13-06-2026, 19:21:49

Autor Tema: benzinac i dizelaš (prednosti, mane, prošlost, sadašnjost i budućnost)  (Posjeta: 96289 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline imc1

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 SW 1.9 16v m-jet
    • Rijeka
Benzin je u svakom slucaju jeftiniji za odrzavat i tu nema dileme  :da: sve ostalo su babske price  :da: moj slucaj konkretno: da sam uzeo 159 TI Jtd dao bih vise novaca za 20.g. razlike u gorivu  :craz nemoram mislit na dizne,zamasnjake kvacilo i turbine itd... i osmjeh je na licu puno slađi u benzincu(barem meni)  :ok:
Možda u globalu da...ali najjeftiniji je onaj auto koji je redovito održavan...bio ili benzinac ili diesel. Ako naletiš na baju..jeb ga..naletio si :craz

Naveo bi svoj primjer..kupio sam 156 mjet 2004.g. sa 101000 km, pravih jer ni distribucija ni vilice nisu bile mjenjane nikad. Sve sam to ja napravio i još dosta drugoga u kratkom roku šta je bilo za mjenjat. Od tada samo servise radim i točim gorivo, evo 3 i pol godine već. Za druge troškove neznam...toliko o dieselu koji je skup za održavanje

Offline chakija

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
totalno je glupo tu govorit o maksimalnoj brzini...to je potpuno neebitno za kvalitetu auta i održavanje (u biti koji god auto ćeš terat u maksimum koštat će puno održavanje) i opet smo došli na priču da je održavanje kod benzinaca i dizlaša skoro isto... kod benzinaca je možda bolji užitak jer dulje vuče, ali ja ipak biram potrošnju i općenitu trajnost mašine... evo danas okrenuto, motor ko švajcarska urica

"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline tosa985

• Pripravnik
  • **
    • vodnjan istarska zupanija
hahahah koji ste vi kraljevi! samo citam i umirem od smijeha kako se prepucavate! svaka vam cast! :smijeh :smijeh

Offline imc1

• Ovisnik o alfistima
  • 156 SW 1.9 16v m-jet
    • Rijeka
totalno je glupo tu govorit o maksimalnoj brzini...to je potpuno neebitno za kvalitetu auta i održavanje (u biti koji god auto ćeš terat u maksimum koštat će puno održavanje) i opet smo došli na priču da je održavanje kod benzinaca i dizlaša skoro isto... kod benzinaca je možda bolji užitak jer dulje vuče, ali ja ipak biram potrošnju i općenitu trajnost mašine... evo danas okrenuto, motor ko švajcarska urica
(Image removed from quote.)
:grinning-smiley-043:
Voziš preko ograničenja :blabla :blabla

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
vozio i benzince i dizele sada vozim dizel, bitno je sve koliko tko koristi auto i koliko km prelazi te naravno start iz kojega je kupio, ako si kupio kantu kanta je bez obzira na motor ako žemo realno gledati V6+plin je za prosjek najbolji dobro ide troši ali je jeftino i mirna bosna, samo ima kvaka, koliko znate majstora koji se kuže u V6? ja sam jeb... veliki servis na 164 jedva našao majstora koji je znao šta radi, zagreb nije blizu seb ne radi subotom i šta da sam šarafam, jtd je srećom fiat proizvod na kojem svi mogu napraviti servis djelovi su dostupi i povoljni

ako voziš istim tempom primjer 2,2 jts i 1,9 jtdm  :craz razlika u potrošnji je barem 4l na 100km dakle meni godišnje cca 12000kn ušprara jtd naspram benzinca to je zato jer radim više km, nekome tko radi manje km razlika je manja logika, dizel drži bolje cjenu pa računajući sa time i bude se više dobilo kada se bude prodavao, benzinac sa plinom je jeftiniji od dizela i vjerovatno špara ali kod nas je politika da ti je zbog toga sve skuplje a i gubi se meni dragocjen prtljažni prostor i atest te gdje ima plina za točiti svejedno troši i benzin kada ga pališ dok se ne zgrije dodatna komplikacija mehanike itd itd

današnji benzinci nisu baš jednostavni isto kao što nisu ni dizeli, prednost (po meni) je trubina koja daje poletnost i startnost u međuubrzanju što ti je za vožnju potrebno, možda ga svaki benzinac podere na startu ali poslije može samo gledati oblak dima kako ga obilazi  :cigara: naravno remap je više nego jednostavna stvar za iskoristiti dodatno potencijal koji postoji u motoru, jer je i sama tvornica za posebne serije davala više, odžavanje je jeftino a to sa lamela zamašnjacima tubinama i injektorima mi je smješno, sve se da rješiti za normalne novce samo se treba malo raspitati i što je najbitnije pravovremeno servisirati a ruku na srce malo je ljudi koji tako rade i onda na kraju košta popravak  :love-smiley-039:
Nije bolest sve što boli

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
eko norme su nam uvalili i samo izmisljaju gluposti

nedaj boze sta ce biti kad se ovi novi motori (narocito dizeli) pocnu kvariti, pa tu nema sta nema od dpf-ova lambda sondi par komada egrova raznih senzora bogova ko to polovno bude vozio neka mu je Josip Broz na pomoci

benzinac jedino dolazi u obzir sa plinom, barem za mene

kod dizela mi se svidja:
- doseg na otvorenom (manje trosi pa se vise predje sa tankom)
- obrtni moment
- gepek na raspolaganju jer nema boce plina

kod benzinca sa plinom mi se svidja:
- jeftinija voznja nego usporedivi dizel
- ugladjenost rada, eksplozivnost i obrtaji
- ako je turbo benzinac, onda ima i momenta

problem sa tom nesretnom turbinom bilo dizel bilo benzin je da osjetno poskupljuje odrzavanje jer uvijek neki bog ode oko nje, a inace nema dileme da je odrzavanje turbo dizela skuplje od odrzavanja atmo benzinca (makar imao i plin)

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
eko norme su nam uvalili i samo izmisljaju gluposti

nedaj boze sta ce biti kad se ovi novi motori (narocito dizeli) pocnu kvariti, pa tu nema sta nema od dpf-ova lambda sondi par komada egrova raznih senzora bogova ko to polovno bude vozio neka mu je Josip Broz na pomoci

benzinac jedino dolazi u obzir sa plinom, barem za mene

kod dizela mi se svidja:
- doseg na otvorenom (manje trosi pa se vise predje sa tankom)
- obrtni moment
- gepek na raspolaganju jer nema boce plina

kod benzinca sa plinom mi se svidja:
- jeftinija voznja nego usporedivi dizel
- ugladjenost rada, eksplozivnost i obrtaji
- ako je turbo benzinac, onda ima i momenta

problem sa tom nesretnom turbinom bilo dizel bilo benzin je da osjetno poskupljuje odrzavanje jer uvijek neki bog ode oko nje, a inace nema dileme da je odrzavanje turbo dizela skuplje od odrzavanja atmo benzinca (makar imao i plin)

ma koji crni egr i dpf problem, pa danas to djecu u parku laptopom gase  :grinning-smiley-039:

turbina komplicira stvari, istina ali sa njom znaš na čemu si, nedavno smo ja ikolega pričali da proivođači turbina navode da na svakih 100000km se kine pregleda i osvježi nečim ako je potrebno i to je to nije to kvar od 10000kn

svi novi benzinci su isto puni kemija od pokretnih ventila plastičnih grana kuteva paljenja i 555 pizdarija kao i dizeli dakle nema tu neke razlike, a zbog downsizinga sada i svi skoro imaju turbinu tako da ti dođe na sito sve osim potrošnje
Nije bolest sve što boli

Offline Igica

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 146
    • Varaždinske toplice - Varaždin
Jeste deca. Nek svatko vozi ono kaj mu odgovara. I diesel nije ništa skuplji za održavanje od benzinca, to su gluposti.

Offline jelena13

• Pripravnik
  • **
  • Fiat Bravo 1.9jtdm
    • ZAGREB;ZAPAD
gledaj ih sta su se raspisali,a jucer kad sam trazijo da neko ode sa menom pogledat 147 i placam pivu nikog nema,a sad postova da ih je moderator moro premistit iz oglasa tu,
Uvijek u mislima hm Alfa a sta drugo

Offline clio

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Giulia Q4 ,Alfa Romeo Giulietta TCT
    • Lovran
kako volite pričat gluposti... šta na benzincu se nikad ne mora kvačilo mijenjat? koliko koštaju svječice za ts-a? varijator? nedaj bože leteći? itd itd... kako sam već rekao kolegi, što se tiče održavanja bit će mu ugrubo jednako...a na njemu je da izabere el voli venzinca ili voli moment i malu potrošnju..
ne pričam gluposti,imao i ts-a i imam sada jtd...moj post je bio cisto da bez obzira ili benzinac ili dizel,ako su zapusteni i neodrzavani imas dosta za utrosit u njih,a obicno tako bude kad se prodaju po nekoj debilnoj cijeni,primjerice 3 i pol za 147 jtd ili 4, i za ts-a 2,2.5... :mah:

Offline Pekar

• Sa stažom
  • više dobrih ljudi
    • Đakovo
Ma sve ovisi kako ga je vozio i održavao prethodni vlasnik ili sadašnji.Ja sam u 13 g promijenio 6 auta( svi su redom bili kupljeni polovni sa preko 150 tkm i stariji od 5 g.) i sa njima prešao preko 400 tkm.
Niti na jednom dieselu nisam radio turbinu,kvačilo, dizne, zamašnjak...
Samo sam na prvom ( vectra A iz 1993) mijenjao uložak dizne.
Imao sam samo jednog benzinca i on me jedino ostavio na putu i najviše se kvario, a moj otac je imao diesela i promijenio sve osim mjenjača, a sada na benzincu pali i vozi.
Ja mislim da je za krače relacije benzin, a za duže diesel.

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
ma koji crni egr i dpf problem, pa danas to djecu u parku laptopom gase  :grinning-smiley-039:

reci mi kako misliš proći na eko testu molim te sa tim pizdarijama pogašenim?
to još možda može u bosni proći da daš za pivu da ti progledaju ali u uređenoj državi ne.

pa sad ti vidi

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
a ovo je baš besmisleno prepucavanje... samo sam samo čovjeku rekao i vagnuo šta da si kupi...naravno da bi i ja radije imao jednog bijesnog benzinca ali mi nije prioritet svaki drugi dan na bengu.. kolega jelena je prvo pucao na ts-a 105 konja što mislim da je malo besmisleno kupit... puno troši, a nikakve performanse... ak već ne ide na puno konja, bolje dizlaš... i što je spomenuto...ako se voze većinom kratke relacije benzinac, ako dulje dizlaš...
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
reci mi kako misliš proći na eko testu molim te sa tim pizdarijama pogašenim?
to još možda može u bosni proći da daš za pivu da ti progledaju ali u uređenoj državi ne.

pa sad ti vidi

100% prolazi, jer se gleda zacadenost na testu, a tu prolazis bez problema, posto auto nije pod opterecenjem i nema dima  :craz
:Horse: :mehanic

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
100% prolazi, jer se gleda zacadenost na testu, a tu prolazis bez problema, posto auto nije pod opterecenjem i nema dima  :craz

cekaj dok udjete u EU pa mi reci za godinu dana

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo

20 min posla i dpf je gore i eto prolaz  :craz

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior

ma mozeš ući bilo kuda ,mapa se složi da bez opterrećenja nema dima i sve 5 može ga mjeriti i poljak koji inače je najrigorozniji za to njemci su za njih tratinčice
Nije bolest sve što boli

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
ma mozeš ući bilo kuda ,mapa se složi da bez opterrećenja nema dima i sve 5 može ga mjeriti i poljak koji inače je najrigorozniji za to njemci su za njih tratinčice

ma da sve je tako jednostavno, ja se mucim pola godine trap da namjestim kako treba a jos mi samo treba dpf i ostala sila elektronike - a benzince su zasrali kad su stavili direktno ubrizgavanje (zaboravi ugradnju plina)

zivi bili pa vidjeli sta ce biti sa downsizingom, bice radilica i turbina na benzincima poizvaljivanih a dizel ionako stalno nesto odlazi

Offline jelena13

• Pripravnik
  • **
  • Fiat Bravo 1.9jtdm
    • ZAGREB;ZAPAD
a ovo je baš besmisleno prepucavanje... samo sam samo čovjeku rekao i vagnuo šta da si kupi...naravno da bi i ja radije imao jednog bijesnog benzinca ali mi nije prioritet svaki drugi dan na bengu.. kolega jelena je prvo pucao na ts-a 105 konja što mislim da je malo besmisleno kupit... puno troši, a nikakve performanse... ak već ne ide na puno konja, bolje dizlaš... i što je spomenuto...ako se voze većinom kratke relacije benzinac, ako dulje dizlaš...
    JA SAM PUCO NA 105 KONJA KAO NEMA VARIJATORA,DULJA RELACIJA MI JE JEDINO ZG-ZD TRI PUTA GODISNJE,I NA POSO SVAKI DAN ZG-SV NEDELJA,JA SAMO ZNAM DA MI JE FREND SA TS 1.8 BIJO KOD MEHANICARA VICE PUTA I ZNAM DA JE LUDIJO :wal: STALNO GA JE NESTA ZEZALO
Uvijek u mislima hm Alfa a sta drugo

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
ma da sve je tako jednostavno, ja se mucim pola godine trap da namjestim kako treba a jos mi samo treba dpf i ostala sila elektronike - a benzince su zasrali kad su stavili direktno ubrizgavanje (zaboravi ugradnju plina)

zivi bili pa vidjeli sta ce biti sa downsizingom, bice radilica i turbina na benzincima poizvaljivanih a dizel ionako stalno nesto odlazi

ako ne znaš gdje otići pitaj mogao ti je trap biti rješen pred pola godine  :ok:

šta to odlazi na dizelima?
Nije bolest sve što boli

Offline imc1

• Ovisnik o alfistima
  • 156 SW 1.9 16v m-jet
    • Rijeka
ako ne znaš gdje otići pitaj mogao ti je trap biti rješen pred pola godine  :ok:

šta to odlazi na dizelima?
kako šta..pa zamašnjaci, dizne, turbine, kvačila, ciijevi, akumulatori, CR pumpa..i ostalo ::) :hehe: :hehe:

Offline imc1

• Ovisnik o alfistima
  • 156 SW 1.9 16v m-jet
    • Rijeka
Šalu na stranu, ja i za duže i za kraće relacije više nebi kupio benzinca...diesel je za to zakon. uvjek sam vozio benzinca i imam sad i yarisa 1.0...doslovno mrtav auto a troši mi ko mjet. Susjed mi ima 147 1.6 ts, ok kvarova nema, auto im 80000 km ali ludi sa potrošnjom...10 - 11 l po gradu, a jedva ide. Prijatelj opel astra 1.4 90 ks, potrošnja isto 10l, a ja 6,5 - 7,5 bez ikakvih kvarova već skoro 45000 km.

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
kako šta..pa zamašnjaci, dizne, turbine, kvačila, ciijevi, akumulatori, CR pumpa..i ostalo ::) :hehe: :hehe:

:funny: :funny:

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior

zamašnjak nije nikome rikno na forumu preporuka je da se mjenja sa lamelom i korpom pa da ljudi duplo ne plaćaju majstora mjenjaju

dizne kao i na svim dizelima se zbog goriva moraju servisirati i trošak je cca 900kn svakih 100tkm

turbina ako malo paziš i održavaš i ako je čovjek prije tebe tako isto može bez beda 200tkm, kome je tu na forumu riknula da nije mapiran

kvačila na stock postavkama traju i do 200tkm pa da je i 150 tkm je ok mislim to je potrošni dio

guma crijeva nakon određenog vrmena i zbog vanjskih utjecaja promjeni svojsta i puca zbog opterećenja, staviš željezo ili daš napraviti pojačana ili viktor inox odlazi na svim motorima ne samo dizelima

akumulator nema veze sa kvarom ako proizvođač da garanciju 2g i on ode nakon 4 ja ne znam šta tu ne valja i očito jedino ga jtd ima

nisam čuo niti znam ikoga da mu je crkla na jtd motoru, ako i je crkla krivac je gorivo

još nešto

Nije bolest sve što boli

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site

Ljudi stvarno laprdate gluposti. Imam 2.4 JTD sa 205000 km. Ništa od navedenog nisam promijenio osim jednog seta kvačila bez zamašnjaka. Ne da nisam promijenio, nego nisam niti pipnuo. Koliko varijatora krepa za tu istu kilometražu, a kvačilo se isto mora promijeniti kao i na dizelu.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline Igica

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 146
    • Varaždinske toplice - Varaždin
Meni na jtd-u ispala klema sa akumulatora. Eto ipak se kvari.

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
    JA SAM PUCO NA 105 KONJA KAO NEMA VARIJATORA,DULJA RELACIJA MI JE JEDINO ZG-ZD TRI PUTA GODISNJE,I NA POSO SVAKI DAN ZG-SV NEDELJA,JA SAMO ZNAM DA MI JE FREND SA TS 1.8 BIJO KOD MEHANICARA VICE PUTA I ZNAM DA JE LUDIJO :wal: STALNO GA JE NESTA ZEZALO

:ne2:     :blabla    pazi na caps lock

Meni na jtd-u ispala klema sa akumulatora. Eto ipak se kvari.

Kod mene do sada na JTD-u dva ogroooomna kvara,  :hap:  donja cijev od turbine prema IC-u, zamjenjena inoxom, domaće izrade i remenica alternatora.
« Zadnja izmjena: 20-06-2013, 12:39:15 od Argor »

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
sve podrzavam ali zasto se u ovoj temi javljaju ljudi koji rade godisnje 10.15k km sa alfom i noramalno da je benzin isplativiji kad napravis km godisnje kolko ja znam ubit u nekom zescem mjesecu.. normalno da ces imat auto 5g. i da nes imat kvara i bit ce najbolji a ti ces u 5g. napravit 80000km a ja 180000tkm  i dva velka servisa i komplet ovjes i ko zna kaj i rec cu auto sranje jer eto kvari se i trosi ko kuga..

ko radi kilometre dizel ili plin jedino ako imas para pa te bk za potrosnju da je tako vozio bi 156 sw gta al eto nije tako pa onda vozis 145 plin ili 156 jtd.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline imc1

• Ovisnik o alfistima
  • 156 SW 1.9 16v m-jet
    • Rijeka
Ljudi stvarno laprdate gluposti. Imam 2.4 JTD sa 205000 km. Ništa od navedenog nisam promijenio osim jednog seta kvačila bez zamašnjaka. Ne da nisam promijenio, nego nisam niti pipnuo. Koliko varijatora krepa za tu istu kilometražu, a kvačilo se isto mora promijeniti kao i na dizelu.
To je napisano ironično...stalno se trabunja o tome, kako je diesel skup za održavanje, a nikad nikom to nije crknulo. Zato sam to napisao...ok? :craz

Offline imc1

• Ovisnik o alfistima
  • 156 SW 1.9 16v m-jet
    • Rijeka
zamašnjak nije nikome rikno na forumu preporuka je da se mjenja sa lamelom i korpom pa da ljudi duplo ne plaćaju majstora mjenjaju

dizne kao i na svim dizelima se zbog goriva moraju servisirati i trošak je cca 900kn svakih 100tkm

turbina ako malo paziš i održavaš i ako je čovjek prije tebe tako isto može bez beda 200tkm, kome je tu na forumu riknula da nije mapiran

kvačila na stock postavkama traju i do 200tkm pa da je i 150 tkm je ok mislim to je potrošni dio

guma crijeva nakon određenog vrmena i zbog vanjskih utjecaja promjeni svojsta i puca zbog opterećenja, staviš željezo ili daš napraviti pojačana ili viktor inox odlazi na svim motorima ne samo dizelima

akumulator nema veze sa kvarom ako proizvođač da garanciju 2g i on ode nakon 4 ja ne znam šta tu ne valja i očito jedino ga jtd ima

nisam čuo niti znam ikoga da mu je crkla na jtd motoru, ako i je crkla krivac je gorivo

još nešto
Sve ja to znam...ali drugi tvrde suprotno..pa malo ironije ne škodi :clap: :clap: