17-06-2026, 22:02:30

Autor Tema: benzinac i dizelaš (prednosti, mane, prošlost, sadašnjost i budućnost)  (Posjeta: 96539 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasa.baska

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
pravo mjesto za taj motor.

tuku tuku  :ok:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Spojena tema Koju je Tica otvorio (sad je na 8. stranici ove teme) sa ovom temom.

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
Sve se svodi na to da se dizel vozi iz financiskih razloga

Serfo

• Gost
Em je jeftina polovna jer je Alfa, em je dizel pa malo trosi, ocito se klijentela koja vozi Alfu promjenila

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
Imao sam dojam da su alfisti open-minded ljudi, al nakon par postova uviđam da sam debelo pogriješio, kod nekih ima sličnosti sa onima koji ganjaju gnojeve trice i voze se skoro na suvozačkom mjestu...  :wal:

Btw, spominjete neke TS-ove... jesu to oni motori za koje svi kažete da se raspadnu nakon 200 tkm?  :care
« Zadnja izmjena: 27-08-2011, 00:42:58 od Jibboom »

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
meni je turbo dizel izbor br. 1...ZA SVAKODNEVNO AUTO. bila to vožnja gradom, otvorena cesta, autoput...zbog načina vožnje i razvijanja snage, bez ikakve ekonomske računice sad...znači daš gas, bez obzira na okretaje, auto ide. nije potrebno šaltanja 2 niže da bi se on probudia, nije potrebno vrtit ga ko majmun cilo vrime ni upirat u prazno...jednostavno, i pri normalnoj vožnji i okretajima auto ide.
šta se tiče nekih vožnji za gušt u kojeg se sidne onako za dušu i ide se vozit tek tako...e onda tu igraju benzinci, bilo sa turbinom ili bez, šestaci, itd...ova prva 2 navedena imam i doma, prvi ima konja ko i svako prosječno auto i nije mi ga baš nikakav gušt vozit u svim režimima vožnje šta se motora tiče, baš zbog tig razvijanja snage, drugoga mi također nije nikakav gušt vozit za nekakvu normalnu svakodnevnu vožnju jer tu do izražaja dolazi turbo rupetina i auto ide ko mrtva krava kroz to područje okretaja koje bi trebalo bit za normalno prometovanje...
eto zašto dizel...i to po mogućnosti šta jednostavniji i sa šta manje elektronike...šta više toga ima, više potencijalnih stvari za crknit...samo ono osnovno i  :drive:

Offline jaxo

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Alfa u srcu-bmw u garazi
    • Stavanger-Norveska
Ja sam jedan od onih koji su svojim limenim ljubimcem vozili
po mnogim europskum autoputevima.

Doduse, do prosle godine sa benzincem.

Jedna stvar me fascinirala na svim tim autoputevima, a to su uglavnom karavani svih marki sa TDI I JTD motorima.

Jednostavno sam ih pratio kako jure pokraj mene na ljevim trakama i jedino sto sam mogao je  :ling: .

Zato sam od prosle godine i ja ponosni vlasnik JTDm-a 2.4 sa 175 hp.

Sad sam i ja jedan od onih koji sa dizelom-karavanom  :wz po ljevoj traci.

Zakljucak: DIZEL  :love:

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
Imao sam dojam da su alfisti open-minded ljudi, al nakon par postova uviđam da sam debelo pogriješio, kod nekih ima sličnosti sa onima koji ganjaju gnojeve trice i voze se skoro na suvozačkom mjestu...  :wal:

Btw, spominjete neke TS-ove... jesu to oni motori za koje svi kažete da se raspadnu nakon 200 tkm?  :care
200Tkm voznje na plemeniti benzin bolje neko 1000000000na diesel.

:craz

Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
Ajd, po potrošnji kilometraža odgovara...  :smijeh Ja sam svojih skoro 200 tkm na bengu napravio, sad malo mijenjam vrstu goriva da vidim do kad ću izdržat.  :funny:

Offline alfa 156 1.7

• Starosjedioc
  • 156 1.8 T.S SP, Bravo t-jet 150
    • Krk, Rijeka

ne spominji da se raspadaju nakon 200 tkm puj,puj
moj mora izdržati 300 tkm pa u muzej  :craz
Vozim na plin
prema prirodi sam dobar i fin

Offline GTA 147

• Starosjedioc
  • 147 JTDm16v
    • Highway Tuhelj
touché.
Piše se, v Tuhlju!  :craz

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
LAZ! Ljudi diesel voze jer uzivaju u roktanju ispod haube  :hehe:
Kockasti auto, najbolji auto.

Mirko

• Gost
Kad mi se dite rodi kupujem i ja dizela i to karavana jebo benzince

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
a zasto, zaboga, fiat nije pravio 3.0 jtd? (ne racunam dostavnjake)
uvijek su bili u vrhu u diesel tehnologiji, jos od 80ih...pa onda prvi common rail, pa 20v mjet...i to je tako ostalo na 2.4 jtdm motorima...
i kad mi neko kaze da je zvuk petaka diesela dobar, ranio bih se odmah. cisto preuvelicavanje.
sto se tice diesela, zvuk bmw 3.0d je predobar, bilo u svojoj prvoj varijanti, od 188 ks, bilo u drugoj, 218, bilo u trecoj, 231 ks. ali ne, alfisti zive zaustavljeni u vremenu petaka iako sa bilo kojim alfa dieselom kad vidimo 530d ili, ne daj boze, 330d, samo mozemo se kulturno skloniti u desnu traku (nikakvo chipanje me ne zanima u ovoj raspravi).
3.0 jtd bi bio prava mjera za 159 i za 169, koji mozda jednog dana dodje, a mozda i ne dodje (sramota je da alfa nema visoku ili bar visu srednju klasu, pa makar i dijelila platformu sa chryslerom).

dakle, fiat koncern kaska i po pitanju diesel motora.

sto se tice benzinaca, stvari stoje jos sumornije, jer jts motore, izvan italije, valjda, niti ko kupuje, niti vozi, pa tu cak racunam i 1.75 tb koji vazi za ponajbolji u svojoj klasi.

pa 2.5 atmosferski benzinac iz e60 bmw razvija 218 ks, a 530i e60 razvija 270 ks, bez turbina, zajebancija...redni sestaci, prakticno neunistivo. zasto alfa nije nastavila razvoj svojih v6 motora, npr. 2.5, 3.0 i 3.2  :mad:

mi se ovdje raspravljamo o praistorijskim motorima koje smo prisiljeni voziti jer zivimo u banana drzavicama u kojima politicari sve pokradose pa nemamo novca za bolje!
a i da imamo, kladim se da bar 50% ljudi sa ovog foruma ne bi vozilo alfu, iz prostog razloga sto alfa nema vise normalnih auta u ponudi (smece tipa mito i giulietta ne racunam).

pa jedan opel ima insigniu opc od 330 ks koja je avion u usporedbi sa svim alfama. vauxhall ima vx8 sa 6.0 v8 motorom od 450 ks. sta je sa alfom, gdje je problem? sta je sa modelima tipa montreal, originalna giulietta, 75, 164, masom inventivnih prototipova itd itd.

Anton

• Gost

a i da imamo, kladim se da bar 50% ljudi sa ovog foruma ne bi vozilo alfu, iz prostog razloga sto alfa nema vise normalnih auta u ponudi (smece tipa mito i giulietta ne racunam).

pa jedan opel ima insigniu opc od 330 ks koja je avion u usporedbi sa svim alfama. vauxhall ima vx8 sa 6.0 v8 motorom od 450 ks. sta je sa alfom, gdje je problem? sta je sa modelima tipa montreal, originalna giulietta, 75, 164, masom inventivnih prototipova itd itd.

pa si ti kupi opela, ukoliko je alfa toliko losa pa si siroce prisiljen ju voziti, meni te je uistinu jako zao
ljudi koji su prisiljeni na bilo sta u zivotu obicno razviju neke frustracije, moguce posljedice su nesanica, spolna nemoc i pisanje gluposti po forumu "ZA LJUBITELJE ALFA ROMEA"...
ovom kategorizacijom alfi kao "smece" ( a ni jednu od navedenih nisi ni vozio ) ti tu ne spadas...

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
pa si ti kupi opela, ukoliko je alfa toliko losa pa si siroce prisiljen ju voziti, meni te je uistinu jako zao
ljudi koji su prisiljeni na bilo sta u zivotu obicno razviju neke frustracije, moguce posljedice su nesanica, spolna nemoc i pisanje gluposti po forumu "ZA LJUBITELJE ALFA ROMEA"...
ovom kategorizacijom alfi kao "smece" ( a ni jednu od navedenih nisi ni vozio ) ti tu ne spadas...

zao mi je sto si se pronasao u mom tekstu. nisam, srecom vozio mitu i giuliettu, uvijek bih umjesto mita radije kupio npr. grande punto a umjesto giuliette, npr. a3 koji kosta otprilike isto novca. koliko to alfa ima modela trenutno u ponudi? ima li vise od dva? da li alfisti svrsavaju na svako gov..o koje alfa izbaci? radije bih ja poredio alfu sa npr. bmw, ali ne ide, pa zato poredim sa opelom sa kojim ima nekih dodirnih tacaka (razmjena tehnologije), ali i opel je otisao daleko od alfe.

Online Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
a zasto, zaboga, fiat nije pravio 3.0 jtd? (ne racunam dostavnjake)
uvijek su bili u vrhu u diesel tehnologiji, jos od 80ih...pa onda prvi common rail, pa 20v mjet...i to je tako ostalo na 2.4 jtdm motorima...
i kad mi neko kaze da je zvuk petaka diesela dobar, ranio bih se odmah. cisto preuvelicavanje.
sto se tice diesela, zvuk bmw 3.0d je predobar, bilo u svojoj prvoj varijanti, od 188 ks, bilo u drugoj, 218, bilo u trecoj, 231 ks. ali ne, alfisti zive zaustavljeni u vremenu petaka iako sa bilo kojim alfa dieselom kad vidimo 530d ili, ne daj boze, 330d, samo mozemo se kulturno skloniti u desnu traku (nikakvo chipanje me ne zanima u ovoj raspravi).
3.0 jtd bi bio prava mjera za 159 i za 169, koji mozda jednog dana dodje, a mozda i ne dodje (sramota je da alfa nema visoku ili bar visu srednju klasu, pa makar i dijelila platformu sa chryslerom).

dakle, fiat koncern kaska i po pitanju diesel motora.

sto se tice benzinaca, stvari stoje jos sumornije, jer jts motore, izvan italije, valjda, niti ko kupuje, niti vozi, pa tu cak racunam i 1.75 tb koji vazi za ponajbolji u svojoj klasi.

pa 2.5 atmosferski benzinac iz e60 bmw razvija 218 ks, a 530i e60 razvija 270 ks, bez turbina, zajebancija...redni sestaci, prakticno neunistivo. zasto alfa nije nastavila razvoj svojih v6 motora, npr. 2.5, 3.0 i 3.2  :mad:

mi se ovdje raspravljamo o praistorijskim motorima koje smo prisiljeni voziti jer zivimo u banana drzavicama u kojima politicari sve pokradose pa nemamo novca za bolje!

:rolll:

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
danas je izasla vijest da fiat ulaze 500 mil eur u kcerku firmu maserati, koji ce u bertone pogonima, koje je fiat otkupio, proizvoditi luksuzna kola. fiat planira da do 2014. ulozi ukupno 20 mlrd eur. valjda ce i alfa nesto dobiti od toga. tu se postavlja problem interne konkurencije u fiat grupi. npr. ako se bude islo u proizvodnju 169 sa top motorizacijom u vidu v8 motora, ista ce biti direktna konkurencija maseratijima. kako fiat grupa vidi i lanciu, valjda nikom nije jasno. kupovinom chryslera, lako je moguce da i alfa i lancia postanu marginalne (sto lancia jeste vec 10 godina). to dalje vjerovatno znaci da od razvoja alfinih motora nema nista, vec ce se ici na unifikaciju proizvodne game, npr. fiat/chryslerovi benzinci i dieseli ce ici u fiate, alfe i lancije, a u top brendove ferrari i maserati ce ici ferrarijevi v8 i v12 motori.

Anton

• Gost
zao mi je sto si se pronasao u mom tekstu.

ne trudi se biti duhovit, ne ide ti...

da li alfisti svrsavaju na svako gov..o koje alfa izbaci?

alfist bi trebao prihvatiti i znati dati svaku argumentiranu kritiku na svaku alfu ali nazivati je smecem i go*nom dovoljno govori o tome koliki si alfist, tim vise sto raspravljas o autima koje si jedino u casopisu vozio imaginarno... ja sam vozio i MiTo 1.4 tb i Giuliettu 1.4 TB ( 120/170 ks ) i opel insigniu ( koja uopce nije los auto stovise...)

ali i opel je otisao daleko od alfe.
ponavljam ti, prodaj ju i kupi opela, usreci se...
uglavnom, dok pises na razini 13 godisnjaka, odnosno kritiziras aute bez ijednog suvislog argumenta, mene pretjerano ne inspiriras na raspravu... ma ni ne ljutis me... samo si naporan... nemoj da te to povrijedi...

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
zasto alfa nije nastavila razvoj svojih v6 motora, npr. 2.5, 3.0 i 3.2  :mad:

Nažalost zato jer je netko u upravi zaključio da je radi Euro 5 norme bolje uzeti GM-ove motore nego razvijat vlastite. Trebali su dok ih je 156-ica digla ulagat svu lovu u razvoj novih motora ili prilagodbu postojećih novim normama. Nije sve ni u suhoparnim brojkama, 3.2 JTS u 159-ki je samo 12 konja slabiji od onog kojeg navodiš u 350 e60, al su 159-ki dodatno oslabili performanse nabijanjem kilaže.  :metak 156GTA ima bolje performanse nego 159 3.2, a kolko mi se čini, uvijek je tendencija da noviji model ima bolje performanse od prethodnog. Kolko pratim autoindustriju, čini mi se da uprava Fiata uvijek negdje uspije zajebat dok je ključno. Eno za Stila su najjači motor stavili 170 KS dok su franceki uredno radili Megane sa 200+ ks, Ford RS sa 250 ks, itd.. ne znam dal je to možda odlučeno zato da ne rade konkurenciju Alfi 147 GTA, ali kolko vidim, švabe to ne dira, VW koncern uredno šiba van modele svih svojih marki sa oko 200 ks, čak i sa istim motorom, samo mijenjaju "odijela" - limariju. Za sve modele ima tržišta, samo ih treba napraviti! Ako ne izdaš model, neće ga nitko ni kupiti.
Da me Anton krivo ne protumači, ne patim za nikakvim Opelima, VW-ima ili bilo kojim drugim autima, samo mi je malo žao gledat kako konkurencija opere meni drage marke vozila. Od tolko najavljivane Delte koja je trebala biti reinkarnacija legende napravili su skupu kopiju bravoa. Meni osobno prekrasnu, samo premalo DNA prve delte ima. Nekako imam dojam kao da pokušavaju izmislit toplu vodu umjesto da se okrenu vlastitoj prošlosti i tamo potraže inspiraciju. Pogledaj Fiat 500, pogodak! Alfa 156 ima dosta linija sa starijih modela (recimo linija pragova mi malo vuče na staru GTV-jku) - pogodak! Novi bravo mi je dizajnerski čisti nastavak starog, da izbaciš Stila, nebi se ni primjetilo. I jedna zamjerka - zašto nema trovratog modela?! Zašto su Cromu napravili samo u karavanskoj izvedbi, i to s takvom  linijom krova koja vuče na monovolumen?! I onda se čude da slabo ide prodaja?! Trebali su Da Silvu istog treba imenovat za glavnog dizajnera kompletne grupe čim je nacrtao 156-icu! Lik je u Seatu i kasnije Audiju napravio dosta dobrih modela. Meni osobno je novi A5 jedini lijepi Audi, a Passat CC jedini ok VW. Još si nemogu oprostit šta mi je jedan VW lijep, tu marku nemogu smislit...  :funny:
« Zadnja izmjena: 27-08-2011, 14:01:28 od Jibboom »

Mirko

• Gost
Mene ni jedan model alfe od 91 pa nadalje ne privlaci toliko puno da bi je kupija, ubrzo cu morat kupit nekog karavana kao obiteljsko auto do 10.000 eura ,a u ni jednom trenutku alfa nije usla u uzi izbor od nekoliko marki

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
uopste ne zelim da vozim a kamoli kupim mito i giuliettu, to nisu alfe vec je za presanje. dapace, nisu trebale ni izaci nikad.
dakle, cinjenice su da alfa ima trenutno cak dva modela, koja su trenutno u ponudi, buduci da su obustavili proizvodnju 159ke.
kad se govori o tome da smo bijeda pa vozimo krseve stare prosjecno 7-10 godina, misli se na ekonomske pokazatelje tipa spoljno zaduzenje, gpd per capita, prosjecna plata, i tako dalje. valjda ne treba dokazivati da su sve ex yu drzave (pa mozda cak i slovenija) marionetske drzavice gdje 3 posto ima sve, a 97 posto gradjana nadnici za 300 eur mjesecno i sanja o tome da otplati kredit za stan, kola itd.

« Zadnja izmjena: 27-08-2011, 14:16:55 od alfa166twinspark »

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
alfist bi trebao prihvatiti i znati dati svaku argumentiranu kritiku na svaku alfu ali nazivati je smecem i go*nom dovoljno govori o tome koliki si alfist, tim vise sto raspravljas o autima koje si jedino u casopisu vozio imaginarno... ja sam vozio i MiTo 1.4 tb i Giuliettu 1.4 TB ( 120/170 ks ) i opel insigniu ( koja uopce nije los auto stovise...)

Bome nebi ni ja rekao da su ova dva modela smeće. Nažalost, nisam vozio niti jedan model, ali mogu komentirati ono što pročitam po auto časopisima ili po netu. Dakle, čini se da su 1.4TB motori pun pogodak, eno i na 5th gear ih hvale da niti jedna konkurentska marka nije napravila motor koji ima tolko snage i da tolko malo troši.  :drive: Na stranu što je promijenjen izgled prednjeg kraja, sa vodoravnih farova su prešli na okruglaste koji ne izgledaju tolko agresivno. Al opet, stariji modeli Alfi su imali okrugle farove i pritom izgledali prekrasno! 159-ma mi recimo od napred izgleda kao američki muscle carovi iz šezdesetih. To mislim na pozitivan način. Dakle, dizajn je ono šta prodaje auto i šta nekoga privuče ili ne privuče k autu. Ponovo se vraćam na Stilo - mehanički jako dobar auto, ali tržišni podbačaj... Ljubitelje talijanskih auta je donekle odbio njemačkim dizajnom, a izgleda da nije uspio privuć švabofile, što mu je izgleda bio cilj...
Na mene osobno niti jedan auto nije ostavio WOOOOW dojam kao 156-ica. Savršen exterijer, savršen interijer.  :care

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
nisam ja o motorima ni govorio, vec o dizajnu.
a moje subjektivno misljenje je da su ti mali turbo benzinci lose rjesenje, ali mozda grijesim.

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
nisam ja o motorima ni govorio, vec o dizajnu mita i giuliette, koji mi je izuzetno los.
159, s druge strane je odlicna.
a moje subjektivno misljenje je da su ti mali turbo benzinci lose rjesenje, ali mozda grijesim.

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
nisam ja o motorima ni govorio, vec o dizajnu.

Evo, o toj reakciji sam ja i govorio. Dakle, dizajn je ono šta nekog privuče ili odbije. Meni osobno se čini da su ti mali TB-i pogodak jer izgleda da je autoindustrija uvidjela da od pretjerivanja nema koristi, pogotovo u današnje vrijeme kad cijene nafte samo idu - gore. Manja masa -> manja potrošnja -> bolje performanse. Manji motor vuče i manju masu za sobom. Nebi se začudio da buduća Giulietta GTA bude imala 2.0 TB ili čak i manji, ali vjerujem da će biti TB motor.

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
skeptican sam po pitanju toga da 1.4 turbo benzin od cca 150 ks trosi ispod 10 (mozda, u karoseriji mita).
kao sto su navodili da 1.75 tb trosi 6 otvorene 11 gradske pa je to u realnim testovima ispalo 8-10 otvorene a preko 15 gradske. i onda se pitas sto ce ti 1.75 tb kad mozes uzeti 3.0 v6, ili 3.2.

ni ne smijem da pomislim o tome sta ce biti sa tim motorima nakon 150k km, kada se pocnu uvoziti kao polovni u nas.

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
Ja se sjećam da sam čitao pred koju godinu u auto klubu test Bravoa 1.4TB sa 150 KS i da im je na testu prosječna potrošnja bila 7.5 litara.  :hello:

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
pa i da je 7,5 litara, toliko prosjecno trosi 20v multijet diesel od 175 ks. opet se ne isplati

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
Da, ajd ga ti uguraj u bravo, mito, giuliettu, punto recimo... I još nešto zaboravljaš - Euro norme.  :ok: