Niti pouzdan niti trajan a iskreno niti pretjerano snažan s obzirom da je motor relativno kompliciran i u 8v varijanti je davao gotovo 120ks na karbovima (118 ks u nekim serijama 33). Bez kata je 16v IE davao najviše 137ks i to je odmak od koliko??? Nekih jadnih i nepunih 20 ks
Logično mi je da je tako mala razlika jer na motoru nisu poradili ni u kom pogledu po pitanju mazanja, hlađenja i sličnog, sve je ostalo isto samo su nafrljli veće 16v glave i opteretili ionako osjetljive dijelove poput radilice, ležajeva, klipnjača i tako dalje 
Moram malo reagirat na ove izjave, jer se stvarno u zadnje vrjeme puno 'pljuje' po 16V boxerima...
To da nije trajan i pouzdan ili da je manje trajan i pouzdan u odnosu na 8V boxere su priče za malu djecu!
Nema razloga da uredno održavan 16V ne poživi isto koliko i 8V...
Smisao 16V izvedbe nije samo u povečanju snage, a tih 20ak KS je zapravo dosta... Kolika je razlika između TS-ova 8V i 16V konstrukcije istog obujma??
Puno je prednosti 16V konstrukcije... Manja potrošnja, bolje i čišće izgaranje, bolja iskoristivost na visokim okretajima, pa na kraju i veća snaga!
A kad mi netko kaže da 16V nema momenta na niskim okretajima, ja ga samo mogu pitati jel ikad vozio ispravnog 16V boxera? Jede 8V u bilo kojem režimu rada...
Podmazivanje i hlađenje je ubiti rješeno dobro i dovoljno je za kapacitete motora...
Osnovno i ustvari jedino ograničenje je radilica na tri glavna ležaja... Ali to je tako i tu nema pomoči...
Što se tiče samih glava, koliko se ja kužim u mehaniku, konstruirane su jako dobro!
Sa duplim bregastima, duplim oprugama ventila, odlično konstruiranim kompresijskim prostorom, dodatnim odvodom ulja u karter radi bolje cirkulacije i hlađenja ulja...
+ dva dupla trotla koji su zapravo rjetkost na 'normalnim' autima, a za koje bi, neki od mojih prijatelja što voze Honde, vjerojatno platili zlatom...
Moj izbor je uvijek 16V boxer...
Subaru nije napravio ništa od alfinog boxera, imao ih je davno prije alfe u svojim autima (negdje 60-ih) a alfa (tj. Fiat) je prodala subaru-u neke gotove projekte boxer motora među kojima je bio 1.8 8v motor s 125 ks i radilicom u 5 ležajeva koji je ugrađivan u legacy-a tamo negdje 86-90-e godine i još neke detalje oko motora koje je alfa imala bolje riješene od subaru-a. Taj motor je bio negdje 85-e godine prototipno razvijen u alfi, nađe se tih podataka na netu al na Subaru forumima jer SUbaru i dan danas zna svoju povijest. U biti oni su prodali samo pravo na korištenje nekih detalja motora i razvijanje vlastitih na temelju alfinog motora.
Subaru je dao za alfu neke 4x4 pogone al tu ni dragi Bog osobno nezna koje jer 4x4 je Steyr-ov P4 pitaj boga čiji i tako dalje, ja čak mislim da je P4 za alfu napravio Subaru 
P.S. Subaruov boxer nije nimalo štedljiv auto, tu se varaš samo razvija relativno visoku snagu i ima dobre performanse zahvaljujući konstrukciji (explozivnosti zbog kratkog hoda) pa se potrošnja tolerira kad se pogleda omjer performansi i potrošnje 
U Subarue NIKADA nisu ugrađivani Alfini motori, niti bilo kakve njihove derivacije... Otkud tebi takve informacije? Volio bi vidjeti gdje to piše...
Inače, tko god je vozio atmosferske Subarue iz doba Alfinog boxera reći će da puno troše, a da nejdu s mjesta! Spori, ljeni i tromi i još prikačeni na stalan 4x4!
Dovoljno je pogledati 2.0 8V koji ima 115 KS ili 1.8 8V, kojeg sam i sam skoro kupio, a ima jedva 100 KS! 1.6 je na 90KS...
Ili npr. 2.2 16V sa 136 KS... 16V, ali samo jedna bregasta po glavi! Kompliciran razvod preko klackalica, koji jednostavno ne dozvoljava da se motor razvrti...
Tek noviji 2.0 16V quad-cam atmosferci imaju preko 150 KS... A turbo je sasvim druga dimenzija!