ajde malo sam se ohladio od jutarnje situacije, i i došao k sebi ali ce me cut limar u ponedjeljak, u 9:00 sam mu ispred radione.
jucer sam se malo išao igrati sa getribom da malo pogledam zašto teško ide u 1. i 2. brzinu, a isto tako i u 5. i rikverc.
ručica mjenjaća kad bi ubacili u 1. pokazivala bi isti položaj kao i u 5. i to je bio kaos za mjenjat, ružanje kod svakog šaltanja, često šaltanje u krivu brzinu itd da ne nabrajam...
dakle, getriba je odvojena od motora i stoji na podu tako da sam sve detaljno vidio. dakle, prvo sam krenuo šaltati brzineda vidim šta se dešava sa osovinom koja bira brzine i odmah sam imao sta za vidit. Oću ubacit u 1. a osovina jedva da se okrene

odvojim ja fino tu osovinu od ručice - prvo treba skinuti metalni prsten (jasno se vidi na 2. slici) koji štiti da osigurać (štiftić) ispada van, zatim izvadimo taj osigurać, i odma se tu vidi u cemu je problem. taj osigurać i sve oko njega se s vremenom izgloda i on vise ne drzi fiksno osovinu za ručicu i vi možete pomicat ručicu kolko ocete ali se osovina nemoze pomaknut dovoljno.
dakle taj t-dio sam skinuo, i opet sam imao sta za vidit

guma u njemu koja drži polugu od ručice mjenjaća je totalno u komi bila...
evo i slike da vidite o cemu pricam...

dakle kad je sve skinuto treba vidjeti koji su dijelovi loši i zamijeniti ih. dakle treba provjeriti gumicu koja je unutar tog t-adaptera - na biračkij osovini, zatim gumu koja dolazi oko poluge ručice mjenjaća (ova potrgana na 1. slici) i jos jedna gumica koja dođe iznad nje da ju učvrsti.
ovdje je idealna prilika za malu modifikaciju pošto je onaj štiftić malo izglodan, a isto tako i biraćka osovina a i t-adapter pa se na adapteru odozdola izbuši rupa za šaraf i narežu se navoji (tocno na mjestu gdje pokazuje šarafciger na 1. slici, na 3. slici se vidi kako bi trebalo izgledati) sve gumice vratimo na mjesto i namontiramo taj t-adapter nazad na osovinu, vratimo u originalno ležište taj štiftić vratimo zaštitni prsten nazad (mozda ce ga biti potrebno malo skratiti -3-4mm jer dolazi novi šaraf odispod) ubacimo u 3. brzinu i tako držeći ručicu mjenjaća što više u sredini zategnemo taj vijak na biračku osovinu. sada je taj t- adapter fiksno vezan na osovinu i brzine šibaju ko lude, nema više fulavanja...
e, kad smo u tom cijelom procesu, bilo bi dobro zamijeniti i ova dva nosaća cijelog tog mjenjaćkog sklopa (dakle ove gume kroz koje prolaze vijci na 2. slici na vrhu i na dnu getribe), i time ćemo spriječiti da ručica mjenjaća bude mlitava u leru na trešnju lijevo-desno.
eto to bi uglavnom bilo to pa ako još nekoga zanima neka slobodno pita...