24-04-2026, 02:28:45

Autor Tema: Alfa 147/GT Navigacija  (Posjeta: 66866 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
Odg: Alfa 147/GT Navigacija
« Odgovori #270 u: 18-01-2019, 00:36:19 »
HRK 2,568.03  17%OFF | Ouchuangbo Andriod 8.0 car audio radio stereo gps navigation recorder for Alfa Romeo 147 GT with video 8 core 4GB 32GB
 https://s.click.aliexpress.com/e/chhVerdI

Meni ovo djeuje najbolje

Poslano sa mog Mate10 pro koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #271 u: 18-01-2019, 06:10:37 »
Eto, konačno napraviše pošten custom fit uređaj za 147/GT

Offline teoz

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Alfa GT 1.9 JTD
    • otok Korčula
« Odgovori #272 u: 18-01-2019, 06:54:13 »
HRK 2,568.03  17%OFF | Ouchuangbo Andriod 8.0 car audio radio stereo gps navigation recorder for Alfa Romeo 147 GT with video 8 core 4GB 32GB
 https://s.click.aliexpress.com/e/chhVerdI

Meni ovo djeuje najbolje

Samo što je cijena paprena. 399$ + 105$ dostava + 25% PDV na sve to kad dođe na carinu, ispadne nešto više od 4000kn

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #273 u: 18-01-2019, 11:56:44 »
Samo što je cijena paprena. 399$ + 105$ dostava + 25% PDV na sve to kad dođe na carinu, ispadne nešto više od 4000kn
Carina nije pravilo meni su slali kao uzorak i nikad nisam platio doduse kolega naruči prvi put i opletu ga

Nije bolest sve što boli

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #274 u: 18-01-2019, 13:54:57 »
Frend uzeo takav sličan i na kraju pored silnih funkcija ispadne da nema obični RDS, od kineza jedino nešto provjereno se isplati uzimat ovako je to previše para za mačka u vreći :ok:

Offline Nino15

• Učim polako
    • Sarajevo
« Odgovori #275 u: 09-04-2019, 12:32:08 »
Potrebna mi je sema prikljucenja kablova-zica na radio navigaciju Alfe 147.Nabavio sam novu radio navigaciju i trebao bih je zamjeniti sa originalnom.Raspored kablova vjerovatno ne odgovaraju novoj navigaciji i iz tog razloga je ne mogu prikljuciti bez poznavanja tacnog rasporeda zica. Ako neko ima semu molio bih da mi se posalje.Unapreijed zahvalan. :thanks

Offline FAN

• Moderator
  • Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Zagreb
« Odgovori #276 u: 16-04-2019, 21:03:56 »
Gdje nabaviti ovo? Pretrazio cijeli ebay... Ni traga.

« Zadnja izmjena: 16-04-2019, 21:04:45 od FAN »
:cigara: :cigara:

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 147 1.9 JTDm 16V Stage 1 remap
    • Oroslavje
« Odgovori #277 u: 17-04-2019, 05:38:30 »
Napraviš to sam.  :pivo:

Offline FAN

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Zagreb
« Odgovori #278 u: 17-04-2019, 10:13:13 »
Daj neki DIY :)

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 147 1.9 JTDm 16V Stage 1 remap
    • Oroslavje
« Odgovori #279 u: 17-04-2019, 20:28:12 »
Daj neki DIY :)

Uzmeš rashodovano napajanje od PCa koje ima taman debljinu limova, određeš kutnike, izbušiš rupe i za sat i pol si gotov. Tako sam sebi napravio, drži top.  :ok:

Offline FAN

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Zagreb
« Odgovori #280 u: 17-04-2019, 22:37:47 »
Zanimljivo, mislim cak da imam jedno...

Probat cu, tnx.

Offline FAN

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Zagreb
« Odgovori #281 u: 31-07-2019, 20:17:14 »
Dakle, da li je itko probao doci do Master Codea za navigaciju iz 147/GT?

Ne mislim preko broj sasije auta pa u AC.

Ima li neki elektricar koji to moze rijesit?

Hebemu, toliko se tih navigacija rabljenih prodalo, kako rjesavate kodove? :)

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV 3.0, GT 1.9, Giulia 2.2 JTDM, Giulia 2.0 Turbo
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #282 u: 31-07-2019, 20:26:50 »
Mislim da se time generalno nije vrijedno zezati pored modernih Android navigacija za 147/GT koje imaju repliciran Alfa Romeo tvornički look i daleko su naprednije, a cijene su ok. To jedino da baš dođeš do koda za postojeću za neku tešku siću.

Offline FAN

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Zagreb
« Odgovori #283 u: 31-07-2019, 20:31:52 »
Znam za te OEM look kineze i za razne android varijante, al mi se bas sviđa ova originalna. :hap:

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #284 u: 07-08-2019, 00:14:51 »
Znam za te OEM look kineze i za razne android varijante, al mi se bas sviđa ova originalna. :hap:

Jesi li probao koju novu Android? Ma to je neuspoedivo, to sve leti, radiš što hoćeš, instaliraš sve, imaš stražnju kameru, ono pravi moderan uređaj, ovo original iz njih je teški retro.

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #285 u: 02-11-2019, 13:03:05 »
Retro ima štih!  :)

Sta te ne zivcira opcenito touch u autu? Ja to nikako ne mogu progutat, ne mozes prckat i vozit.... Zivciraju me novi auti sa tim  :tooth

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #286 u: 02-11-2019, 19:01:53 »
Slažem se da touch nije dobro rješenje za auto generalno, pogotovo ako nemaš velik ekran kao Tesla. No, stvar je funkcionalnosti koja kod nekog novog Androida zaista "nema što nema", a ionako najviše čačkanja je podešavanje navigacije kada se negdje ide, a to napraviš dok stojiš. Glazbu kontroliraš putem komandi na volanu, znači nije big deal. Zadnja kamera radi sama, a sve ostale sitnice je lako podesiti na touch screenu jer ih podešavaš dok stojiš. Ja sam vrlo zadovoljan tim rješenjem i u GT i u 159.

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #287 u: 04-11-2019, 11:40:00 »
Istina to stoji....

Ne znam meni nikad nisu legli ti touch screen u autima.... Al nema sad nazad

Ova oem televizija je niskoristi sto se tice gps-a  :)

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #288 u: 23-09-2020, 15:47:20 »
Sa cega navigacija za 147/GT vuce podatak za BC...?...
Sa body-a ili sa ecu-a...?...
Sto sve treba za osposobiti navigaciju, predpostavljam antena i cd sa kartama, ostalo je vec unutra...?...
Kako je na istalaciji spojen telefon...?...
Dali vec na postojecoj siba zvuk na zvucnike, pa treba spojiti samo mikrofon ili...?...

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Zadnja izmjena: 23-09-2020, 16:00:06 od Cobra »

Offline JV-23

• Učim polako
    • Split
« Odgovori #289 u: 06-11-2020, 19:12:49 »
Ekipa dajte neka iskustva iz prve ruke, koji su vam android radio uređaji za alfice pokazali dobri, kakva su ona kineska za 700-800kuna, cine mi se ok, jel ima neko neki provjereni link gdje se moze narucit itd koju marku uzet...

Offline bepo_147ST

• Učim polako
    • Split
« Odgovori #290 u: 08-10-2021, 16:45:05 »
Ima li mozda neko link za karte od connect navi za ex yu podrucje?
Firmware 04.08, email je bepo.but@gmail.com
Fala unaprid

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #291 u: 01-05-2023, 14:46:12 »
Je li tko imao problem na 147/GT da mu 12V linija koja treba biti uključena samo kada je dan kontakt na bravi uvijek daje napon?

Offline IvanGT

• Administrator
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #292 u: 02-05-2023, 15:37:26 »
Je li tko imao problem na 147/GT da mu 12V linija koja treba biti uključena samo kada je dan kontakt na bravi uvijek daje napon?

Koja je to linija..? koliko se sjećam takve nema, i crvena i žuta daju napon bar još 15min nakon gašenja auta.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Paso

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #293 u: 02-05-2023, 19:43:56 »
Koja je to linija..? koliko se sjećam takve nema, i crvena i žuta daju napon bar još 15min nakon gašenja auta.

Žuta je stalni, crvena je vezan za bravu, kaže mi električar da uređaj dobije signal za on/off putem Canbusa i da prvo to spojim, pa onda gledam dalje ako ne radi kako treba. Ima logike i to...

Javim ishod! :)

Offline IvanGT

• Administrator
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #294 u: 04-05-2023, 11:41:15 »
Žuta je stalni, crvena je vezan za bravu, kaže mi električar da uređaj dobije signal za on/off putem Canbusa i da prvo to spojim, pa onda gledam dalje ako ne radi kako treba. Ima logike i to...

Javim ishod! :)

Tako je, Canbus-om ide signal za On/off, crvena i žuta nemaju veze s tim.

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #295 u: 07-05-2023, 23:13:26 »
Ok, evo izvješće... ima gomila dobrih, a i hrpa loših strana, pa evo vam info da znate što očekivati ako krenete ovim putem...

Danas sam uspio složiti gotovo sve, sada mi rade i komande na volanu! :) Ostaje mi još zadnja kamera koja ima drugi tip konekcije od prošlog uređaja, tako da nije plug&play nego moram vidjeti kako što prespojiti "po novome". Ostalo sam sve uspio spojiti i radi!

Cijeli auto se "podmladio" kada ima ovako velik ekran na centralnoj konzoli:

Telefoniranje, slanje poruka, ugrađena navigacija (mape su na uređaju, pa radi i bez neta) + Appleova navigacija i sve ostalo što nudi CarPlay, ali to traži data vezu putem iPhonea.

Najbolji dio je što samo sjednete u auto s iPhoneom u džepu, ne morate napraviti baš ništa, i on će sam otići u mod za spajanje, ući u CarPlay mod i otvoriti zadnju stvar koja je svirala. Nikakvo spajanje kablova i sve radi razumno brzo.

Zvuk je izuzetno dobar, najbolji od svega što sam ikada imao u ovom autu, a imao sam svega. I da, bolji je čak i od originalnog Bose setupa koji je koristio Blaupunktov headunit. Bose pojačalo sam zadržao i uz napon na pravom mjestu radi i s Androidom.

Od loših strana... uh, zaista ima ih gomila, ali ne možeš dobiti sve to za samo 120 € + shipping, pa da još bude sve i easy... znači ovako:

- ne kupujte ako nemate iskustva i ako ne poznajte svoju Alfu i imate svu tehničku dokumentaciju

- ne kupujte ako niste skloni improvizacijama u fizičkom i elektroničkom smislu

- ne kupujte niti ako imate električara koji bi vam ga ugradio, ako on nije siguran da poznaje vaš model auta.

Znači ništa, ali ništa nije bilo tek plug&play! :( I ne bi to bilo toliko strašno da dokumentacija nije blagi užas. Pisana je na "kineskom engleskom" i to okvirno za model xyz123, a vi možda dobijete model zxy321 koji je uglavnom sličan, ali ne baš u svemu. Niti jedna slika iz uputa ne odgovara stvarnoj situaciji. Boje žica nekada imaju smisla, a ponekad baš i ne.

Portovi koje imate uopće ne znače da u njih nešto ide i da se koriste. Ima tu i bizarnosti, pa tako port na kojem je ulaz za stražnju kameru ima i dvije žice koje idu van, ali se nigdje ne spominje čemu služe i što na njih treba spojiti. Nakon razgovora s "Dear Friend" Kinezom, saznajem da to i nisu žice za napajanje kamere ili nešto slično, nego im je tu bilo prazno, pa su to zapravo Bluetooth i wi-fi antene!

Poveselio sam se da je barem jedan port ostao isti kao na prošlom uređaju - onaj kojim se spaja pozadinski USB kabel koji većina nas obično provede u ladicu kod suvozača i tamo odložimo USB memoriju. I lijepo utaknem USB i stvar ne radi. Nisam na prvu išao za tim i nakon desetak minuta sam vidio da nešto smrdi - rastopio mi je USB stick, doslovno rastopio! Naravno, stick je krepao, a onda sam u manualu pročitao da "modeli koji imaju prednji USB ne koriste stražnji jer matična ploča to ne podržava." Glavno da podržava kratki spoj USB-a ako ga slučajno spojite. :(

Okvir za konzolu treba modificirati da bi legao, i to ne malo. Unutarnje pregrade treba piliti i micati (a teoretski nije neophodno, prošli model koji sam imao je to elegantno izbjegao). Ne daju konektore koji bi bili plug&play na postojeće i sve trebate sami prebrikati - ako znate što i kako.

Dio žica koje su na konektoru je ok za neke serije, ali za neke nije - pa tako npr. na mom modelu se traži da ima "switched 12V", a noviji su imali upravljanje jedinicom putem CanBusa, a to onda pak otvara drugi niz problema. Uglavnom, zezao sam se dobrih 4-5 dana dok sam sve ovo složio, a morao sam ići i toliko daleko da petljam po razvodnoj s osiguračima da bih uzeo "switched 12V" sa zadnjeg desnog podizača stakla (što Alfa GT ne koristi jer ima samo troja vrata). Uglavnom, instalacija je grozota, čak i za vrlo iskusne.
« Zadnja izmjena: 07-05-2023, 23:22:23 od Paso »

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: robertsk, superME

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #296 u: 08-05-2023, 14:27:02 »
Važno je da je krajnji ishod odličan.  :clap:

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #297 u: 10-05-2023, 23:37:50 »
Evo i update moje instalacije!

Uspio sam danas dobiti i signal s kamere, ali nisam još sve spojio kako treba... znači dodatna komplikacija na ovom Androidu je što informaciju je li auto u rikvercu ne dobiva putem Canbusa kao moj prošli (skupi) uređaj, nego to radi prilično primitivnom metodom da se napon kamere iza spoji na vod od rikverc svjetla i onda kamera okine video ulaz na samom uređaju. Iako je to tehnološki jednostavnije rješenje, zapravo je loše jer traži da raskopate dio auta iza gdje možete doći do rikverc svjetla, a to npr. na GT uopće nije pristupačno.

Dodatna kvaka je odabrati pravi tip video kamere - jer može sve biti u redu, ali da dobijete "mrak", a stvar je "samo" u tome da uđete s passwordom u tvorničke postavke i tamo pronađete opcije za tip video signala (ima ih desetak) i odaberte ispravan za vaš tip kamere.

A evo i dodatni hint za avanturiste koji krenu ovim putem - pobudu eksternog pojačala nemojte spajati na plavi antenski vod (iako bi to trebalo uvijek raditi ispravno, ali na nekim modelima radi dobro, a na nekim ne), već na zasebnu žicu za pojačalo na konektoru s činčevima za klasična third-party pojačala. Gdje je caka? U tome što je softver za te Androide šlampavo pisan, pa neke aplikacije ugase radio antenu jer kao "ne treba", a onda time ugase i pojačalo. Tako da možete imati situaciju da čujete radio, ali ne MP3 s USB sticka, ili da CarPlay radi dobro, ali datoteka u internoj memoriji ponekad okine pojačalo, ponekad ne.

Naravno, da bi žica na zasebnom konektoru zaista i dala pobudu pojačala, potrebno je to uključiti u postavkama, po defaultu je isključeno.

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #298 u: 28-05-2023, 20:34:39 »
Konačno sam osposobio i parking kameru! Potrajalo je jer sam morao sve spajati bez Canbusa, a to je značilo raskopati instalaciju auta i doći do ciljanih žica. Ne preporučujem, samo za entuzijaste!

Ako ipak krenete tim putem, onda ovisi kakav tip kamere imate. Ako imate onu koja se spaja na rikverc svjetlo, onda je najlakše skinuti plastični oplat bunkera i presresti crno-bijelu žicu koja ide u centralu parking senzora. Ako pak imate kameru koja je napravljena da je pali Canbus i ima svoj 12V vod sve do headunita, onda je lakši put skinuti plastični prag kod vozača, doći do velikog snopa žica (ima ih jedno 40-ak) i tamo naći tanju crno/bijelu žicu. Sa sondom isprobate je li to ta kada ubacite u rikverc i to je to. Nakrpate se na nju i dovedete je do Androida i stvar je sređena.

No, na kraju ne izgleda loše za gotovo 20 godina star auto! :)

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: robertsk

Offline robertsk

• Član Alfa Kluba 6
  • Sa stažom
  • *
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD; Alfa Romeo GTV 2.0 TS x2
    • Velika Gorica
« Odgovori #299 u: 28-05-2023, 21:09:45 »
super stvar. imam kameru vec par godina u kutiji i nikako ju spojiti... mislim da se moja pali preko rikverc svjetla.  :thanks