Jesi siguran? Moja bivša brava je imala veliki provrt - 86,4 i hod 67,4 i nisam baš primjetio da teško ide u okretaje, dapače, kraći hod i širi provrt omogućava lakše postizanje viših okretaja. Recimo opelovi 1.6 benzinci imaju kontra, veći hod i manji provrt (79x81,5), skoro istu snagu, pa ga fiat odere samo tako!
Zato što ja o kruškama, ti o jabukama

Mislim da je tbird htio reći da ako ti u autu sa velikim provrtom padnu okretaji, moraš šaltat nižu jer takvi auti su lijeniji u nižim okretajima negu auti sa manjim provrtom i dužim hodom...
Ali zato veći provrt lakše nabire okretaje...
Pričate o tom nabiranju okretaja, a pritom pišete o nečemu drugom. Okretaje definiraju bregaste, glava i dozvoljena brzina klipa. Njihova geometrija i njihov setup definiraju da li nekoj mašini odgovaraju ili ne odgovaraju viši okretaji.
Alfama su mašine prilagođene tako da im visoki okretaji odlično pašu. Alfini 8v-ilci su "najsportskiji" serijski dvoventilci uopće. Kod većine "običnih" dvoventilaca je obrnuto, izuzev nekih Fiata. Tvoj Bravo je 16V i kao takvoj konfiguraciji glave njemu odgovaraju "visoki okretaji", i cijelo vrijeme pričaš o tome, ali to nema veze sa nabiranjem okretaja, to je neka druga priča! Nabiranje okretaja je ništa drugo nego elastičnost motora pod opterećenjem. Kod svih atmosferskih benzinaca ona ovisi o omjeru dužine hod:klipnjača i geometriji bregastih koje definiraju raspon okretaja kod kojeg će mašina najbolje disati i vući. Što je masa veća, mašina konstrukcijski traži na isti obujam i snagu veći hod koljena, da bi bi se zadržalo isto ubrzanje mase...
Veći provrt (u odnosu na koljeno) znači ništa drugo nego da se može ista klipna brzina ostvariti pri većem broju okretaja (samim time i veća snaga), i što je ta razlika veća (pod uvjetom da je masa konstanta) to je elastičnost automobila manja, odnosno što se masa više povećava elastičnost se obrnuto proporcionalno smanjuje.
Na isti obujam i sa istiom geometrijom mašine i ostalih varijabli, na ubrzanju klipa od 1000-5000okr. brže će stići onaj sa dužim hodom (iako ima za preći duži put)
PS: pusti to tko koga pere, to je druga priča, sa milijon drugih faktora. I bokser 1.6 ima istu snagu kao bravo i opel, pa opet (pod pretpostavkom identične mase) opere i jednoga i drugoga na ubrzanju, a da okačiš iza prikolicu sa 400kg cementa i dva čovjeka u autu biš vidio razliku, ako shvaćaš što hoću reći

... Prije bi rekao da 8V benzinci ranije, tj na nižim okretajima primaju gas jer su im i moment i max snaga niže smješteni.
Na isti omjer koljena i klipnjače, raspon u kojemu će mašina najbolje primati gas određuju u prvome redu bregaste.
Da je u praksi tome tako evo ti primjer: vozio sam 1.4 8V (75ks) i moj bokser 1.6 8V (103ks).
1.4 od cc 2k-3,5k počupa ko dizel, ali preko toga se vrti u prazno, dok je moj 1.6 mrtav do 3,5k. Tek poslije 3,5k počupa i kreće disati punim plućim i ne staje do 7k.
8V bolje diše u odnosu na 16V pri manjim okretajima radi manje brzine strujanja zraka, ali ništa značajno.
...snaga ista,dizel manje troši,bolje ide,u svakom segmentu,ne samo međuubrzanja u 5 ili 6..........kolko god više volim benzince,čak ni novi turbaci još nemogu parirati dizlima
U svakom segmentu? Normalno da je TD superiorniji, ali to je trpanje kruški i jabuka u isti koš. Normalno da je Efi sa ecu-om superiorniji od karburatora i platina u svakom pogledu iako mašine imaju istu snagu...
T.benzina sličnih varijabli jest toliko superiornija od T.dizla u svim segmentima da je apsurd uopće o tome pričati, isto kao što je apsurd pričati o međuubrzanju i ubrzanju pod opterećenjem između TD i n/a benzinca.
evo gledaj usporedbu 156-ice 1.8 TS (144KS) i 1.9 JTD (140KS)
međuubrzanje od 80-120:
JTD 4. brzina: 7,3s TS 3. brzina: 7,8s
JTD 5. brzina: 9,2s TS 4. brzina: 10,8s
JTD 6. brzina: 14s TS 5. brzina: 16,6s
tak da ti čak ni teorija o šaltanju u nižu ne stoji!
Možeš ti govorit šta hoćeš o međuubrzanju, ali u svakodnevnoj vožnji je to bitnije. I šta je također bitno - JTD zahvaljujući momentu ide isto bio samo vozač unutra ili bila 4-5 ljudi unutra i prtljaga u bunkeru, dok se kod benzinca itekako osjeti razlika samo vozač ili imaš pun auto ekipe!
Hej đibum, opet ti miješaš kruške i jabuke

Ovo šta si naveo su međuubrzanja u pojedinim brzinama a ne ubrzanja. 1.8 16V TS ide sigurno u drugoj 105 a u trećoj do 140, što znači da ćeš na 80km/h prešaltati u drugu, na 105-110 u treću...i tako dalje, to ti je 166 htio reći. Razlika između TS i JTD u tom slučaju bi na ravnici bila zanemariva, a na uzbrdici radi povećanog opterećenja znatno u korist JTD-a. Da kojim slučajem 1.8ts ima 6 brzina bi naprao dizla na ravnici od 80 do 120 tek tako...