S obzirom da sam imao dvije 156, sada GT i 159 TI, i da sam ih sve izvozao i po Grobniku, mislim da mogu dati objektivan sud, ali već vidim da svi pričamo slično...
159 je divna kruzerica, guta km s lakoćom i u udobnosti kakvu 156 nema. No, da li se 156 bolje vozi? Da, naravno, na B cestama pri 80 do 120, stare dobre 156 su užitak - pokretne, lake, precizne, čisti zen ako je cesta prazna, moraš jako pretjerati da prokližeš s dobro složenom 156. Na 159 se osjeti težina, pogotovo ako je neki slabiji motor u pitanju.
No, dio koji nije fer prema 159 je što je ona nama "sto-pedes-debela", a zapravo je u toj svojoj klasi ponajbolja, vozio sam svega te veličine i težine i 159 je barem ista, ako ne i bolja. Dio koji me kod 159 ugodno iznenadio, a koji nisam nikada imao petlje probati u toj mjeri na prometnici, jest koliko je zapravo lijepo u ravnoteži kada jače namjerno proklizavate...
Na Grobniku sam to išao testirati i to je bio skoro pa "powerslide", znači njenih 1,6 tone je opasno deralo sve 4 gume kroz cijeli zavoj, ali sve fino, bez drame i nelagode, gotovo kao da je AWD, nije mi nos bježao koliko bi "trebalo". Nisam to očekivao, mislio sam da će mi nos pobjeći, ali nije... ok, možda je na stazi sve to lakše jer su zavoji dobro projektirani, sigurno razliku radi i to što je moja 159 lakša 1.9, a ne 2.4 mrcina, ali sve skupa, tko cilja na neku "amiragliu", 159 je jako solidna i bolje se vozi od 164 (brat imao) i 166 2.4 koja ima težak nos iako je sveukupno 60 kg lakša.
U nekoj normalnoj angažiranoj vožnji (npr. stara cesta Karlovac - Rijeka) 159 će lako izdominirati sve "civilne" aute i kruzere njene klase, ali naravno da nije usporediva s 156/147/GT.