17-06-2026, 22:04:18

Autor Tema: Camshaft Phase Variator (Varijator faze) AR 145/6,155  (Posjeta: 58654 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Anton

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Camshaft Phase Variator (Varijator faze)
« Odgovori #60 u: 15-08-2008, 11:50:53 »
105KS 16V TS je poluproizvod u odnosu na 120KS.

sad to i ja znam, i've learned it the hard way  :craz

Anton

• Gost
« Odgovori #61 u: 08-09-2008, 20:23:06 »
mali update

na mom stilu ( 1.8) je danas darko ( alfa auto ) promjenio varijator koji je identican alfinom i odrzao mi malo predavanje o istome te ga tom prilikom samo za mene rastavio na sastavne dijelove  :craz
covjek je promjenio cca 1000 varijatora u svom radnome vijeku od onih pocetnih do onih najnovijih

znaci, nije stvar "toliko" u ulju i podmazivanju, svi koji su vidjeli varijator uzivo znaju da u sebi ima oprugu koju na cca 1750 rpm tlak ulja savladava te te ista zakrece bregastu za 8 %
famozni problem je sto opruga nakon odredenog vremena oslabi te vise nista unutar varijatora ne drzi spojenim 2 kosa zupcanika koji zakrecu bregastu te oni pocinju proizvoditi "dizel zvuk" medusobnim kloparanjem FAZA 1
nakon nekog vremena tocnije kod jako oslabljene opruge dolazi do dr simptoma kada aktuator pusti ulje u varijator isti bez problema sabije oprugu ali na 4500 rpm kada isti vraca bregastu u prvobitni polozaj opruga vise nema snage zupcanike vracati natrag kada tlak ulja padne FAZA 2
problem podmazivanja je taj sto kada upalis auto nakon stajanja cca 24 sata kada je ulje oteklo iz glave motora u karter te motoru treba neko vrijeme da ulje dode u glavu i da postigne odgovarujuci tlak, npr upalis auto i odmah krenes te u 1 brzini dostignes magicnih 1750 okretaja kada aktuator pusti ulje u varijator a to ulje nema jos tlaka da sabije oprugu te zakrene bregastu, dakle varijator ne radi / kroz par sekundi kada postigne tlak tada prenaglo sabije oprugu koju time i ostecuje / problem je kao i uvjek fucking opruga  :wal:

razni kitovi tj reparacije opruge nisu se pokazali pozdanima jer usljed oslabljenog rada iste dolazi i do ostecenja karike na varijatoru koja kontrolira tlak ulja u istome ( reparacijski kit uglavnom sadrzi novu oprugu te teflonski podmetac koji sprijecava zvuk kloparanja )
nove vrste  varijatora tj na alfama od 2002 imaju u glavi odredeni nepovratini ventil koji sprijecava da ulje istjece iz glave te da iste zadrzavaju ulje u glavi ali ostaje problem paljenja na " suho " jer taj sistem ne osigurava i tlak ulja u glavi..tako da nikakve koristi  :wal:

simtomi neispravnog varijatora osim dizel zvuka vjerovali ili ne mogu biti i sljedeci:

- povecana potrosnja
- slabije performanse na nizim okretajima ( cca raspon od 1750 do 4500 rpm skro na svim motorima je isti )
- trzanje prilikom pustanja i dodavanja gasa ( opruga ne vraca na vrijeme polozaj bregaste koji joj odreduje centralina, a centralina nema mogucnost ocitavanja i korigiranja te greske ((( STVARNO NEMA ))
- neravnomjeran rad u leru te gasenje motora ( opruga nije vratila zupcanike te bregasta ostaje zakrenuta, cetralina ima dr podatke o motoru koji prima previse zraka te neispravnu smjesu )
- i svasta jos sta nisam zapamtio

HVALA DARKO   :ok: :ok: :ok: :ok:

Offline SiKe_145

• Trade Count: (+1)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • AR 145 1.4TS & 156SW JTD
    • Vinodol
« Odgovori #62 u: 10-09-2008, 22:29:26 »
Vako...ne znam kako je na drugim motorima, ali na 1.4TS je utjecaj varijatora na sve navedeno jako malen!

- vozio sam sa pokvarenim relejom aktuatora varijatora pa nisam primjetio vecu potrosnju
- testirao sam stvarni utjecaj varijatora na performanse tako da sam u kabinu sproveo prekidac kojim sam rucno ukljucivao / iskljucivao varijator; jedino uzbrdo pod full gasom (okretaji ispod 4500) se osjeti neznatno bolje ubrzavanje; preko 4500 je svejedno...nema ni dodatnog ubrzavanja niti usporavanja ako se varijator ukljucuje/iskljucuje
- testirao sam kad centrala ustvari ukljucuje varijator, i jedina istina je da preko 4500 okretaja je varijator iskljucen u svim uvjetima; inace se ukljucuje cim se dotakne gas, a iskljucuje cim se pusti gas, bez obzira na onih 1750 rpm-a (mozda je meni centrala u q, ali ne bih rekao); zbog toga je nezgodno i kretanje, pogotovo u koloni, kreni-stani, jer kad oces krenut varijator se ukljuci, kad pustis gas se iskljuci...pa okretaji vec oko 1000 rpm divljaju; puno normalnije se moze kretat sa iskljucenim varijatorom.
- ako u leru ukljucim varijator, motor zatetura ali se vrati nazad na normalni minimum jer automatika radi svoje bez obzira u kojem polozaju je bregasta; ja nisam uspio ugasit auto ni u jednom slucaju.

Vjerujem da je Darko vrstan mehanicar i da sve sto je naveo stoji; ali stoji i sve sto sam ja naveo jer sam to isprobao...a nije rekla-kazala.
A da je varijator pravi k__ac, istina, ja sam zamijenio svojeg i nakon 10k km je opet poceo roktat. A sta cu mu...nek rokce do iduce promjene remenja (ako mi alfa to dozivi).

:mah:

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #63 u: 10-09-2008, 22:33:35 »
Zaniljivo je da na 8V TS  vartijator teaje koliko i motor. Moguće da ima drugačiju konstukciju i koliko mi je superfly objašnajavo i je drugačiji princip nego kod 16V TS ova.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #64 u: 10-09-2008, 22:41:18 »
Zaniljivo je da na 8V TS  vartijator teaje koliko i motor. Moguće da ima drugačiju konstukciju i koliko mi je superfly objašnajavo i je drugačiji princip nego kod 16V TS ova.
Mozda je fake? Stavljen tu za "feature use" pa se nikad ni ne pali, a time nikad ni ne prolupa?   :smijeh

Sala naravno  :craz

peromark

• Gost
« Odgovori #65 u: 13-09-2008, 01:15:11 »
Varijator original ne treba specijalu kontrolu,lako se primijeti kada je otišao auto radi kao disel i malo izgubi na snazi jer varijator više ne otvara i zatvara ispušne ventile za potrebnu deklariranu snagu ovisno o broju okretaja tj,lako se uoči tako da nema potrebe prčkati po relejima jer možete pokvariti ispravan relej a neki su skupi.Pojedini serviseri su skloni varati ljude da će im promijeniti varijator za cifre od 500-1000kn to ili vam mijenjaju reparatur set koji se sastoji od opruge i dvije plastike a traju iza zmijene vrlo kratko ili jednostavno blokiraju varijator zavare ga pod određenim kutem tako da motor u leru radi u redu ali izgubi neznatno na snazi i poveća potrošnju,tako da morate dobro pripaziti odn.vidjeti ili sami kupiti original varijator koji sada košta 1335kn mnogo ali nema rješenja ako želite ispravnu alfu,ujedno mehaničar prilikom izmjene varijatora vam može o istom trošku izmijeniti i zupčasti remen i natezače jer remen svakako skida pa je neznatni utrošak vremena i posla izmijeniti i dva natezača i napraviti posao kako treba.SVAKAKO AKO JE MOGUĆE SAMI KUPITI VARIJATOR I BITI PRISUTNI ŠTO VAM RADE ILI PRODAJU U SERVISU AKO JE CIFRA IZMIJENE ISPOD 1000KN. :bat :undd:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #66 u: 13-09-2008, 01:27:36 »
Varijator ne pomiće ispušne već usisne ventile.

peromark

• Gost
« Odgovori #67 u: 13-09-2008, 01:56:51 »
Sad si me našao,jeli i ti nemožeš spavati,na koju je bregstu zavidan na prvu ili na zadnju.Daj dobar si,pošalji meil da se nađemo.Trebao bi raditi sistemom turbine i nebi nikad bilo problema. :henker:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #68 u: 13-09-2008, 10:21:41 »
na onu koja je bliže kabini. Erg usisnu. Na 8V TS ovima je na na suvozačkoj bregastaoj ( ako se radi o 75ici) odnosno opet na onoj bliže kabii ako se radi od 155 ili 164.

I na 8V ts je defakto viječan.

peromark

• Gost
« Odgovori #69 u: 15-09-2008, 00:14:00 »
Jes,u pravu si Isus,krivo sam rekao,kod 8v TS nikad nema problema može otići samo od starosti tj.ode plastika koja veže kontakte pa onda zeza,a što se tiče 16V TS u pravu si ide na usisnu bregstu onu bliže kabini, zabuca sam nenamjerno,ali varijator nema puno utjecaja na nemiran  rad motora,on pomiče bregastu za nekih 7-8 * :happ:

Offline 146edo

• Pripravnik
  • **
    • Zenica
« Odgovori #70 u: 16-09-2008, 07:18:16 »
:?: 390kn za sta?  Varijator??? Eventualno reparirani...novi nikako.
kod mene se cuje tad diesel zvuk na 1.4 ts,ali meni su u ovlastenom servisu preporucili da zamijenim jedan ventil(prvi lijevi)kazu da to prizvodi taj zvuk.to mi je serviser rekao bez dijagnostike.da li je to moguce ili je ipak varijator jedini koji proizvodi diesel zvuk?
JEDNOM ALFA UVIJEK ALFA.

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #71 u: 16-09-2008, 10:03:27 »
diesel zvuk je od varijatora. Eventualno ti može bregasta biti istrošena ali to je rijetko.

Offline 146edo

• Pripravnik
  • **
    • Zenica
« Odgovori #72 u: 16-09-2008, 21:12:13 »
diesel zvuk je od varijatora. Eventualno ti može bregasta biti istrošena ali to je rijetko.
a koliko odprilike los varijator moze pogorsati performanse motora i povecati potrosnju goriva?da li je moguce da pokvaren varijator prouzrokuje neki drugi kvar?
JEDNOM ALFA UVIJEK ALFA.

Anton

• Gost
« Odgovori #73 u: 16-09-2008, 21:57:46 »
moze utjecati na performanse i na potrosnju goriva ali nista strasno, vise subjektivni dojam  :ne2:

motoru se nista nemoze dogoditi, nema straha  :craz

varijator te dode oko 1250 kn a ruke oko 400  :song:

peromark

• Gost
« Odgovori #74 u: 16-09-2008, 23:25:42 »
 :spVarijator treba zamijeniti kada počme tući,motor radi kao disel,kvalitetno ulje može produžiti vijek varijatora,selenija racing full sintetic 10w60 litra košta 90kn,reparatur set kratkotrajno riješava problem a skupa je zamijena,pojedini mehaničari znaju blokirati,zavariti varijator,ja osobno ovo ne preporučujem,štetno za motor ali se ne čuje disel zvuk.
U Italiji varijator obavezno mijenjaju sa izmijenom remenja,kod njih je manje problema i zbog kvalitetnijeg goriva i kvalitetnijeg održavanja u fanova alfi. :of

Anton

• Gost
« Odgovori #75 u: 17-09-2008, 00:35:52 »
varijator se mjenja "po potrebi" odnodno kad imas para za to...jer dizel zvuk nece ostetiti motor ili znacajnije poremetiti rad motora.... :rolll:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #76 u: 17-09-2008, 08:52:17 »
Inace gorivo nema veze s trajnoscu varijatora.

Anton

• Gost
« Odgovori #77 u: 19-09-2008, 08:10:36 »
Inace gorivo nema veze s trajnoscu varijatora.

potpis

:ok: :ok: :ok:

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #78 u: 28-10-2008, 12:31:07 »
:spVarijator treba zamijeniti kada počme tući,motor radi kao disel,kvalitetno ulje može produžiti vijek varijatora,selenija racing full sintetic 10w60 litra košta 90kn,reparatur set kratkotrajno riješava problem a skupa je zamijena,pojedini mehaničari znaju blokirati,zavariti varijator,ja osobno ovo ne preporučujem,štetno za motor ali se ne čuje disel zvuk.
U Italiji varijator obavezno mijenjaju sa izmijenom remenja,kod njih je manje problema i zbog kvalitetnijeg goriva i kvalitetnijeg održavanja u fanova alfi. :of

Pa bolje zavariti varijator da bude fiksan sa bregastom nego da motor radi sa razluftanim  :clap:
« Zadnja izmjena: 28-07-2011, 17:45:47 od INTCP »

peromark

• Gost
« Odgovori #79 u: 01-11-2008, 22:11:14 »
 :happ:OK,slazem se,ali novi je novi,a zavariti varijator može samo vrlo dobar mehaničar,malo košta ali šta se može :care

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #80 u: 02-11-2008, 02:49:24 »
Zavariti? :kosa: Jel netkome uopće jasno kak varijator šljaka?

Ak s enetko boji da će mu nastat šteta ( a neće) bolje neg izšteka Solenoid i problem riješen, roktanje ostaje ali nema više zakretanja bregaste.

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #81 u: 02-11-2008, 11:07:26 »
Zavariti? :kosa: Jel netkome uopće jasno kak varijator šljaka?

Ak s enetko boji da će mu nastat šteta ( a neće) bolje neg izšteka Solenoid i problem riješen, roktanje ostaje ali nema više zakretanja bregaste.

:komp:
« Zadnja izmjena: 28-07-2011, 17:45:04 od INTCP »

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #82 u: 02-11-2008, 12:30:53 »
u unutrašnjosti varijatora odu dihtunzi i zupčanici se lagano počnu trošiti, te na koncu to počne roktati.

fora je u tome da on pod pritiskom ulja, zakreće bregastu.

Kad varijator ode do kraja i više nije mogućnosti zakrteta bregatsu gubiš snagu i defakto imaš motor bez varijatora. Bregatsa ostaje u originalnm položaju, ventili se i dalje otvaraju normalno, no na pkretajima preko 3500 nema zakretanja bregatse za ako se varam 25°. Nečeš oštetiti motor jer ovo što s rekao o lošem položaju na remenicu ili bregastoj ne stoji.

Anton

• Gost
« Odgovori #83 u: 02-11-2008, 12:37:05 »
u unutrašnjosti varijatora odu dihtunzi i zupčanici se lagano počnu trošiti, te na koncu to počne roktati.

fora je u tome da on pod pritiskom ulja, zakreće bregastu.

Kad varijator ode do kraja i više nije mogućnosti zakrteta bregatsu gubiš snagu i defakto imaš motor bez varijatora. Bregatsa ostaje u originalnm položaju, ventili se i dalje otvaraju normalno, no na pkretajima preko 3500 nema zakretanja bregatse za ako se varam 25°. Nečeš oštetiti motor jer ovo što s rekao o lošem položaju na remenicu ili bregastoj ne stoji.

nisi u pravu, zupcanici ne stvaraju zvuk jer su potroseni, vec opruga ne drzi potisnute zupcanike koji su iz 2 dijela
takoder ova teorija s okretajima nije tocna, aktuator stavlja varijator u funkciju na 1750 rpm te ga gasi na 4500 rpm
takoder zakrece begastu za samo 8 stupnjeva a ne 25
funkcija varijatora faze je suprotna npr VTEC-u je on samo daje motoru elasticnost i okr moment na nizim okretajima, iznad 4500 pa do blokade on je iskljucen
 :da:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #84 u: 02-11-2008, 12:52:53 »
eto svaki put nešto novo naučiš imaš dodaj.

Anton

• Gost
« Odgovori #85 u: 02-11-2008, 12:55:27 »
hvala jezus  :craz

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #86 u: 02-11-2008, 18:48:54 »

Meni je varijator riknut i ne lupa jako, al se na uzbrdicama kad poklopim gas javlja kliktanje, a motor je dobro ufaziran.

To ti dolazi do samodetonacija u cilindrima usred presiromasne smjese / preranog paljenja. Moguce da ti je knocking senzor otisao, jer te detonacije ne bi smio cut - knocking senzor ih detektira prije nego postanu toliko glasne da ih ti cujes i onda poseli paljenje na kasnije pa time sprecava daljnju pojavu detonacija. U vrlo ekstremnim slucajevima se i sa ispravnim senzorom cuju te detonacije, i to uglavnom na trenutak...recimo kad kreces uzbrdo sa premalo gasa pa ti se skoro ugasi; onda elektronika pokusava sprijecit gasenje motora pa se zna desit da i odere koja detonacija. Ovo se inace u zargonu krivo spominje kao "cuju ti se ventili".

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #87 u: 02-11-2008, 19:35:05 »
A ne znam, možda je od toga. Bio sam na dijagnostici 2 puta i sve je bilo Ok.

jimmy

• Gost
« Odgovori #88 u: 04-07-2009, 19:03:49 »
ej narode,kaj vi mislite o postupku varijator izbacit i simulator stavit?

Offline brijac

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #89 u: 04-07-2009, 19:04:24 »
prvi put čujem :?: :?: :?: :?: s tim dobiješ auto koji neide ali troši na malim okretajima isto ko i na velikim,ili?