U Wikipediji i na svim mogučim mjestima spominje se 90 km fantastične Transfagarasan ceste, no ono što se vidi na slikama i dio koji je stvarno "za doživjet", dug je nekih 5 km prije tunela (vrha) i još toliko sa druge strane. Na tom dijelu i asfalt je dosta solidan, čak sam mogao i ja prilično brzo voziti, jedini problem su prijelazi preko mostova koji (uglavnom) nisu u istoj visini sa cestom; govorim o problemima vožnje sa mojom Alfom, u testnoj Giullieti

kojom smo se mogli provozati tih neravnina nije se osjetilo
Na slikama se najviše prikazuje sjeverni dio ceste koji je i jako zavojit dok je južni dio puno otvoreniji (na tom dijelu snimala je i ekipa sa TopGear-a), sa kvalitetnim, grubim asfaltom, dugim preglednim zavojima...
Cesta dalje prema Vidraru brani na nekim mjestim katastrofalno je loša, krpa do krpe u asfaltu, zavojita, uglavnom vodi kroz šumu uz jezero
Ono što ostane u memoriji i proglašava ovu cestu za No. 1 Top Road je spoj planine, šarenog krajolika i ceste koja se sa svim svojim zavojima, mostovima i tunelom čarobno ukomponirala u predivan pejsaž