17-09-2026, 11:27:38

Autor Tema: Gume  (Posjeta: 845517 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
Odg: Gume
« Odgovori #4230 u: 04-11-2014, 18:34:45 »
...uvoznik sam Goodyear (nekad Sava Kranj) grupacije preko 10 godina i prema naputcima proizvođača, guma stara do 5 godina, pravilno skladištena (bez izlaganja suncu), smatra se nova...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Luka_ri

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #4231 u: 04-11-2014, 18:36:19 »
Zašto mislite da gumama bude nekaj od sunca,to su priče iz Kremenkova doba.Guma do 9 godina se smatra kao nova,nakon toga je stara i mjena svojstva i to ako je korištena ili nije dobro uskladištena.To ti je ko i čokolada,ak se rastopi promjeni samo boju,ali sve drugo ostaje iste kvalitete.
Ja govorim o eskimo s3. Sve je ok dok ne nalete dva vruca tjedna usred zime. Onda postane za nista. A ni spominjat kako je to kad je vozis i ljeti i zimi.
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #4232 u: 04-11-2014, 18:38:02 »
Koliko vidim na Pirelli stranici već duže vrijeme model P-ZERO NERO se više ne proizvodi.
Sada ih je zamijenio model P-ZERO NERO GT (smanjena potrošnja gume što je zbog meke smjese inače problem kod te gume).

Nigdje u ponudi ne vidim taj model GT (doduše čini se da se ni ne proizvodi u dimenziji 215/45R17)
A kod Furlana/Lašića uredno vidim da i dalje nude P-ZERO NERO u dimenziji 215/45R17 (i mogu se naručiti), kako to ?

P7 nekako zaobilazim jer imaju dosta tvrđu smjesu (iako se daleko manje troše, tiše su...).

Da, P ZERO Gt je nasljednik, iako mi se čini da je gazni sloj istog dizajna, samo je smjesa valjda drugačija

a kod Furlana su na akciji 215/45/17 Bridgestone Potenza RE002 Adrenalina 91W, 106 eura komad

Offline deda

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #4233 u: 04-11-2014, 18:46:46 »
Pa normalno da kad je vruče zimska guma je ko žvaka.To kaj su skratili rok trajanja sa 9 na 5 godina je samo fora da se staro hiti i kupuje novo.Kraj današnje tehnologije, to je smješno.Cjelom autu je rok trajanja 10 godina i već te na sve načine cimaju da ga hitiš i kupiš novi,zar ne?

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #4234 u: 04-11-2014, 18:56:42 »
Po meni guma stara pet godina ne može biti identična novoj i ako mi je netko takvom prezentira ja je zaobiđem. Donekle se mogu složiti da je, ako je dobro skladištena, to još uvijek korektna guma ali nipošto nije identična onoj koja je stara 3-6 mjeseci.

Ako imaš te gume za besplatno onda OK ali ako ne, onda jednostavno odmahni i kupi nove.

Meni su bile nuđene gume pod novo ali stare 6 godina (s time da to nije bilo ni spomenuto dok nisam izričito pitao) pa sam rekao da bih uzeo samo felge za 250kn manje po kotaču (dakle bez guma pa nek on zadrži ili proda gume ako su tako dobre) ali se nije složio.

I dalje se držim mišljenja da je mlada guma, dobra guma.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #4235 u: 04-11-2014, 19:12:09 »
To kaj su skratili rok trajanja sa 9 na 5 godina je samo fora da se staro hiti i kupuje novo.Kraj današnje tehnologije, to je smješno.Cjelom autu je rok trajanja 10 godina i već te na sve načine cimaju da ga hitiš i kupiš novi,zar ne?

...ja sam pisao o novoj, nikad korištenoj gumi...znači, za novu gumu skladištenu do 5 godina starosti, proizvođač garantira da ne gubi svojstva od dana proizvodnje...

...drugi je problem kod nas trgovaca, što su kupci skeptični prema toj informaciji i za svoj novac (sa pravom) traže gume sa tekućom godinom proizvodnje...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #4236 u: 04-11-2014, 19:16:32 »
Da, P ZERO Gt je nasljednik, iako mi se čini da je gazni sloj istog dizajna, samo je smjesa valjda drugačija

a kod Furlana su na akciji 215/45/17 Bridgestone Potenza RE002 Adrenalina 91W, 106 eura komad

Da, ripna je identicna, ali prema popisu na web-u GT se ne proizvode u 215/45R17 (iako taj GT u bilo kojoj dimenziji nisam vidio nigdje u prodaji).
Samo neznam otkuda slovencima stari model kad se vec dugo ne proizvodi (izgleda da nema druge nego da vidim na licu mjesta koji je model i koje je godiste).

Druga opcija mi je P7, ali onda cu morati uzeti sve 4.

Offline deda

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #4237 u: 04-11-2014, 19:31:38 »
Zanimljivo,ak se spusti cijena na badava,onda nitko ne veli da je stara i da ne valja.
Šljakal sam  15  godina u branši autoguma i to Yokohami,Bridgestonu i Vredestainu i prošap puno,puno seminara kod tih proizvođača,ak neznam kaj je guma,onda se mogu odma strelit.
« Zadnja izmjena: 04-11-2014, 19:56:25 od deda »

Offline maXonja

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 2.0 JTDm | GTV 3.0 V6 | Spider 2.0 TS
« Odgovori #4238 u: 04-11-2014, 19:34:04 »
Po zakonu koliko maksimalno guma smije biti stara da možeš s njom na cestu?

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #4239 u: 04-11-2014, 19:45:56 »
Citat:
Starost guma

Bitno je znati da gume nisu pokvarljiva roba i da je mnogo bitnije u kojim uvjetima se gume čuvaju. Proces „starenja“ kod guma u pravilu počinje kada se montiraju na vozilo i počnu zagrijavati i hladiti, što je i normalno kod vožnje. Sigurno Vam se dogodilo ili ste čuli da je netko imao slučaj da gume nakon određenog vremena izgube elastičnost i postanu tvrde i to je vidljivo posebice na mokrom kolniku. Jedini razlog, kako se pokazalo u praksi, je – vožnja sa nedovoljnim pritiskom zbog kojeg u bočnici gume nastaju torzione sile. One imaju za posljedicu povećanje temperature koja nakon nekoliko mjeseci takvog korištenja rezultira gubitkom nekih elastomera u samoj gumi.

Vremensku određenost krajnjega roka tijekom kojeg se gume smatraju novima (uz pravilno skladištenje) ima primjerice Velika Britanija. Ondje guma može biti stara šest godina. Savez njemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Njemačke navode da su gume nove ako od datuma proizvodnje nije prošlo više od šest godina. To je zbog toga što guma u svom sastavu ima više vrsta antioksidansa koji sprječavaju propadanje guma u vremenu od najmanje 12 godina. Da su gume pokvarljiva roba, tada bi po zakonima o zaštiti potrošača koji vrijede svuda u svijetu, gume umjesto datuma proizvodnje imale datum do kojeg se mogu upotrijebiti.

S obzirom da gume još uvijek kao i Vaš automobil imaju samo datum proizvodnje kao referencu starosti, priče o tome da gume ne smiju biti starije od 6 mjeseci padaju u vodu.

Nešto i o toj zabludi: guma koja se proizvede danas, u stvari bi trebala, kako bi svi kemijski procesi završili, odstajati ne manje od 6 mjeseci. Ako ste ikada pokušali nešto zalijepiti, znate da treba pričekati neko vrijeme da se ljepilo stvrdne i tek tada možemo upotrijebiti naš proizvod. Isto je i sa epoksilnim smolama od kojih je, između ostalog, izrađena svaka automobilska guma.

Zaključak: Prilikom kupnje obratiti pažnju da dobijemo gume koje najviše odgovaraju našem načinu vožnje, za vrijeme eksploatacije guma voditi brigu o pravilnom pritisku, vansezonske gume pohraniti na tamno i hladno (ne vruće i svijetlo) mjesto i naše gume će biti elastične godinama.

Ja mislim da starost ne igra ulogu već samo dubina profila.  :?:

Offline don888

• Na probi
  • *
    • Ri
« Odgovori #4240 u: 04-11-2014, 20:03:19 »
Da li ste vozili na bridgestone potenza gumama?

Kako je ovo moja prva Alfa i to 159 imam osječaj da je na suhom "to to" ali po mokrom  :ne:

Offline deda

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #4241 u: 04-11-2014, 20:06:23 »
Evo sve si rekao.Neznam kak je kod nas,znam da na tehničkom uopće to ne gledaju,ali u D nema šanse da te puste ako je starija od 9 godina.Šara mora biti minimalne dubine po propisu,ali nije  poanta u tome.Guma može biti malo potrošena,ali ako je napravila u prosjeku,prosjećna guma 50 000km ili ako se potrošila do pola a to je 4mm dubine,više ne valja i svako tko drži do svoje i tuđe sigurnosti treba ih zamjeniti novima.Guma nakon toga postaje tvrda i skliže se,a to je najgore i ima manje međuzračnog prostora ,tako da se kod naglog kočenja(ako nema ABSjoš je gore) previše zagrijava,spali i postaje još neupotrebljivija.Sigurno ste skužili da takva guma na nekoj uzbrdici po mokrom je toliko skliska da jedva kreneš.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #4242 u: 04-11-2014, 21:51:23 »
...ja sam pisao o novoj, nikad korištenoj gumi...znači, za novu gumu skladištenu do 5 godina starosti, proizvođač garantira da ne gubi svojstva od dana proizvodnje...

...drugi je problem kod nas trgovaca, što su kupci skeptični prema toj informaciji i za svoj novac (sa pravom) traže gume sa tekućom godinom proizvodnje...

nabavi mi michelin cup 245/35/19 dot 1509 po dobroj cjeni i ja kupujem  :craz
Nije bolest sve što boli

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #4243 u: 04-11-2014, 23:40:21 »
Guma kao i svi dugi polimeri stare. Utjecaj topline ili UV zračenja ili ozona ili mehaničke ekspolatacije to samo pospješuju.
Napisati da je 9 godina stara guma kao nova je pokazatelj da ili nemate pojma o čemu pišete ili namjerno lažete ljude.

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #4244 u: 05-11-2014, 06:47:22 »
vidim da svi pisete o starosti guma i da su dobre i nakon 5-6god ako su pravilno skladistene ..

pa imam jedno pitanje ili ti 2-3 ..

sta znaci propisno skladistit gumu ?
( vidim da nitko nespominje postotak vlage i temperaturu i polozaj gume )

od cega se prave danasnje gume ?
( vidim da nitko nespominje njihov sastav i umjetni kaučuk, jer pravi kaučuk se koristi samo za poseben gume  )

zasto onda svi proizvodaci automobila traze posebne serije gume za prvu ugradnju i ne starije od pola godine ?
:Horse: :mehanic

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #4245 u: 05-11-2014, 06:54:30 »
pa nece na novi auto montirat "stare" gume 2 god. ::)
isto kao i sa uljemu motoru. zamjena nakon god dana ili tot km. ali nitko ne pita koliko dugo to ulje stoji u motoru, prije nego se kupilo vozilo. mozda 2 dana mozda godinu  ::)
kupis ono sta mislis da je "tebi - sebi " najbolje naisplativije i  :drive:

Offline deda

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #4246 u: 05-11-2014, 08:20:45 »
Guma mora biti skladištena prvenstveno na suhom,jer ju vlaga rasturi.U mraku treba biti samo zato jer od uv zračenja sunca koje je u današnje doba prilično ,mjenja boju vanjski dio pa je nitko neče htjeti kupiti.Gume ne smiju biti postavljene jedna na drugu više od 8 komada da se ne deformiraju ako dugo stoje.
Prve ugradnje se posebno dogovaraju sa proizvođačima,jer su to ogromne količine,unaprijed prodane.Naručioc onda traži neke specifikacije i dimenzije upravo zato da se takve gume prodaju preko njihove servisne mreže i da još na tome zarađuju.
S obzirom da su veliki kupci,proizvođača ogule do kosti sa cijenom i traže bolju kvalitetu,jer im se može,tako da su te gume uvjek daleko kvalitetnije od istih takvih u slobodnoj prodaju,jer na slobodnom tržištu je konkurencija opaka i da se zadrži konkurentna cijena,negdje se mora štediti.Neki proizvođači čak traže posebne gume samo za prvu ugradnju napravljene tako da samo te gume odgovaraju tome vozilu i one imaju dodatnu oznaku.Tako radi Mercedes,Porshe,Ferrari ,Toyota,Lotus,Alfa,Audi,Citroen.....Kupiš li istu takvu gumu sa istim profilom i oznakama,ali bez posebne oznake dotičnog proizvođača automobila,neče vajlat i biće koma na tom autu.

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #4247 u: 05-11-2014, 08:28:31 »
to sam cuo za Ferrari, da gume sta oni prodaju u svojim servisima ne mozes dobit u slobodnoj prodaji

Offline deda

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #4248 u: 05-11-2014, 08:47:21 »
Alfa 156 v6 isto tak,već onda bilo.Subaru,Lexus,Infiniti,AMG,Bently,RR, da ne nabrajam "divlje" Amere,kao Corvete,Viper,Mustang....

Offline Roko

• Ovisnik o alfistima
  • 159 Ti
    • Zadar
« Odgovori #4249 u: 05-11-2014, 13:12:42 »
to sam cuo za Ferrari, da gume sta oni prodaju u svojim servisima ne mozes dobit u slobodnoj prodaji
Nedavno san cita clanak... kad je Ferrari  lansira 458, htjeli su Michelin pilot super sport na autu,  no posto Michelin jos nije bia  predstavia gumu u javnosti,  na Italii je zavrsia '' pilot sport 3,'' iako je u stvarnosti  to bia Supersport
Stirling Moss: "Quite frankly, Kimi Raikkonen is the fastest driver in the world"
Ron Dennis: "Kimi is so incredibly cool that I think that aspect of his personality surpasses even Mika.
Fernando Alonso: "Spa only earns the best"

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #4250 u: 05-11-2014, 17:12:25 »
od cega se prave danasnje gume ?
( vidim da nitko nespominje njihov sastav i umjetni kaučuk, jer pravi kaučuk se koristi samo za poseben gume  )

zasto onda svi proizvodaci automobila traze posebne serije gume za prvu ugradnju i ne starije od pola godine ?

Ne postoje nikakvi pravi i umjetni kaučuci nego samo prirodni i sintetski. Niti jedna auto guma se ne radi samo od prirodnog kaučuka ako si pod "prava" mislio prirodna. Guma od čistog prirodnog kaučuka bi bila posebna samo po tome jer bi bila totalno neupotrebljiva na autu!

Guma se ne radi od jednog materijala nego od njih nekoliko. Kaučuka ima otprilike 50% ostalo su drugi materijali (čelik, najlon, platno, punila, dodaci...)
Od tih kaučuka cca pola je prirodnog (NR, natural rubber) a pola sintetskog (SBR, stiren butadien rubber, IIR butil rubber itd)

A što se tiče drugog pitanja; odgovor je: zato jer mogu! Kad npr BMW naruči od Michelina 200000 komada guma normalno da si mogu dopustiti da kažu da žele da gume budu svježe i probrano vrhnje na izlaznoj kontroli.

To je isto kao i pitanje zašto prva ugradnja akumulator najduže traje. Zato jer je to probrana najkvalitetnija roba, a sve ostalo ide u dučane
« Zadnja izmjena: 05-11-2014, 17:15:52 od Pol ZF1 »

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #4251 u: 05-11-2014, 20:00:51 »
Zanimljivi podaci.
Osobno ni jedna marka guma koje sam isprobavao nije bila za dulje od 3 godine. Ko nove bi bile odlične, nakon godinu dana ajd na 50%, treca godina baci ća. Raspucale bi se. To su bile manje dimenzije na 33ojki
Kako i zasto  :?: .... pazio sam na god proizvodnje.

Zadnji slucaj je bio sa dunlop sportmax na gt...ravno god dana i cca 10000 km,  raspucale se i postalo nevozljivo.

Nankang m+s jedini do sad prezivio dulje, evo 3ća godina s time da su vožene i ljeti.
Kako to objasniti  :?:
« Zadnja izmjena: 05-11-2014, 20:02:06 od GTzadar »
.... sempre gilles ....

Offline Bavarac

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 GTA, 155 1.8 TS 16V S
    • Zadar
« Odgovori #4252 u: 05-11-2014, 20:10:48 »

Zanimljivi podaci.
Osobno ni jedna marka guma koje sam isprobavao nije bila za dulje od 3 godine. Ko nove bi bile odlične, nakon godinu dana ajd na 50%, treca godina baci ća. Raspucale bi se. To su bile manje dimenzije na 33ojki
Kako i zasto  :?: .... pazio sam na god proizvodnje.

Zadnji slucaj je bio sa dunlop sportmax na gt...ravno god dana i cca 10000 km,  raspucale se i postalo nevozljivo.

Nankang m+s jedini do sad prezivio dulje, evo 3ća godina s time da su vožene i ljeti.
Kako to objasniti  :?:
Lako...
Kupi Michelin ili Continental...
Viva Italia

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #4253 u: 05-11-2014, 20:15:53 »
Već sam pisao o tome ali ajd, nije problem još jednom.
Večina ljudi bi gumu koja i dobro drži i dugo traje. A nejde i jedno i drugo.

I onda proizvođači budu malo zločesti pa naprave gumu koja je na vanjskom sloju podešena da odlično drži tako da dobiju super ocjene na testovima jer se večina testova radi na novim gumama, a jednom kada se taj vanjski sloj potroši dođemo do sloja koji ima izvrsno habanje ali zato lošije prijanjanje/udobnost/bla bla, pa tako guma traje i traje iako onih svojstava s testova nove gume više nema ni približno.

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #4254 u: 05-11-2014, 20:16:19 »
Lako...
Kupi Michelin ili Continental...

Imao na 33 i jedne i druge , bas zato i pitam  :hap:
... ok je da su to manje dimenzije ali ono isto nisu bile mukte...
Ili je to neka fora istočno trziste ... stvarno nisam uspija skuzit.

Kad budem trazija gume cimnem te  :hap: :ok:
..al necu tako brzo u kupnju  :hehe: ... smanjim brzinu to mi jeftinije .
.... sempre gilles ....

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #4255 u: 05-11-2014, 20:17:48 »
Već sam pisao o tome ali ajd, nije problem još jednom.
Večina ljudi bi gumu koja i dobro drži i dugo traje. A nejde i jedno i drugo.

I onda proizvođači budu malo zločesti pa naprave gumu koja je na vanjskom sloju podešena da odlično drži tako da dobiju super ocjene na testovima jer se večina testova radi na novim gumama, a jednom kada se taj vanjski sloj potroši dođemo do sloja koji ima izvrsno habanje ali zato lošije prijanjanje/udobnost/bla bla, pa tako guma traje i traje iako onih svojstava s testova nove gume više nema ni približno.

Eee točno to  :ok:
.... sempre gilles ....

Offline Bavarac

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 GTA, 155 1.8 TS 16V S
    • Zadar
« Odgovori #4256 u: 05-11-2014, 20:17:56 »

Imao na 33 i jedne i druge , bas zato i pitam  :hap:
... ok je da su to manje dimenzije ali ono isto nisu bile mukte...
Ili je to neka fora istočno trziste ... stvarno nisam uspija skuzit.

Kad budem trazija gume cimnem te  :hap: :ok:
..al necu tako brzo u kupnju  :hehe: ... smanjim brzinu to mi jeftinije .
Inace Michelin samo Pilot Super Sport a Continental navodno najvise drzi do imena. Tako kazu strucnjaci. E sad... Meni su trenutno kontice se uvukle pod kozu.
Viva Italia

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #4257 u: 05-11-2014, 20:20:41 »
Inace Michelin samo Pilot Super Sport a Continental navodno najvise drzi do imena. Tako kazu strucnjaci. E sad... Meni su trenutno kontice se uvukle pod kozu.

To cu sljedecu sezonu ako sve bude ok...sad ostaje jos ovu zimu na nankagu , jos su prilicno dobre.
A onda cemo vidit za ljetne.
.... sempre gilles ....

Offline ivan149

• Ovisnik o alfistima
  • 159 2,4, 159 2,4sw gtv 3.0 V6 turbo
    • BiH
« Odgovori #4258 u: 05-11-2014, 20:34:57 »
Meni su jece na sluzbenog megana montirali starije gume nego auto lol, tj matador nordica, majko mila, danas kisa pala, klizu ko po ledu. Gume su s kraja 2011, nedo bog snijega
#drobipare

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #4259 u: 05-11-2014, 22:48:48 »
Slažem se..meni Pilot Sport 2 najbolja guma na kojoj sam vozio
Dunlop Sp Sport Maxx bila bezveze, Potenza RE050A tvrda a Pirelli P Zero Rosso vrhunska

ubuduće samo Michelin ili Pirelli P Zero

Conti nisam probao ali vjerujem da su isto vrh