Baš sam danas vrebao frenda koji je policajac i vozi presretač. Pitao sam ga da li treba imat licencu za vrešenje kontrole alkoholiziranosti vozača sa dragerom. Rekao je da za sve uređaje koje koristi kao policajac, mora imat tečaj o korištenju i važeću licencu. Ako nije licenciran nesmije koristit uređaje u kontroli vozača. Kada radi u presretaču, sa sobom uvijek ima licencu kojom se potvrđuje da je osposobljen za rad tim vozilom/uređajem. Kada vrši kontrolu alkoholiziranosti ne mora imat sa sobom licencu, ali te potvrde moraju bit pohranjene u matičnoj policijskoj postaji. Mladi policajac je samo "promatrač" godinu dana, može eventualno napisat neki zapisnik sa kontrole ali taj zapisnik mora ovjerit licencirani policajac koji je sa njim. Istina je da nikotin oštećuje senzore dragera za mjerenje alkohola i ako je osoba pušila, mora pričekat par minuta prije testiranja. To ne utječe na vjerodostojnost uređaja koji mora bit baždaren u odrerđenom periodu (zaboravio sam kojem). Rekao je da ako drager pokazuje npr 1,2 promila, na vađenju krvi će rezultat bit cca 1,3....znači prilikom mjerenja ide donekle na ruku testirane osobe. Normalno da mora pitat testiranog kad je popio zadnje piće i ako je to friško popijeno, napravi pauzu od 15 ili više minuta (ako čovijek ima vremena na bacanje, pričeka ga i pola sata. Budu razne smiješne scene kada ljudi znaju trčkarat na okolo, kao da će ishlapit alkohol

:) . Isto tako kaže da ako se predmet sa suda vrati, tj. oslobodi se okrivljenog/optuženog, zbog nekog propusta policajca koji je vršio testiranje ili neku drugu vrsta nadzora sa raznim mjernim uređajima.....slijedi dobro ribanje i pranje mozga od njegovog zapovijednika
Znači raniji napisi i te kako drže vodu......
toliko od mene ovako laički pisano.....a te informacije iz prve ruke kolege