a zasto, zaboga, fiat nije pravio 3.0 jtd? (ne racunam dostavnjake)
uvijek su bili u vrhu u diesel tehnologiji, jos od 80ih...pa onda prvi common rail, pa 20v mjet...i to je tako ostalo na 2.4 jtdm motorima...
i kad mi neko kaze da je zvuk petaka diesela dobar, ranio bih se odmah. cisto preuvelicavanje.
sto se tice diesela, zvuk bmw 3.0d je predobar, bilo u svojoj prvoj varijanti, od 188 ks, bilo u drugoj, 218, bilo u trecoj, 231 ks. ali ne, alfisti zive zaustavljeni u vremenu petaka iako sa bilo kojim alfa dieselom kad vidimo 530d ili, ne daj boze, 330d, samo mozemo se kulturno skloniti u desnu traku (nikakvo chipanje me ne zanima u ovoj raspravi).
3.0 jtd bi bio prava mjera za 159 i za 169, koji mozda jednog dana dodje, a mozda i ne dodje (sramota je da alfa nema visoku ili bar visu srednju klasu, pa makar i dijelila platformu sa chryslerom).
dakle, fiat koncern kaska i po pitanju diesel motora.
sto se tice benzinaca, stvari stoje jos sumornije, jer jts motore, izvan italije, valjda, niti ko kupuje, niti vozi, pa tu cak racunam i 1.75 tb koji vazi za ponajbolji u svojoj klasi.
pa 2.5 atmosferski benzinac iz e60 bmw razvija 218 ks, a 530i e60 razvija 270 ks, bez turbina, zajebancija...redni sestaci, prakticno neunistivo. zasto alfa nije nastavila razvoj svojih v6 motora, npr. 2.5, 3.0 i 3.2

mi se ovdje raspravljamo o praistorijskim motorima koje smo prisiljeni voziti jer zivimo u banana drzavicama u kojima politicari sve pokradose pa nemamo novca za bolje!
a i da imamo, kladim se da bar 50% ljudi sa ovog foruma ne bi vozilo alfu, iz prostog razloga sto alfa nema vise normalnih auta u ponudi (smece tipa mito i giulietta ne racunam).
pa jedan opel ima insigniu opc od 330 ks koja je avion u usporedbi sa svim alfama. vauxhall ima vx8 sa 6.0 v8 motorom od 450 ks. sta je sa alfom, gdje je problem? sta je sa modelima tipa montreal, originalna giulietta, 75, 164, masom inventivnih prototipova itd itd.