Evo, pustio sam da sve to dobro prespavam, pa da onda dam komentar.
Ukratko, od mene vrlo dobar (4).
Duže: motori, mehanika, oprema, performanse, sve to mi je za deset, ali dizajn me razočarao, pogotovo nakon koncepta koji je bio savršen. Najviše me smeta manjak originalnosti, pa ovo je valjda najdosadnije dizajnirana Alfa u dugo godina. Izgleda kao mix BMW-a, Audija i sličnih prometala konfekcijskih generic linija. Bočna silueta čisti BMW, njuška je isto malo bemveovski tupava, dupe je još najbolji dio, difuzor je dobar, zadnji spojlerčić je isto fora. Interijer mi je ok.
Ono što im ne mogu oprostiti su one ružne generic audijevske kvake! I to jedna Alfa, koja je oduvijek imala kvake dizajnirane poput nakita - ili skrivene na neku dobru foru kao na 156 ili GTV. Ja od Alfe očekujem originalnost, ova Alfa vizualno nije originalna u gotovo ničemu, možda u načinu kako je napravljena mrežica naprijed i još par sitnica, ali to nije dovoljno. 4C je originalna i jasno prepoznatljiva, prva 166 je dan danas dobrog kroja, 159 je bila od naprijed izvedenica Brere, ali zapravo super izuzev germanofilskog interijera, a ovdje imam osjećaj kao da su se željeli dodvoriti kupcima koji inače padaju na BMW i Audi.
Nema ničeg hrabrog u dizajnu kod ove Alfe i to mi jako nedostaje.