12-05-2026, 19:55:20

Autor Tema: Podešavanje nagiba kotača / trapa / (špur)  (Posjeta: 101907 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
Odg: Podešavanje nagiba kotača (špur)
« Odgovori #270 u: 13-04-2016, 00:34:35 »
147/156/GT/159 imaju uvijek kotace u minusu sto znaci da voze unutarnjim rubom gume i zbog toga se unutarnja strana vise trosi. Spustanjem taj minus se povecava, a time i trosenje.
Nagib kotaca kod njih se neda stelati osim ugradnjom selena sa ekscentrom na gornjim vilicama. Poanta je da je bas zbog tih gornjih vilica uvijek u minusu i to s razlogom.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline allroad

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #271 u: 13-04-2016, 00:56:56 »
147/156/GT/159 imaju uvijek kotace u minusu sto znaci da voze unutarnjim rubom gume i zbog toga se unutarnja strana vise trosi. Spustanjem taj minus se povecava, a time i trosenje.
Nagib kotaca kod njih se neda stelati osim ugradnjom selena sa ekscentrom na gornjim vilicama. Poanta je da je bas zbog tih gornjih vilica uvijek u minusu i to s razlogom.

:good post :ok:

Cro-Alfa

• Gost
« Odgovori #272 u: 13-04-2016, 10:54:36 »
Znaci npr. kod izmjene guma ni netreba ici na optiku?Ili eventualno da vrati volan u centar :hap:

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #273 u: 13-04-2016, 11:25:04 »
Ako je geometrija ok nema potrebe radit ju nakon izmjene guma niti se volan pomakne iz centra.
Geometrija se treba napraviti nakon izmjena krajnika i donjih vilica ili ako auto jede gume vise nego sto bi trebalo i bez diranja navedenih dijelova, nakon udarca, ako auto vuce u jednu stranu, ako ne vraca volan, i slicno.
Nikada u zivotu nisam isao radit geometriju nakon izmjene guma, a da je prethodno bilo ok.
« Zadnja izmjena: 13-04-2016, 11:26:12 od buzz11 »
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2

Offline Ivic145

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD
    • Zagreb
« Odgovori #274 u: 13-04-2016, 13:47:33 »
Nagib pod kojim je postavljen kotač se ne mijenja kad promijeniš gume.

Mene samo zanima koliko je normalno da auto "jede" gumu. Znam da svi kažu kako će spuštena 156ica uvijek jesti gumu, ali koliko je to? Ja nakon odvožene sezone vidim lagane tragove  :cofe2:

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #275 u: 13-04-2016, 14:07:25 »
Tesko za rec. Koliko kilometara ti je sezona?

Offline Ivic145

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD
    • Zagreb
« Odgovori #276 u: 13-04-2016, 16:27:36 »
Tesko za rec. Koliko kilometara ti je sezona?

10 000 km. Sada kad sam napisao ovu brojku sam dobio odgovor na svoje pitanje  :tooth
S obzirom na kilometražu mislim da je to sve u granicama normale. Da je loš špur poderala bi se već do konca 

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #277 u: 13-04-2016, 16:32:16 »
Taman tako.
Dizs...10000 sezona. To sam napravio u protekla tri i pol tjedna  :D

Tbird

• Gost
« Odgovori #278 u: 13-04-2016, 22:31:47 »
10 000 km. Sada kad sam napisao ovu brojku sam dobio odgovor na svoje pitanje  :tooth
S obzirom na kilometražu mislim da je to sve u granicama normale. Da je loš špur poderala bi se već do konca

Nije to bas tako  :ne2:
Da je tome tako svaki porsch bi mjenjao gume svakih soma-dva km, jel?!  :hap:
Jel se moze uopce na 147/156/gt stelat trag zadnjih kotaca?
Gume ti pozdere jer nije adekvatno ustelan trag na prednjim ili zadnjim kotacima, posebno ako ti je unutrasnji dio pojeden. Ako se na zadnjim kotacima nemre stelat trag, i auto se spusta, jesti ce ti gume kako god okrenes, ne radi nagiba, nego radi traga koji vise nije u skladu s novim ("spustenim") nagibom. Na prednjima se to lako podesi, ako je podeseno adekvatno. Meni osobno prednje gume su ok, zadnje trose jer je spusten a nemrem stelat zadnji trag i ja tu ne mogu nista, a sta to znaci? Prednje ko nove, a zadnje pojedene iznutra. Nagib nemrem stelat nit na prednjim nit zadnjim, a trag samo naprijed mogu.

Tbird

• Gost
« Odgovori #279 u: 13-04-2016, 22:35:41 »
Znaci npr. kod izmjene guma ni netreba ici na optiku?Ili eventualno da vrati volan u centar :hap:

U sustini ne, ali, npr kupis auto s vec pojedenim i nejednako istrosenim gumama, i ako je taj netko radio optiku jer mu je npr auto vise vuko u stranu ili sta ja znam, ti kod kupovine novih guma bis trebao na optiku, tj bilo bi pozeljno. Navodim samo jedan primjer  :hap:

Offline Ivic145

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD
    • Zagreb
« Odgovori #280 u: 14-04-2016, 11:08:28 »
U sustini ne, ali, npr kupis auto s vec pojedenim i nejednako istrosenim gumama, i ako je taj netko radio optiku jer mu je npr auto vise vuko u stranu ili sta ja znam, ti kod kupovine novih guma bis trebao na optiku, tj bilo bi pozeljno. Navodim samo jedan primjer  :hap:

Ma kakva optika nakon toga pa pojedene one ili ne čovjek pozicionira na rub felge svoj uređaj za mjerenje nagiba. Ta pozicija je uvijek ista jer je na rubu felge i tamo su sve gume iste. Nema nikakvog razloga za rađenje šura nakon izmjene gume.

Ja sam radio špur 2 puta u godinu i pol (prvo nakon spuštanja, pa nakon promjne prednjeg ovjesa) i auto troši gume.
Kolega ti je na prošloj stranici lijepo objasnio. Ne možeš štelati nagib i kad spustiš auto guma više pati.

Tekst: "147/156/GT/159 imaju uvijek kotace u minusu sto znaci da voze unutarnjim rubom gume i zbog toga se unutarnja strana vise trosi. Spustanjem taj minus se povecava, a time i trosenje.
Nagib kotaca kod njih se neda stelati osim ugradnjom selena sa ekscentrom na gornjim vilicama. Poanta je da je bas zbog tih gornjih vilica uvijek u minusu i to s razlogom."

Tbird

• Gost
« Odgovori #281 u: 14-04-2016, 14:49:23 »
Ma kakva optika nakon toga pa pojedene one ili ne čovjek pozicionira na rub felge svoj uređaj za mjerenje nagiba. Ta pozicija je uvijek ista jer je na rubu felge i tamo su sve gume iste. Nema nikakvog razloga za rađenje šura nakon izmjene gume.

Ajd molim te procitaj jos jednom odgovor iznad, s razumijevanjem pa odgovori, da ne ulazimo u dubioze :hap:

Citat:
Tekst: "147/156/GT/159 imaju uvijek kotace u minusu sto znaci da voze unutarnjim rubom gume i zbog toga se unutarnja strana vise trosi. Spustanjem taj minus se povecava, a time i trosenje.
Nagib kotaca kod njih se neda stelati osim ugradnjom selena sa ekscentrom na gornjim vilicama. Poanta je da je bas zbog tih gornjih vilica uvijek u minusu i to s razlogom."

Nebitno o kojem autu se radi, ako se neda stelat, onda je poanta u tome da procitas jos jednom S RAZUMIJEVANJEM odgovor iznad zasto je tome tako, odnosno zasto se gume pojacano trose. Lijepo sam skolski napisao :hap:
Isto tako, pitao sam; jel se moze na 147/56 stelat zadnji TRAG, a ne nagib?! Uzimas geometriju ovjesa zdravo za gotovo.

Offline Busso

• Pripravnik
  • **
  • 156 SW JTD16V, 156 3.0V6 24V x2 :D
    • Pazin
« Odgovori #282 u: 14-04-2016, 15:14:45 »

Auto stoji na gumama. Ako su gume krivo potrošene, i felga stoji krivo.
Ako su gume ravnomjerno potrošene, nema problema, ali ni potrebe za štelanjem.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #283 u: 14-04-2016, 15:51:43 »
Trošenje ruba dolazi od krivog špura (najčešće otvoreni). Nagib utječe zanemarivo na trošenje gume.

Ja volim otvoreni spur i nek se troši guma.

Offline Ivic145

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD
    • Zagreb
« Odgovori #284 u: 15-04-2016, 10:26:02 »
Tbird tek nakon tvoje reakcije mogu skužiti što si zapravo mislio.   :pivo:

Offline mdwolf

• Na probi
  • *
  • Spol: Ženski
    • Zagreb
« Odgovori #285 u: 19-08-2016, 21:19:58 »
Pozz svima,  :gay:

Gledam svoju prethodnu geometriju rađenu na kompjuterskoj optici. Radi se o 147-ici.
Pročitala sam cijelu Odiseju ovog topica i probrala da se nagib ne može mijenjati, no što je sa - zaturom?
Tragove su mi poštelali i straga i sprijede se zelene, no zatur sprijeda kao i nagib straga kao "ne može se" i - oni se uredno crvene. Treba vilice mijenjati?

Osim preporuke za Autolab u ZG - ima li još neki poznavatelj optike u ZG da stvari odradi solidno?  :n065:

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #286 u: 19-08-2016, 21:36:38 »
Ta prica sa zaturom mi je super  :Crazy Ne moze se stelat. Ne moze ni nagib. Moze na prednjima ako se stave gornje vilice sa ekscentrom. Kod alfe (ne samo kod alfe nego i bmw, merc itd) je nagib ionako u minusu apsolutno uvijek i uvijek se crveni.
Jel auto trosi gume nepravilno? Ubrzano? Nejednako?
« Zadnja izmjena: 19-08-2016, 21:37:31 od buzz11 »

Offline mdwolf

• Na probi
  • *
  • Spol: Ženski
    • Zagreb
« Odgovori #287 u: 22-08-2016, 11:28:37 »
Već su bile stare gume, nekoliko puta rotirane, ali mi se čini da je zadnji set brže potrošen.
Sad ću ići u nabavku novih ali bih rado prije spriječila nego ispravljala zez.

A znam - zato mi je to bzvz, pa što onda možete?!?

Možda više od svega me smeta da kad vozim opakije zavoje nemam osjećaj sigurnosti - naravno, sa prilagodbom brzine ulaska. Neki dan me tako isprašila jedna 147-ica na Jadranskoj magistrali da mi je ispala vilica kako je grabila kroz zavoje...

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #288 u: 22-08-2016, 13:05:44 »
Spur se radi sa novim gumama.
Ne moze se tu bas puno. Trag kotaca i to je to.

Moze biti 10 razloga za taj osjecaj nesigurnosti po zavojima. Lose gume, lose napumpane gume, kriva dimenzija, visok obod gume cime je sklonija uvijanju pod sebe kod ostrije voznje po zavojima, vilice, amortizeri, oslabljene opruge, itd. Isto tako i ljudski faktor, a ocituje se najvise u tome kako se volan drzi. Ono sto sam primjetio i to najcesce rade bas zene je drzanje volana ispod polovine obruca odnosno na 16:40 sati recimo i to jednom rukom ili okretanje kaziprstom na sredini donjeg dijela obruca, itd. Volan se pravilno drzi na 13:50 sati. Puno se preciznije upravlja ako se volan vuce, a ne gura. 

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #289 u: 22-08-2016, 17:03:13 »
Spur se radi sa novim gumama.
Ne moze se tu bas puno. Trag kotaca i to je to.

Moze biti 10 razloga za taj osjecaj nesigurnosti po zavojima. Lose gume, lose napumpane gume, kriva dimenzija, visok obod gume cime je sklonija uvijanju pod sebe kod ostrije voznje po zavojima, vilice, amortizeri, oslabljene opruge, itd. Isto tako i ljudski faktor, a ocituje se najvise u tome kako se volan drzi. Ono sto sam primjetio i to najcesce rade bas zene je drzanje volana ispod polovine obruca odnosno na 16:40 sati recimo i to jednom rukom ili okretanje kaziprstom na sredini donjeg dijela obruca, itd. Volan se pravilno drzi na 13:50 sati. Puno se preciznije upravlja ako se volan vuce, a ne gura.

13 : 50  je malo previsoko , mene su u auto školi učili da je najbolje 15 : 45 odnosno zakvačiti palac za unutrašnje nosače volana, najbolje vidljivo na Ti volanima , točno profilirano mjesto za palac.   :ok:               

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #290 u: 22-08-2016, 17:38:26 »
13 : 50  je malo previsoko , mene su u auto školi učili da je najbolje 15 : 45 odnosno zakvačiti palac za unutrašnje nosače volana, najbolje vidljivo na Ti volanima , točno profilirano mjesto za palac.   :ok:             

Moze i tako. Meni osobno nekako ne lezi 15:45 pa koristim ovu drugu opciju. Uglavnom najbolje je u tom rasponu. Sve ispod ili iznad znatno utice na osjetljivost kod okretanja  :ok:

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #291 u: 22-08-2016, 17:56:48 »
Zar nije 13:50 prije bilo pa su sad stavili 15:45 radi air baga?
Netko mi je tako nešto rekao pa ne znam koliko je istina.

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #292 u: 08-11-2016, 23:04:33 »
Ima li ko kako treba izgledati reglaza na Qv? Neku sliku sa tacnim nagibima i td. jede mi spoljasnji dio desne gume prednje i vuce blago u jilevo. Isao na 3 mjesta manje vise mi svi isto odrade. Na autu sve novo. Jednom mi je ubo dobro jedan momak u Baru.
Moze li na letvu volana da dodje luft nedje od volana pa do letve? Kad je volan na pravo nekih par mm ima lufta.
Cuore Sportivo

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #293 u: 08-11-2016, 23:05:39 »
nema špura dokle god ima letva lufta koliko god malo
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Tbird

• Gost
« Odgovori #294 u: 08-11-2016, 23:40:23 »
Trosi PD vanjsku stranu i jos vuce ulijevo  :?
Ako si bio nekoliko puta na optici i ako je trag simetrican i nagib identican, znaci da desni kotac u voznji iz nekog razloga baca za unutra. Moze biti svasta, kugle vile ili krajnika, letva, zamor lijeve prednje opruge, homokineticki desni. Jel imas ti neki print s optike, gdje se vidi koje su vrijednosti izmjerene? Vrlo moguce i da nije dobro odradjena optika. Ako je luft u letvi a trag otvoren trebao bis "loviti" auto po cesti i pretpostavljam da bi se trebao manifestirati na oba kotaca, ako je zatvoren (pozitivam) izgubit ce se taj luft al ce trositi gume. A preveliki pozitivam trag ma desnom kotacu u odnosu na lijevi trosit ce vanjski rub i vuci u lijevo kao kod tebe. Zamor opruge se naprijed vidi po nagibu prednjh i vuce sve ostalo za sobom, od promjene traga do vucenja u stranu. Luft kugli slicno, mjenja se trag tog kotaca i vuce u jednu stranu, ali brijem da ima lufta na kuglama DK da bi vuko u desno. Uglavnom prednji desni kotac ti je previse unutra u odnosu na lijevi, zato ti trosi vanjski rub PD i vuce u lijevo  :ok:

Citat:
Jednom mi je ubo dobro jedan momak u Baru.   
Sta znaci ovo "ubo"? Nastimao?
« Zadnja izmjena: 09-11-2016, 00:31:18 od Tbird »

Offline Dalibor-L

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 2.0TS Quadrifoglio Verde
    • Sisak
« Odgovori #295 u: 08-11-2016, 23:48:51 »
Nema stelanja nagiba kod 145. Stela ti se samo otvorenost odnosno zatvorenost kotaca. Tu nema pogadjanja. Cim se spoji odma vidi gdje je luft i ne moze se napraviti spur. Ali ako je sve novo moze biti jedino smotan amortizer pa da ti podvlaci cijeli kotac ali mislim da se i to vidi kad ocitava medjuosovinski razmak i razmak medju kotacima.
« Zadnja izmjena: 09-11-2016, 00:05:39 od Dalibor-L »
…senza cuore saremmo solo macchine…
http://www.alfisti.hr/forum/index.php/topic,9175.0.html

Tbird

• Gost
« Odgovori #296 u: 09-11-2016, 00:08:55 »
Nema stelanja nagiba kod 145. Stela ti se samo otvorenost odnosno zatvorenost kotaca.

Nije bitno stelanje, dal se moze ili ne, nego dijagnoza  :ok:
Ako nesto nije unutar referentnih vrijednosti, treba ustanovoti zasto je tome tako.
To je ono sta ovaj pametnjakovic kod nas ovdje ne radi, nego nastela trag, uzme pare i vozi miki pa se pricaju lovacke naokolo :(
Kod mene je slucaj da je prednji lijevi kraj nizi (mislim da je zamor te opruge), i najbolje od svega vidi se na oko. Mnogo veci PL nagib automatski otvara vise trag PL kotac za van (negativan trag). I onda imas sve u svemu drekec od optike, pojacano trosnje gume, tresnju ma vecim brzinama itd.

Tbird

• Gost
« Odgovori #297 u: 09-11-2016, 00:15:24 »
Ali ako je sve novo moze biti jedino smotan amortizer pa da ti podvlaci cijeli kotac ali mislim da se i to vidi kad ocitava medjuosovinski razmak i razmak medju kotacima.

U kom smislu "smotan amortizer"?

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #298 u: 09-11-2016, 12:07:06 »
Sve je novo drugari. Opruge su Eibach,Bilsetin amorti,vilice nove,lezajevi amorta novi,desni spoljni homokineticki je nov,krajevi spona sve sve.
Znaci samo da ima luft u stubu volana neki mm.
Msm da je jos jedan problem a to je da je Qv teska jako u nosu i motor je na lijevoj strani i da meni tu gumu trose kruzni tokovi kojih prodjem 5-6 svaki dan,a prolazim ih brzo.
Cuore Sportivo

Tbird

• Gost
« Odgovori #299 u: 09-11-2016, 14:01:31 »
Jedini nacin da ti trosi vanjski rub desne gume i vuce ulijevo jeste da je desni kotac vise okrenut zaunutra ili se zaokrece unutra radi lufta, tj nije u simetriji s lijevim, pod pretpostavkom da je nagib na oba identican, i to je to, osim ako po kruznima ne vozis ko dtm, desni kotaci na cesti, a lijevi u zraku  :D