13-06-2026, 00:35:02

Autor Tema: ASR iskustva  (Posjeta: 27099 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
Odg: ASR iskustva
« Odgovori #30 u: 14-07-2009, 21:29:07 »
Po snijegu možda pomaže, al ovak u vožnji neznam baš, nema 1.6 tolko snage da bi ASR bio potreban...

Imam 1.6  pa znam...  :rolll:
istina,dosta je relativno,u tvornici stave i bok,da im se amortizira trošak,da popune dodatnu opremu i tak. Meni na 156 136 ks nije nikad trebao pa mi je bilo smješno ga imat na 1.9 115ks,pa sam vidio da manjpj (lakšoj) ipak treba!

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #31 u: 14-07-2009, 21:34:02 »
istina,dosta je relativno,u tvornici stave i bok,da im se amortizira trošak,da popune dodatnu opremu i tak. Meni na 156 136 ks nije nikad trebao pa mi je bilo smješno ga imat na 1.9 115ks,pa sam vidio da manjpj (lakšoj) ipak treba!

Drugo je dizel 115 konja, a drugo je benzinac sa 115 konja...

Sa dizelom si skoro konstantno u području gdje auto snažno vuče, dok se benzinca treba zavrtit na 4000-5000 okretaja, a po snijegu sumnjam da češ to radit...

Offline joe957al

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
    • Našice
« Odgovori #32 u: 14-07-2009, 22:15:05 »
Neznam kak je na Alfama, al frend s kojim se vozim na posao ima Golfa 4 ( Ok znam, to nije mjerilo ) i kad upali auto, a vani je hladnije od 4 stupnja, BC mu na ekran nacrta pahuljicu i napiše da je ASR ugašen...
po defaultu je uvijek uključeno , a dugme služi kod mene samo za isključivanje i radi na - 4
Those who dares, wins

Offline Marko11

• Trade Count: (+2)
  • Sa stažom
  • PUG 508
    • Sisak
« Odgovori #33 u: 15-07-2009, 12:36:13 »
Da li 156 1.8TS 2001. godina ima ASR :?: :?: :?:

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #34 u: 15-07-2009, 13:00:25 »
Dakle što se tiče VDC/ASR sistema na AR 156 (na modelima od 2002->)

VDC/ASR sistem se automatski uključuje kad se upali auto

VDC (Vehicle Dynamics Control) kočenjem određenih kotača vraća auto u ispravnu putanju ako dođe do zanošenja i sl...
Kada radi onda blinka lampica sa trokutom i uskličnikom.
Ne može se isključiti !

ASR (Anti Slip Regulation) sprečava proklizavanje kotača u dvije situacije:
- ako oba kotača proklizavaju onda oduzima snagu motora
- ako jedan kotač proklizava onda koči kotač koji proklizava (sličan efekt kakav ima samoblokirajući diferencijal)
Može se isključiti putem tipke "ASR OFF"

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #35 u: 15-07-2009, 13:11:15 »
negdje na tvu sam gledao test ASRa baš konkretno što tebe zanima...uglavnom na nekakvu laganu uzbrdicu jako sklisku se trebalo popeti...bez ASR je to bilo nemoguće...sa ASRom je uspjelo....

što se tiče prejak-preslab auto...kada su skliski uvjeti svaki auto može biti "prejak"...

recimo na susretima kada vozimo slalom ja startam sa upaljenim ASRom i nakon šaltanja u drugu ga gasim kako bi koristio Q2 u zavojima...kod starta sa isključenim ASRom bez obzira na šperu sporije startam nego sa upaljenim.
MiTo

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #36 u: 15-07-2009, 13:14:48 »
potpisujem sve sto je piquet napisao, na uzbrdici po skliskome ce ti i 15 ks biti previse ( posebno s prednjim pogonom).
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #37 u: 15-07-2009, 13:57:38 »
potpisujem sve sto je piquet napisao, na uzbrdici po skliskome ce ti i 15 ks biti previse ( posebno s prednjim pogonom).

:da: :da: :ok:
ako si na snijegu i moras stavit lance jer drugcije neide OBAVEZNO ISKOPCAT ASR :da:
ljudi pogledajte malo uputsva za upotrebu :da:
« Zadnja izmjena: 15-07-2009, 14:10:07 od Marin krk »

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #38 u: 15-07-2009, 14:04:57 »
Dakle što se tiče VDC/ASR sistema na AR 156 (na modelima od 2002->)

VDC (Vehicle Dynamics Control) kočenjem određenih kotača vraća auto u ispravnu putanju ako dođe do zanošenja i sl...
Kada radi onda blinka lampica sa trokutom i uskličnikom.
Ne može se isključiti !

ASR (Anti Slip Regulation) sprečava proklizavanje kotača u dvije situacije:
- ako oba kotača proklizavaju onda oduzima snagu motora
- ako jedan kotač proklizava onda koči kotač koji proklizava (sličan efekt kakav ima samoblokirajući diferencijal)
Može se isključiti putem tipke "ASR OFF"

A kako mogu znati da li imam VDC ili ga imam sigurno ako imam ASR, AR156 2003. god 1.6TS? Imam na instrument tabli ikonicu sa trokutom i nekom strelicom oko trokuta ... vidio sam da se jednom upalila ... ali se vise ne sjecam situacije. Kada smotam lijevo ili desno i malo jace krenem ... tipa neko me pusti na krizanju ili slicno ... skuzim da se nesto dogadja jer zaronda lijeva ili desna strana ... vjerojatno ovisno koji je tocak malo proklizao pa ga kocnica ubije, ali mi se ne pali ta lampica. E sad, jel to nije ASR ili treba ASR malo duze raditi da bi i lampica pocela pokazivati. Ili je to samo lampica za VDC, dok ASR nema oznaku na tabli? Imam LEDicu kod mjenjaca koja svjetli kada je ASR iskljucen ... ali takodjer se na njoj nista nedogadja kada proklize neki tocak.

Eh da...nije vezano za ASR ... ali jel bi mi trebala svjetliti neka lampica kada je ABS aktivan? Jer po kisi mi se zna upaliti ABS kad jace zakocim, ali nista na tabli ne pokazuje. Osim kada dam kontakt, onda se sve lampice popale i ugase.

što se tiče prejak-preslab auto...kada su skliski uvjeti svaki auto može biti "prejak"...

Ma to mi je i bilo cudno da bas tada kada i postoji mogucnost da ASR nesto napravi sa ovim motorom 1.6 , tipa snijeg, da tada ASR ne moze nista ... jer mi onda stvarno nebi trebao  :batin
Goran.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #39 u: 15-07-2009, 15:55:50 »
A kako mogu znati da li imam VDC ili ga imam sigurno ako imam ASR, AR156 2003. god 1.6TS? Imam na instrument tabli ikonicu sa trokutom i nekom strelicom oko trokuta ... vidio sam da se jednom upalila ... ali se vise ne sjecam situacije. Kada smotam lijevo ili desno i malo jace krenem ... tipa neko me pusti na krizanju ili slicno ... skuzim da se nesto dogadja jer zaronda lijeva ili desna strana ... vjerojatno ovisno koji je tocak malo proklizao pa ga kocnica ubije, ali mi se ne pali ta lampica. E sad, jel to nije ASR ili treba ASR malo duze raditi da bi i lampica pocela pokazivati. Ili je to samo lampica za VDC, dok ASR nema oznaku na tabli? Imam LEDicu kod mjenjaca koja svjetli kada je ASR iskljucen ... ali takodjer se na njoj nista nedogadja kada proklize neki tocak.

Eh da...nije vezano za ASR ... ali jel bi mi trebala svjetliti neka lampica kada je ABS aktivan? Jer po kisi mi se zna upaliti ABS kad jace zakocim, ali nista na tabli ne pokazuje. Osim kada dam kontakt, onda se sve lampice popale i ugase.

Očito imaš

Ako imaš VDC/ASR
- kad pališ auto na trenutak ti se upali i ta lampica sa trokutom uskličnikom i strelicom okolo, i imaš kod mjenjača tipku "ASR OFF".
- druga situacija kada ti se pali ta lampica je ako se aktivira VDC, a tu moraš zbilja pretjerat da ti se auto zanese i sl...

Ovo što ti ronda u kotačima je ASR, znači kotač ti počne proklizavati i ASR ga koči, a ABS prekida kočenje pa zato ronda...

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #40 u: 15-07-2009, 16:19:29 »
Očito imaš

Ako imaš VDC/ASR
- kad pališ auto na trenutak ti se upali i ta lampica sa trokutom uskličnikom i strelicom okolo, i imaš kod mjenjača tipku "ASR OFF".
- druga situacija kada ti se pali ta lampica je ako se aktivira VDC, a tu moraš zbilja pretjerat da ti se auto zanese i sl...

Ah, pa nisam ni znao. Mislio sam da je ovaj trokutic samo od ASRa na instrument tabli ...
Goran.

Backbon3

• Gost
« Odgovori #41 u: 15-07-2009, 17:51:11 »
Ah, pa nisam ni znao. Mislio sam da je ovaj trokutic samo od ASRa na instrument tabli ...

VDC i ASR dolaze zajedno uvijek.

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #42 u: 15-07-2009, 18:17:18 »
Goran.

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #43 u: 15-07-2009, 20:05:24 »
VDC i ASR dolaze zajedno uvijek.
:ne2:

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #44 u: 15-07-2009, 20:11:42 »

Backbon3

• Gost
« Odgovori #45 u: 15-07-2009, 20:28:21 »

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #46 u: 15-07-2009, 21:48:37 »
Ne? mislim na 156-icu.
hm,dali se je na 156 počelo zajedno stavljat to neznam,ali ta dva sustava nisu zajednički povezana tj. rade jedan bez drugog!

zoran

• Gost
« Odgovori #47 u: 18-07-2009, 22:39:06 »
definitivno oba sustava pomažu
moje iskustvo nije sa vozila Alfa Romea
kod Mercedesa(E320 cdi,2007g) kojeg imam priliku redovito voziti ti sustavi kada se poigram sa volanom i gasom  :) obavljaju svoju funkciju zadivljujućim savršenstvom

ali normalno sve je stvar kompromisa između vozača i njegove psihe a i znanja jer i sa tim sustavima se može dogoditi zlo
u principu treba znati dozirati gas i ne pretjerivati

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #48 u: 19-07-2009, 15:59:41 »
Da ja imam ASR pokušao bih sljedeći test da vidim što može: na uzbrdici cestu pod jednim prednjim kotačem bih namazao uljem u dužini par metara i pokušao krenuti. Ako to radi kako treba trebao bi ići bez problema.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #49 u: 20-07-2009, 09:57:31 »
Da ja imam ASR pokušao bih sljedeći test da vidim što može: na uzbrdici cestu pod jednim prednjim kotačem bih namazao uljem u dužini par metara i pokušao krenuti. Ako to radi kako treba trebao bi ići bez problema.

Da vidiš šteta je što na 1.9 16V M-JET nemaš VDC/ASR (kod Distinctive opreme sa tim motorom je to bio standard, a kod tvoje Progression nažalost nadoplata).

Sigurno je da bi uz ASR (kontrolu proklizavanja) bilo lakše/sigurnije uspinjanje po skliskoj/ledenoj podlozi, ali mislim da su tu puno bitnije dobre zimske gume nego ASR.
Ali za dubok snijeg i uz uporebu lanaca, u priručniku piše da treba isključiti ASR, jer je u tim situacijama bolje da kotači proklizavaju/kopaju.

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #50 u: 20-07-2009, 20:23:11 »
Da vidiš šteta je što na 1.9 16V M-JET nemaš VDC/ASR (kod Distinctive opreme sa tim motorom je to bio standard, a kod tvoje Progression nažalost nadoplata).

Sigurno je da bi uz ASR (kontrolu proklizavanja) bilo lakše/sigurnije uspinjanje po skliskoj/ledenoj podlozi, ali mislim da su tu puno bitnije dobre zimske gume nego ASR.
Ali za dubok snijeg i uz uporebu lanaca, u priručniku piše da treba isključiti ASR, jer je u tim situacijama bolje da kotači proklizavaju/kopaju.
Oh,znači nakon cijele priče došli ste opet na moje. Nema savladavanja uspona sa ASR-om,on uzima gas do minimuma,ako nema gripa nema ni micanja,a ako je uzbrdica motor neče sigurno na 800okr/min savladavat uzbrdicu,več če se ugasit. A puno vas tu govori po načinu čula/rekla/kazala. :rolll:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #51 u: 20-07-2009, 20:36:29 »
Oh,znači nakon cijele priče došli ste opet na moje. Nema savladavanja uspona sa ASR-om,on uzima gas do minimuma,ako nema gripa nema ni micanja,a ako je uzbrdica motor neče sigurno na 800okr/min savladavat uzbrdicu,več če se ugasit. A puno vas tu govori po načinu čula/rekla/kazala. :rolll:

Pa ne baš :ne2:

Lijepo sam rekao:
- ako proklizavaju dva kotača onda oduzima snagu motora
- ako proklizava jedan kotač onda kočnicama koči taj kotač

E sad na ovo tvoje:
- ako nema gripa onda se neće popeti ni sa ASR-om, ali sigurno ni bez ASR-a kad kotači vrte u prazno
- kažeš ne može se auto uspeti na 800rpm, naravno da ne ako kotači počnu proklizavati već na 800rpm (za takvu situaciju ti trebaju uzbrdica, ljetne gume i led na cesti).
Ali realna situacija je da kotači proklizavaju tek na višim okretajima ili kod naglog dodavanja gasa, i ASR se uključuje tek kad kotači prokližu, i u toj situaciji ASR pomaže.

Naravno ako upotrebljavaš lance, ili se trebaš iskopati iz dubljeg snijega tu nema dileme da ASR treba isključiti...

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
« Odgovori #52 u: 20-07-2009, 20:57:57 »

čovječe pa ti napiše dvije totalno suprotne rečenice ...
Those who dares, wins

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #53 u: 20-07-2009, 21:08:55 »
@loša
dali si kad bio 8,10 dana u planinama na snjegu s autom koji ima ASR???

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #54 u: 22-07-2009, 22:26:24 »
@loša
dali si kad bio 8,10 dana u planinama na snjegu s autom koji ima ASR???

bio sam ja i asr funkcionira odlicno. ne oduzima sav gas nego smanjuje vrtnju kotaca u prazno. puno je lakse upravljat volanom sa asr-om..
provali smo i bez asr-a. kad se vozis normalno i ne pali se, jedino kad pretjerujes sa gasom.
provali smo kretat na uzbrdici di je bilo i leda, motor se nece ugasit jer sa i ukopcanim asr-om kotaci ce zavrtit u prazno.
jednostavno samo pomaze pri upravljanju vozilom

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #55 u: 08-01-2010, 11:21:39 »
Eh...eto da odgovorim sam sebi zapravo  :craz

ASR radi super super super dobro!  :pusi

Imam i Golfa III sa boljim zimskim nego na Alfi, ali se Golf nije uspio popeti, a Alfa ide bez greske. Bilo je i 5-6 drugih autica ... ne znam sa kakvim gumama ... ali svi su ostali parkirani dolje ispod brda.

ASR za pocetak skuzi da tockovi proklizuju po bljuzgi/snijegu/ledu i prvo ubije gas. Iako se stisne do poda obrtaji ne podivljaju nego ili se vrlo lagano penju ili se ne penju uopce, a kad skuzi da se neki kotac pocne previse vrtiti za razliku od drugog, ubije ga kocnicom tako da ovaj koji se ne vrti dobije vise snage. Sve u svemu, ocjena +5 !

Problemcic je jedino ako bas stanem na uzbrdici na ledu, e onda mu nema pomoci. Proklizu oba kotaca odjednom i iako neda da obrtaji odu preko 2-3ooo RPM svejedno nece krenuti. Ali dobro, malo blesava situacija, isao sam vidjeti sta ce 'reci' na to :)

Probao sam i VDC...kad je vec bljuzga na cesti  :clap: Ta stavka je vec nesto na sto bih se trebao naviknuti mozda ... radi takodjer odlicno, samo kad se naglo smota na bljuzgavoj cesti, dobijem osjecaj kao da sam povukao rucnu...tj. imam osjecaj da zadnji kraj zapravo skrece vise nego prednji...ali zapravo je kontrolirano neko kretanje jer kad se ispravi volan nema vise zanosenja...

Sve u svemu, mislim da je odlican dodatak sigurnosti. Zapravo ASR bi stavio pod 'zimsku opremu' jer se dosta cesto pali po snijegu, dok je VDC nesto kao AirBag :)  :sport:
Goran.

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #56 u: 29-01-2015, 19:16:31 »
Pa ASR je upravo za to i napravljen haha :hap:

A kad ga iskljucis onda trpe poluosovine i zamasnjak... kaj ti je bolje?  :metak
Nakon prve ide druga...

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #57 u: 29-01-2015, 19:35:59 »
nemoj gasit asr.
asr oduzima snagu motoru (moment ili kak hoces) i tak nece jedan kotac vrtit u prazno i polomit diferencijal.

ugasis asr. jedan kotac proklize i sanse da dif rokne su velke.

napredniji sustavi aka alektronski q2 koce kotac koji proklizuje da bi kotac sa trakcijom dobio vise momenta (ako znate kako radi otvoreni diff sve ce vam bit jasno)

i ne nemoj gasit asr ak oces da getriba traje, ak oces maximalna ubrzanja onda ga ugasi.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline MikiMM

• Na probi
  • *
    • Sarajevo
« Odgovori #58 u: 29-01-2015, 20:34:22 »
to mi je jasno ali nije ovo prije  suprotno napisano :craz
 :ok:
ASR u svakom slučaju koči točak koji proklizava, naravno kočionim klještima, i oduzima gas. Dugme za gašenje ima ulogu da nam dozvoli to proklizavanje kada nam je potrebno. A svi smo imali situaciju da se penjemo po klizavoj cesti a da usljed ASR reakcije stanemo na pola uspona, a da smo imali to proklizavanje sigurno bi izašli.

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #59 u: 30-01-2015, 12:27:15 »
ASR u svakom slučaju koči točak koji proklizava, naravno kočionim klještima, i oduzima gas. Dugme za gašenje ima ulogu da nam dozvoli to proklizavanje kada nam je potrebno. A svi smo imali situaciju da se penjemo po klizavoj cesti a da usljed ASR reakcije stanemo na pola uspona, a da smo imali to proklizavanje sigurno bi izašli.

:ok: jos kad auto imaQ2 pod obavezno iskopcat ASR