Punto ima trenutno 82 000km i sad kad sam bio par dana fraj, posložio sam dvije jako bitne stvari.
El. servo već jedno vrijeme luduje u smislu da vibrira kad pustiš volan, svijetli lampica greške, ponekad se isključi servo.Znao sam da je u pitanju senzor položaja pa sam se primio posla oko toga.
Btw NIKAD to prije nisam radio niti raskapao.
Nabavio sam senzor ganc novi za 1000 kuna koji svojim oblikom, izvedbom natpisima itd je IDENTIČAN originalu ugrađenom još u tvornici.
Evo famozni senzor:

Da bi se došlo do njega, treba sve raskopati, skinuti volan, airbag, plastike od ispod, ručice oko volana, svu struju odštekati-naravno prije zahvata treba otpojiti akumulator:

Sve se izvadi van, od volana do spoja na letvu volana i onda to izgleda ovak-ovo je cijeli sklop servo volana sa osovinom, motorom, senzorom položaja, kompjutorom volana:

Senzor položaja je tu:

Centrala volana Made in Hungary

Kod montaže novog senzora treba paziti da se ova dva "nosa" poklapaju i sjedaju u utor na osovini:

Da bi ti "nosevi" sjeli u utor, treba iz zarotirati za skoro 180 stupnjeva i lagano nataknuti na osovinu.
I na kraju ostala još kalibracija volana:

I to je to, radi ko novo.
Inače mislio sam da će biti problem to sve raskopati, ali išlo je sve dosta brzo i bez problema.
Sad mogu i biznis otvoriti

Btw ak ima koga u Italiji, tam se senzori mogu naručiti za 70 ojra, pa ak ima volje.......