Već me boli glava od čitanja svih postova :

, a protežu se i 6 godina unazad, pa da ponovo pitam, ako bi Seb ili Alfa166tuner htijeli odgovoriti:
156, 2.4, 100kW, 1999.g, 255.000km, na autocesti ne mogu dobiti veću brzinu od 180 km/h po njenom satu ( jel to normalno?), kuplung ne proklizava ( ne znam kada je zadnji put mijenjan), auto na 2.000 RPM "krene kao gluha svinja", a nakon 3.000 RPM kao da izgubi turbo i nastavi nabirati brzinu sporije ( kao da dalje nabire samo motor, bez pomoći turbine), sve ostalo djeluje normalno ( i temperatura motora).
Da li se takav motor čipa?
Najčešće vozm po gradu i ne "natežem" ga, tj. vozim izmedju 1.000 i 2.000 RPM ( za laganu i štedljivu vožnju sasvim dosta, samo ne znam jel škodim motoru takvom vožnjom), da li bi se tu vidio kakav boljitak od čipanja ( potrošnja, ubrzanje i sl.)?
Koliko danas košta čipanje ( 2007.g vidim da je koštalo 300€)?
Ako se ide na "razumno" povećanje snage za takav motor, koliko je to i što se podrazumijeva pod "razumna" vožnja nakon čipanja, a da se ipak osjeti i uživa u prednosti čipanja?
Postoji li remap koji primarno ide na smanivanje potrošnje ( momentalno oko 10l), a da se ne izgubi previše od snage?