Pa di sam ja reka da su u osamdesetim pucale od snage, pogledaj niz, Giuletta, Giulia, Alfetta znaći do sredine 70-ih, 75-ca je treća verzija Alfette konstrukcija, koja je u trenutku izlaska 75-ce več bila stara 14 godina u samom startu je bila poprilično zastarjela, sreća da je Alfettina platforma bila toliko dobra, normalno da je bilo bisera tipa Giulia diesel, trebalo je počet kemijat i s dieselima, širit posao

Ja nisam osjetio da je išta niža cijena dijelova za Alfu zato šta je fiat kupio, to je samo iskorišteno da se isti dio može prodat jeftinije (ako na ambalaži piše Fiat) ili skuplje (ako na ambalaži piše Alfa) svaka nova je skuplja od prethodne, tako da mi dobijamo manje vozačkog užitka za više novaca, zato imamo ABS, PTSP i sličnu hrpu elektronskih pizdarija. To šta je Alfa 156 i 147 najprodavanija u povjesti je potpomognuto i samom činjenicom da sami Fiat nije imao pošteno auto u to vrijeme.
Šta mene zaboli šta je 80% Alfiata s JTD motorom, to je najbolji dokaz koliko je Alfa potonula kad je se kupuje zbog diesel motora, a i to će brzo proć nastavi li diesel bit skup kao i benzin.
Nitko od nas se neće divit za dvadeset godina JTD motoru kao šta se divimo NORD-u i V6
Šta se Lancie Tiće, ona je svoje uspjehe i postigla samo zahvaljujući fiatu, do 1969 kad ju je Fiat preuzeo nije baš imala sportske uspjehe, osim Aurelie nije imala ni jedno auto koje se natjecalo, bila je poznatija kao luksuzno auto nego sportsko