14-06-2026, 01:48:18

Autor Tema: 33 (1.5 IE) by KEKE (R.I.P.)  (Posjeta: 51918 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • 33 1.3V -> 1.7 8V carb -> 1.7 16V
    • Zagreb Centar
mogu ja cekat, nije meni problem, ali auto nemoze tolko cekat... kad pocne trunut površinski nebu bilo druge nego ispjeskarit ga ponovo.

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
ajde malo sam se ohladio od jutarnje situacije, i i došao k sebi ali ce me cut limar u ponedjeljak, u 9:00 sam mu ispred radione.

jucer sam se malo išao igrati sa getribom da malo pogledam zašto teško ide u 1. i 2. brzinu, a isto tako i u 5. i rikverc.
ručica mjenjaća kad bi ubacili u 1. pokazivala bi isti položaj kao i u 5. i to je bio kaos za mjenjat, ružanje kod svakog šaltanja, često šaltanje u krivu brzinu itd da ne nabrajam...

dakle, getriba je odvojena od motora i stoji na podu tako da sam sve detaljno vidio. dakle, prvo sam krenuo šaltati brzineda vidim šta se dešava sa osovinom koja bira brzine i odmah sam imao sta za vidit. Oću ubacit u 1. a osovina jedva da se okrene  :o000:

odvojim ja fino tu osovinu od ručice - prvo treba skinuti metalni prsten (jasno se vidi na 2. slici) koji štiti da osigurać (štiftić) ispada van, zatim izvadimo taj osigurać, i odma se tu vidi u cemu je problem. taj osigurać i sve oko njega se s vremenom izgloda i on vise ne drzi fiksno osovinu za ručicu i vi možete pomicat ručicu kolko ocete ali se osovina nemoze pomaknut dovoljno.

dakle taj t-dio sam skinuo, i opet sam imao sta za vidit :o000: guma u njemu koja drži polugu od ručice mjenjaća je totalno u komi bila...

evo i slike da vidite o cemu pricam...

dakle kad je sve skinuto  treba vidjeti koji su dijelovi loši i zamijeniti ih. dakle treba provjeriti gumicu koja je unutar tog t-adaptera - na biračkij osovini, zatim gumu koja dolazi oko poluge ručice mjenjaća (ova potrgana na 1. slici) i jos jedna gumica koja dođe iznad nje da ju učvrsti.

ovdje je idealna prilika za malu modifikaciju pošto je onaj štiftić malo izglodan, a isto tako i biraćka osovina a i t-adapter pa se na adapteru odozdola izbuši rupa za šaraf i narežu se navoji (tocno na mjestu gdje pokazuje šarafciger na 1. slici, na 3. slici se vidi kako bi trebalo izgledati) sve gumice vratimo na mjesto i namontiramo taj t-adapter nazad na osovinu, vratimo u originalno ležište taj štiftić vratimo zaštitni prsten nazad (mozda ce ga biti potrebno malo skratiti -3-4mm jer dolazi novi šaraf odispod) ubacimo u 3. brzinu i tako držeći ručicu mjenjaća što više u sredini zategnemo taj vijak na biračku osovinu. sada je taj t- adapter fiksno vezan na osovinu i brzine šibaju ko lude, nema više fulavanja...

e, kad smo u tom cijelom procesu, bilo bi dobro zamijeniti i ova dva nosaća cijelog tog mjenjaćkog sklopa (dakle ove gume kroz koje prolaze vijci na 2. slici na vrhu i na dnu getribe), i time ćemo spriječiti da ručica mjenjaća bude mlitava u leru na trešnju lijevo-desno.

eto to bi uglavnom bilo to pa ako još nekoga zanima neka slobodno pita...

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
tutorial: zamjena diferencijala na getribi za boxer motore 1. dio
« Odgovori #92 u: 18-04-2009, 00:09:43 »
danas se opet malo radilo po getribi (rezervnoj) - originalna još ćeka da se malo izvježbam :)

pacijenti: lijevo - 1.3 getriba, desno 1.5 getriba

dakle, na 1.3 getribi otišao je diferencijal, na daljnjim slikama cete vidjeti koliki je opseg kvara bio, a na 1.5 getribi su se polomili sinkroni od 1. brzine i od te dvije getribe slažem jednu ispravnu

prvo i najvažnije je izvaditi mjerać brzine iz getribe, nalazi se na gornjem dijelu getribe, i ujedno je čep zs uljevanje ulja. (ja sam ga zaboravio izvadit pa sam ga polomio   :wal:)

zatim se mora skinuti karter getribe da se može doći do unutsrnjih dijelova.

zatim se moraju skinuti ove dvije ruke koje se vežu na poluosovine... one idu malo teže van pa ih je potrebno malo prisilit, ali ne previše da se ne ošteti getriba, ipak je sve od aluminija...

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
tutorial: zamjena diferencijala na getribi za boxer motore 2. dio
« Odgovori #93 u: 18-04-2009, 00:10:08 »
dakle ako ste sve ispravno napravili diferencijal bi trebao lagano ići van.
evo ga ovdje...

a iz bliza se vidi da na njemu nešto fali...

na isti način sam skinuo i diferencijal sa druge getribe.
... ovdje se jasno vidi razlika... gledajte centralne zupčanike, a ne visinu, na desnom sam zamijenio ruke pa nije sjelo kako spada.

dakle, pošto 1.3 mjenjać ima 35 zubi na velikom zupčaniku koji se veže na glavnu osovinu, a od 1.5 ih ima 37, morate za pretpostaviti je da zubci ne sjedaju isto u zupčanik na glavnoj osovini. pa zato treba otpustiti 10 šarafa koji drže veliki zupčanik, te ga zamijeniti sa adekvatnim.  dakle, 1.3 getriba ima 35 zubaca, 1.5 getriba ih ima 37, a nisam siguran za 1.7 jer ju nemam, ali trebala bi imati više od 37.

još jedna stvar ovdje. ovih 10 šarafa (kljuć 19) moraju biti jako pritegnuti i nemoguće ih je otpustiti rukom zato cijeli diferencijal treba staviti u škripac ali ne da stišćete metal u metal nego treba između staviti drvo ili još bole bi bilo otpustiti malo te šarafe prije skidanja ruku koje se vežu na poluosovine, i nekako uglaviti getribu da se ne vrti.

kod vračanja tog zupčanika treba isto tako dobro zategnuti te šarafe jer se ovdje vrši sav prijenos snage iz motora na kotače.

novi diferencijal umetnemo nazad na mjesto i pripašemo osovine i zategnemo ih.
« Zadnja izmjena: 18-04-2009, 00:13:21 od Keke »

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
tutorial: zamjena diferencijala na getribi za boxer motore 3. dio
« Odgovori #94 u: 18-04-2009, 00:10:22 »
kada je karter već dolje, očistimo ga od taloga i naslaga... a istovremeno provjerimo i dihtung kartera da kasnije nebi procurilo ulje.

obavezno treba očistiti i magnetić koji skuplja metalne krhotine da se ne vrate nazad u zupčanike.

a ovako izgleda neočišćeni magnetić :)  ovdje su vaši pojedeni sinkroni  :hehe:

posao gotov...

još treba neke stvari srediti na getribi i spremna je za ugradnju. ali vjerovatno će ići originalna 1.5 u nutra, ova je trenutno 1.3
« Zadnja izmjena: 18-04-2009, 00:24:14 od Keke »

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
Danas sam došao limaru s namjerom da uzmem auto doma ako se ponovo ništa ne radi na njemu...

i ugodno sam se iznenadio...

sva vrata su namještena u liniju i počelo se sa poslovima... u zadnji čas  :) :) :) :hello: :hello: :hello: :hello: :happ: :happ: :happ: :happ:

ajde bar nešto... vec sam se pripremio za psovanje i galamu ali ipak nije došlo do toga...

za sad sve ide meni zadovoljavajuće...

dakle 5. vrata ce doci od imole jer je na njima već serijski ugrađen spojler i 3. brisać pa da zbog toga nemoram bušiti nove rupe idu ova jer su bez greške, jedino ce ih trebati pofarbati. isto tako i grijaći na šajbi rade svi tako da ce i ta šajba ići na auto, ali se ipak skida da se provjeri da nije zahrđalo ispod. a i treba nove gumice staviti.

zatim smo otišli izrezati dio auta koji se mijenja...

i odavde više nema povratka. iduća stanica - vjećna lovišta

zatim sam se još malo igrao sa onom 1.3 getribom (1.4 od imole) gdje sam stavio 1.5 diferencijal i vratio nazad 1.3 (1.4 od imole).
i ako nekome treba imam ovaj zupčanik od 1.5... brojite zube :craz (35 - 1.3 (1.4 od imole) ih ima 37) a onaj zupčanik sa glavne osovine cu imati kada ga skinem sa getribe.

i eto, getriba spremna za ugradnju. treba samo naliti ulje i vozi. jedino je ušlo malo prašine u getribu pa cu nakon prvih par km kada se getriba ispere ponovo zamijeniti ulje. ovdje imam priliku isprobati kako se vozi sa ATF uljem u getribi...
« Zadnja izmjena: 22-04-2009, 20:33:41 od Keke »

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
Ajde napokon da je počelo, ak buš našao neki kamiončić za imolu javi imam ja jedan 145 kabrio za istu lokaciju.

Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
pa ako je blizu dubrave negdje moze ici u jednoj turi obje pa podijelimo troškove... inace sumnjam da ce biti ista cijena.
imam ja još par sitnica za poskidat pa onda moze  :mahm

ako nekome treba koji dio limarije sa imole dajem đabe sam nek si dođe izrezat... zadnji lijevi pod je savršenstvo, pragovi, (a imam i oba dva nova koji mi nece trebat), prednji krakovi, ali malo je bila udarena naprijed pa su vezni limovi nastradali, ali mulde su ok, isto i dio oko akumulatora, krov je čitav itd... treba doci i vidit i samo režite dok ima...

da, sta je najbitnije imam papire pa ako nekome treba broj šasije za crnu 1.3 imolu... ali ovo nece ici besplatno...
« Zadnja izmjena: 22-04-2009, 21:06:36 od Keke »

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
pa ako je blizu dubrave negdje moze ici u jednoj turi obje pa podijelimo troškove... inace sumnjam da ce biti ista cijena.
imam ja još par sitnica za poskidat pa onda moze  :mahm
kod mene je u dvorištu. Nekak nemam volju to peljat u cios da dobijem 85-90kn, a zajebancija s dodatnim rezanjem da to nekak utovarim u punto ili nektkome drmnem caddy
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Vele

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 1.9 JTDm 16 V Sportwagon
    • Split
    • www.designquarto.eu
  :o000:   Keke, svaka čast  :care   

:clap2:  :clap2:  :clap2:
Plava s efektom

...i zato pjevam da ne pojede me mrak...

Sipekius

• Gost
Keke drž se!

Svaka čast

Offline Stiv

• Trade Count: (+20)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 Busso SW & 147 1.9jtdM
    • Samobor
Ajde glavno da nisi limara natambural po  :batin :batin :batin :batin :smijeh :smijeh i da se trgnul sa stolice.

Vidim da si krenuo duljim putem, ali neka, sve će se to zaštiti i nema da ni nakon 15 narednih godina počne igdje trunuti.

Sve spojeve ai kompletan gepek iznutra zaštite sa voskom jer jedini on ne dopušta da vlaga prodre do živog lima, a sa njime ispunite i sve ruci nedostupne rupe i uglove.

Samo tako nastavite sa radovima  :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :ok:
:mahm QVMember of  U B OQV

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
 :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal:

Sjebali mi auto!!!!!

:metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak :metak

IGOR-ZG

• Gost
šta je sad  :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

reci tko,da ga  :henker:

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
pa kaj se dogodilo, jel imaš sliku  :?: :?:

nisu valjda nešto krivo razrezali ili nedaj bože na krivoj strani  :mad: :mad: :gun: :gun:

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
one stvari koje sam izričito tražio da se ne diraju su sjebali! oko čepa rezervara su išli reparirati lim umjesto da su skupa s polovicom mulde sve jednostavno zamijenili. Svi varovi su lim preko lima i napravljeni doslovno pa šugavo... vidim svjetlo s druge strane... mislili su nabacati kita po autui da se to ne vidi...

a jebemu sve po spisku... nisam mogo tamo ništa srat ali kipim u sebi! ispred mene izreže hrđavi dio pravokutnog oblika lima van i na njega počne varit 2-3 cm širi i višlji komad lima. ja reko alo, stani malo... pa koji kurac, to će se vidit... ja ocu da to bude lim do lima i vari se spoj a ne da se krpa lim...

mislim, nisam ja pametan i neznam kako se radi limarija ali upravo sam se ovoga bojao. ja sam izričito naglasio da ne želim da se varovi igdje vide, ne želim ni ja da znam da su tu. a ovo kaj je on napravio ne da se vidi nego je i grbavo...

uostalom, evo par slika pa vi iskusniji recite jel to kaj valja ili ne...

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
ako mi netko sa odgovornošću tvrdi da se vari lim preko lima i da to za 20 godina nece prohrđat ja cu biti miran, i pustit cu da to malo ružnije izgleda (iznutra) ali ja sam imao u planu da se nevidi da je uopće bilošta rađeno na autu... inace nebi sa imole dao izrezati dobru (nezahrđalu) četvrtinu auta...

evo par slika...

ovako mi je zavario nakon što sam ga izričito tražio da ocu da mi vari lim do lima a ne lim preko lima...
« Zadnja izmjena: 23-04-2009, 21:29:06 od Keke »

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar

evo ovdje se jasno vidi kako je sve rađeno... naravno iznutra još nije vareno...

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
eto pa ako se netko od vas razumije u limariju bio bi zahvalan kad bi sutra-prekosutra otišao samnom da mi da treće mišljenje o tome jel to šta valja ili ne...

Offline nezdr4v

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Hyundai Accent
    • Split
zašto su kidali taj lim oko čepa kad su imali sa imole cijeli panel??? stvarno ne razumijem  :wal: :mad:
Alfom kontra zdravog razuma :)

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
Može jedni pitanje, gdje točno radiš limariju, mislim na kvart, da nije Dubrava, jer nekako mi poznato izgleda ova radionica a možda se i varam  :?: :?: :?:

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
blizu dubrave je prema dupcu, ali s druge strane pruge od vlaka...

ni ja ali sam im izričito rekao da to ne zelim da diraju i da paze na to kad buju ga skidali...

i da, btw, taj lim stalno prohrđa jer nije varen... serijski su ga ljepili nekom masom... pa je i limar to tak napravio :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: a odrezao je samo taj rubić mulde koji ide na vanjski lim  :wal: :wal: :wal: :wal:

sve je napravio kontra od onoga kako sam ja htio...

i sjebali moj auto, sjebali imolu, ma bolje da sam si za te pare kupio švasaparat i sam išao radit...

dajte mi pod hitno recite jel se to može tako radit ili sam i ja bio u pravu... ako se može variti lim do lima i ako je tako bolje i kvalitetnije, onda od mene nece jednu kunu dobiti za ovakav posao jer takav nije bio dogovor...
« Zadnja izmjena: 23-04-2009, 22:01:37 od Keke »

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
Kaj se tiće varova Keke, za njih se ja nebio ništa sikirao jer oni se daju super pobrusiti, premažu se antikorozivnim sredstvom, pa temeljnom bojom, pokitaju, polakiraju, i nakraju se mogu i sa bitumenskom masom prešpricat ili sa tekućim voskom i to je onda zakon, to govorim za unutarnju stranu i ovako napamet kaj se sjećam da se radilo na mom autu iako sam totalni laik kao i ti tak da samo prenosim kak se radilo kod mene.

Ako su izvana stavljali lim preko lima, reci da to odmah odvare i da izrežu točan komad pleha koji treba odgovarat rupi, nema lim preko lima jer to kak veliš neće izgledat nikao, i da se sve pokita i izravna bit će lagana grba kou možda netko drugi i neće zamjetit ali ti češ znat da je to tak napravljeno a u originalnu to nije tako.

Samo ti njima prigovori, nemoj se ustručavat, ja sam isto svom meštru prigovaral za neke stvari pa se to rješilo na drugačiji način i estetski puno ljepše na kraju ispalo a ništa fušerskije ili lošije  :da: :ok:

IGOR-ZG

• Gost
di u dupcu s druge strane vlaka,ja tamo živim  :?:

Offline nezdr4v

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Hyundai Accent
    • Split
jbg Keke, zato je meni gore otić u limara/pitura nego u zubara  :mad:  :wal:
Alfom kontra zdravog razuma :)

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
Ma nije ništa teško ako imaš dobrog prijatelja za kojeg znaš da radi odlično a i sa kojim moš radit na alfi te mu pomagat, kao ja npr. tak da mogu eventualne nedostatke primjetit i na licu mjesta ih ispravit  :ok:

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
Ako su izvana stavljali lim preko lima, reci da to odmah odvare i da izrežu točan komad pleha koji treba odgovarat rupi, nema lim preko lima jer to kak veliš neće izgledat nikao, i da se sve pokita i izravna bit će lagana grba kou možda netko drugi i neće zamjetit ali ti češ znat da je to tak napravljeno a u originalnu to nije tako.

evo ovdje se jasno vidi kako je sve rađeno... naravno iznutra još nije vareno... ali je ovo vanjski dio lima koji je doduše ispod branika. ali isto tako su kolko sam vidio i čep od rezervara radili i ja iznutra vidim narezani lim kako viri. isto su tako i na stražnjoj stranici radili i ispod ali i iznad branika.

di u dupcu s druge strane vlaka,ja tamo živim  :?:

recimo u ravnini novog brestja ali preko pruge

jbg Keke, zato je meni gore otić u limara/pitura nego u zubara  :mad:  :wal:

a znam i meni je, zato mi je i bed... sutra cu otici tamo i reći sve šta treba radit. iznutra kolko tolko nemora biti savršeno, ali izvana to cu im reci da nek fino izbruse sve šta su sjebali. opce me ne zanima gdje ce nabaviti nove dijelove lima... nek kupe novu 33 pa nek razvaljuju šta se mene tiće...

Offline sven

• Sa stažom
  • 33
    • ZG
Slažem se sa Stivom skroz..

Ali, ja sam očekivao da će na tvoj auto biti zapunktirana kompletna četvrtina odrezene sa Imole; s tim da je trebala biti rezana po tvorničkim varovima.  :?: :rolll:

Ovaj ficlek na zadnjem veznom dolje je fakat ružno nakalemljen, ostalo je uglavnom ok. Bitno je da te varove pobrusi i dobro zaštiti.

I da, kako to da ipak nisi zaštitio pjeskareni lim?? Upravo to je najveći problem po meni..
Il silenzio della notte è stato brutalmente disturbato dalla musica del mio Alfa Romeo...

IGOR-ZG

• Gost
ja živim preko pruge,ali neznam ni jednog limara tamo,jel taj tvoj limar u 7.retkovcu ili sopnici i kako se zove  :?:

Offline Keke

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb Centar
ovo pjeskareno ću zaštićivati tek kada bude gotova limarija...
neznam, tak sam odlučio. ali sad mi je tak sve jedno, dođe mi da složim sad auto tek tolko da ide i vozim ga dok vozi a onda s njim u cios, nekak sam izgubio volju za ulaganjem...

i na ovakav poso definitivno neide boja koju sam si zamislio  :sad:  ici ce ta boja ako za 5 godina ništa ne prohrđa na autu što je nemoguće... jer ce suto strunuti za 2-3 god 100%  :sad: :sad: :sad:

stvarno trebam neciju pomoć od vas pod hitno, plaćam zlatom, samo da auto ispadne ok
« Zadnja izmjena: 23-04-2009, 22:36:16 od Keke »