23-04-2026, 05:00:25

Autor Tema: Usis / Ispuh - tuning  (Posjeta: 168533 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasa.baska

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
Odg: Usis / Ispuh - tuning
« Odgovori #90 u: 31-07-2011, 10:38:26 »
ispricavam se ako je vec bilo govora o usisu na prijasnjim stranicama, ali zanima me sta milsite o sljedecem:

maxiair system sa alfisti.neta ima za 1.9jtdm 8v filter sa pripadajucim kitom za instalaciju,
dali se isplati to stavljat gore uz chip tuning  :?:

Offline Mirsad

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.0TS+LPG
    • Sarajevo
    • [Premier ĐĄasual Dating  Actual Women]
« Odgovori #91 u: 31-07-2011, 11:43:47 »
Pitanje alfa 156 2.0ts. Katalizaror izvadjen pa mi je zvuk pomalo supalj ko zastava 101 kontam na mjesto katalitatora staviti polu protocni lonac :?: kakva su vasa iskustva sa tim dali je to tko radio. Hvala  QV

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #92 u: 17-08-2011, 15:40:49 »
ispricavam se ako je vec bilo govora o usisu na prijasnjim stranicama, ali zanima me sta milsite o sljedecem:

maxiair system sa alfisti.neta ima za 1.9jtdm 8v filter sa pripadajucim kitom za instalaciju,
dali se isplati to stavljat gore uz chip tuning  :?:

(Image removed from quote.)
na turbake da a na N/A motre ne...ja sam imo takav na GTejki JTD od Noviteca
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #93 u: 17-08-2011, 15:42:57 »
na turbake da a na N/A motre ne...ja sam imo takav na GTejki JTD od Noviteca

hvala  :ok:

Offline Ivan"Zagorec"

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
    • krapina
« Odgovori #94 u: 17-08-2011, 22:00:14 »
trenutno na 147-mici imam zadnji protočni lonac!a serijski ona još ima kat(kojeg ne bi dirao)pa flexibilna cijev,pa opet lonac malo veči, pa skroz mali lonac pa stražnji protočni!da bi dobio malo jači zvuk dal da skinem taj veči ili manji?radi se o1.6ts
ZAGORJE TOUR

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #95 u: 18-08-2011, 07:11:10 »
trenutno na 147-mici imam zadnji protočni lonac!a serijski ona još ima kat(kojeg ne bi dirao)pa flexibilna cijev,pa opet lonac malo veči, pa skroz mali lonac pa stražnji protočni!da bi dobio malo jači zvuk dal da skinem taj veči ili manji?radi se o1.6ts
kat je največi prigušnik zvuka...oba navedena lonca su protočna...veči lonac, veči prigušnik tako da ispada onda da je bolje za zvuk da skineš taj veči lonac
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline yedwy

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #96 u: 07-09-2011, 17:02:46 »
Zna neko di ima za kupit kakav solidan CAI/CDA kit? Gledam malo po netu na mjestima koje imam u favoritsima da je prije bilo i nigdje više nema...

Seb kod tebe možda ima?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #97 u: 11-09-2011, 08:43:55 »
Zna neko di ima za kupit kakav solidan CAI/CDA kit? Gledam malo po netu na mjestima koje imam u favoritsima da je prije bilo i nigdje više nema...

Seb kod tebe možda ima?
možda...cimni me na pp kao podsjetnik pa ču vidjet kad dođem u radionu

Offline Exfreerider

• Sa stažom
  • Merc CL500
    • Zagreb
« Odgovori #98 u: 14-09-2011, 14:08:51 »

Seb kod tebe možda ima?

nabavim ti ja od BMC šta želiš pa javi na pp  :mah:
-------

Bole159

• Gost
« Odgovori #99 u: 21-09-2011, 07:42:15 »
Planiram na prolece uraditi izduv na mojoj 159-ki 1.9 jtdm. Cipovana je naravno,  izvadjen je dpf...

Ne interesuje me zvuk, jer tu se i ne moze bog zna sta lepo dobiti, vec cisto estetika. Hocu da ima jos jednu granu s druge strane, kao benzinke i 2.4. Mislio sam uraditi od kvalitetnog prohroma, kazu da je to neunistivo.

Ja sam mislio da samo od vec postojece grane, kad ona krene da savija na levo izvucem drugu granu na desno, stavim lonac i krajnji nastavak veceg poluprecnika.

Imate li vi neki predlog?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #100 u: 21-09-2011, 07:47:28 »
kad ona krene da savija na levo izvucem drugu granu na desno,
ne kužim šta si htio sa ovim reč

Bole159

• Gost
« Odgovori #101 u: 21-09-2011, 07:49:36 »
Mislio sam od postojece grane, tj. od njenog zadnjeg kraja, pola metra pre zadnjeg lonca, izvuci drugu za suprotnu stranu.
« Zadnja izmjena: 21-09-2011, 07:53:13 od Bole159 »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #102 u: 21-09-2011, 08:03:04 »
Mislio sam od postojece grane, tj. od njenog zadnjeg kraja, pola metra pre zadnjeg lonca, izvuci drugu za suprotnu stranu.
misliš kao 2.4?!

skini gornji kat na turbini i metni cijev (downpipe)...makni donji kat i DPF i stavi jedan protočan lonac...odostraga stavi 2 mala protočna...možeš cijelim dijelom 5 mm veći fi cijevi od originala

« Zadnja izmjena: 21-09-2011, 08:07:02 od Seb »

Zagy

• Gost
« Odgovori #103 u: 21-09-2011, 08:06:07 »
Kaj nije grana kod motora ?

Bole159

• Gost
« Odgovori #104 u: 21-09-2011, 08:08:50 »
Hmmm, a kakav je efekat posle ovog posla?

Sta ce biti s izduvnim gasovima, pitam zbog tehnickog pregleda?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #105 u: 21-09-2011, 08:17:38 »
ako sad prolaziš tehnički proči češ ga i onda jer kod dizela se mjeri zadimnjenje a ne kemiski sastojci ispušnih plinova kao kod benzinca...inače snagu koju si naveo ili je prenapuhana (ako ti auto ne dimi i ne radi nikakve probleme) ili je stvarna ali onda ti je zadimnjenje tako da nečeš proč tehnički i elementri poput ispušne grane,turba,motora,kuplunga,zamjaca,mjenjača...su na kritičnoj granici izdržljivosti tj mogli bi brzo otić
otvaranjem ispušnog sistema auto bolje ide (pogotovo kad je čipan, kod seriskih nema baš nekog efekta), smanjuješ mogučnost pregrijavanja grane i turbine...malicke se poveća turba rupa kod nižih okr ali zato kad turbo zaboosta auto ide bolje

Bole159

• Gost
« Odgovori #106 u: 21-09-2011, 08:26:00 »
Pa receno mi je da je posle cipa povecana snaga 22% sto otprilike dodje ono sto sam napisao, ja sam zaokruzio. Receno mi je da je to optimalan cip i da sve komponente izdrzavaju bez problema, naravno u normalnoj voznji, bez ekstremnog divljanja s autom. Zadimi samo kad dam gas do kraja , inace ne dimi. Pa mislim mora dimiti kad nema dpf, i kad turbina jace nabija, zar ne?

Jos nisam isao na tehnicki s cipovanim autom, registrovao sam ga pre cipovanja.

Ne svidja mi se ako ce se povecati turbo rupa, sad mi se bas svidja kako krene da vuce, mnogo je direktniji odziv na gas nego original mapa.

Inace, nisam neki ljubitelj bas brze voznje, volim ponekad osetiti ubrzanje i bitno mi je da imam rezervu snage pri preticanju :), zato sam i uradio cip.
« Zadnja izmjena: 21-09-2011, 08:27:57 od Bole159 »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #107 u: 21-09-2011, 08:32:36 »
Pa receno mi je da je posle cipa povecana snaga 22% sto otprilike dodje ono sto sam napisao, ja sam zaokruzio. Receno mi je da je to optimalan cip i da sve komponente izdrzavaju bez problema, naravno u normalnoj voznji, bez ekstremnog divljanja s autom. Zadimi samo kad dam gas do kraja , inace ne dimi. Pa mislim mora dimiti kad nema dpf, i kad turbina jace nabija, zar ne?
ne mora...ako pravilno sagorjeva nema dima...ja imam blagi chip (predviđen za DPF) i skino sam sve dole i nemam dima

Jos nisam isao na tehnicki s cipovanim autom, registrovao sam ga pre cipovanja.

Ne svidja mi se ako ce se povecati turbo rupa, sad mi se bas svidja kako krene da vuce, mnogo je direktniji odziv na gas nego original mapa.

Inace, nisam neki ljubitelj bas brze voznje, volim ponekad osetiti ubrzanje i bitno mi je da imam rezervu snage pri preticanju :), zato sam i uradio cip.
ne poveća se ona ništa drastično...taj dio iz čiste nule par djelića sekundi se osjeti da turbo malo sporije spula ali več oko 2t okr je u punom boostu

Bole159

• Gost
« Odgovori #108 u: 21-09-2011, 08:39:46 »
Znam da kad smo cipovali, isli smo u par voznji, gledali kako dimi kad se u cetvrtoj stisne gas, jako malo je dimio, onda smo dodali malo na rail-u dotoka i to je bilo to, cilj je bio da se pojavi dim o dovoljnoj kolicini, tako mi je rekao tuner.

Da, verovatno zavisi i od toga koliko se doda snage, verovato si ti dodao manji procenat, pa tebi uopste ne dimi, samo razmisljam naglas. A i % cilindara verovatno radi svoje, tvoja je 2.4.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #109 u: 21-09-2011, 08:44:06 »
da, kod dizela dobitak snage ovisi o količini goriva koji se daje otvaranjem injektora,tlakom goriva,mapom mjerača protoka zraka....više goriva na neki način,više dima,više ks...ali i veči EGT,veće opterećenje,...

Bole159

• Gost
« Odgovori #110 u: 21-09-2011, 08:49:45 »
Hmm, da. Dobio sam preporuke kako voziti, svaki put radim rutinu posle voznje, ostavim je da malo izduva 2 min, ne mrzi me, ne dajem pun gas ispod 2 hiljade obrtaja jer plivajuci tako strada, tako mi je receno i ja se pridrzavam. Nudio mi je i mapu od 200ks, ali to nije za mene i to je vec previse, s ovom me je uverio da nece biti nikakvih problema. Evo vozim tako vec 4 meseca i zasad je sve ok.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #111 u: 21-09-2011, 09:06:25 »
Hmm, da. Dobio sam preporuke kako voziti, svaki put radim rutinu posle voznje, ostavim je da malo izduva 2 min, ne mrzi me, ne dajem pun gas ispod 2 hiljade obrtaja jer plivajuci tako strada, tako mi je receno i ja se pridrzavam. Nudio mi je i mapu od 200ks, ali to nije za mene i to je vec previse, s ovom me je uverio da nece biti nikakvih problema. Evo vozim tako vec 4 meseca i zasad je sve ok.
200 ks ni ne može jer turbo nema tolki kapacitet

Bole159

• Gost
« Odgovori #112 u: 21-09-2011, 15:53:55 »
Pa verovatno jeste previse, ja sam zadovoljan kako sada ide  :hap:

Samo jos da sredim taj izduv na prolece, nesto ne bih da radim sve ovo, ionako ne bi nicem drugom sluzilo samo da jos lepse izgleda straga. Zvuk mi ne treba, a ni performanse ne jurim vise.

Hvala na odgovorima :).

Planiram dolazak na skup u Split, ako uspem jos neke drugare da okupim. Nadam se da cemo se upoznati tamo  :mah:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #113 u: 21-09-2011, 16:25:12 »
Pa verovatno jeste previse, ja sam zadovoljan kako sada ide  :hap:

Samo jos da sredim taj izduv na prolece, nesto ne bih da radim sve ovo, ionako ne bi nicem drugom sluzilo samo da jos lepse izgleda straga. Zvuk mi ne treba, a ni performanse ne jurim vise.

Hvala na odgovorima :).

Planiram dolazak na skup u Split, ako uspem jos neke drugare da okupim. Nadam se da cemo se upoznati tamo  :mah:
napravi...skini barem gornji kat..uvelike smanjuješ temp ispušne grane i turba i mogučnost piganja i pucanja njih

Bole159

• Gost
« Odgovori #114 u: 21-09-2011, 17:32:11 »
Vazi Seb, sve cu podrobno iplanirati, a i pitacu dotad ja jos neke sitnice, sve cu propratiti slikama na mojoj temi za predstavljenje  :mah:

Bole159

• Gost
« Odgovori #115 u: 22-09-2011, 22:30:07 »
Imam jos jedno pitanjce, ali vezano za usis. Vredi li ulagati u BMC, KN ili slicne filtere za vazduh. Ako vredi, sta je najbolje uzeti?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #116 u: 23-09-2011, 06:51:57 »
Imam jos jedno pitanjce, ali vezano za usis. Vredi li ulagati u BMC, KN ili slicne filtere za vazduh. Ako vredi, sta je najbolje uzeti?
najbolji efekat je neki CDA...ak ne to onda sportski uložak umjesto org filtera

Bole159

• Gost
« Odgovori #117 u: 23-09-2011, 08:30:38 »
Hvala Seb, pogledao sam malo na netu. Sta bih konkretno dobio s CDA, kakvi bi efekti bili na snagu, potrosnju. Da li bi imalo neki negativan efekat, posto je auto vec cipovan? Sta je s protokomerom, da li bi on prijavljivao nesto obzirom da bi prolazila veca kolicina vazduha, ne znam jesam li u pravu?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #118 u: 23-09-2011, 14:11:07 »
Hvala Seb, pogledao sam malo na netu. Sta bih konkretno dobio s CDA, kakvi bi efekti bili na snagu, potrosnju. Da li bi imalo neki negativan efekat, posto je auto vec cipovan? Sta je s protokomerom, da li bi on prijavljivao nesto obzirom da bi prolazila veca kolicina vazduha, ne znam jesam li u pravu?
možda koji ks +...sitno
svaki sportski flter propušta više zraka a time i više prašine kloja negativno dijeluje na MAF senzor,turbo,motor,... nije to nešto strašno ali ... pogotovo ak je loše instaliran i rijetko se čisti...
ja sam sebi sad na 159 metno uložak umjesto org...do sad sam uvjek imo neke gljive i CDA
ovo je jedan od odlično složeni CDA na 159 sa pravilnim dotokom zraka

Uploaded with ImageShack.us

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #119 u: 23-09-2011, 14:32:17 »
svaki CDA radi na venturijevom principu....ubrzava zrak u motor tj olakšava mu da ga on usisava...kad si ga metno drito na MAF brzina ulaznog zrak je bila veća i automatski info od njega prema u ECUu su bile veće (jače) i motor je dobivo previše benzina...predpostavljam :rolll: