12-06-2026, 15:38:15

Autor Tema: suradnja Alfa Romeo BMW  (Posjeta: 14509 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156
    • ZG Pešča
Odg: suradnja Alfa Romeo BMW
« Odgovori #30 u: 04-09-2008, 15:46:09 »
Nemoj mo sad pljuvat po TS 16v motrima. Logičan slijed nakon TS 8V. To da koriste Fiatov blok je druga priča, glva je alfin dizajn.

S druge strane oni nisu izbacili ni za 75icu novo podvozje već su koristili staru mehaniku još od alfette, jasno da je bila ispred svog vremena ali opet.

S druge strane alfasud je ako se ne varam do sad ajedina alfa koja se prdoala u više od miljun primjeraka  aimala je opet specifnost Boxer motor i FWD.

Znamo da je talijanska država se maćehinski odnosila prema alfi, isto tako se fiat odnosi prema njoj.

S treće strane svi smo svjesn povijesti alfe, pa opet je i 145 koja je u bazi Tipo bolja od fiata tipo.

Alfe su se kvarile i prije fiata ( primjer alfasud koji je hrđao još u katalogu), takve stavri su alfu dovele na loš glas.

NIje sve što je alfa napravila dok je u valsništvu fiata loše, znam da puno ljudi iz sekte smatraju da je TS 16V fiatov motor al to je smao djelmicno istinito. Vrmena se mijnjaju i da je alfa ostala samostalna razvio bi se 16v TS motor s istim principom jer eko norme nemaju veze s vlasništvom.

Kad pogledmao par marki je smaostalno i najcešće su u problemima. Trnutno je vrijem mali proizvođača zgodnih autiju prošlo, a uostalom i alfine prodajen brojke govore istu priču.

Ja osobno nemam probelm da je alf au vlasništvu Fiata, posebice ako će se nastaviti raditi na tome da Alfa sama razvija svoje platforme i motore ( nešto poput Audija u VW koncernu), a jedan dio djelova djeli s Fiatom.

Usoatalom i ferrari i maserati su dio fait koncerna ono što nije dio fiata je propalo. Kao i ideja Alfa-lancia spa.

« Zadnja izmjena: 04-09-2008, 16:01:47 od Isus »
Kockasti auto, najbolji auto.

sira

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #31 u: 04-09-2008, 15:59:52 »
A zašto je Alfasud hrđao još u prospektu, jer je država odlučila da se na jugu napravi tvornica i da se koristi jeftiniji lim uvezen iz Rusije, ni jedna iz Milana nije rđala, to da je glava od 16VTS Alfina konstrukcija bi se moglo nazvat pretjeranim, Alfina modifikacija fiatove glave bi bila primjeren naziv, meni bi logičan slijed da nakon TS8v koji je bio krajnji razvoj NORD motora krenu u konstrukciju novog, boljeg, jer je ovaj ipak tad imao preko 30godina.
Gledaj ne tvrdim ja da je FIAT DOHC loš motor, naprotiv, odličan je, ali mislim da je BMW daleko sportskija marka nego šta je FIAT, i imaju bolju tehnologiju od cijele FIAT grupacije tako da u ovom braku čini mi se samo Alfa može profitirat za razliku od tadašnje Fiatove asimilacije alfe koji nije donio nikakav tehnološki iskorak naprijed nego nazad, nakon 155 zaključili su da bi alfa ipak morala imat bolje ležanje pa su u 156-ci McPherson zamijenili duplim trokutastim ramenima, šta je u alfi prije Fiata bilo normalna pojava.

« Zadnja izmjena: 04-09-2008, 16:01:51 od sira »

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #32 u: 04-09-2008, 16:11:30 »
Jasno da je BMW sporkija marka od fiata i ja sma apsolutno za suradju jer je očito i netkome u fiatu došlo iz guzice do mozga da ako se žeel popraviti prodajen brojek alfe se mora vratiti onome za što je alfa bila poznata. Suradnja s GM om nije donjela ništa dobrog.

Donijela je JTS (JeTotalnoSmeće) motore, i GM dizajn, koji je alfi nabcaio isključivo agresivu bez eleganije.

Ono kaj pokušavam reći je da i prije FIATovog gutanja alfe je alfa bila u govnima. Drugo da je to bilo riješeno ka na početku s Lanciom ( koju FIAT po mom mišljenju uspješno ubija).

Da je Alfa bila privatizirana a ne prodana fiatu, možda bi sve bilo drugačije.

Jasno da je gutanje alfe od fiata bio veliki korak nazad. Kompletno napuštanje stražnjeg pogona je po meni bila velika greška, i 164 i 166, po meni su preveliki auti za prednji pogon.

155 koja je opet na Tipovom podvozju ( nelogično) je po meni isto trebala biti RWD.

145/146 kao nasljednici 33mogu proć s prednjim pognom. Ali je žalosno što se išlo isključivo na konfekicju.

Opet alfa nije imala moderno podvozje za 145/146 podvozje od 33 je isto već bilo staro.

Nadam se daće ova suradnja biti prekretnica i da će Alfu vratit tamogdje joj je mjesto.

sira

• Gost
« Odgovori #33 u: 04-09-2008, 16:21:06 »
Nije u to vrijeme samo Alfa bila u govnima, u govnima je bilo 90% auto industrije, opstali su samo oni sa velikoserijskim proizvodima i oni koji su uprkos manjim serijama ostali vjerni sebi i svojim postulatima (BMW npr.) ja inaće mrzim prosječne vozaće BMW-a, ne sviđa mi se njihov izgled ma čak ni zvuk rednog šestaka ali ne mogu reći ni za jedan njihov auto da je sranje, brzi su, kvalitetni, relativno dobro izgledaju, super drže cestu. Švabo neće kao amerikanac gurat svoje, mislim da samo moraju Alfi prokrčit tržište u USA i ukazat im kako da razvoj unaprijede šta više uz šta manje para, a profitirat će i oni sigurno, jer u Alfi sigurno ima riješenja koja im nisu pala na pamet a nadam se da će znat kako da se provedu u djelo sa šta manje para.

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #34 u: 04-09-2008, 16:24:48 »
BMW je bio osjteno kvaliteniji od Alfe. I dan danas kocka pati od manje elktičnih pizdarija od 75ice. BMW ima jednu svoju kleintelu i služi kao statusni simbol, alfa to nije bila.

Inače sa zadnjim dijelom se slažem u potpunosti.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #35 u: 04-09-2008, 17:21:56 »

Ajde sira nisu Alfe 80-tih pucale od snage. A i 70-tih je bilo bisera kao Giulia Diesel 1976. sa Perkinsovim motorom od 55 ks. Išla je punih 138 km/h, zadnji pogon, čistokrvna Alfa.
Vlasništvo Fiata donijelo je neke prednosti i nedostatke. Prednosti su : manja cijena dijelova jer se ugrađuju u veći broj primjeraka i niža cijena auta općenito, a mana je što se nije dozvoljavalo Alfi da radi prestižne modele, jer bi onda već zadiralo na teren Ferrarija i Maseratija koji su također u vlasništvu Fiata. Za to vrijeme je nastala i Alfa 156 koja je najprodavanija Alfa svih vremena i također uspješna Alfa 147 i druge novije Alfe. Uvidjela se greška i nastala je Alfa 8C. Kako sad stvari stoje ide se u dobrom pravcu ( sa svim talijanskim markama) i buduće Alfe bi trebale biti O.K.
Meni je smiješno što se tu prepucavate oko benzinaca, a preko 80% Alfi su sa JTD motorom.
Alfa je dobro prošla u suradnji sa Fiatom što se nebi moglo reći za Lanciu. u trenutku povlačenja Delte Integrale sa WRC-a Lancia je imala pola osvojenih svjetskih prvenstava. I što se radi: Imaš Dedru Integrale koja je obiteljska limuzina sa turbo motorom i najboljim integralnim pogonom onda, a Delta 2 koja je u biti Dedra sa manjim portapakom nema integralni pogon. Pa koji kreten treba biti za napraviti takav propust. Povukli su se sa trka, Lancia-i oduzeli sportski karakter koji je oduvijek imala, Delta nije dobila nasljednika sve do 2008. To se zove katastrofalna politika.

sira

• Gost
« Odgovori #36 u: 04-09-2008, 19:01:05 »
Pa di sam ja reka da su u osamdesetim pucale od snage, pogledaj niz, Giuletta, Giulia, Alfetta znaći do sredine 70-ih, 75-ca je treća verzija Alfette konstrukcija, koja je u trenutku izlaska 75-ce več bila stara 14 godina u samom startu je bila poprilično zastarjela, sreća da je Alfettina platforma bila toliko dobra, normalno da je bilo bisera tipa Giulia diesel, trebalo je počet kemijat i s dieselima, širit posao  :)

Ja nisam osjetio da je išta niža cijena dijelova za Alfu zato šta je fiat kupio, to je samo iskorišteno da se isti dio može prodat jeftinije (ako na ambalaži piše Fiat) ili skuplje (ako na ambalaži piše Alfa) svaka nova je skuplja od prethodne, tako da mi dobijamo manje vozačkog užitka za više novaca, zato imamo ABS, PTSP i sličnu hrpu elektronskih pizdarija. To šta je Alfa 156 i 147 najprodavanija u povjesti je potpomognuto i samom činjenicom da sami Fiat nije imao pošteno auto u to vrijeme.

Šta mene zaboli šta je 80% Alfiata s JTD motorom, to je najbolji dokaz koliko je Alfa potonula kad je se kupuje zbog diesel motora, a i to će brzo proć nastavi li diesel bit skup kao i benzin.

Nitko od nas se neće divit za dvadeset godina JTD motoru kao šta se divimo NORD-u i V6

Šta se Lancie Tiće, ona je svoje uspjehe i postigla samo zahvaljujući fiatu, do 1969 kad ju je Fiat preuzeo nije baš imala sportske uspjehe, osim Aurelie nije imala ni jedno auto koje se natjecalo, bila je poznatija kao luksuzno auto nego sportsko
« Zadnja izmjena: 04-09-2008, 19:14:08 od sira »

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #37 u: 04-09-2008, 19:13:01 »
Diesl motori su nažalsot svuda veliki dio. Pazi BMW ima veliki dio u dieslašima.
Audi osvaja Le mans s TDIom?? To nema veze s gubitkom karktera već s tržištem.

Fiat u segmentu 156 nikad nije imao pravg konja za utrku.
Uvijek su to bile izvednice kompakta s gepekom, Tempra, Marea.

O tome što je fiat s Lanciom napravio ne ćim ni razmišljat jer mi se diže kiselina i dobit ću čir. Nova delta nije uopće delta to je monovolumen s deltinim imenom! UŽAS.

Svaki novi auto bilo gdje je skuplji od predhodnog.

Usporedi VW pa mi redi da Golf 5 nije skuplji od G4?

Napraviš facelift na autu i digneš cijenu za 1000-3000 € to nije samo Fiatova politika prema alfi.

JTD je it+zvrstan motor ali je zvuk diesela uzas!

sira

• Gost
« Odgovori #38 u: 04-09-2008, 19:22:14 »
Fiat je u tom segmentu imao dobra auta kroz povijest 1300, 131, Regata, ali kad je kupio Alfu počeo je Tipovu platformu stavljat na miljun mjesta nemojte mislit da ja imam nešto protiv Fiata to mi je poslije alfe najdraža marka, 128 (101) je auto na kojem sam se ućio od djetinjstva ali nervira me uniformiranost, od 155 meni je ista stvar, Alfa Lancia, Fiat, razlika je samo u vanjskom izgledu, a tu mi nema onog nećeg bolesnog i nekonvencionalnog po ćemu se alfa razlikovala od svih ostalih a da je dostupna nama smrtnicima

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #39 u: 04-09-2008, 19:36:37 »
Pa tu se slažem. To je umrlo sa smrću boxera i 75 ice i transaxla.

Ono kaj ja pokušvam reć da od 156 je okrenuta nova stranica, alfa ima svoju platformu.

155 se po dizajnu naslanjao na 75 al to nije to.

145 je bila pak drugačija od 33 ali je opt bio tipo ( ok prošireni tipo) a QV je zadnji pravi hot hatch!

Stanje je takvo je i nemre se nažlost promjeniti, ali reći da je samo 75 prava alfa je suludo, kaj je onda s 33 ojkom? A na koncu zadnji auto kojeg je alfa razvila dok je bila smaostalna ali je izašao kad je bila dio fiata je 164 ( iako mi je žao k psu kaj nema zadnji pogon).

Opet i 16v TS motori su jedinstveni jer ntiko drugi nije se davio s dvije svjećice i 16 ventila. Uvjeren sam da bi alfa ga razvila i da je ostala samostalna.

Meni isto id enw nerve konfekicja gjd je sve isto ali to sa 156 i 147 i 166 apsolutno nije slučaj. Fiat nema niš takvog. nit djeli platformu sa 147. Stilo pogbogu ima polukrtutu osovinu straga.

Tipo je imao nezavisan ovjes.

sira

• Gost
« Odgovori #40 u: 04-09-2008, 19:47:21 »
16 V twin spark nije evolucija jer je smisao dvije sviječice kod 8V bila ravnomjerne i brže izgaranje smjese, kod 16V druga svječica je tu zbog ekoloških razloga, ne vjerujem da bi alfini inžinjeri radili motor koji će biti ekološki prihvatljiviji nauštrb snage

33 je super auto, ali kao i sud to je "mala Alfa" a ne vrhunac ponude, Alfin top je uvjek bio u srednjoj klasi.

Di sam ja rekao da je samo 75 prava alfa??????

Kakve veze Ima Tipov neovisan ovjes, i Zastava 101 ima neovisan ovjes????

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #41 u: 04-09-2008, 19:49:01 »
Šta se Lancie Tiće, ona je svoje uspjehe i postigla samo zahvaljujući fiatu, do 1969 kad ju je Fiat preuzeo nije baš imala sportske uspjehe, osim Aurelie nije imala ni jedno auto koje se natjecalo, bila je poznatija kao luksuzno auto nego sportsko

Je li ti poznata Lancia D50 i kako je Ferrari došao do prvih bolida?

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #42 u: 04-09-2008, 19:51:21 »
straga! Jsno da nije vrhunac ponude. Razvili bi jer nemreš prodavat motor koji ne zadovoljava eko norme.

Koem bi prodao auto??  Nitkome?? Vreman se miejnjau to je ono kaj želim reć. I olovni benzin se napustio zbog ekologije.

sira

• Gost
« Odgovori #43 u: 04-09-2008, 19:53:47 »
A D50 je bilo auto koje se moglo kupit kao i Tipo 33

Viktore pričamo o cestovnim autima a ne o bolidima Formule 1

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #44 u: 04-09-2008, 19:57:19 »
A D50 je bilo auto koje se moglo kupit kao i Tipo 33

Viktore pričamo o cestovnim autima a ne o bolidima Formule 1
Ti si spominjao  sportske uspjehe , a di ćeš sportskije od Formule 1.

Zagy

• Gost
« Odgovori #45 u: 04-09-2008, 19:59:56 »
 :off :off :off da nije tema mozda suradnja bmw i alfe??

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #46 u: 04-09-2008, 20:03:41 »
:off :off :off da nije tema mozda suradnja bmw i alfe??
:off

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #47 u: 04-09-2008, 20:06:21 »
Kaj offtopic? taman je dobra rasprava!

Zagy

• Gost
« Odgovori #48 u: 04-09-2008, 20:11:01 »
taman ste se ugrijali    :ok: :ok: :ok:

sira

• Gost
« Odgovori #49 u: 04-09-2008, 20:12:00 »
Ti si spominjao  sportske uspjehe , a di ćeš sportskije od Formule 1.

Ti si spomenio Sportski karakter, koji se pretpostavljam gradi sportskim uspjesima, imali su bolid D50 od kojeg su odustali i dali ga Ferariju, par privatnih firmi su tunirali Lancie i sudjelovali s njima u rallie-u i imali uspjeha, Lancia sama je ušla 1965 osnovala HF Squadra Corse i sa Fulviom se trkala bez večih uspjeha, dok ih nije preuzeo Fiat dao motor i od onda se stvara legenda, Stratos, Beta, Beta Montacarlo, 037, S4 Delta.

sira

• Gost
« Odgovori #50 u: 04-09-2008, 20:13:21 »
Ma super je rasprava samo se Viktorovo i moje povijesno pripetavanje treba nastavit u nekom drugom Topicu o povjesti Lancie, Alfe i Fiata  :craz

Vidi se da nisam dugo bio na susretima Splitskih alfista, pa pričamo preko foruma, ali najjače mi je da je Solin je u biti trenutno carstvo Alfizma u srednjoj dalmaciji, imamo 155Q4, 75 V6 i Giuliettu TS  :hap:
« Zadnja izmjena: 04-09-2008, 20:18:14 od sira »

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #51 u: 04-09-2008, 20:21:46 »
Istina da je Lancia tek pof Fiatovom kapom pdotala carica rallya. Samo mi je žao da su im maknuli taj image. Ak se već bunimo oko FIATovog odnosa pream alfi no prema Lanciji je odnos puno lošiji bar od serdine 90ih. Važnost Lancije se vidjela na ASu. Delta u jednom kutu iza špage u drugome musa i to je to. UŽAS. A i sam dizajn zadnjih lanciji je toliko pretjerano avantgardan da me ne čudi da ih ne prodaju.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #52 u: 04-09-2008, 20:28:06 »
Kaj offtopic? taman je dobra rasprava!

to Zagy offtopičari :hap:

Zagy

• Gost
« Odgovori #53 u: 04-09-2008, 20:33:30 »
to Zagy offtopičari :hap:

pa neko mora... inace bi bilo monotono,,, :) :) :)

Offline Gin147

• Sa stažom
  • AR 147 2.0TS
    • Velika Gorica
« Odgovori #54 u: 04-09-2008, 20:40:06 »

pa neko mora... inace bi bilo monotono,,, :) :) :)

ajde ajde samo nastavite neobazirite se na njega  :craz  :song:

... kokice u ruke ...

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #55 u: 04-09-2008, 20:45:52 »
Ma super je rasprava samo se Viktorovo i moje povijesno pripetavanje treba nastavit u nekom drugom Topicu o povjesti Lancie, Alfe i Fiata  :craz

Vidi se da nisam dugo bio na susretima Splitskih alfista, pa pričamo preko foruma, ali najjače mi je da je Solin je u biti trenutno carstvo Alfizma u srednjoj dalmaciji, imamo 155Q4, 75 V6 i Giuliettu TS  :hap:

Svaka posebna svaka jedinstvena.

aalfaaa

• Gost
« Odgovori #56 u: 04-09-2008, 20:57:33 »
A drustvo, znam ljude koji voze Alfu jer je vole kakva je (BILA). Merc je za nekog drugoga (fora su samo neki oskupi), Audi se opasno gura s nekim modelima, BMW mi vjera ne dozvoljava (sve i da je bolji od ALFE).
Dakle za mene je stvar vrlo jasna. Ak se spare ALFA i BMW, meni pogled bjezi prema HONDI. Srce boli, mozda nema velike logike, ali i ALFU sam odabrao srcem, a sad se osjecam pomalo prevareno.
Naci ce oni svoje musterije i kupce i dalje. Valjda ce ostati barem A (od die ALFA fahrzeug), a mi cemo postati ALFA FAHRERI.

Anton

• Gost
« Odgovori #57 u: 04-09-2008, 21:23:16 »
sta tko ima protiv stila  :o000:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #58 u: 04-09-2008, 21:23:41 »
 :puke: :puke: :puke: Elektonika umjesto mehanike  :puke: :puke: :puke: :puke:

Kaj se tiöe suradnje Alfe i BMW-a. Po meni dobar potez. Alfini inžinjeri trebaju lekicje iz stražnjeg pogona, na području motora to će sigurno biti bolje nego s GMom.  Neže BMW pruzet alfu nit će Alfa postat švapska.
« Zadnja izmjena: 04-09-2008, 21:25:47 od Isus »

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #59 u: 04-09-2008, 21:44:05 »
Ma koje lekcije, kad znaš napraviti Q4, stražnji pogon je sitnica.