01-2017, 20:45:02 »
Na dobrom glasu je i Bracun i Surina
Ja sam bio nedavno kod Bračuna nakon promjene opruga i nakon posjeta prvom "optičaru" čijim poslom nisam bio zadovoljan.
Kod Bračuna su odradili vrhunski, vrlo ljubazni ljudi koji rado odgovaraju na pitanja i žele objasniti što upravo namještavaju.

Poslano sa mog D5803 koristeći Tapatalk

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #324 u: 02-01-2017, 20:53:03 »
Ja sam bio nedavno kod Bračuna nakon promjene opruga i nakon posjeta prvom "optičaru" čijim poslom nisam bio zadovoljan.
Kod Bračuna su odradili vrhunski, vrlo ljubazni ljudi koji rado odgovaraju na pitanja i žele objasniti što upravo namještavaju.

Cijena? Jesi se morao narucivat?

Offline Marin Matošić

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce, ex. Giulietta 2.0, ex. 147 1.6TS
    • Zagreb
« Odgovori #325 u: 02-01-2017, 20:57:45 »
Cijena? Jesi se morao narucivat?
Morao sam se naručiti a cijena ako se ne varam za kompletan špur (naprijed i nazad), 270,00 kuna i 10% popusta za keš.

Offline alfanova

• Pripravnik
  • **
  • 159 TI & GTV TS
    • osijek
« Odgovori #326 u: 05-01-2017, 13:42:15 »
Pozdrav forumaši.
Auto mi se čudno ponašao pri vožnji brzinama većim od 100km/h posebno pri pretjecanju i zavojima. Osjećaj je da nemam potpunu kontrolu nad autom. Gume su nove zimske tako da to nebi trebao biti problem. Obavio sam optiku. I evo rezultata: trag je podešen ali zanima me nagib i zatur koji su i dalje u "crvenom". Ne osjećam neko poboljšanje nakon optike pa me zanima jesu li ove vrijednosti nagiba i zatura uzrok tome. I mogu li se i one štelati, koliko vidim po forumu neko kaže da neko ne.
Hvala.

"...GTV's are Toys, Toys get put back in the box for the next time to be played with, Doesn't meen they have to be thrown out or given away..."

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #327 u: 15-01-2017, 22:15:25 »
Pozdrav forumaši.
Auto mi se čudno ponašao pri vožnji brzinama većim od 100km/h posebno pri pretjecanju i zavojima. Osjećaj je da nemam potpunu kontrolu nad autom. Gume su nove zimske tako da to nebi trebao biti problem. Obavio sam optiku. I evo rezultata: trag je podešen ali zanima me nagib i zatur koji su i dalje u "crvenom". Ne osjećam neko poboljšanje nakon optike pa me zanima jesu li ove vrijednosti nagiba i zatura uzrok tome. I mogu li se i one štelati, koliko vidim po forumu neko kaže da neko ne.
Hvala.

Na 156/147 i GT ne moze sigurno, a mislim da ni na 159. Al ekipa koja vozi 159tke ce to bolje znati. Al 99% sam sigurnan da se samo trag štela. Nagib ti moze o stanju ovjesa ovisiti, dok je zatur takav kakav je :mah:
Nakon prve ide druga...

Offline alfanova

• Pripravnik
  • **
  • 159 TI & GTV TS
    • osijek
« Odgovori #328 u: 16-01-2017, 17:48:52 »
Hvala kolega :ok:
Ovjes je bio odličan dok nisam zamjenio opruge (zadnja lijeva napukla, pa sam mjenjao sve) tada sam osjetio da nije kao prije. Do tada je išao kao po tračnicama. Neznam, možda sam prezahtjevan :dontno:
U planu su gewinde pa će možda s njima bit bolje.
« Zadnja izmjena: 16-01-2017, 17:49:58 od alfanova »
"...GTV's are Toys, Toys get put back in the box for the next time to be played with, Doesn't meen they have to be thrown out or given away..."

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #329 u: 16-01-2017, 18:04:02 »
Vulkal ima akciju spura za 120 kn (ili 150 nisam siguran) do 1.3.2017.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: alfanova