14-06-2026, 17:45:27

Autor Tema: ASR iskustva  (Posjeta: 27103 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Montoya

• Gost
  • Trade Count: (0)
ASR iskustva
« u: 29-01-2009, 04:55:08 »
Nadam se da nisam pogrešio temu. Može li mi netko ukratko reći na koji način ASR sustav smanjuje snagu motora i sprečava proklizavanje? Hvala unaprijed.

Offline joe957al

• Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • Našice
Odg: ASR iskustva
« Odgovori #1 u: 29-01-2009, 07:53:18 »
Nadam se da nisam pogrešio temu. Može li mi netko ukratko reći na koji način ASR sustav smanjuje snagu motora i sprečava proklizavanje? Hvala unaprijed.
znam da se kocnice ukljucuju, ali nisam primjetio da se nesto dogadja sa motorom... tako da i mene zanima odgovor....
Those who dares, wins

Montoya

• Gost
« Odgovori #2 u: 29-01-2009, 20:16:11 »
što nitko ne zna? :craz Očekivao sam Viktorovu brzu reakciju  :craz :craz :craz  ASR koristi senzore ABS da shvati kada kotač klizi, ali ne znam na koji način smanjuje snagu motora da klizanje prestane.

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #3 u: 29-01-2009, 20:40:24 »
kopirani tekst.

Za danas uobičajene motore jakog okretnog momenta sustav regulacije proklizavanja pogona (ASR) nudi više komfora i sigurnosti, posebice na različito prianjajućem ili skliskom kolniku. Sustav regulacije proklizavanja pogona omogućuje postupke kretanja i ubrzavanja pri svakoj brzini bez proklizavanja kotača ili bočnog pomaka.
Sustav regulacije proklizavanja pogona funkcionira samo zajedno sa elektroničkom papučicom gasa (E-Gas) i koristi se senzorima broja okretaja kotača koji pripadaju sustavu protiv blokiranja kotača (ABS). Ako se na nekom pogonskom kotaču utvrdi iznenadan porast broja okretaja (proklizavanje), sustav vrši zahvat u upravljanju motorom, smanjuje snagu motora i sprječava taj efekt.
Regulacija proklizavanja pogona osigurava vuču i stabilnost u vožnji tijekom faze ubrzavanja pri svakoj brzini i time podržava aktivnu sigurnost. Dodatno to smanjuje trošenje guma. Da je regulacija proklizavanja pogona aktivna pokazuje se treperenjem kontrolne lampice u kombiinstrumentu, u rad uključuje i elektroničku blokadu diferencijala (EDS) i sastavni je dio elektroničkog programa stabilnosti (ESP). Deaktiviranje sustava regulacije proklizavanja pogona je moguće preko ESP-Schalter prekidača.
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Offline tadija

• Ovisnik o alfistima
    • Derventa BiH
« Odgovori #4 u: 30-01-2009, 08:47:46 »
upravo tako ja sam zapo nekidan i cim pocne da proklizuje odma smanjuje gas "tusi ga" ali par puta sam ga gasio i tel onda izaso iz snjega  :craz
.....

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #5 u: 30-01-2009, 09:05:20 »
Moja to nema, jedino sam čitao o tome da imaju različiti sistemi. Jedan sistem radi tako da ABS koči-popušta  proklizavajuči kotač, drugi sistem da smanjuje gas na motoru, a treći kombinira oba sistema. Ne znam koji je na Alfi.

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #6 u: 30-01-2009, 09:57:41 »
recimo na našim škodama službenima radi tako da kada proklizi kotać, onda on blokira proklizavanje i neda kotačima da dalje proklizavaju nego ih smiri da ne prolize i normalno se vrte bez proklizavanja.
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
« Odgovori #7 u: 30-01-2009, 10:44:37 »
Ne znam baš puno o ovome pa ako netko zna detaljno neka ispravi i napiše točno. Znam otprilike ovo :

EDS je svojevrsna "umjetna" kopija špere. Ako jedan kotač vrti u prazno na recimo, mokroj i klizavoj podlozi, a drugi čvrsto zagrabi za asfalt onda će putem ABS senzora sustav prikočiti taj kotač koji čvrsto drži da bi izjednačio pogonski moment sa ovim koji hvata slabije.
Može tu biti i nelogičnih situacija. Ako je "slabiji " kotač na ledu, a ovaj drugi na čvrstom što je dosta vjerovatna situacija onda od pogona neće ostat ništa. Sustav će se trudit blokirat čvrsti kotač dok kod se ovaj na klizavom ne pokrene.
U takvim situacijama je čak bolje da diff radi bez elektronike jer će ionako sam od sebe smanjiti pogon na čvrstom kotaču a davati ga ovom na klizavom dijelu. A ako auto neće malo zašlajfat i zanijet tko će ga izvuć s mjesta. Elektronika će ga držat na mjestu.

To su, naravno rijeđe situacije. Sustav radi dobro na normalnoj suhoj podlozi i pomaže vozaču. Mada me ni onda ne oduševljava. Ja volim vozit auto , a ne da auto vozi mene.  :kosa:

ASR služi protiv proklizavanja tako da opet koristi senzore od ABS-a i uspoređuje broj okretaja kotača i neke referentne pogonske točke u mjenjaču ili drugdje.  Ako skuži da su kotači zavrtili, u brzim vremenskim intervalima prekida dovod goriva i smanjuje broj okretaja ili ima motoriziranu zaklopku gasa i time oduzima snagu.

Ti sustavi u uvjetima skliske ceste jako troše i griju kočnice jer svaki čas treba aktivirati kočnicu na nekom kotaču.
Ništa se meni to ne sviđa. Sve je to lagano uvod u vrijeme kad će nas automobili bez vozača vozit od točke A do točke B satelitski upravljani...nedaj Bože pod Winowsima...
 :craz
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #8 u: 30-01-2009, 10:56:59 »
Može tu biti i nelogičnih situacija. Ako je "slabiji " kotač na ledu, a ovaj drugi na čvrstom što je dosta vjerovatna situacija onda od pogona neće ostat ništa. Sustav će se trudit blokirat čvrsti kotač dok kod se ovaj na klizavom ne pokrene.

ovo ne kužim šta hoćeš reći...ako je jedan kotač na čvrstom onda se na njega pušta snaga, a ovaj koji je na ledu se koči...
MiTo

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #9 u: 30-01-2009, 11:05:41 »
Ne, ne...ovaj na čvrstom može krenut bez problema i njega se koči da se da šansa slabijem na ledu... :rolll:
I mene zanimaju neke stvari pa bi baš bilo dobro da, ako netko od naših zna detaljno o tome, da nam objasni... :blabla

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #10 u: 30-01-2009, 11:32:04 »
Sistem za kontrolu i regulaciju proklizavanja kotača - ASR (AntriebsSchlupfRegelung)

Potpuni prenos obrtnog momenta na pogonske točkove je moguć samo u uslovima kvalitetnog pranjanja točkova za kolovoz do granice proklizavanja. Kod putničkih vozila samotorima većih snaga, u slučajevima velikih startnih ubrzanja ili naginjanja vozila u krivini,uslovljava i preraspodelu težina na točkove, te samim tim i različite athezione sile na sistemu točak - kolovoz. U takvim uslovima pogonski točkovi, sa smanjenjenom athezionom silom,neizostavno proklizavaju, odnosno imaju nestabilan prenos snage. Slika V.9 Funkcionalni dijagram ASR sistemaU cilju smanjenja velikih proklizavanja pogonskih točkova, razvijen je sistem za kontrolu proklizavanja, takozvani ASR sistem, kojim se:- poboljšavaju uslovi prenosa snage i održava kotrljanje točkova - poboljšava vozna sigurnost u uslovima kada je pogonska sila na točkovima veća od athezione- automatski podešava raspodelu momenta uslovima bez proklizavanja - daje infomacija vozaču o postizanju dinmičkih graničnih uslova prianjanja

Sistem se sastoji od: niza senzora kojima se pojedinačno i permanentno kontrolišu brojevi obrtaja točkova i posebno motora, upravljačkog komjutera sistema, potenciometra povezanog saprigušnim leptirom i koračnog motora za regulaciju položaja leptira. Ovaj sistem radi na principu stalnog upoređivanja brojeva obrtaja svih točkova i kod prekoračenja unapred predviđene vrednosti u brojevima obrtaja, odnosno pojavi proklizavanja, odgovarajućim dejstvom na sistem za doziranje goriva motoru vrši smanjivanje dovoda goriva i time obrtnog momenta, bez obzira na položaj pedale za regulaciju dovoda goriva. U ovomimpulsi senzora negonjenih točkova služe kao "reper" za preračunavanje, s obzirom da seproklizavanje javlja samo na pogonskim točkovima. Pojedini proizvođači ovu regulaciju vrše ipreko sistema za predpaljenje kod oto motora, pomerajući skakanje iskre na period "kasnijeg paljenja". Dakle regulacija razlike brojeva obrtaja na točkovima se vrši direktno posredstvom motora.U slučajevima kada je ASR sistem u funkciji, pali se signalna lampa, signalizirajući vozaču da je ASR sistem u funkciji. Dejsvom vozača na sistem kočenja, sistem ASR regulacije se automatski "za trenutak" isključuje.Dalji razvoj ove vrste sistema doveo je do međusobnog kombinovanja rada ABS i ASR regulacije. Princip rada je sličan prethodnom: senzori na točkovima predaju impulsekomjuteru sistema, koji preračunava i upoređuje brojeve obrtaja i upoređuje sa unapred zadatomvrednošću proklizavanja. Pri brzinama nižim od 40 km/h smanjenje proklizavanja se reguliše dejstvom sistema za kočenje. Naime elektromagnetski ventil na akumulatoru pritiska se otvara, upuštajući kočionu tečnost pod pritiskom u onaj točak koji se "prebrzo" obrće i time vrši prikočivanje istog. Ovakvim dejstvom stvara se efekt sličan radu samoblokirajućeg ("speer") diferencijala, prenoseći veći moment onom točku koji ima dobru prionljivost za kolovoz.
Algoritam sitema ASR regulacijeKod brzina viših od 40 km/h, istovremenim dejstvom i kočionog sistema i sistema zadoziranje goriva motoru vrši se regulacija odnosno snižavanje proklizavanja. U slučaju velikog proklizavanja točkova, pri naglom ubrzanju, regulacija se vrši samomotorom, tako što koračni motor preuzima ulogu regulacije otvora, pritvarajući dovod gorivamotoru.Za slučaj vožnje sa lancima ili po zaleđenom kolovozu, postoji mogućnost isključivanja ASR regulacije ili "prilagođavanje" sistema da radi sa nekim povišenim proklizavanjem.Jedinstveni naziv za sistem regulacije proklizavanja točkova ne postoji, tako da se kod nasnajčešće koristi skraćenica od reči nemačkog jezika AntriebsSchlupfRegelung (ASR), mada pojedini proizvođači ovaj uređaj nazivaju: ASC (Automatic Stabilitets Control); TCS (Traction Control System) ili ETC (Elekctronic Traction Control)

V. SIGURNOST AUTOMOBILA I PUTNIKA I SMANJIVANJE POSLEDICA  NESREĆA  V.1 OpĹĄte postavke
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Montoya

• Gost
« Odgovori #11 u: 31-01-2009, 18:51:03 »
Hvala Narayan! Ma to sam htio čuti. Dakle pri "većim" proklizavanjima radi se o smanjenju goriva u motor. Naime postavio sam pitanje zato što sam  neku noć dok je snijeg padao kao lud prolazio nekim čudnim putevima i gotovo 10-ak minuta je ASR radio. Pa sam pomislio ako on cijelo vrijeme koći i to pri vožnji uz brdo, onda mi se to baš i ne čini neko tehnološko riješenje. No ovo sa dotokom goriva mi se čini logično. Hvala svima!

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #12 u: 31-01-2009, 20:51:42 »

tako što koračni motor preuzima ulogu regulacije otvora, pritvarajući dovod goriva motoru.

Nema logike. Nikakav koračni ( stepper ) motor ne pritvara dovod goriva. Ako pričamo o benzincu sa ovim sustavima onda može pritvarati jedino koračnim motorom upravljanu zaklopku snage ( usis zraka ). Proporcionalno trenutnom položaju zaklopke ECU će podesiti ciklus injektora i time dozirati gorivo. Krajnji rezultat je pad snage.

Montoya

• Gost
« Odgovori #13 u: 01-02-2009, 07:12:38 »
Radi se o 2.4 JTD pretpostavljam da i kod diesela snagu prigušuje reguliranjem dotoka goriva, jer kada bi smanjio dotok zraka, auto bi pretpostavljam poćeo jako dimiti. E sada kako on na direktnom ubrizgavanju smanjuje dotok goriva to ne znam. Čini se logično,  pošto je tamo stalni pritisak da naprosto regulira neposredno prije ubrizgavanja u cilindre, dakle " otvaranje" dizne. No sad nije me to toliko ni zaanimalo. Zanimalo me samo da li koči ili smanjuje snagu. Jer u prvom slučaju, osim što mi se to čini glupo, pri vožnji snijegom, može ti i pregrijati kočnicu, ili sl....

155 2.5 v6

• Gost
« Odgovori #14 u: 01-02-2009, 08:15:05 »
neznam kako to ide samo znam kad sam ganjao Seat Ibizu od frenda TDI100ks da skoro uopce nisam kocio a kad smo stali kocnice su se skoro usijale
znaci da kocnice rade same od sebe tj ta kontrola proklizavanja,a o kojoj se kontroli rad to nebi znao :da:

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #15 u: 13-07-2009, 11:51:05 »
Ne mogu docekati zimu da probam ... pa barem da cujem iskustva.

Naime, zivim u Gornjem Vrapcu. Kad zapada snjesko zna biti veselo dok ne prodje ralica. Uglavnom, kakva su vam iskustva sa ASRom? Jel obavlja svoju funkciju kako treba ili je tak tak? Jel se osjeti razlika dok se krece po snjegu ili tu bas nema puno pomoci. Jel uopce ASR zamisljen za ekstremne uvjete ili je to onak, ako tu i tamo bude nesto sklisko na cesti kada se krece?

Kakve su mi sanse popeti se na brdo ako mi je recimo golf stao na pola jer su se tockovi razvrtili!?  :mahm
Goran.

Offline yedwy

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #16 u: 14-07-2009, 08:08:43 »
Gle svi ti sustavi (ASR, ABS itd) imaju svoja oganičenja i oni su uglavnom zamišljeni da peglaju male greške vozača i ustabiluju vozilo a ne da rade čuda, nemoj mislit da će ti bilo kakav ASR pomoć ako je previše zasnježeno, ma onda ti niti 4x4 ne pomaže ako nisi u terencu nemreš nikam, mislim nemreš nekad niti u terencu...

Anyway na tvom mjestu nebi se namjerno išao natezat po sistemu "jedva čekam" jer ćeš završit kod limara u najboljem slučaju...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #17 u: 14-07-2009, 09:05:22 »
Kolega, imaš već temu o tome. Koristi malo tražilicu  :ok: :pivo:

http://www.alfisti.hr/forum/index.php/topic,26736.0.html

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #18 u: 14-07-2009, 09:39:39 »
Anyway na tvom mjestu nebi se namjerno išao natezat po sistemu "jedva čekam" jer ćeš završit kod limara u najboljem slučaju...

Pa nije bas da jedva cekam ... nego eto znatizeljan, pa me zanimalo da li je to netko vec prosao. I nebi tu bilo natezanja sa ASRom ... Golf nije imao ASR pa sam se pokusao par puta popeti na brdo ... neki put uspjesno, neki put ne ... pa me nista nece kostati ako probam i sa Alfom, samo eto ... zanimalo me jel to stvarno prava stvar koju vrijedi imati na autu ili je to ko prednje maglenke.

Kolega, imaš već temu o tome. Koristi malo tražilicu  :ok: :pivo:

Hmm ... pa vidio sam ja to ... ali nekako mi se ne cini da sam pokrenuo istu raspravu  :?: tamo se prica kako radi ASR u tehnickom smislu ... mene zanima kakav je efekt in real life.  Odnosno zanimalo me jel netko dozivio situaciju da je rekao e dobro da imam ASR jer se tamo nebi popeo ...  :drive:
Goran.

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #19 u: 14-07-2009, 09:45:46 »
Tu mi se čini da se miješa ASR i ESP (VDC)? :rolll:
Asr po snjegu če ti samo odmoč a ne pomoč!
Esp je zlatna svetinja kod skliske ceste,pa čak čini prava čudesa kod zanošenja vozila po snjegu,lani na snjegu sam ga testirao na jednom parkingu! :craz

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #20 u: 14-07-2009, 09:56:20 »
Eh pa ... ESP nemam (po cemu bi znao da ga imam zapravo  :?:)

Mene zanima, posto mi je problem po zimi popeti se po bljuzgi/snjegu/ledu na brdo ... da li cu imati vise srece sa ASRom. ESP bi zapravo sluzio klada bi se nasao u nekoj situaciji koja zahtjeva manevriranje i gdje postoji opasnos da se auto zanese. U mom slucaju trebam ici samo ravno uzbrdo...tako da mislim da ipak ASR ima tu funkciju ...
Goran.

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #21 u: 14-07-2009, 10:11:59 »
Eh pa ... ESP nemam (po cemu bi znao da ga imam zapravo  :?:)

Mene zanima, posto mi je problem po zimi popeti se po bljuzgi/snjegu/ledu na brdo ... da li cu imati vise srece sa ASRom. ESP bi zapravo sluzio klada bi se nasao u nekoj situaciji koja zahtjeva manevriranje i gdje postoji opasnos da se auto zanese. U mom slucaju trebam ici samo ravno uzbrdo...tako da mislim da ipak ASR ima tu funkciju ...
Tako je  :da:!
Asr ima tu funkciju da smanji snagu motora kad nema dovoljnog prijanjanja za podlogu,znači da bi dobio moč prijanjanja trebaju ti lanci ili zimske gume,asr ti neče baš pomoč,eventualno ako nemaš nikakav osječaj na pedali pa kad počne proklizavat stiščeš gas umjesto ga parcializirati.
Uglavnom srednje/iskusnom vozaču Asr po snjegu smeta!

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #22 u: 14-07-2009, 17:17:36 »
Tako je  :da:!
Asr ima tu funkciju da smanji snagu motora kad nema dovoljnog prijanjanja za podlogu,znači da bi dobio moč prijanjanja trebaju ti lanci ili zimske gume,asr ti neče baš pomoč,eventualno ako nemaš nikakav osječaj na pedali pa kad počne proklizavat stiščeš gas umjesto ga parcializirati.
Uglavnom srednje/iskusnom vozaču Asr po snjegu smeta!

Al mislim da se ASR automatski isključuje na temperaturama ispod 4 stupnja, baš zbog toga, jer motoru oduzima snagu ako kotači počnu proklizavati, a po meni to na snijegu nema previše smisla...

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #23 u: 14-07-2009, 17:39:01 »
Al mislim da se ASR automatski isključuje na temperaturama ispod 4 stupnja, baš zbog toga, jer motoru oduzima snagu ako kotači počnu proklizavati, a po meni to na snijegu nema previše smisla...

Hmm...pa po toj logici ... mislim da mi onda ASR uopce nema smisla na motoru 1.6 ...  :drive:
Goran.

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
« Odgovori #24 u: 14-07-2009, 17:45:14 »

:ne: :ne:
Those who dares, wins

Backbon3

• Gost
« Odgovori #25 u: 14-07-2009, 19:08:05 »
Ma to su bedastoće. ASR se ne isključuje na manjoj temperaturi i itekako pomaže po snijegu. Dal ste primjetili da ćete prije krenuti ako polako dozirate gas po snijegu ili kad ga luđački lupite. ASR ga dozira baš onako kako treba. Isto tako drži auto u onom smjeru u kojem ja to hoću. Inače ako jedan kotač vrti više od drugog auto ide u tu stranu a ASR to sprječava. Meni je ASR bomba po zimi. Isto sam ga nakon što sam kupio auto isprobavao, baš po zimi :) I išao sam naglo krenut, bez ASR-a da isprobam, pokraj drugog parkiranog auta, kad je auto krenuo ne ravno nego desno uuuffff - skoro je bilo svašta. A kad gas pritisneš s ASRom samo ide ravno. Nije baš da je bogomdan za u brdo, ali bar budeš išao ravno. :)

Moje iskustvo.

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #26 u: 14-07-2009, 19:15:25 »
Ma to su bedastoće. ASR se ne isključuje na manjoj temperaturi i itekako pomaže po snijegu. Dal ste primjetili da ćete prije krenuti ako polako dozirate gas po snijegu ili kad ga luđački lupite. ASR ga dozira baš onako kako treba. Isto tako drži auto u onom smjeru u kojem ja to hoću. Inače ako jedan kotač vrti više od drugog auto ide u tu stranu a ASR to sprječava. Meni je ASR bomba po zimi. Isto sam ga nakon što sam kupio auto isprobavao, baš po zimi :) I išao sam naglo krenut, bez ASR-a da isprobam, pokraj drugog parkiranog auta, kad je auto krenuo ne ravno nego desno uuuffff - skoro je bilo svašta. A kad gas pritisneš s ASRom samo ide ravno. Nije baš da je bogomdan za u brdo, ali bar budeš išao ravno. :)

Moje iskustvo.
Asr ne priječava da se jedan kotač vrti brže ili ne,ili da auto ide ravno ili ne on jednostavno uzme snagu i stop!

Backbon3

• Gost
« Odgovori #27 u: 14-07-2009, 20:53:39 »
Asr ne priječava da se jedan kotač vrti brže ili ne,ili da auto ide ravno ili ne on jednostavno uzme snagu i stop!

OK u pravu si, VDC sustav kontrolira prati da li se jedan kotač vrti od drugog i prema tome reagira upravljajući motorom i kočnicama.

A ASR je dio tog sustava u alfici.
« Zadnja izmjena: 14-07-2009, 22:33:01 od Backbon3 »

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #28 u: 14-07-2009, 21:17:46 »
:ne: :ne:

Neznam kak je na Alfama, al frend s kojim se vozim na posao ima Golfa 4 ( Ok znam, to nije mjerilo ) i kad upali auto, a vani je hladnije od 4 stupnja, BC mu na ekran nacrta pahuljicu i napiše da je ASR ugašen...

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #29 u: 14-07-2009, 21:20:00 »
Hmm...pa po toj logici ... mislim da mi onda ASR uopce nema smisla na motoru 1.6 ...  :drive:

Po snijegu možda pomaže, al ovak u vožnji neznam baš, nema 1.6 tolko snage da bi ASR bio potreban...

Imam 1.6  pa znam...  :rolll: