"dobar proizvod, interesantan tržišti i novac i zarada neće izostati."
Ajde idem onda pokusati ovako... Tko je radio Golf GTI mark I i zasto? Tko je narucio projekt? Koliko su prekovremenih radnici naplatili?
Radili su ga ljudi entuzijasti koji su ostajali raditi nakon radnog vremena bez da im je to itko platio. RAdili su prema dogovoru inzinjera koji su ga projektirali.
Zato je prvi GTI bio najbolji GTI. Prema njemu se GTI auti ocjenjuju...
Nije upitno da se novi modeli auta ne isplate proizvodjacu i dileru ali koliko se isplate vozacu. Naravno da ako imas par desetaka milijuna u banci da si mozes kupiti ako treba i costume made auto ali mi pricamo o komercijali.
Tko danas proizvodi auto da ugodi vozacu?
MiTo ima svojih vrlina, to je neupitno. Da li napravljen tako da bude poseban, da bude najbolji sto moze biti ili je samo Fiatu bilo zgodno na Puntovu platformu nasarafiti ljepsi dizajn i sa police poskidati motore i mjenjace? (ODMAH isprika.... ovaj zadnji dio samo pretpostavljam. Mozda je Alfa razvila svoje motore i mjenjace - ne znam.)
P.S. Nemojte me shvatiti pogresno, Alfe su i dalje vozila koja imaju ono "nesto" ali da su sve skomercijalizirali jesu.
Vidi ovako, GOLF GTI je proizvod tima koji je išao da ponudi nešto dotada ne viđeno, znači porodično auto sa nabrijanim motorom. Taj projekat je bio smišljen proizvod gdje se naravno igralo na rizik da će se to sviditi širokim masama. I uspjelo se sa tim, ali isto tako sa na isti način zaigralo i pri proizvodnji VW Scirocco-a i VW Corrada kasnije, sa Sciroccom je donekle uspjelo a sa Corradom nikako, projekat označen kao propast - zašto, zato što je napravljeno jako dobro auto ali sa VW znakom i prodavano je 2-4 hiljade maraka jeftinije od ekvivalentnih audi modela, kasnije recimo audija TT. Šta hoću da kažem, svaki projekat je mješavina više stvari gdje se projekt manager nada da će baš njegova formula upaliti, i tu nema nikakve mudrosti. Po mom mišljenju kompletno teoretiziranje na temu MiTo je bezvezno, auto izgleda interesantno u klasi u kojoj je ponuđeno, motori su dobri na papiru i u praksi (koliko su dugovječni vrijeme će pokazati) auto je napravljeno relativno kvalitetno - ne manje kvalitetno recimo nego renault clio ili pug 207 ili recimo sad vw polo....kad sve što sam rekao sabereš vidi se da je to auto pogođeno sa strane proizvođača, to kakvo subjektivno mišljenje ti imaš na tu temu je nebitno, možda nisi ciljna skupina. Sama priča o cross-platformama je meni bezvezna u doba kad 20 modela svakog proizvođača dijeli istu platformu, to tebe kao krajnjeg korisnika ne treba da interesuje, to što novi fiat bravo koristi iste žmigavce kao moja alfa 147, mislim c'mon kome je to bitno.
Ne bih da me pogrešno shvatiš ali mislim da pričaš o stvarima o kojima jako malo znaš i da previše teoretiziraš tamo gdje se ta tvoja labava teorija i ne traži...ili ti se sviđa ili ne.
P.S.
Ništa nije napravljeno da bude posebno, moguća je namjera ili želja ali da postoji neki recept, mislim stvarno....sreća je nekad bitnija nego druge stvari, kockice se ili poklope ili ne