16-06-2026, 00:47:58

Autor Tema: benzinac i dizelaš (prednosti, mane, prošlost, sadašnjost i budućnost)  (Posjeta: 96349 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline joe957al

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • Našice
danasnji dizeli su puno sladji za vozit od benzinaca zbog turbine.prije kad bi sija u dizela nakon 100 metara coviku se dolazilo za ubit.
mislin da ce proizvodjaci radit na tome da se benzincima pocmu ubacivat turbine jer tako moze smanjit cijenu razvoja motora.ima jedan motor na koji ubacuje turbinu ovisno o potrebnoj snazi.za jace poboljsa klipove i ventile i to je to.
sta se tice drugih agregata -struja plin to velikima jos nije prihvatljivo dok god imaju nafte.
moj izbor je diesel :drive:
ima jedan problem   benzinci mogu raditi do 200 bara a neki dizeli su već na 2200 ako ne i više
Those who dares, wins

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG

a nije ti neka usporedba
ja npr svaki dan na poslu vozim novog Nissana patrola GR 3.0
i naravno da mi ne daje neki gust u voznji unatoc kamionskom momentom i sl
isto tako sam vise puta ima priliku voziti chevorlet suberban ( mislim da tak ne pise )
unatoc V8 opet nije bio neki gust

da ne hvalim svojeg konja
npr 2.4 u 156 ( svejedno koja verzija )
ima predivni zvuk i rado nabire okretaje
sve do 4500 a tada ti je zbog dugog prijenosa u svekoj brzini dovoljno razvlacenja
ima fenomenalan šut na 2200 rpm
brundanje pet cilindara
i moze bit jako ekonomican

dakle vec je on dovoljna da rusi predrasude
( 1.9 je ipak vise traktor  :craz )

ma sve to stoji... ali usporedba je itekako na mjestu... ok 2.4 vjerojatno ima malo drugačiji zvuk od ostalih diesela al to je svejedno i dalje diesel i nemojmo brkat kruške i jabuke... a što se tiče šuta pa to ima i patrol i u mom slučaju Dodge... s tim da je Dodge tiptronic tako da imaš mogučnost sam šaltanja... samo što ok to je više za brda i prebacivanje u nižu brzinu i ostajanja u toj istoj  :ok: 

danasnji dizeli su puno sladji za vozit od benzinaca zbog turbine.prije kad bi sija u dizela nakon 100 metara coviku se dolazilo za ubit.
mislin da ce proizvodjaci radit na tome da se benzincima pocmu ubacivat turbine jer tako moze smanjit cijenu razvoja motora.ima jedan motor na koji ubacuje turbinu ovisno o potrebnoj snazi.za jace poboljsa klipove i ventile i to je to.
sta se tice drugih agregata -struja plin to velikima jos nije prihvatljivo dok god imaju nafte.
moj izbor je diesel :drive:

pa to več odavno postoji  :hap:
« Zadnja izmjena: 16-01-2010, 17:18:17 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

superfly tnt

• Gost
mozete jos malo piskarat tu ali sace  proljece, treba poorat njive, pripremite tanjurace, plugove i bonove za ložu.

Offline sale3x

• Trade Count: (+3)
  • Pripravnik
  • **
  • BMW E30
    • Pula-Varaždin
Ja i ložom imam vec dugi staž rada  :pivo:  :hap:
Pouzdan drug oduvijek!!! :drive:

Offline st-lancia

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • alfa 145 1.8ts
    • split
ma sve to stoji... ali usporedba je itekako na mjestu... ok 2.4 vjerojatno ima malo drugačiji zvuk od ostalih diesela al to je svejedno i dalje diesel i nemojmo brkat kruške i jabuke... a što se tiče šuta pa to ima i patrol i u mom slučaju Dodge... s tim da je Dodge tiptronic tako da imaš mogučnost sam šaltanja... samo što ok to je više za brda i prebacivanje u nižu brzinu i ostajanja u toj istoj  :ok: 

pa to več odavno postoji  :hap:
sinko moj benzinaca sa turbon ima toliko malo da za mene oni doslovno niti ne postoje kao auto koje je u nekoj ozbiljnijoj proizvodnji.
ono sta si ti u tom postu treba procitat je to da ce jedan proizvodjac radit bazni motor od 1400ccm na koji ce standardno ic turbina 1 ili 2 i koji ce imat raspon snage od 130ks do 230 ks .to ce njemu omogucit da sa jedim razvijenin motoron pokrije tri i da smanji trosak proizvodnje. to da turbo benzinci postoje i danas svak zna samo sta ih mos na prste jedne ruke izbrojat to je nesto drugo :cigara: :cigara:

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
ma znam... sve to stoji, ja se šalim malo što se tiče benz. turbaka  :ok:  al baš zato što ih ima malo mi je gušt  :sport:
« Zadnja izmjena: 16-01-2010, 22:11:33 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

superfly tnt

• Gost
problem je taj sta se u podsvijesti stalno usporedjuje alfin JTD i TS 16v . dok je prvi najbolji na trzistu medju dizelima, ovaj drugi spada medju losije benzince.

pravi motori su nord, V6 i sad po novom boxeri. :hehe:

Offline st-lancia

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • alfa 145 1.8ts
    • split
proizvodjaci ce mozda usmjerit prizvodnju benzinaca u motore sa turbinon ka sta su je usmjerili i sa dieselima .vrati se unatrag 30 godina kada su dieseli postojali a sa turbinama su isto bili rijetkost.danas vise diesela bez turbine moras trazit sa povecalon :cigara:

BigSaint

• Gost
Fora je pročitati ccjelu temu od početka pa usporediti nečije :pol: stavove iz 2008. i sada!

Offline alfa maniac

• Trade Count: (+2)
  • Sa stažom
  • Gtv V6 TB & JDM EG6
    • Rijeka / Karlobag
turbina od motora čini čudo, a dizel bez turbine je nula bodova. spominje se da danas nema dizela bez turbine, a benzinaca sa turbinom je malo. zaključak bi bio da je benzinac kao motor bolji od dizela jer je i bez turbine konkurentan na tržištu, dok su obične čađare izumrle. no era turbo benzinaca počinje što ne znači da će obični izumrijeti. opet bod za benzince  :craz  :ok:
You can turbo VTEC, but You can't VTEC turbo

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
turbina od motora čini čudo, a dizel bez turbine je nula bodova. spominje se da danas nema dizela bez turbine, a benzinaca sa turbinom je malo. zaključak bi bio da je benzinac kao motor bolji od dizela jer je i bez turbine konkurentan na tržištu, dok su obične čađare izumrle. no era turbo benzinaca počinje što ne znači da će obični izumrijeti. opet bod za benzince  :craz  :ok:
:care:hap:
Varijator sekta

Offline alfa maniac

• Sa stažom
  • Gtv V6 TB & JDM EG6
    • Rijeka / Karlobag

superfly tnt

• Gost
dizel ima veci faktor iskoristivosti. samo ga muci to sta nemoze u okretaje.

Offline Marcus

• Trade Count: (+22)
  • Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
ovo je bar teca tema koju citam sa istom tematikom u zadnja tri dana...i u svakoj mi je zakljucak otprilike isti...ljudi ce vozit jedno i drugo i za i protiv ce imat iste/slicne razloge, jedni za D drugi za B...kak sam vec negdje napisao ovo je vjecna tema, otrpilike kao i tko je boljii vozac sumaher il sena...ja cu kratko ponovit da iako sam probao pravog benzinca (subaru STI sa cca 350 ks) benzinac nece u moju garazu....komfor koji meni moj petak pruza meni je nezamjenjiv, naaravno uz sve ostale pogodnosti koje moj D stroj ima prema svim superbenzinskim strojevima....moj petak je ipak stroj koji vozi 4 covjeka i pesa, stroj koji je svakodnevno u upotrebi i namjena mu je dnevno-operativne  :craz naravi..stroj od kojeg se trazi komfor i pouzdanost uz potrebnu snagu kada zatreba...
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Offline alfa maniac

• Sa stažom
  • Gtv V6 TB & JDM EG6
    • Rijeka / Karlobag
benzin 8,07kn
dizel 7,45kn
prepiranje sa vozačima čađare NEPROCIJENJIVO
MASTER CARD  :craz

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
benzin 8,07kn
dizel 7,45kn
plin 4.50-4.64
prepiranje sa vozačima čađare i benzincima NEPROCIJENJIVO
:craz
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča

Ispravak,boxer je motor i pola ne motor :hap: Jedini koji je bolji je TS 8v :hap: .16v uglavnom spada u zaklane benzince :) :)

radja li se tu neka nova ljubav

boxer priznaje da ima boljih motora od boxera, muva boxer priznaje ko motor  :o000: :o000:
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
ovo je bar teca tema koju citam sa istom tematikom u zadnja tri dana...i u svakoj mi je zakljucak otprilike isti...ljudi ce vozit jedno i drugo i za i protiv ce imat iste/slicne razloge, jedni za D drugi za B...kak sam vec negdje napisao ovo je vjecna tema, otrpilike kao i tko je boljii vozac sumaher il sena...ja cu kratko ponovit da iako sam probao pravog benzinca (subaru STI sa cca 350 ks) benzinac nece u moju garazu....komfor koji meni moj petak pruza meni je nezamjenjiv, naaravno uz sve ostale pogodnosti koje moj D stroj ima prema svim superbenzinskim strojevima....moj petak je ipak stroj koji vozi 4 covjeka i pesa, stroj koji je svakodnevno u upotrebi i namjena mu je dnevno-operativne  :craz naravi..stroj od kojeg se trazi komfor i pouzdanost uz potrebnu snagu kada zatreba...

a jesi usporedbu našao stvarno nema šta, govoriš da ti treba obiteljski auto i onda staviš 156 2.4 i Imprezu sti  :)  šta nisi usporedio npr. 166 2.5 ili 3.0 ili 3.2 vjeruje stane sve što si ti napisao i na sve to još jedan pas da pravi društvo tvom i opet auto ideeee  :mah:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline bebach

• Član Alfa Kluba 19
  • Sa stažom
  • *
    • ZG

Citat:
boxer priznaje da ima boljih motora od boxera, muva boxer priznaje ko motor  :o000: :o000:

I onda ce jos nakraju kupiti disele. :hehe:
« Zadnja izmjena: 20-01-2010, 19:21:57 od Boxer »

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb

...mislim da je vrijeme da damo amen forumu i pokopamo ga u miru...neka mu je laka zemljica...RIP... :henker:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline alfa maniac

• Sa stažom
  • Gtv V6 TB & JDM EG6
    • Rijeka / Karlobag
benzin 8,07kn
dizel 7,45kn
plin 4.50-4.64
prepiranje sa vozačima čađare i benzincima NEPROCIJENJIVO

:hehe:

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
a jesi usporedbu našao stvarno nema šta, govoriš da ti treba obiteljski auto i onda staviš 156 2.4 i Imprezu sti  :)  šta nisi usporedio npr. 166 2.5 ili 3.0 ili 3.2 vjeruje stane sve što si ti napisao i na sve to još jedan pas da pravi društvo tvom i opet auto ideeee  :mah:

napisao sam da sam probo  (STI) al da bi to imao doma ko jedini auto koji je svaki dan u pogonu i nebi....i dalje nisam nasao niti jedan kvalitetan argument prednosti benzinskog na diesel strojem u nekakvoj svakodnevnoj gradskoj usporedbi...  :mah:...(jer realno jako malo ljudi ima auto koji je samo za stazu  :ok:)

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
ti govoriš o gradskoj vožnji, a to je čista kalkulacija... več sam negdje napisao, ljudi koji voze diesel voze to upravo radi kalkulacije tj. radi puno manje potrošnje, i to je prvi i glavni razlog... ako si to ne želi priznat neka se zavarava koliko god želi... svatko ima pravo na odabir i u to ne ulazim... ali evo ti primjera 166 3.0 ti ima sve što i tvoja 156-ica, plus što je veča, plus što ne baca crnilo ko cijelo jato sipa u jadranu, plus što ne radi prve dvije minute ko traktor, i ima zvuk itekakav, eto da ti nije važna potrošnja vozio bi benzinca 100% to ti je samo činjenica NHF
« Zadnja izmjena: 17-01-2010, 11:05:42 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline alfa maniac

• Sa stažom
  • Gtv V6 TB & JDM EG6
    • Rijeka / Karlobag
plus što ne baca crnilo ko cijelo jato sipa u jadranu

:care  :funny:smijeh

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
da ja govorim upravo o svakodnevnoj upotrebi auta...upravo si nabrojao 3 kvalitetna razloga zasto benzin a ne diesel

166 3.0 ti ima sve što i tvoja 156-ica, plus što je veča, plus što ne baca crnilo ko cijelo jato sipa u jadranu, plus što ne radi prve dvije minute ko traktor, i ima zvuk itekakav

samo cu citirat sebe na jos jednoj slicnoj temi:

upravo sam to i napisao...danasnji CR diesel agregati  su jako daleko od pojma  traktora i radnih strojeva....i cuo sam puno takvih konstatacija od poznanika kaj voze rasne benzince tipa audi 80 1.6 i fiat tempra 1.6....samo im se nasmijes i nastavis svojim putem  :ok:...jer ako cemo iskreno tema diesel ili benzin je prozvakana valjda i vise puta nego tema tko je bolji vozac Senna ili Schumacher  :craz...stvar je osobnih afiniteta i ocekivanja... i na kraju konca svatko od nas bira sto ce i na koji nacin vozit...moj izbor je D u ovom slucaju JTD...i da nebi mjenjal svoj 'traktor' za benzinski superstroj iste konjaze  :ok:....i siguran sam da ce moj iduci izbor bit 'traktor' sa jos kojom kobilom vise  :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

sto se mene tice EOD  :mah:

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
šta sve neču pročitat, još če ispast da diesel ima bolji zvuk od benzinca, da motor proizvodi zvuk na hladno kao boxer i V6 zajedno  :funny:  a crnilo ne bacaju samo ovi noviji dieseli unazad 3-4 godine, ali i oni znaju zadimit kad ga stisneš... tako da ti to ne stoji u usporedbi,  jer ponavljam da se ne radi o kalkulaciji tj. potrošnji vozio bi benzinca, jer i 166 3.0 je isto tako auto za svakodnevnu uporabu, ali za one koji imaju novaca točiti i u tome je cijela filozofija... vi se zavaravajte koliko želite sa kalkulacijama
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline alfa maniac

• Sa stažom
  • Gtv V6 TB & JDM EG6
    • Rijeka / Karlobag
EVO C/P O NOVIM TURBO BENZINCIMA, PA TO USPOREDIMO SA TURBO DIZELIMA.  :happ:

Benzinski motori s prednabijanjem snage oduvijek su bili nešto posebno. No, automobile opremljene turbo benzincima koji daju ogromne količine snage i okretnog momenta u malom pakiranju te iz naoko sićušne zapremine svakim pritiskanjem gasa bude divlju zvijer nije si mogao priuštiti svatko. Naime, sve donedavno bili su skupi i rezervirani samo za imućniju klijentelu. Iznenadni obrat na naftnom tržištu u kojem je dizelsko gorivo cijenom prestiglo benzinsko dovelo je do pravog paradoksa. Gotovo preko noći turbo dizelaši postali su skupi i neisplativi, a turbo benzinci jedina i logična alternativa. Tihi i uglađeni rad, velika snaga i prihvatljiva potrošnja goriva samo su neke od prednosti modernih benzinaca s prednabijenjm snage.

Razlozi turbo povratka

Da bismo pojasnili ulogu turba moramo se usredotočiti na osnovne principe rada motora. Kako bi uopće došlo do zapaljenja smjese goriva i zraka u komori za izgaranje motora, potreban je određeni omjer zraka i goriva. Optimalni omjer naziva se stehiometrijski omjer i iznosi 14.7 :1. Dakle, za pravilno i potpuno izgaranje jednog kilograma goriva potrebno je 14.7 kilograma zraka. Pojednostavljeno govoreći, što više zraka dospije u komoru za izgaranje potrebna je i veća količina goriva za pravilno izgaranje. Većim obostranim udjelima dolazi do snažnijih kontroliranih eksplozija unutar cilindara te se oslobađa i veća snaga. Zato, kako bi se ostvario veliki dodatni potisak snage bez značajnijih preinaka, u motore se ugrađuju dodatni «punjači» snage.

Prije svega nekoliko godina čak i eminenti stručnjaci tvrdili su kako je benzinskim motorima stigao kraj jer moderni turbodizelaši nude više snage, okretnog momenta te nižu potrošnju goriva nego približno nominalno jednako snažni benzinski motori. Poneki turbo dizelaši poput Hondinog opjevanog i-CTDi 2.2 litrenog motora nude i gotovo benzinski uglađen i tihi rad. Pri tome, mora se priznati, benzinski su motori posljednjih godina kod većine proizvođača bili ipak tehnološki zapostavljeni. No usporedo s rastom cijene dizelskog goriva, uvođenja strožih ekoloških normi Euro 5 o ispušnim plinovima kao i činjenica da se u trenutnoj fazi tehnološke revolucije stiglo vrlo blizu vrhunca razvoja turbo-dizelski motora natjeralo je inženjere da se vrate osnovama auto tehnologije koje su s nama prisutne već gotovo pola stoljeća.

Tako su turbo benzinci preko noći postali apsolutni hit auto industrije. Budući da benzinski automobili velike zapremine i snage troše mnogo goriva moralo se pribjeći rješenju kako te iste konjske snage upakirati u manju zapreminu te time postići i manju potrošnju. Da, pojasnimo! Uzmimo za primjer benzinski motor zapremine 2000 kubičnih centimetara i snage 150 konjskih snaga koju razvija pri 6000 okretaja u minuti. Startamo li motor takvog automobila svih 2000 kubičnih centimetara zapremine cilindara moraju se hraniti gorivom. No, dok se kazaljka brojača okretaja ne zavrti do oznake 6000 nismo „upregnuli“ svih 150 konjskih snaga. Uzmimo sada za primjer moderni turbo benzinac zapremine 1400 kubičnih centimetara i snage 150 konja pri oko 5500 okretaja. Startanjem motora i vožnjom na nižim okretajima mi u biti gorivom „hranimo“ samo 1.4 litreni agregat. Prema tome, uštede u gorivu ovisno o proizvođačima mogu biti i do 20% u korist turbo benzinaca manje zapremine. Isto tako manja potrošnja goriva znači da će i manja količina ispušnih plinova završiti u atmosferi.

Zato kako bi se udovoljilo modernim Euro 5 ekološkim normama, a da se ne bi išlo nauštrb vozačkog gušta turbo benzinci predstavljaju ključ uspjeha. Iako u stvarnosti turbo benzinci ipak ne troše minimalne količine gorive kao što to tvrde sami proizvođači uštede u gorivu pametnom vožnjom mogu biti znatne u odnosu na identično snažne atmosferske motore veće zapremine! Izuzev navedenog, turbo benzinci odlikuju se i velikim okretnim momentom, a najveću vrijednost mnogi razvijaju pri vrlo niskim okretajima. Primjerice većina 1.4 litrenih turbo benzinaca razvija preko 200 Nm najvećeg okretnog momenta čime su usporedivi sa usisnim benzincima zapremine oko 2.200 kubičnih centimetara. Za usporedbu, prva generacija Volkswagenovog opjevanog 1.9 TDI motora sa 90 konjskih snaga razvija 210 Nm pri 1900 okretaja u minuti. Mnogi turbo/kompresor benzinci slične vrijednosti razvijaju još i na nižim okretajima. Tim je posve evidentno zašto je u samo dvije godine došlo do ponovne renesanse turbo benzinskih motora.

ISPRIKE NA DUUUUGOM POSTU  :craz

Offline gvija

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • tristac
    • Zagreb - Medvescak
The Variator Gang
"Ich liebe dihtung."

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Pošto sam imao više benzinaca i dizela evo nekoliko činjenica o jednome i drugome. Nabrojene su prednosti svakoga od njih.

Prednosti JTD-a:

Manje troši
Jeftinije gorivo
Velika snaga u srednjim okretajima
Dugotrajan
Manja buka u vožnji
Manja mogućnost požara
Veća autonomija
Bolje ide po snijegu zbog veće težine motora
Auspuh traje gotovo vječno
Nema obogaćivanja smjese kada je motor hladan (nema sauga)

Prednosti benzinca:

Zvuk
Jeftiniji pri kupovini
Ne kristalizira gorivo na temperaturama nižim od -18 st C.
Brže zagrije tekućinu za hlađenje (pa ima brže grijanje) zbog veće otpadne topline
Lakši motor

superfly tnt

• Gost
daj dodaj jos koju prednost benzinca, ne skrtari.  :hehe: