11-06-2026, 01:19:55

Autor Tema: benzinac i dizelaš (prednosti, mane, prošlost, sadašnjost i budućnost)  (Posjeta: 96258 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT
    • Solin
Vidim da fali ova tema, pa da se ne bi oftopičarilo u drugim temama. 

Offline joe957al

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
    • Našice
Dakle dizel, sadašnjost da, prošlost ne a budućnost ... 90% ne   :cigara:
Those who dares, wins

superfly tnt

• Gost
s cijenom od 9 kuna je vec sad u proslosti. dolazi era malih turbonapuhanih motora na plin.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Kad bi gorivo bilo besplatno (tako da bude samo vozački gušt u pitanju)  i pitali me koji ćeš motor izabrati u Alfi od recimo 150 ks između atmosferskog benzinca, turbo benzinca, multijet JTD sa turbinom promjenjive geometrije, biram ovaj zadnji.

zenica

• Gost
ja bi biro onaj iz čini mi se 8c ili 159, nisam siguran 3.2 v6 4x4 260 discintive 260KS  :ling: :ling: :ling: :ling:

Offline Raziel

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 01' Mazda MX-5 (NB) 1.6 16V 94' AR 146 1.7 16V
    • Sv. Klara, Kutina
Moje je mišljenje da će prodaja, a zatim i proizvodnja dizelaša lagano posustajati...
Svugdje u svijetu se teži ka nekoj ekologiji, Euro i druge norme, a dizelima je te norme sve teže pratiti! Dizeli te norme mogu pratiti, ali uz ugradnju skupe tehnologije i poskupljenje troškova proizvodnje, što na kraju naravno rezultira daleko skupljim konačnim proizvodom... Ako uz to dodamo rast cijene dizela u odnosu na eurosuper i skuplje održavanje, više nema računice u kupnji dizelaša!
Što se tiće benzinaca, oni se sve više i više usavršavaju... Specifična snaga po litri obujma raste, potrošnja opada i po ekonomičnosti su sve bliže dizlašima!
A tu je naravno i plin, kojeg ja, iskreno baš i ne preferiram... Ali ušteda i ekologija kod LPG-a dolaze do izražaja, to je neupitno!
    "...if in doubt, flat out..."   

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
Kad bi gorivo bilo besplatno (tako da bude samo vozački gušt u pitanju)  i pitali me koji ćeš motor izabrati u Alfi od recimo 150 ks između atmosferskog benzinca, turbo benzinca, multijet JTD sa turbinom promjenjive geometrije, biram ovaj zadnji.
gle, turbo dizel zbog momenta, jer ga atmosferac nema (moj sa 220 HP, samo sa 260 Nm) ja nisam ni jedan turbobenzinac vozio pa ne mogu taj motor staviti u usporedbu
Those who dares, wins

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
A budućnost imaju oba motora plus LPG. Proces prerade sirove nafte je takav da se u isto vrijeme u istom kotlu proizvodi i dizel i benzin i propan i butan. Jedino je pitanje politike koju će kategoriju kroz cijenu goriva više preferirati.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
gle, turbo dizel zbog momenta, jer ga atmosferac nema (moj sa 220 HP, samo sa 260 Nm) ja nisam ni jedan turbobenzinac vozio pa ne mogu taj motor staviti u usporedbu

To sa momentima je takva novinarska zabluda o kojoj pišu i nemaju pojma. Uzmi tvoj motor koji ima 260 Nm i neki JTD koji ima 390 Nm. Oni taj moment imaju na motoru, ali treba gledati koliki je moment na kotaču pri određenoj brzini. JTD ima snagu na 4000 rpm, a tvoj na 6000 i zbog toga JTD ima "duže" prijenosne omjere i/ili "duži" diferencijal da bi postigao istu brzinu. Taj moment na kotaču bude potpuno isti za ove spomenute brojke. A kotač pokreće auto, zar ne?
Jedina razlika je što turbo motori imaju veću snagu u srednjem području okretaja (to je taj "moment" o kojemu oni pričaju)

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Moje je mišljenje da će prodaja, a zatim i proizvodnja dizelaša lagano posustajati...
Svugdje u svijetu se teži ka nekoj ekologiji, Euro i druge norme, a dizelima je te norme sve teže pratiti! Dizeli te norme mogu pratiti, ali uz ugradnju skupe tehnologije i poskupljenje troškova proizvodnje, što na kraju naravno rezultira daleko skupljim konačnim proizvodom... Ako uz to dodamo rast cijene dizela u odnosu na eurosuper i skuplje održavanje, više nema računice u kupnji dizelaša!
Što se tiće benzinaca, oni se sve više i više usavršavaju... Specifična snaga po litri obujma raste, potrošnja opada i po ekonomičnosti su sve bliže dizlašima!
A tu je naravno i plin, kojeg ja, iskreno baš i ne preferiram... Ali ušteda i ekologija kod LPG-a dolaze do izražaja, to je neupitno!

Ma koja ekologija, to su priče za malu djecu. Već je euro 4. norma toliko stroga da je preko toga pretjerivanje. Sa uvođenjem viših normi želi se zaustaviti Kineze koji malo kaskaju, pa kad savladaju tehnologiju, onda hop, opet nova norma.

Offline Fabrizio Giovanardi

• Trade Count: (-1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Giulia 2.0 Competizione
    • Zagreb
Joooj dečki... a sound?  :?:

Storia, presenza, futuro... benzina (sopratutto boxer)!!!  :hello: :happ: :hehe:

:mahm
Alfa nel cuore

superfly tnt

• Gost
A budućnost imaju oba motora plus LPG. Proces prerade sirove nafte je takav da se u isto vrijeme u istom kotlu proizvodi i dizel i benzin i propan i butan. Jedino je pitanje politike koju će kategoriju kroz cijenu goriva više preferirati.

ima jedna mala razlika. propan butan ili metan netreba preradjivat. znaci nema tu kotlova. dizel i benzin trebaju proc destilaciju ali plin se izdvaja sam po sebi(na atmosferskim uvjetima). samo ga treba spremit sto je danas najveci problem. zato se i spaljuje nemilice. problem je bio i bit ce njegov volumen koji zauzima, pogotov metan koji se treba tlacit nenormalno da bi se prevozio. kod lpg je malo bolje jer je manji tlak potreban.

drugo treba imat na umu da svijetom vladaju naftni lobiji koji ne dozvoljavaju plinu da se razvije . da bi se doslo do nafte ili plina treba busit ionako. zasto ne prodat nesto po 120dollara po barelu. za plin ima vremena.

Offline Neven

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 JTDm
    • Varaždin
    • Naljepnice - dizajn, izrada i prodaja
To sa momentima je takva novinarska zabluda o kojoj pišu i nemaju pojma.

Da, do nedavno su obavezno pisali kako neki TDI sa 130 KS na otvorenoj cesti bez problema ubija benzince od 200 KS jer međubrzanje u 5. brzini od 80-120 je 6 seknudi brže  :wal: :wal:
Ja sam već mislio pisati novinarima nek barem stave onda napomenu da se to odnosi samo na slučaj da ovaj u benzincu ne zna koristitm mjenjač jer u svim ostalim slučajevima nema šanse. Jer ljudi takve zablude brzo progutaju, a onda ginu na cesti kad vide oznaku V6 i ide pun uvjerenja sa svojim TDI u pretjecanje...  :metak

Uglavnom, ja u dizelu ne vidim nikakav gušt osim kod preračuvanja potrošnje.

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
Da, do nedavno su obavezno pisali kako neki TDI sa 130 KS na otvorenoj cesti bez problema ubija benzince od 200 KS jer međubrzanje u 5. brzini od 80-120 je 6 seknudi brže  :wal: :wal:
Ja sam već mislio pisati novinarima nek barem stave onda napomenu da se to odnosi samo na slučaj da ovaj u benzincu ne zna koristitm mjenjač jer u svim ostalim slučajevima nema šanse. Jer ljudi takve zablude brzo progutaju, a onda ginu na cesti kad vide oznaku V6 i ide pun uvjerenja sa svojim TDI u pretjecanje...  :metak

Uglavnom, ja u dizelu ne vidim nikakav gušt osim kod preračuvanja potrošnje.

ja kao alfista nikad neću voziti dizel, ali moram priznati da su motori (dizel) jako napredovali za razliku benzinaca 
Those who dares, wins

Offline Neven

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 JTDm
    • Varaždin
    • Naljepnice - dizajn, izrada i prodaja
A kaj tvoja 3.0 nema 290 nm  :?:

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
A kaj tvoja 3.0 nema 290 nm  :?:

mislim da mi piše 260
Those who dares, wins

Offline Tomek

• Ovisnik o alfistima
  • Fiat Punto mk2a
    • Velika Gorica
265Nm, a 3,2 ima 289Nm  :hap:
Nikada ne vozi brže nego što tvoj anđeo čuvar može letjeti

Dok zivot juri, ja cu lagano...

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
265Nm, a 3,2 ima 289Nm  :hap:
fala pajdo na inormaciji
Those who dares, wins

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
propan butan se dobiva iz destilacije nafte ili metana.

zemni plin ( koji nije cisti metan, najkaloricniji je ruski s oko 90% metana) se skoro pa drito moze ukrcat u bocu i voziti.

buducnost pripada vodiku, gorivim celijama.

U Hr je LPG jako popularan vani nesto manje vise se ide ka metanu jer jos citije izgara a uz to je djelomicno obnovljiv.
Kockasti auto, najbolji auto.

Anton

• Gost
dizel

- manja potrosnja pri djelomicnom opterecenu, pri punom gasu razlika nije bas neka
- fijuk turbine  :craz
- osjecaj na gasu kao da imas prekidac off i on a ne gas ( svi jaci common rail )
- zvuk traktora ostaje pa nek je dizel i u a8
- dugotrajniji i izdrzljiviji

benzin

- zvuk
- linearno oslobadanje snage
- manjak vibracija

Plin

- sve plus kao kod benzina i jos dodas ekonomiju.....e tu je bliska buducnost

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
Ajd molim te pojasni da su dizeli izdržljiviji? :?:
Those who dares, wins

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin

Kad kažemo dizel, mislimo na TD i JTD jer je atmosferski dizel odavno mrtav. Sporije se troše cilindri kod dizela iz 2 razloga:

1. dizel radi sa puno nižim okretajima, pa ima puno manje hodova klipa gore-dolje , a sa svakih hodom se otkine bar koji atom sa stijenke cilindra
2. svaki TD i JTD ima hlađenje klipova uljem sa donje strane, a to ulje se razlije po stijenkama cilindara, pa ima i ekstra podmazivanje.

Istina je da TD i JTD motori traju duže od atmosferskih benzinaca, potvrđeno i u praksi.

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
Kad kažemo dizel, mislimo na TD i JTD jer je atmosferski dizel odavno mrtav. Sporije se troše cilindri kod dizela iz 2 razloga:

1. dizel radi sa puno nižim okretajima, pa ima puno manje hodova klipa gore-dolje , a sa svakih hodom se otkine bar koji atom sa stijenke cilindra
2. svaki TD i JTD ima hlađenje klipova uljem sa donje strane, a to ulje se razlije po stijenkama cilindara, pa ima i ekstra podmazivanje.

Istina je da TD i JTD motori traju duže od atmosferskih benzinaca, potvrđeno i u praksi.
hvala
Those who dares, wins

Anton

• Gost

sto bi ja bez tebe.... :craz

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
Istian no problem je da drugi djelovi odu prije, sadanaji pritisak ubrizgavanje je 1500bara stari TD motroi i atmosferci su imali oko 60 bara. Trajnost drugih sklopova je kraca te su se vrije trajanja motora jako priblizili.
Kockasti auto, najbolji auto.

superfly tnt

• Gost
nebi dao ruku u vatru da su ukupno gledajuci dizeli dugortajniji od benzinca. to su ogromni momenti koji ispucavaju vec na 1500 okretaja, trpe nosaci, lageri. uostalom to sta klip prodje vise puta po kosuljici uopce nije problem, vise me brine koliki su tlakovi prilikom explozija u samom cilindru. sta je s letecim i glavnim lezajevima?

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR

Kad si čuo da je neki JTD riknuo, ti motori i sa 300.000 rade bez greške...

A koliko tema na forumu ima gdje su se TS-i raspali :?:

superfly tnt

• Gost
TS 16v nije alfin motor. istina radilice prolupavaju. a to da jtd rade 300000km bez greske je malo pretjerano. ima primjeraka sigurno a imam i ja promjerak alfinog twinsparka sa 320000km pa necu tvrdit da svi rade 300tkm

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice

Kad si čuo da je neki JTD riknuo, ti motori i sa 300.000 rade bez greške...

A koliko tema na forumu ima gdje su se TS-i raspali :?:
ako pri tome mislis i na brizgaljke: kod Boscha ima 220 field rejecta u zadnjih 3 godine  a o brizgaljkama koje proizvodi Siemens SVDO (od prije pola godine Continental) necu ni spominjati
Those who dares, wins

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
nebi dao ruku u vatru da su ukupno gledajuci dizeli dugortajniji od benzinca. to su ogromni momenti koji ispucavaju vec na 1500 okretaja, trpe nosaci, lageri. uostalom to sta klip prodje vise puta po kosuljici uopce nije problem, vise me brine koliki su tlakovi prilikom explozija u samom cilindru. sta je s letecim i glavnim lezajevima?

Jesu, trajniji su. A što se tiče sila na radilicu, centrifugalna sila raste sa kvadratom kutne brzine (broja okretaja) tako je na 4000 rpm, 4x veća centrifugalna sila nego na 2000 rpm, a na 6000 rpm je 9x veća nego na 2000 rpm. Jest da TD motori imaju veće tlakove, ali zato puno niže centrifugalne sile u odnosu na benzinca.
Kolike su sile na radilicu možemo zamislitni npr. na 6000 rpm, to je 100 okretaja u sekundi. Znači 100 puta u sekundi se klip nađe u GMT i DMT, taman se zaleti, a radilica mu 200 puta u sekundi promijeni smjer, nije joj lako mora se priznati.

I još što se tiče sila na radilicu, kod benzinca se smjesa pali skoro trenutačno i nastane eksplozija koja vrši udarac i na klip i na radilicu, a kod dizela to nije slučaj, zbog postepenog ubrizgavanja i sporijeg izgaranja nema toga udarca.
Sve je to uzeto u obzir prilikom dimenzioniranja radilice, tko je čuo da su dizelu protukli ležaji, a kod benzinca se zna tu i tamo dogoditi, kada ga vlasnik vozi u visokim okretajima.